There was an error in this gadget

Monday, May 10, 2010

breastfeeding reference links and books

Tadi aku berborak dengan seorang ibu ni.  Dia bersalin lagi setelah beberapa tahun.  Bercerita la pulak sampai part menyusu ni. 

Ye.  Diari hidup aku memang menyusu badan. 

Supply meets demand. 
Lagi kerap bagi susu, lagi kerap ada susu.  Kalau kurang bagi, susu akan jadi lagi sikit.  Tak perlu lama.  Benda ni boleh bertambah dan berkurang dalam masa 3 hari saja. 

Sedangkan lidah lagi tergigit, apa lagi kalau nak gigit susu mak saya.
Ye.  Nota.  Anda akan digigit.  Anak sayang Mak.  Dan anak akan gigit Mak.  Haha.

Lagi pun dia akan ada fasa nak tumbuh gigi, rengsa gusi gitu. 

Jadi... Ibu-ibu, Bapak-bapak... [Ceh.  Nadia.  Tulung jangan berkaraoke di sini.  Tengs.]  Bonda-bonda sekalian haruslah kuat semangat dan banyak bersabar. 

Tip-tip bernas:
Sila picit hidung anak anda bila dia mengigit supaya dia tidak dapat bernafas dan akan lepas serta merta.

Perkara yang perlu tau:
Tolong jangan menjerit bila dah kena gigit.  Nanti anak ingat kita main dengan dia.

Same concept dengan kalau kita lari dari hanjing.  Lagi kaw kaw kita lari, lagi di kejar, sebab dia ingat kita nak main dengan dia.

[Santa Clause: Tau tak molek nak bagi concept ni tapi aku tengah tak boleh nak pikir what to ganti.  Maap zahir batin.]

Kalau ada cracked/sore nipple:
From my experience, sore nipples are usually from the first baby latch.  Ni sebab masa time Cik Adik dulu, my body position tu tak betul dan tak boleh betul sebab aku kan kena modus operasi.  So bila dia suapkan baby my susu, mulut dia tak masuk dengan betul menyebabkan soreness for the next months.

If you do have cracked/sore nipple, tolong jangan letak minyak gamat.  Okay la.  All mothers should know this la kan about minyak gamat tu.  Gila ke?  Kan...  What you do is, you squeeze some of your susu out and layer it over the nipple AFTER the baby has done drinking.  Alternatively, ada products online that you can refer to. 

There are a few sites that I have been re-visiting that I think would be beneficial to you too:

For information on Breastfeeding in Bahasa Melayu, meh surf SUSUIBU.COM.

For information on Breastfeeding products available in Malaysia, you can have a looksy at these sites:
MOM'S LITTLE ONES
THE BABY LOFT

Nota:  Kata lu web surfer...  Tolong jangan kata lu tatau kalau Klik on the titles tu boleh terus jump into page orang tu okei....

As for books, I rasa the WHAT TO EXPECT series adalah sangat berguna because you can just refer your symptoms there first before you panic and start calling your mom, auntie, apatah lagi member sebelah cubicle ko tuuuu.... [moncong panjang tu...].

Ceh.  Ko pecaya tak sepanjangnya aku tatau diorang ada website??  Hmph.  Nemind la.  For your benefit...  WHAT TO EXPECT link. 

The books hari tu pun kata kedai buku I saw diorang dah tukar cover.  Dulu cover dia atas biru, bawah putih, tengah, mak ngandung buncit.  He he.  But whatever it is, you can get these of the rack at the local bookstore.  Tapi tolong jangan carik kat kedai mamak sebab diorang tak ada jual situ.  Tengs.


Taken off the web.  Thanks [HERE]
This is the older version cover: WHAT TO EXPECT WHEN YOU'RE EXPECTING



Taken off the web.  Thanks [HERE]
This is the new version I saw in MPH recently.



Taken off the web.  Thanks [HERE]
This is the older version cover: WHAT TO EXPECT THE FIRST YEAR



Taken off the web. Thanks [HERE]
This is the new version I saw in MPH recently.



Taken off the web.  Thanks [HERE]
WHAT TO EXPECT: THE TODDLER YEARS
I couldn't find any new image of it off the net so I suppose it should remain the same.

I hope all these would be as beneficial to you as it had been for me. 

Have fun breastfeeding!


No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails