There was an error in this gadget

Friday, May 21, 2010

one strong persistent big gagak


Watikah hari ini adalah...

I was on my way to work one morning.  I was stopped by the red light.  Shifted my view to the right and saw this one gagak.  Agak gagah gagak itu.  Tegap and besar. 

Betul tak besar dan gagah?  Tak tipunya punya...
Ia sedang mereccee keadaan camno nak buek ni.

Asik jugak the bird nak mematuk at something.  Ye betul la tu.  The early bird catches the bird, kata orang.  Tapi tengok balik.  Dan tengok balik.  Terus aku amik camera and started snapping to what she doesn't seem to mind.  I saw the bird kept its persistence.  Kept pecking at something else.  Not on the ground.  Kinda a pelik doncha think?  Bukan cacing kat tanah ke?  I mean, menatang tu bukan kat dalam tanah ke kan?

But it kept going.  Dok try from one angle to another.  Then I saw it.

Ada nampak dawai itu tak?  Siap sparkle tu beb gua tabur... 
Kalau tak sure juling bijik mata lu nak konsentret. 
Ye lah.  Haluih je pun menatang tu. 
Jap jap.  Kasi gua tengok jap... mata lu juling.  Haha.

Rasa macam nak je wind down the window and tell her that it's not food la.  It's not ranting kayu.  Yes.  It would probably make your nest a stronger home.  But no, it's not ranting kayu la kan.  Pi la carik la cacing.  Tapi ada ke pun cacing kat tengah-tengah divider cam tu ek?  Ada la kut...  Kalau tak how nak subur rumput tumbuh situ ek? [ek.ot.ek.ot.ek.ot.  bunyi robot.  haha.  buduh.]

I don't know how it went for the gagak.  Harus tak berjaya sebab the dawai was wrapped around the post.  But I was impressed with its persistence.  Kept on trying. 

Just because sometimes we forget... 

That sometimes, the impossible can happen. 

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails