There was an error in this gadget

Sunday, December 19, 2010

Skudai is not Iskandar

Watikah hari ini adalah...

A few weeks ago kitorang ada tersadai kat satu mall in JB over a weekend.  Entah apa tah nama tempat tu.  Dekat-dekat dengan tempat yang diorang buat Adventure 4x4 thingy.  Yang confirm, bukan dekat Iskandar! 

Ceritanya begini...

Entah siapa Wak Labib bebenor tak check tempat tu kat mana sebelum memulakan perjalanan.  Encik Longan was so sure benda tu kat Iskandar.  Map ke...  Itinerary ke...  Indication kat mana tempat tu ke, satu haram tak ada.  Dia dok kata hari tu baca kat web kata kat Iskandar.  Aku pun laki soh tekan-tekan la GPS tu carik Iskandar while he drove. 

Mentara nak carik tu pun aku dah konpius.  Iskandar apa?  Seri ke, Kota ke, apa ke...  For sure, takde apa pun yang keluar bila tekan-tekan for Iskandar. 

Akak dari sampai sedar, jadi tak sedar, jadi sedar balik.  Sejam kau.  Siap diorang pi singgah balai polis lagi tanya kekalau diorang tau menatang Adventure tu kat mana.  Haha.  Yang paling best, polis pun tatau what he was talking about!

I terjaga dari tidur just while stopping at the balai polis.  Then he got in the car.  Then laki tanya, takde sapa boleh tolong ke?  Terus Encik Longan took out his phone, hayun kat telinga dan bertanya, "Kawan, mana venue benda ni? [pause] Oh, SKUDAI ka...?"

**Adeh**

Berkat orang baru bangun tido, aku pun bertanya, "Shouldn't that question be asked BEFORE we started this journey?" 

Dan oleh kerana semorang tensen, semorang pun gelak jua...  Termasuklah Encik Longan yang femes ngan sengih trademark dia tu.  Grrr. 

Sejam ko...

So sampai la kat Skudai tu...  All the Bapaks orang pi tengok menatang-menatang tu, kami Maks orang dengan Anaks orang pi la ngadap Tok Janggut scary ni.  Menjerit sakan Cik Adik.  Bukan menjerit kesukaan ye, kengkawan... 

"Aa-kut...!"

"Nanak!"

Abang Ngah oso like reluctant, dowan.

Lelagi menatang bergeraaak...  Gerak-gerak-gerak khas!

Gila nasib rumah aku tak ngadap menatang nih!  Scary siuuut...  Dah la besau nok mapuh.  Dibuatnya tetiba dia kena sawan angin terus jalan satu Skudai macam Gojira, baru ko tau!





Tapi biasa lah. Dah nama pun Mak. Jawapan standard Mak yang aku beri pada anak-anak adalah...

"TAKDE APA LAH. Kan Mak ada. And WOWWWW...  Dik, Abang Ngah... Look at the BIG RED BALLS over there..!!"

And we've always wondered how our mothers manage to sort these things out for us, whether we want/need them or not! Haha.

That is simply called, the art of diversion, my friend. ;)



No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails