There was an error in this gadget

Wednesday, September 29, 2010

29 September 2010 - Entry 1

Watikah hari ini adalah...

Hari ni aku tidak begitu sengal.  Mungkin sebab laki aku gelakkan aku pagi tadi gara-gara cuba nak tarik my current reading buku cerita yang Cik Adik pijak dan takmo turun.  Dia kata, mungkin betul apa yang aku dok sebut sendiri yang aku ni sengal.  Haha.  Suamiku yang sentiasa menyusun kata itu telah membuatkan aku gelak besau dan terus tidak sengal.  Ye lah.  Apa ke buduh sungguh...  Cemana la pulak tak terpikir nak pikul je budak tu?  Haha.  Mongok ngok ngek hok tino nay...  Bila maid sengal, reti-reti plak nak komplen.  Kan?  Haha.

So.  I just spent about 2 complete hours driving around just now settling ALL bankings.  Wow.  Aku terasa sangat hebat seakan baru saja memenangi pertandingan makan sosej sedunia.  Terasa menang tetapi side efek dia seakan seperti takde makna.  Ala...  Gitu la.  Radius berapa kilometer tu.  Tapi yang paling mencabar was getting to Centro sambil pusing 3 kali, kena lalu lubang kecik kat B2 tu sebab semuanya ada 'RESERVED by ******* From 8am-5pm'.  Agak boring.  Patutlah makin banyak orang susun keta kat luor jalan tu.

But I'm back.  And on the way in sempat rembat pisang goreng kat tepi jalan...

Pisang goreng itew.  Lama dah tak beli.  Best jugak nak makan taim sesejuk cengginik.

[Jap.  Ngangkat tepon]

Ei.  Minah sengal ni.  Asik je datang nak citer pepanjang ngan aku masalah keje kau tu yang nak kau bincangkan kemudian dengan boss kau tu.  Boring betul.  Benda simple pun la.  Dok bagi komen kat aku pasal keje orang.  Bukannya takde cara nak selesaikan.  Letak ko kat meja Coordinator baru tau.  Hmph.  Tak padan dengan posisi orang kanan.  Hmph.

Dah lah.  Tak berfungsi buku rekod aku hari ni.  Nak kena isi dah ni.  Lepas tu kena jadik Pantry Lady again.  Takpe lah.  Dah namanya pun kerja...


Tuesday, September 28, 2010

28 September 2010 - Entry 4

Entah apa ke jadah aku nak nulis lagi ni? Tak cukup-cukup ke dengan 3 posting hari ni? Tak cukup-cukup juga ke dengan Twitter and FB status updates? Mungkin tidak. Sebab aku punya mekak sejak touchdown sampai rumah sampai aku nek sakit tekak. Hari ini dalam sejarah la kunun... Dah tu... Sora akak ni kan lembut gemalai bai...
 
Taken off the Web.  Thanks [HERE]
Aku adalah seorang yang jujur. 
Ini bukan aku.  Kalo ni aku, dah lama
kena haiyak dengan mother-in-law ai!
Ai seriyes...  Tak tipu you...  Jujur. 

Memi ari tu dah pesan. Sora akak ni haluih sangat. Mana budak nak dengar. Sekali dengan ketiadaan Bapaknya di sisi, akak telah test power terlebih dahulu dalam keta. Akak practice lagu Matahari Agnes Monica dulu. Haha. Sekali balik... Dengan perangai memasing... Dengan yang si bongsu tu kena noti chair... Memacam. At least ada la sikit efek luor biasanya. Sora Mak pun jadi besooo sesangat...  Dibuatnya juga sebab terikut Memi yang dok mekak kat rumah dia mentara aku kol membuat panggilan kecemasan to her.  Gua tak tipu punya.  Ai jujur yu.  Macam jujur jus.  Sikit je.  Promise.  Ailavyu forever.

Dan juga sebenar-benarnya aku ni tengah saspen. Ada kejadian. Baju laki aku tu dah terjadi multikaler. Usaha jugak aku rendam balik. Dengar kata orang, usaha lagi sambil cakap kat maid aku tuh. Dah tu go mix bajus togeder not same kaler group. Pinis la jadiknya... Maka seperti komen aku di FB: aku pensan, laki tatau lagi dan maid aku dah meraung sambil sental baju yg kena rendam sekali lagi tu. Haaa... Cemana aku tau? Sebab... Masa bunyik dia rendam, henyak, hentam baju laki akak tu, dengar ada bunyik lain yang macam air banyak ditakung.  Dia bila nanes, kalah Agnes Monica menanges dalam sinetron.  Aku tak tipu punya...  Then confirm sebab...  Bebudak ni tengok tv tatau mana depa sumbat remote. Akak bising la dik oi... Kang yang kena bising, telinga akak jugak jadik kuali yang akak idam-idamkan itew.  Dan-dan bebudak tu pi haruk minah tu yg naik kat atas bersora pecah beso len macam sambil kata dia tak reti pun tengok tv ni kan pulak tanya remote kat mana.

Pada dasarnya, aku dah penat mekak malam ni. Mandi pun belum. Dua orang dah tebongkang. Sorang dok layan katun. Layan le awak sensorang. Dah memang susah pun dia nak tido. Kang soh tido, dia pi gentel adik-adik dia sampai diorang terjaga lagi la aku mekak sampai jiran 5 pintu tak blei tido!

Aih. Dugaan...

With sayang, benci tapi rindu-rinduan... <--- ayat tak blei blah
Nadia.Is.Oweis.Cute

Sent via BlackBerry from Maxis

28 September 2010 - Entry 3

Watikah hari ini adalah...

Apakah kegilaan ini?  Berapa entry aku kena buat hari ni?  Nampak sangat betapa sengalnya aku hari ni.  Lebih sengal dari semalam nampaknya.  So that means semalam tu, sengal seekit je. 

Uih. 

Bukannya apa.  Mebe hati ni ada terusik with a few clips I was seeing.  There was the little girl who fell of the ledge.  Then there was the Ramadhan prayers in Alexandria yang juga secara tidak langsung telah memastikan aku untuk menamakan anak seterusnya begitu.  Haha.  No no no.  No stealing-stealing name okei.  That's not nice...  Then oso got the lion meeting up with his previous owner after being sent back into the wild.  Gosh.  Menatang tu betul-betul ingat dia saiz anak kucing lagi.  Nak terbalik-balik tuan-tuannya!

Hmph.

3 miting dah selesai.  Buku rekod dah berguna petang ni.  Ni ha...  2 lagi miting tak bergerak.  Aku agak kematu.  Marah engkorang yea.  My impian of benchmarking my jobscope 4 tahun dulu sudah mula mengorak langkah mencecah kepala aku ni.  Dan-dan aku entah ready ke tidak ni??  Tu lah.  Ari tu dok komplen.  Sarat hati ler kunun.  So, sekarang ni?  Korang nyampah ngan aku ke?  Ke atau...  Aku yang nyampah dengan diri sendiri?  Haha.  Buduh punya pompuan. 

Ah.  Sudah ler. 

I looked through and found that the girl's father caught her at the bottom and she survived the fall. This happened in Korea but was featured in a Japanese show.  But oh how I cried.  Aku kan Mak...  Mak mana yang sanggup? 


Yang ni pulak is the Ramadhan in Alexandria.  Terusik jiwa, raga, bakul, besen, blah blah blah...


And this is Christian the Lion.

Tu je lah. 

Habes sengal dah.  Sebab dah nak time nak balik.  Muahahhah...

Cis.  Keji.


28 September 2010 - Entry 2

Watikah hari ini adalah...

Aku sebenarnya ni agak banyak kerja tapi ku tahan Jebat.  Haha.  Sengal. 

Walau pun tinggi cita-cita nak jadi Wonder Woman hari ni, aku terjerumus kepada kelaparan yang amat dasat sekali.  Dengan dipelawa oleh seorang kawan yang begitu sikret [Saja je aku ni kan...  Saja la.  Hidup kena sensasi waaat...] sekali, aku telah makan dengan lahapnya sehinggakan kalau la member tu adalah bakal mak mentua aku for sure dah kena kensel dari taim aku order mekanan itu.  Haha.  Keji.

So basically, aku tak sempat pun nak buat bajet.  Tak sempat pun ngatur menatang miting.  Apa tah lagi nak ngatur cheques dalam alphabetical order.  Cecewah...  My berangan is number wan!  Keeeelassss gitu!!

Maka, apakah yang aku buat sekarang? 

Well, meja bersepah-sepah [sumpah seranah] dengan gleas kopinya...  Krim tangannya...  Cop COLOP nya...  Ish.  Takde nama lain ke diorang nak marketing!  Setiap kali aku nengoknya terasa sangat teraniaya serta keji.  Haha.  Tak larat okei...  Tolonglah.  Kalau dah tau nak market barang kat daerah Petaling ni, tolonglah tukar nama ke nama lain.  Everyday make me think berry berry dirty things you know... [totop mata]

Baiklah.  Sebaiknya aku ni sebenarnya tengah serabut.  Ada beberapa miting requests.  Ada jugak benda-benda lain yang nak kena run through. 

Uh oh.  Kenapa tetiba aku terdengar seakan ada Choi Ji Woo kat opis ni?  For sure Mak aku akan teruja.  Winter Sonata forever.  *Peace.*


Taken off the Web.  Thanks [HERE]
Winter Sonata di Daerah Petaling.
Yes.  Every morning and every night.  Winter Rain.  Haha.


Oh.  Maapkanlah.  Tetiba kepala aku sudah terasa macam mangkuk hayun.  Kenapa orang koling me under my head breakdown?  None stop.  Buku rekod aku ni pun terasa effected jiwa dan raga dia sebab tak berfunction.  Ye lah.  Tuan...  Oops.  Sorrey...  Puan punya buku rekod ni tidak tenang jiwa dan tidak mencatatkan apa-apa diari untuk petang ini.  Ceh. 

Ye lah.  Pening.  Dah....



28 September 2010 - Entry 1

Watikah hari ini adalah...

Hari ni aku tak de memulakan hari dengan membaca postings orang.  Sebab hari ni aku ada sikit terlewat more over tengah bersemangat nak tulis-tulis kat dalam buku record book ni ha.  Ye lah.  Aku kan memang perajin orang nya.  Rajin ngomel.  Rajin buat sepah.  Rajin ditegur oleh laki sendiri.  Oops!  Pecah rahasia ai...

Sudah.  Aku telah rajin dengan cobaan menyihatkan diri ni.  Finally dapat jumpa balik memory card reader.  Sambil-sambil rasa agak nyesal tak amik gambar Nek Mah kat rumah kitorang semalam.  Sedar-sedar tak sedar jugak, malam tadi was the first time Nenek merasa anak dia masak full course dinner meal.  Kalo tak for sure aku masak Pesto Prawn with Roast Ciken.  Itu pun last ingat nak masak nasik.  Tapi MakSu nak Pesto Prawn maka PRESTO... ~ Pesto Prawn siaaaaaapppp!!! 

Comel tak ai ketika makan Pesto Prawn Pasta tu? 
Ai memang kiut giler okei...


Hmm.  Berkenaan dengan list dalam blog semalam tu, meh sini.  Nak kena kasik apdet:

ONE/ Pikap bloody laundry. - Laundry masa bloody ya kengkawan...

TWO/ Pi beli makjun al-mujaarab. - Dah jadik najis pun.  Haha.

THREE/ Seketul dua items bahan pakai rumah. - Jangan over.  Suami akak tu datang fully equiped dengan tracking system tu.

FOUR/ I need a new frying pan! - Dah submit request form kepada yang perihatin semalam.  Lagi-lagi bila frying pan aku tu dah tertanggal handle dia dari pan walau dah berapa kali aku ketatkan screw dia tu.  Takkan lah nak kena guna gam gajah kut...  Sedih ai. 

FIVE/ I want sushi. Ke? - He he.  Biarlah menjadi rahsia.

SIX/ Ek. Kena antor bebudak gi sekolah ek?

SEVEN/ Nak shishi la!!! - Ko gila ke nak extend lelama?!  Bukan lagi batu karang tu namanya.  Itu sudah menjadi batu bata tau.

So hari ni sepatutnya....  ada outstanding.  So ada patut ada list baru.  Tetiba terasa terkinja-kinja sikit sebab...

ONE/  Bajet bulanan mana?  Cepat bayor hutang sebelum become berry terrible!

TWO/  Pikap bloody laundry.

THREE/  Jangan lupa pi keluar sat lagi untuk bayor bil.

FOUR/  Kena anto budak ke ari ni Memi?

FIVE/  Dear Mr Frying Pan.  Please wait for me whenever.  Still loving you.  Tengs.

SIX/  Jangan asik dok buat menatang personal je sampai lupa nak arrange/reply/respond kepada insan-insan yang menanti di opis itu ye...  Ye.  Tengs for reminding yourself.  Tengs again.  Tengkiu berry mash.  Ailavyu always.  Promise.

Dah!  Tetiba aku terasa nak terkincit jap tengok list-list tu!  I've got to sumbat like...  5 of those within an hour ni!!!! 

HUUUAAAARRRGGGHHHH.....!!!!

~ pensan ~

[bangun]

~ pensan ~

Oh.

Babai la kome-kome.



Monday, September 27, 2010

oh [sikit je]

Watikah hari ini adalah...

Nak balik.  Tapi hari hujan gila.  Bukannya takde payung.  Ada. 

Just the thought of tak ingat kat rumah ada spare kicap ke tak is...  kena singgah kedai je ke beli kicap jap lagi ni??  Oh.  Durjana. 

With love,

sengal yang ajaib

Watikah hari ini adalah...

Hari ni aku agak sengal.  Sebab aku pakek balik koset maka side A dan side B aku adalah O.U.F = OUT.  Meletop-letop hangen.  Kes beraya 7 bijik rumah.  Kes kekunun nak stylish tapi perowt tetabow.  Blekh.  Dan kemudiannya kepala memang dah berhari-hari nak terbabow.  Ada ke pi beraya rumah orang mintak Panadol?  Demanding pulak tu.  Paracetamol biasa tak pulak reti nak mintak.  Nak Actifast.  Oh is de berry melampau yu no...

Dalam suasana kegelapan semalam [cecewah], aku telah menubik jalan ke Pasar Seksyen 16.  Walau pun pukul pagi buta hari tu pun aku tak rela hati nak pegi sebab aku lebih rela jiwa nak tertumus atas katil kroh kroh kroh, aku pergi jugak.  Sebab aku lagi tak rela nak gi Pasar Seksyen 6.  Ada ke ikan dah meninggei 2-3 minggu pun ko nak jual lagi, Jebat?  Siap ada sekor ikan tu aku tengok nak naik lengkung pun masih ko nak jual.  Ei.  Kasik garam je lah...  Jual ikan masin terooosss.  Insang semua dah naik kematu lendir kaler grey.  Tolonglah berniaga dengan halal sikit.  Tak baik nak menganiaya orang.  Macam jual ikan second hand dari Pasar 16 je tau.

Isk.

So pagi ni, aku pun korek-korek lemari tu mencapai la koset [Mama Long akan tau dialognya di sini.  Sila cakap sendiri ya.] dan air-air jus, air-air ubat semua ku telan.  Orang kat opis ni pun dah tak heran opis kecik aku ni dah macam bela menatang buas kat dalamnya.  Bunyik sound effect dia, MasyaAllah!  Sampai orang lain yang tak penah-penah nak sendawa [oops...] in public pun tetiba boleh terjadi celebrity bila masuk sini.  Ye lah.  I throw my angin and then you breathe the air that I breathe...  Ceh.  Bunyik macam lagu cinta je. 

Anyway...  Eh.  Aku ni bercerita tentang dua stories eh?  Haha.  Ye lah.

Okei, ni berbalik pada pasar tu.  Sesampai je kat rumah, semua dok tidoq lagi.  Ye lah.  Beraya the night before, sampai rumah was midnight ke gitu.  Then diorang bangun, layan makan, diorang main pulak kat luar rumah.  Ada sesi mari memotong kuku anda.  Memacam pe'el.  Bukan ko tak tau range bebudak tu dari umur 7 sampai 2 tahun.  Siap ada yang nak lari naik skuter lagi tu beb.  Sampai ati diorang beb.  Dah lah tak padan dengan tak reti nak kayuh ngan kaki pun.  Abang dia yang usung dia tu beb.  Gua sedih beb...







Isk.  Betul ke?  Is it berry berry true?  Uih.  I berry berry happiiiiiii....!  You donch fojot me going-going to London okei?  See.  I oredi start speaking-speaking Englishman now.  I try berry hard over here.

You know what?  Aku tengah terasa rindu pulak nak makan that grilled salmon and pasta kat Sooka tu.  Dedulu, kalo nak je, anytime can sauk.  It was the favourite place of eating.  Berry berry wonderful you know. 

But I know I need to:

ONE/  Pikap bloody laundry.

TWO/  Pi beli makjun al-mujaarab.

THREE/  Seketul dua items bahan pakai rumah.

FOUR/  I need a new frying pan!

FIVE/  I want sushi.  Ke? 

SIX/  Ek.  Kena antor bebudak gi sekolah ek?

SEVEN/  Nak shishi la!!!

Hik hik hik.  Okei.  Babai!

Friday, September 24, 2010

otak stonehenge

Watikah hari ini adalah...

My blood go upstairs!  Or stuck downstairs.  I dono.  Feel flighty flighty.  Just now eating-eating like nobadi's bisnes.  Teringat pulak kat Abang Ngah.  Bila Cik Adik sebok-sebok nak belajor nanyi Happy Birthday Song, Abang Ngah pun join... 

"Happy Birthday to... Nobadi..."

Dengan Cik Adik yang nggak ngerti tu, dia terus je sambung:
"Aaaaa... Yuyuuuu..."
Halal lah Dik!

Walau pun aku masih berkeadaan sedikit Stonehenge, aku masih melakukan pekerjaan yang sepatutnya.  Aku masih lagi kelihatan rajin dan tidak berpura-pura untuk duduk di kerusi ini tanpa berbuat sesuatu.  Benar.  Aku mengapdetkan blog aku ini.  Haha.

Dah lah.  Tak habes pun pening dengan blogging! 

** Peace No War **
Cuba tengok Cik Adik ni.  Rilek jo...
Lavyuolls.  Promise.  Sikit je.


hadiah birthday raya

Watikah hari ini adalah...

Nak bengang ke?

Ada la.  Sikit.  Sebab tadi aku dah buat satu entry yang cukup bangang di mana bila aku tulis sikit je, aku bengang sambil gelak banyak dalam hati.  Pastu tulis sikit lagi je, aku sambil bengang tu boleh sambung gelak dalam hati.  Berhati.  Berhati.  Di jalan.  Raya.  Connection pulak boleh tak save aku punya entry tu.  Mungkin sebab dia ada auto-sensor.  Tapi...  Tak kan lah perkataan kopek pun ko nak jadikan issue, Blogger?  Tak paham aku.  Bukannya ko sekolah kat Sekolah Pinang Sebatang.

Pagi tadi kat opis ni ada assembly.  Pastu sempena besday aku tu, aku telah mendapat sesuatu dari kompeni.  Dia bagi aku kad...  Pastu dia bagi aku prezen, kao...  Makin bertambahlah aku minum kofi.  Tengkiu.  Ailavyuforever.  Promise...

Oh yes, I like...  bikos bikos bikos...  Nadia.Is.Memang.Cute.


The kompeni gift for hepi birthday untuk tua, muda, miskin dan kaya...
Menyambutnya dengan gembiraaaaa.... aaaa...

Even got potong kek tadi.  Aku mencekik sekeping je.  Mengingatkan kepada diri sendiri untuk jangan polok semua sebab hari ni ada dua bijik majlis nak kena tolong makankan.  Haha.  Tak padan.  Nak kena ikat tangan.  Jangan makan.  Ikat perut.  Macam tak menjadik je.  Oh aku tau.  Kena selotep mulut.  You ken kiss me forever.  Promise...  Sikit je.

Now oredi they koling-koling me for eating-eating.  Murah rezeki aku sehari dua ni.  Dapat la kecap balik dengan perbelanjaan terlebey sudah kerana raya. 

Khas buat suami tercinta, tutup la telinga, mulut dan mata.  Isterimu tetap akan pulang dengan body yang seksi dan hari ini.  Tengs.

PS: Ailavyufover.  Promise.

Thursday, September 23, 2010

cerita tentang mambang

Watikah hari ini adalah...

Aku sedang berperasaan sungguh lahanat.  Attention span zero.  Focus, tiada langsung.  Keseimbangan badan?  Maju ke hadapan.  Agaknya kalao mabuk, rasa dia macam ni kut.  Entah.  Aku pernah mabuk laut je.  Oh.  Tak dilupa juga, mabuk naik tren.  Haha.

Taken off the web.  Thanks [HERE]
Mambang mabuk minum brandy...

When I came up with this blog, got fren told me la.  She said the group of mereng people all togedergeder like to reading-reading this site you know.  I pun, "Oh?"  Then sekali once in a while go hip hop blog hopping, I see seriously close-close...  Eh.  Awat nama website ni cam nama sambadi familiar?  Haha.  Engkau.  Tapi aku buat tatau dulu.  Kebetulan je kut...  Gitu la kan.  Then balik-balik, terjumpa balik.  Sekali tengok... 

Patutlah aku okei je boleh masuk dengan diorang-diorang tu.  Mereka-mereka itu di siang hari adalah seperti mabuk minum brandy.  Haha.  Jenis yang orang tak reti nak layan masa kat sekolah dedulu sebab nak kata mereng, tak jugak.  Nak kata bangang, pun tak jugak.  Haha.  Orang macam aku gak.  Shot circuit tak bertempat.  Haha.

Apa laaaa kan.  Tu lah.  Masa kat sekolah engkorang takmo kawan ngan aku.  Rugi padan muka engkorang kurang gelak.  Gelak sadis.  But then again, aku suka pengenalan kau Caluk Is Cencaluk

"Aku bukan katak hijau, aku bukan cencaluk, aku hanya insan yg poyo, tak reti berkawan, selalu korek hidung depan org, kadang-kadang ada gak kentut dlm lif bila ada ramai orang ha ha."

Aku pun tak reti berkawan.  I get awkward.  Rasanya lagi senang sendiri sebab bila buat hal sendiri pun takde orang yang nak judge balik.  I don't like confrontations.  If I say something, kenkadang berlapik yang terlalu berlapik sampai orang tak paham and benda tu boleh drag bertahun...  Either that or...  It comes out so blunt and direct that it shakes the skull of the other person menyebabkan super sentap dan perkara-perkara berkaitan kemudiannya menyusul. 

Kalo part orang gelakkan aku tu dah biasa.  Haha.  It's the something that we see but others cannot.  The something that we feel yang orang lain tak rasa. 

Apa kabar ko Nyet?  Apa kabar ko Caluk?  Apa kabar ko Minah?  Apa kabar ko Mak Hayam? 

Takpe.  Kendian-kendian la nanti kita jumpa.

Lama dah jugak ko tak bawak aku gi shopping ye Caluk?  Ha ha.  Tapi lagi lama tak layan spa, lunch ngan Mak Hayam.  Dia kata, bila aku blah je, kedai makan faveret semua tutuuuuup...  Harapan.  Agak-agak ko hari Khamis ni kedai makan faveret semua bukak ke sebab aku ingat nak pi beraya kat opis sana?  Haha.

Entah.  Layan je la.







Wednesday, September 22, 2010

Malam yang lain dari biasa

Aku penat. Otak switch on. Off. On. Off. Tapi datang pulak la time kenot lelap. Ni gara-gara Abang Long takmo tido.

Dia demam from vomiting the night through before. Abang Ngah muntah lagi petang sekali, malam tadi ni sekali after dinner. Cik Adik tu nampak tak senang, but slept berpeluh when the temperature's normal. Then suddenly tanpa bunyik sikit pun, she came trailing back to us in the other room. Hebat betul la budak tecip tu.

Yang aku ni pun sebenarnya tak sedap perut. Ada ura-ura nak muntah jugak ni tapi aku tengah buat dek je ni. So far dah 3 kali terpupu. Perut sekarang ni ada ala-ala konpius - nak muntah ke nak pupu? Jangan tanya aku. Aku sendiri pun konpius. Otak no connect with konpius perot, okei?

Aish. Dah la esok ada miting besau kat opis. Kalau aku tak show up to ala-ala cam... Saje je aku tanak datang. Leceh betul. Nasib baik aku dah confirmkan air, kuih menatang. Cuma document for tomorrow tu yang aku tak prepare out for Boss. Aiseymen. Tsk.

Aku rasa la kan... Abang Long tu jeran. Takut nak tido sebab kalo sleep nanti dia muntah lagi. Memi pulak rasa (through her observation), the cycle only is active for 24-hours. I hope she's right. Bekos I oso need sleep. But I oso jeran a bit, sleeping dengan condition aku cengginik, belum lagi bebudak ni.

Hish. Boley pulak aku nak lapar teriba! MENDE....!!!

Dah la.

With love,
Nadia.Is.Cute

Sent via BlackBerry from Maxis

raya getaway [la kunun...]

Watikah hari ini adalah...

Aku agak kematu hari ni. 

Over last wiken kami sekeluarga yang besar itu telah meng-utilise-kan cuti kami untuk menghadiri upacara keramaian kekeluargaan itu demi keluarga untuk keluarga.  Wow.  Sangat.  Meriah.  Penat.  Teruja.  Teruji.  Uji Rashid.  Haha.  Ye la tu.

Basically what happened was Memi got the stomach flu.  Initially the doctor said it was food poisoning.  So everyone was extra worried la sebab Memi is 6-months preggers.  She was vomiting and purging.  But more vomit than No.2.  Bukan itu saja.  Lepas tu laki Memi pun jatuh sakit juga.  Then it was her children one after another.  Coinciding with that, anak-anak MakTeh lak lepas sorang, sorang muntah.  By the time we left the negeri itu, kitorang tunggu je la time bila turn kitorang pulak.  So that, happened malam tadi.  Produk genetik MamaLong pulak mula pagi tadi.

Tido pun tehapa-hapa.  Tapi lately ni aku pun heran sebab laki aku tu makin penyabar orang nya.  Yang aku ni pulak jadi cam ala-ala bongok.  Agak banyak nor dok buat gelakkan orang lain macam bongok.  Ha.  Hambek kao.  Stress aku sebab benda menatang simple pun boleh tak terlintas.  Jadi maapkan je lah.  Aku pun sendiri sedau anak mata itam aku ni adalah kecik dan comel.  Oleh itu, macam mana pun, laki aku tetap kena sayang aku sebab aku tak lagi gemuk kecik dan comel.  He he.

But I still came to work.  Katanya ada miting yang bosar bonar.  Sekali aku sampai terhegeh-hegeh tu, diberitahu miting semua KENSEL!  Uih.  Dah sampai opis.  Nak kensel balik rumah pun macam...  Nanti employement aku pulak terKENSEL jua. 

So just now pun aku keep on calling the house every other hour.  Maid aku yang dah semakin efisyen tu sejak mendapat set sepersalinan raya dan topap fon tu agaknya dah kol kata edibadi is doing okay cuma Abang Long pulak yang demam, aside of not wanting to eat. 

At least it was good I got my filing straightened out itu hari.  Walau pun ia telah membuatkan aku kurang siuman.  Takpe lah.  Tuhan masih sayangkan aku.  Aku masih waras hari ini.  Tengkiu Allah. 

Macam mana pun aku rasa agak merentan sebab aku tak balik pun rumah tengahari tadi sebab nak kena ngadap Cik Puan Bank untuk membayar hutang tertunggak akibat aku takde masa nak membayornya.  Boring je kan?  Itu pun kebetulan ada opismet nak pi area bank tu jugak, maka aku ikut la dia sekali mandangkan dah tempat tu pun namanya bank.  Susah sokmo nak dapak tepak letak kete. 

Takpe.  Jap lagi Mak balik ye.  Mak balik dengan harapan muka tak begitu toya sebab Mak engkorang adalah agak tingtong sekarang ni.  Agaknya aku ni pun sebenarnya tak sihat.  Symptoms ada.  Maybe my body is still able to fight the virus kut. 

This was a pic taken before we headed back to our little bit of hometown.  Seronok.  Walau pun restless, rengsa, tak cukup rehat dan bermacam-macam lagi.



Wednesday, September 15, 2010

nak menggelupor jap~

Watikah hari ini adalah...

Aku adalah agak tertumus sekarang ni.  Disebabkan aku sudah mula merasai stress meresapi ke dalam sanubari kecil yang agak besar sebenarnya ini, aku dah main game, dan koling-koling seorang dua dan sekarang ni terpaksa pulak memblogdirikanku ini.  Hahahaha.  Ye.  Gelaklah dulu.  Kena gelak.  Apa?  Korang nak aku mental ke?  Hahahahaha.  Oh.  Mungkinkah aku sudah hampir ke situ?

Semalam I did my filings halfway.  Mentara aku masuk pagi ni, keadaan opis was like stor kerja orang yang membuat persiapan perkahwinan.  So pelan-pelan kayuh, bukak PC dulu...  Jawab-jawab email.  Print-print apa yang patut.  Forward-forward apa yang perlu...  Lepas tu aku mengorak langkah [terasa cam nak pensan ni!] sambil lepas satu, satu, lepas satu, satu, last-last semua file dah keluar dari kabinet. 


Taken off the web.  Thanks [HERE]

AAAARrrrraaaAAAHHHHHHH!!! 
**Menggelupor**

Confirm I have to settle everything by today bekos esok dah cuti dan aku bercuti sampai minggu depan! 

Ah.  Sudahlah.
Aku nak pi nanes sekejap.
**Hu hu hu**

Tuesday, September 14, 2010

Jewel - Foolish Games

Watikah hari ini adalah...

I loved her some time ago.  Then it got lost.  But I memorised this song.  One of those rare song that I can still sing by heart.


She must have moved on with her life.  Just as I.

Patrick Swayze & Jennifer Grey - The Time of My Life (Dirty Dancing)

Watikah hari ini adalah...

Oh gosh... Guess what I found! The whole reason how I had the biggest crush on the late Patrick Swayze... **sigh** And isn't it sweet that in reality, he married his high school sweetheart and was still married to the same person when he passed away?




solace in Fast Car

Watikah hari ini adalah...

Keadaan opis ini adalah amat bersepah-sepah.  Sekiranya aku merentan pada saat ini, for sure, hancus la opis ni sebab ia akan mengambil masa setengah bulan nak kena dibetulkan balik.  So, no no no.  Kenot afford to bikin trouble.

For the moment, listening to old songs that comforted my heart years ago.  Right now, it is Tracy Chapman's Fast Car.  I thought I'd share it with you.  It kinda gave me hope that I can clear much by the end of the day today. 


Hope - is a good thing.  And finding yourself in a whole serabut kinda mess - is a good thing too. 

dear tok man

Watikah hari ini adalah...

I'm ashamed that I don't remember which year you were born. 
I'm ashamed that I don't exactly remember when you passed away. 
I only remember you as you were. 

Often applauding me whenever I seek for your hankerchief to iron.  
And favoured when I wake up far earlier than the other cousins during school holidays without trying.  
And I remember your collection of walking sticks, hats and mufflers.   
Those endless times you were in and out of ICU in HBKL as it was known then.
That only one trip I followed to Taiping.
You left before you could stay over in our then newly built house.

And you are my Grandfather.  
You are my Tok Man.
The only Grandfather I got to meet and know.
Whose life's work I only learnt from the school's textbooks.

I never saw you from any other angle.
Just from the perspective of a grandchild.
The granddaughter whom you often said looked like your beloved mom.
Then leaving me dumbfounded because each time you said it, you would cry.
You told me that she was a great woman.
I am sure she was.


Tan Sri Bahaman Shamsuddin
[1906 - 1995]

And you would have been 104 years old today.
Happy Birthday Tok Man.
You are remembered and missed.

~ Al-Fatihah ~


tugasan hari ini - hantar baju ke laundry

Watikah hari ini adalah...

Tugasan yang telah berikan pada hari ini adalah menghantar baju ke laundry.  Ye.  Betul.  Aku dengan gigihnya telah ke laundry tersebut.  Kalau tidak dapat aku memakir kereta di bawah bumbung kat opis hari ni [kalo tak kena jalan jauh nak sampai kereta kat tengah padang tu], for sure dah panjang seranahnya...

...hanya kerana laundry tersebut tutup, tanpa notis bila ia dibuka pun. 


Taken off the web.  Thanks [HERE]
For sure kerja ngantor laundry tu selesai kalo diorang bukak bisnes kat sini.
Ye lah.  Diorang kan tak sambut Eid Mubarak.


Yang aku tau, aku dah malas nak keluar Section 3 tu.  Terus membeli stock ubat-ubatan yang amat dasat penting dan banyaknya.  Juga melangkah ke Serai untuk makan nasik goreng belacan. 

Jadik lah... 

Sekian.

Raya Ke-5

Watikah hari ini adalah...

I am at work again.  With hope that I finish up all the filing.  Memang aku tak bleh buat filing masa Boss ada walau pun dia bukan jenis mekak manggil-manggil namaku yang kiut ini.  Oh tidak.  Cuma bila tetiba dia manggil dan meminta bahan bacaan itu lah yang membuatkan sistem badan ku mengalami rencatan sihir luar dugaan yang mana immediately aku hilang ingatan dan terkial-kial mencarik balik menatang tu dah kat mana walhal baru je masuk file.  Oleh itu, pagi tadi aku telah diberikan briefing oleh Encik Black, cara-cara membuat filing sepatutnya.  Oh.  Itu pun laki kena ajar.   [Ko tak sedih ke?  Haha]


Taken off the web.  Thanks [HERE]
"Eh eh. Menatang tu ada kat sini tadi.  Eh.  Kenapa takde la pulak.  Eh eh eh... Aku dah file dah tadi!  Eh eh.  Bukan dalam file ni ke??  Eh eh... *garuk-garuk kepala*" 


Dah masuk dari 8:30pagi ni.  Hidung dari tadi dok meleleh.  Kepala ni, kalau mengikut term Mother-In-Law I, perasaannya adalah 'macam hanyut'.  Aku pun tak reti nak eksplen cemana tu.  Hanyut la.  Macam tekanan darah rendah and you are simply swaying back and forth.  Nak kata sakit kepala, tidak.  Nak kata pening, pun not pening exactly.  Hanyut lah.  Hanyuuuuuutttt... [Macam la boleh membantu pun dok aku ngulang hanyut berkali-kalikan?  Haha.]

Spent the morning on NST.  Dok catch up dengan quadruplet killings kat Banting tu.  Then their recap on other innocent killings throughout 10 years ni ada kut.  Takziah dan Al-Fatihah.  Pelan-pelan aku baca.  Mereka-mereka ni betul la Robin Hood Banting.  Tapi Robin Hood only rob from the rich yang tak memberi zakat kan?  So ni like...  Robin Hood Salah Asuhan. 

Nak aje membebel tapi...  Takpe lah.  I don't want to get myself worked up.  Kang aku stress.  Kalau aku stress, nanti naik blood pressure.  Dengan flu lagi ni.  Maka, tak payah lah.  Cukup je dengan apa yang aku baca in the papers as knowledge of the heinous crime.

So right now, I've got to go down to business.  Must iron out things supaya nanti Boss senang bila balik kerja, especially when aku takde.  Ye lah.  Aku ngambik cuti kendian sesangat dari dia.  Sehari je pun aku takde.  But dah long break gap kan...  Kang kalo tercangak dia sensorang pun kesian jugak.

Baik baik.  Nak secangkir kofi la jap.  Otak ni sebu la pulak.  Karang entah memana pulak aku nyimpan barang dokumen-dokumen tu.  Ye lah.  Otak pun semi-functional je ni.

Dah.  Bai...


Monday, September 13, 2010

no more online shopping kecuali untuk cuci mata sahaja

Watikah hari ini adalah...

As much as I love online shopping, I know I should stop.  Dapat product yang paling serik.  Blew all over RM100 on barang yang sungguh begitu...  Begitu.  Jauh panggang dari api.  And even Encik Black tells me, "Please just keep it somewhere else where I won't be able to see them".  Verdict?  Yes, it was that bad. 

I've yet to return it to the vendor.  Cuma the last statement after a few times going back and forth the inbox to yang sungguh begitu...  Begitu.

[Insert name here]...actly baju semua datang mmg macam tu,so far i takde complain...mana2 reseller u beli pun mmg baju datang mcm tu...

ni bju Made in China......

Ko...  Boleh tak...  Boleh terima tak??

Gambar dia nampak like soft cotton alike my husband's top.  Datang-datang...  it was those knitted polo top yang berjahit bertimpa.  Jahitan terbukak sana sini.

Taken off the web.  Thanks [HERE]

 
Bagi return address pun PO Box but the vendor said if you put contact number in, it'll be delivered.  Sebab dah terima last statement begitu, ko pikir dia akan returnkan barang tu tak?  Truthfully, kalau nak bagi pada rumah anak yatim pun ko tak sampai hati.  Ye lah.  Ko sendiri for sure takkan pakai.  Ni nak bagi orang pun, memang tak sampai hati dengan finishing begitu. 

I seriously hope that you resellers would be a bit more aware of what people want.  Not of what you can sell and how much you can gain from it. 

Yang benar,

Saya yang tertipu oleh gambarajah diberi.


bunga telur kitorang

Watikah hari ini adalah...

On first raya, kami dah melepasi batas Shah Alam.  Boring dak asik situ je pun?  Haha.  Ko pikir?  Maka kami pun telah melampaui batasan.  Haha.  Kerek.  We went to my aunt's house and found this.



This was my bunga telur masa reception tu.  Memi yang bikin sama Memi dia.  Kami semua lekat paper card 02.02.02 Encik Black & Bini Encik Black.  Haha.  Ada aku pedulik engkorang pikir aku kerek?  Haha.  And we loved it.  Dengan berkat usaha, telur rebus sebijik dapat bergantung kat bunga tu.  Macam magic kan?  Haha.  Dapat kawin pulak dengan hasil tangan Pak Abu slightly before he exploded into the wedding scene.  Nasib baik ko...  Kalau tidak, dah lama Bapak aku tu botak! 

Tengkiu Pak Abu sebab bikin santek santek...  Tengkiu Nenek sebab arranging the wedding.  Tengkiu Atok sebab sain cheque segala macam...  Haha.

Bila ternampak, terjumpa balik bunga telur ni, dan dan tengah raya kan...  Syahdan la pulaaaak.  Haha.  So that was, 02.02.02.  Dan berikutan adegan salam-menyalam di pagi raya, saya yakin insyaAllah, saya masih disayangi.  Alhamdulillah. 



34

Watikah hari ini adalah...

Today I turn 34.  Dah makin tua.  Makin makan dek hari.  Makin kurang makan.  Makin menjadi-jadi.  Haha.  Entahlah.  Yang pasti, makin kiut. 

Aku nak nulis ni.  Tapi ada appointment.  Ceh.  Bunyik macam bagus bangat je.  Haha.  Sapa nak keja time-time raya ni...  Kalo ko nak keje pun, ada ke orang nak layan ko kat kompeni lain?  Lain la yang datang tu Pinoy.  Macam akak ni tadi haaa...  Buat rekording.  Single compilation akak yang pertama.  Haha.  Takpe.  Ko layan je la ek?  Dah selesai pun appointment berkenaan.

I realised that I am so thankful for having what I have now.  The love, the security, the friendships.  Sangat sangat bersyukur. 

Best tak?  Sang Suami yang pintal rambut si Bini.  Hik hik!

Alhamdulillah.  Yang disayangi masih ada di depan mata.  Kesihatan pun alhamdulillah.  Dan masih ada yang sayang.  Alhamdulillah. 

Love u'olls!  *MUAH*



Friday, September 10, 2010

Malam Raya

Malam ni malam raya. Tapi ni jam dah pukul 2 lebih pagi. Baru lepas gelak terburai acara TV3 di Semua House - Pertandingan makan kuih. Gua gelak sampai nanes k. Susah nak mendapat pencapaian tu. Sampai laki marah gua. Haha. Takpe. Esok pagi mintak ampun ya, Tuan Tanah? Haha.

Then came back into the room. Teringat Cik Adik muntah masa nak tidur tadi. Then all the other kids pun dedar. So sumbat semua with ubat demam, ubat batuk blah blah blah... I just want them to be well enough to withstand esok punya momentum.

Prior to that, we went to my cousin's. MakLong was all there. Caring for KM who's undergoing chemos for cancer. I hope she pulls through it all.

And alas, time to catch a few winks.

Nite nite peeps.
Sent via BlackBerry from Maxis

Thursday, September 9, 2010

being nostalgic

Watikah hari ini adalah...

Teringat to one old good friend of mine.  No.  Make it, someone who used to be the closest to me.  At one point.  Despite all that has happened.  Seeing a caption of her of all expressions that I used to receive and look at as her being her.  Rindu pulak.  Tapi aku bukan siapa-siapa lagi. 

But I miss her, truly.  How things were for us 16 year ago.  Brings me all back there. 

I'll just keep the caption.  Just so I can always just go see it whenever I remember her.  Being nostalgic.  Simply.  It makes me happy to remember her that way.  Just the same girl who straddled on foot on a bicycle yang rantainya rosak to my house over the school holidays.  And just how it grew to many other things. 

Yes.  I'm just happy to remember her that way.






salam aidilfitri [walau ada sedikit emo]

Watikah hari ini adalah...

Esok hari raya.  Aku berperasaan biasa-biasa saja.  Some how. 

Aku tau few of the people whom I know will not celebrate it as it should for one just delivered a stillborn baby at 39 weeks just yesterday and another old classmate, lost her husband about a week back.  Her husband was on his way back home from outstation.  They have 3 surviving children.  Dan disebabkan aku yang berupa brutal dan sungguh tiada perasaan ini adalah sebenarnya, orang tak tau yang aku cepat sangat terusik therefore I must brutalise myself first so aku tak la terlalu terusik.  Maybe all of this is affecting me la kut. 

Takziah dan Al-Fatihah buat mereka.

I was also unwell these past 2 nights.  But I pull myself to office yang tak berapa jauh sangat dari ofis.  Just so I can rest.  Sheer irony eh?  Ye.  So I got to do a bit of banking sebab lupa clear insurances.  Then printing some things.  Though I balik opis earlier than my boss, possibility to forgetting to print out menatang-menatang yang sepatutnya itu adalah tersangatlah tinggi.  Betul kan?  Ni dah kiranya you dah put note pun dalam buku nota tu.  Ye lah.  Sebab tau nanti boss balik opis pun lama lagi...  Lepas tu.  Padan muka sendiri. 

This morning, sumai masukkan CD dalam kereta before he went off naik motor to work.  Baik hati dia.  It had a playlist of songs yang memang I suka.  Then keluar satu lagu selepas lagu Yuna.  Aku terdiam kejap.  Teringat to the video.  And kalau ikut term Lord Zara, meruntun jiwa.  Teringat pada teman yang baru je kehilangan suaminya.  Raya for her and her children will never be the same again. 

So I post lagu Kaer di sini.  Mengingatkan diri sendiri.  Kita sayang pun, akhirnya akan berpisah.


Sending all my love, my thoughts, my remembrance.  May you have a remarkable Eid Mubarak.  May it give meaning more than any other years. 

Selamat Hari Raya Aidilfitri.  Maaf zahir dan batin.





Tuesday, September 7, 2010

updated - birthday maksu

Watikah hari ini adalah...

Hari tu birthday MakSu.  Atok kena beli cake.  Atok kena beli cake yang aku pilih.  Haha.  Itu kut bahagian yang paling aku suka.  Ye lah.  Favourite eskem nyer pun takde.  Lantak le kalau pun harus ia Jamoca.  Takpe.  Hari tu hari Sabtu.  Kalau bikin bebudak hyper pun, lantak ler diorang! 

Best tak cake dia?  Aku tak tipukan?


Aku memang jujur.  Macam jus Anita Sarawak tu.


Abang Long, AS, MakSu, AT, Abang Ngah, Cik Adik

Aku telah berusaha sesangat tapi macam haram je uploader hari ni.  Haram ler tu.  Punya lama nak tunggu tak nenaik pun.  Ah.  Sudah lah.  Tak koso den do.  Nak balik lah!  *bluek*

Apdet:
Okei. Ni dah esoknya ni baru dapat sambung apdet gambor:

MakSu and anak buahs.

Semua buat dono what face lah.

  
 
 Muka cengginik kan baik je... minum pun air suam...


 
Atok nak buat muka bosan ke tok?  Tak Atok dah konyang...


Nyum nyum!


AS pura-pura tak nampak la ada paparazzi...


Cik Adik - "SMILE!!!"


MakSu so intent to getting Atok's attention.  And I
don't remember if she got it or not.  Haha.


Now only want to smile at me izit...


Musti la ai gudboi. Ai makan eskemkek ma...


Cantik tak Nenek?


Habis langsung cake tu... 

Sekian, Selamat Hari Raya & Maaf Zahir Batin.  Aku kedemaman ni.  Nak balik lah.

Bai.


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails