There was an error in this gadget

Monday, January 24, 2011

the christmas trip for a wedding in KK

Watikah hari ini adalah...

Last Christmas we were in KK for a cousin's wedding.  Never really got to write about it.  Bikos it was taxing bikos...

ONE:  The flight tix on Air Asia were managed by a third party in batches.  But when we got to the airport, 2 out 3 ticket groups were okay but ourselves and one aunt, one uncle and his two sons were to fly only in somewhere in August 2011.  Got some glitch in the system ke apa ke, aku tak tau.  Quite lucky bikos...  We didn't get separated, as in us as parents with our kids.  Our Aunt though, got separated from her kids [they were on another group batch] who did get on flight, were lucky bikos diorang dah besar lepas 18 tahun pun.  And kebetulan, they could help take care of some 2 tweens and 2 kids flying without adults [the other batch]whose flight arrangement was given for circulation one or two days before.  Then the uncle and two sons whom decided to not come under some circumstance; which was a good thing because they would've been huru-hara since they were to have flown in from Kuala Terengganu.

Itu belum lagi masuk kisah bila I could start packing barang [the night before yang started around midnight], and what time we got up and got everyone ready blah blah blah.  Memang la penat macam aku jetlag baru balik dari London kut.  Haha. 

Tanpa alternatif lain because the flights were fully booked seeing that it was indeed Christmas and ramai yang nak balik kampung to East Malaysia, tiada choice lain kecuali if we were to travel on Malaysia Airlines Business Class.  Maka, apakah...  Yezza.  Balik je laaa...

TWO:  Walaupun I could just get Atok or Nenek to come fetch, all we wanted to do was go home.  So laki akak go and book the Serena Van.  Mentara tu anak semua dah melintang-pukang dengan sorang dah mintak nak naik bas la, naik ketapi la...  Mengharu orang tu yang tak larat tu. 

Anyway, van dia pun sampai.  Tetau je mamat drebar tu dok pinpointing sambil kira macam budak Darjah Satu "Satu-dua-tiga-empat-lima" berkali-kali nak menunjukkan betapa TAK muatnya van dia untuk membawa bembarang kami serta keseluruhan kami lima beranak.  Sungguh aku rasa macam nak sekeh je dia.  Not that we haven't been having a bad day sudah.  Ko takkan la tak bley cakap elok-elok? 

Tak pasal la laki terpaksa pi beli apgred van kepada van sekolah tu untuk balik ke rumah dengan harga sebanyak RM170 satu trip.  U'aloh ganah kemain.  Muka kamu-kamu-kamu semua ada agak lebam la.  Ye lah.  Bayar sampai RM170 tapi condition memang sesangat macam van sekolah bertukar menjadi bas persiaran yang kering kat dalamnya.  Macam mana pun, kudos to the pakcik yang bawak van tu dalam hujan dengan rileknya.  By then, I was letting go...  And the kids fell asleep.  We husband and wife started talking...  Then suddenly got a call that we got a flight on MH for Business Class.

Waaa...  Ai tewl yu...  Terus ada attitude problem.  Haha.

"Apa?  Ada transit flight?  Extra sejam on flight??  Apa semua itu...??  Itu semua tak penting okeh...  Yang penting, I NAIK BUSINESS CLASS okeh..."

Wawaw.  Melampau.  Haha.


THREE:  Unfortunately, our flight was to leave and 8-ish in the MORNING.  It's okay kalau aku sendiri yang travel but WITH KIDS at that hour?  Hmmm...  Dah la aku teroverslept from repacking stuff etc.  Kelam kabut kaw-kaw punya.  Terus hangkut yang ni, pikul, campak masuk toilet, sarung je baju semua macam citer Jetsons kau...  Haha.  And we got there in time to enjoy Golden Lounge.  He he.






Excited giler budak-budak.  Mak budak pun excited giler.  Haha.  Macam tak penah tengok mekanan!  Gila ko...  Lagi gila kalo ada tukang tebar roti canai kat situ.  Itu memang confirm aku akan buat laki aku malu tanpa sedar.  Haha.

Mak dok pulak sebelah Abang Long.  Hampir trauma okeh.  Nasib baik Cik Adik slept throughout the entire trip up until Labuan.  Then I thought of you Cho.  Thinking, mana satu rumah kat bawah tu kecik-kecik is your rumah. 

Anyway, some pics on flight:


What do you see in this photo?

Dalam kain itu, ada Abang Long!

Cik Adik sleeping.


Overlooking Labuan


Saja amek gambar rambut Cik Adik sebab
macam best.  Hehe.

Pastu...  Pastu...  Pastu...

"Mak, I sakit kepala la!"

FOUR:  Then bila sampai je transit kat Wilayah Persekutuan Labuan, I gave Cik Adik a sweet to ease out the air pressure.  However, masa tengah tunggu passengers nak naik and the ONLY time I was away from my dotter sebab I needed the loo, laki akak bagi dia another sweet dan SHE CHOKED on it.  Terus kena tonggeng tepuk-tepuk belakang dia.  S-A-S-P-E-N okeh.

Huh.  Nasib baik Pak hang yang buat.  Kalau Mak hang...  Birat kot telinga ni??


I took this photo when to cheer her up since she
just woke up.  Kids' happiness is soooo
penting on flight okeh. 
Just don't mess with them!

Then we went back on flight from Labuan to KK....  

FIVE: And the next 20 minutes tidak seaman 2jam setengah perjalanan terdahulu.  Gila beb.  Aku ada perasaan macam nak pecahkan cermin kapaterbang dan terjun sendiri.  S.T.R.E.S.S.  Yang nak bukak meja, tutup meja, jari tersepit sebab meja, menceceh sebab "You make my finger tersepit just now", merungut, nak buku, tak nak buku, buku jatuh bawah kerusi, bukak tutup seatbelt naik balik kat seat buku jatuh lagi.  HISH.

SIX: Then...  Sesampai je di KK, transport pikap tak sampai lagi.  Hahaha.  Are you lafing with me now?






 
Can you feel the love for cabin fever that began IN THE CABIN?  Yee-haw!


SEVEN:  Sebab dah kena stuffing my Thanksgiving turkey [Cewah. Macam la tau cemana rupa mekanan tu pun!] dari subuh sampai ke tengahari on flight, kita tidak la merasa lapar.  Yang tau memang nak kena masuk bilik hotew dan lunjur kaki sambil terlelap.  Tapi apa kan daya, orang KK lebih risau tentang kami.  Dia nak jugak kena bagi kitorang makan lagi.  Haha.  Nasib baik baju aku besar belaka.  Kalo overload pun masih boleh masuk lagi.

Kami telah dibawa ke kedai Kak Nong ke hapa tah.  Katanya semuanya sedap kat kedai tu. 

But first thing's first.  Cucu-cucu jantan akhirnya bersatu kuasa togeder-geder mendapat cas superpower bersama.  Bonding is rebonding togeder.  Layan...












I actually caught by sight, Abang Ngah menyondol si Godill but tak sempat to catch it on camera!  Omaigod budak sorang ni memang la ada fetish ngan budak.  Haha.  Belum lagi yang part-part dok cencium kaki budak la, tangan budak la...  Hish.


EIGHT:  So here comes the food. 

ABC dia, aku tak ingat rasa dia.  So tak ingat,
maka tak cinta.
Nasik ayam dia. 

Close shot ABC dia.


Dan lagi...

Dan aku tak ingat apa yang Cik Adik order...

Abang Long ni, memang pandai makan...

Bagi aku, makanan dia okei la...  But bekos servis kat sini lagi flexible sikit like, if we say, kita nak goreng macam mana ke...  boleh je buat.  Tapi lain culture kat sana.  So part tu, memang ada sikit boring laaa...

Then after that, terus check-in tengok-tengok perkara di rumah pengantinnya...  Yee-Haw!

Cik Adik di celah pohonan manggar



NINE: After a while, we got on to the hotel apartment where we got into was some trouble about the key -  It broke into TWO.  Boleh tak?  Hahaha. 

TEN: So tubik ke rumah orang lain dengan beg sebesor-besor tu.  Dengan dah bukak beg sebab bagi mandi budak kat apartment orang lain, bembarang pulak tercicir sebab ada tukang kutip, tukang cicir, tukang kemas terlebih rajin...  dan lelain.  Dari okey je, dengan penat macam tu jadi boleh bertekak bila dah settle in bilik sendiri dan TAK JUMPA barang dicarik.  Sungguh keji perasaan itu dan tidak best.

We basically terus got ready to drop off the boys at my brother-in-law's and straight to attend pengantin perempuan's side at the hotel.  Nasib baik la dekat benor ngan tempat tinggal kitorang.

But look at the perantin.  Cantikkan?  The suit/dress semua tu.


Congratulations u'olls!


My sister-in-law and me, dengan anak pompuan aku tu
terbongkang lagi.

Dan aku pun apa lagi...  balun ler selahapnya!

Bagi la chance kepada pasangan pengantin lama ni


Ye lah.  Asik dia je ambik gambar orang kan...

  Ni gambar siri, saya sayang anak saya...  Dan saya adalah princess Papa saya.



She woke up and was mesmarized

Then she got bored, so she did this.
*tepok dahi*


This was the give-away gift.  Got potpourri inside.
Nice.


ELEVEN:  Lepas habis dinner, kitorang balik mandi, laki akak kata dia rasa macam nak makan ciken wing kat tepi laut pulaaaaak....  I was like.  Sini bukan Uptown wo...  Ada ke kedai yang bukak memalam buta kat sini?  Pergi je la ambik bebudak dan went to Tanjung Aru.

Rupanya ada. 

Budak ni tak reti penat ke?  Tido banyak
kali pun kan sehari?
Pastu agak toya jap.  Abang Ngah dah...  Nudnait!
   
And that was the end of the day for DAY ONE in KK... 

Fuh.  Amacam.  Penat tak?

Ah sudah.  Aku yang dok membuat menatang ni pun penat.

Sila benarkan aku beredar dari sini.

Gila lah!

8 comments:

white_child said...

kalau lah aku berada di dlm rombongan itu, aku pilih diri aku menjadi inez.tidooooooooooooooooooooo je.hikhikhik-hidup kan lebih aman!

Nadia Is Cute said...

wawawaw. melampau. bikin berat aku mau pikul saja.

Sharifah Nadia said...

woittt....gelak sorang-sorang I read your post....traveling with kids memang boleh buat kite pengsan anytime....but itu yang akan kite ingat sampai bile-bile....:)

Nadia Is Cute said...

memang P.E.N.S.A.N.
absolutely.
so pensan.

>>> yang paling best, bila kita balik, diorang haru nak pergi jalan balik kat rumah sepupu kat sana. apa, ingat rumah orang tu belakang rumah je ke? *woohoo!*

white_child said...

ckp kat budak2 tu...belakang rumah is longkang...besar longkangg tu nakkk..penat nk lompat.kena prektis dulu,kehkeh!

Nadia Is Cute said...

oih. macam rumah ko naik flying fox je sampai rumah aku eh?

*pektis dulu naaakkk oi...*

memi ayu said...

memi nak baca pun penat, coz gaduh with alfian n alicia n ally to read in peace...haiyaaak...

Nadia Is Cute said...

i can only imagine. semua sebok nak tengok gambar yang kat atas lah, bawah lah ek? haha.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails