There was an error in this gadget

Thursday, March 31, 2011

Nadia Goes Malaya in the Millenium Turns 1

Watikah hari ini adalah...


http://watikah-nadia.blogspot.com
Nadia Goes Malaya in the Millenium
31 March 2011: Turns 1 Year-Old 


Life is such irony. 

Today is the first anniversary of my blog.  I should be jumping happy right now for reaching a milestone.  But I'm jumping myself steady.  Making sure I don't trip and fall over.  Be cracked under pressure.  In all areas.  As I am to be numb today.

After 5 years 4 months 2 weeks, my nurturing boss will be leaving.  Since we have gone through changes so much, it feels like I'm cutting of a limb.  Not that we depend so much with each other.  It's more that we both know that we comfort each other by being present, without even saying it.  Days can suck.  I can only make it a bit better when I ask if she wants another mug of coffee. 

Overall, this would have been the hardest patch.  Too many things balled into one.  Happiness, comfort, disappointment, betrayal, laughter, security, back talk, silence, refusal, agreement, disagreement, move forward and hit that bloody figure on dot, on time. 

Perhaps many do not know what effort and heart was put into it.  Perhaps many do not realize how much heartache we have to face to build something better.  It is in us.  We face it everyday.  Like, loving your car.  Loving your job.  Loving your house.

But this is heartache. 

Putting all aside, we'll get through this day like an ordinary day.  Party will be held.  Food will be eaten.  Emotions will be felt.  Tears will fall.  Hugs will be thrown.  Pictures will be taken.  Then everyone and everything will return to where they were before.  In place.  Like it was untouched.  And pretend like nothing of it ever happened. 

Perhaps it is denial in my statements.  But it is truth of how we settle ourselves daily.

Because life goes on.  It doesn't stand still in one place.  It moves.  Only you choose to live in the moment or move forward or backward.  It is just like that.

So in such irony that today, this blog turns one. 

Happy birthday dear blog.  You helped me through my insanities.

And I know that I have grown.

I thank you.

Thanking friends in support of me.  Love you guys. 

[Oh I just feel like rolling over and cry]

[But I will not]

[I will just hide under the table for a while]

[You can pick up your documents yourself okay]  {randomly pointing to the trays in the front table}

{Slumping my body all over the room}

[I feel awful]

[But I still love you guys]


Wednesday, March 30, 2011

Farewell

Watikah hari ini adalah...


 
Dear Boss,

Limiting 1.5 more day to ourselves.  I don't know what to say.

You have been the most wonderful Boss I've ever had.  And I'm thankful to have crossed your path.  To be in your shadow and to be allowed to shine.  To be beneath the most gentle of soul. 

If only people can see how much you have given.  How much you have tried.  And the strength you have given to others to strive further within themselves.  The one who identifies strength so much that she herself becomes misunderstood. 

I will miss you for all the years we have worked together.  I will miss hearing you laugh.  I will miss hearing you inspire in speech and in person.

For 5 years and 4 months and 2 weeks of working for you.

You have inspired.  You have driven.  You have sought the best in each one whom was ever in your path.

I don't want you to forget that.  Not ever.

And I wish you only the best in life; for you have given so much than you ever thought you had.


 
With much love and respect,

Tuesday, March 29, 2011

Nadia Black vs. Jacob Black

Watikah hari ini adalah...

Ni dah berapa hari I've literally gone off track dan ponteng menulis. 

Yang sebenarnya, aku adalah berasa sungguh buncit, gemuk, gedis, depresi, suka, menangis, ketawa, marah dan kembali buncit, gemuk depresi blah blah blah.  Tiada penyelesaian di situ.  Lepas tu dekat opis ni ada test check kidney.  Dan seperti yang disangka-sangka, benar aku masih obese.  Cemanalahkan.

Orang gebu.  Best ke?  Macam best.  Empuk.  Macam tilam.  Best buat cubit-cubit.  Geram you!!! 

Geram eh?  Sepak sekali kang. 

What people dono is that, orang gebu = high water retention.  Bila mau bulan mengambang, dia macam werewolf tak berciri-ciri Taylor Lautner langsung sebab selain dari mengaum tak bertempat dan serang orang tak bertempat, dia juga kembang secomel kumbang setaman.  Baju tak muat.  Seluar jadi senteng.  Kasut jadi ketat.

*r.e.n.t.a.n.*


Dia Jacob Black keeee...?
*sigh*
Ni penyakit keturunan kut...


Semua baju tak muat.  Baju laki pun tak luak nak pakai sebab takde seluar.  Takkan nak pakai seluar laki pulak?  [Oh.  But once kan dulu, aku penah pakai complete seluar, baju dengan belt laki pergi keje...  Ha.  That was like... 3 years ago kut.  Sekali je.  I promise.]

So pada masa ini...  Perut dah melebihi had seluar.  Cepat-cepatlah bulan mengambang.

Kesian semorang kat rumah tu.  Asik kena ngaum je. 

Dah la Mak takde rupa Taylor Lautner langsung.  Sikit muka Lisa Surihani, saya mau.  Banyak pun takpe you...!

*sigh*


 
Aku yang dirundung gelisah,

Friday, March 25, 2011

Lemas

Watikah hari ini adalah...

I took this off one a friend's catatan.  Hope you don't mind me sharing this with the rest of the world ya!

LEMAS by LX
          terbaca status seorang sahabat pagi ini...

ia sgt mudah, dan sgt straight.


"ibarat org yg lemas d laut..akan menggapai apa shj utk sentiasa berada d permukaan hatta menolak ke dlm air org yg hendak menyelamatknnya..."



mari kita ngupas berdasarkan status ini.

kupasan pertama:

1) biasanya orang lemas akan bertindak irrasional.totally out of her/his normal mind. lelagi bila dia tak berilmu...

2) org lemas yg mcm ni akan cuba dgn segala daya upaya untuk terapung dan biasanya juga akan gapai apa sahaja.APA SAJA, janji dia selamat.Ironinya-tak ramai yg selamat pun...sbb mmg dia menggapai tak kiralah apa termasuklah org yg nk menyelamatkan dia.

3) kesimpulan: dua-dua akan lemas.yang lemas udah tntu, yg tukang nk menyelamatkan pun lemas.....sbb tak cukup ilmu sgt nk handle si lemas, atau si lemas ni mmg kaw2 punya bingai panic tak hengat n mmg berkederat menenggelam kan si tukang selamat sekali.sgt suwei menyelamatkan org gini.


kupasan kedua:

1) org lemas di selamatkan dgn org yg berilmu biasa2 je tapi tukang selamat ni tidak mudah panic. ini akan menyebabkan si tukang selamat ni berlemas2an jugak sejap tp disebabkan dia tidak panic makanye dia berjaya lempang si lemas ni, maka terpengsan la dia, dan senangla diselamatkan.

2) biasanye org lemas ni akan marah nk mampus sbb maybe pipi dia jadi cedera dan maybe dia jadi teleng ke apa...tanpa realised yg kita buat harsh gitu kerana kita nk selamatkan dia ..setelah dia dgn panic attack dan keserabutan tu telah membuatkan kita hampir2 lemas gak.

3) org lemas gini akan berasa sgt malu samada dia akan dikenali sbg

    i) org panik
              ii) org tak tau berenang rupanye
             
              iii) org yg ngada2...sengaja jatuh2 dlm laut utk org selamatkan dia.padahal kat
tepi laut tu dh ada tanda bahaya dan warning 'DILARANG MANDI, LAUT BERGELORA'

4) kesimpulan: si lemas akan hidup, tp akan cerita versi berbeza2 dlm keadaan yg sgt utk menyelamatkan diri, sbb tak 'cool' laa org tau dia ada kekurangan.  yg penting cool.pedulikan apa yg sipenyelamat tu dh buat...walaupun tanpa si penyelamat tu, lama dh ko tenggelam n dpt rumah baru 7 kaki dlm 3 kaki lebar.


kupasan ketiga:

1) org lemas yg diselamatkan org berilmu yg expert, biasanye mmg berciri2 sgt pantas. dia sampai je kat org lemas tu, dia terus lempang...tak tunggu2....so chances utk si lemas ni menggelupor tak sempat..dan dia pun tak sempat nk dilemaskan...

2) tp penyelamat gini biasanya hati keras, kalau si lemas ni marah2 konon dia berkasar ke apa....mmg kena pelempang balik je, tak kira la ko tu masih tersedak dh diselamatkan atau termengah2 baru bangun dr pensan.

3) penyelamat gini, surely penah alami kejadian dlm kupasan kedua, makanye tak kuasa nk bagi muka...sbb malas nk terbabit lemas sama.

4) kesimpulannya: si lemas akan hidup diam2.. tak komen apa pun sbb takut n mmg tau kalau dia bunyi byk..mmg dia akan kena lempang berkali2. makanya, walau muka dia herot ke senget, dia terpaksa bermuka2 utk tidak marah si penyelamat. ini menunjukkan, [kalau si lemas tu terus lemas-maka no comment lah]

utk org yg lemas dan selamat, akan ada bbrp jenis kesudahan.


kesan 1:
si lemas ada kesan2 lebam calar akibat proses menyelamat.tapi redha dan berterima kasih dgn tukang selamat.dan berazam utk belajar berenang so tht tidak lemas lagi -BERUBAH-

kesan 2:
si lemas ada kesan2 lebam calar akibat proses menyelamat, tp marah si penyelamat sbb berlaku sgt kasar dan tak reti2 elok2...hingga mencacatkan penampilannya. kalau takde si tukang selamat,dia yakin akan hidup sbb surely akan ada kayu2 hanyut yg dia boleh gapai...  tak semestinya si tukang selamat tu je yg selamatkan.

kesan 3:
si lemas ada kesan2 lebam calar akibat proses menyelamat....tp si lemas tak puas hati dan rasa marah sbb si penyelamat tu dh penah ingatkan...dan sbb si penyelamat tu ckp byk kali, maka ia jadi doa...n terkena lak kat batang hidung dia...mendapat! tp tak bole bising2, sbb kalau bising...lagi kena pelempang..sbb si tukang selamat ni rigid org nye.malu lah kalau kena bahasakan lagi.kan?org camni akan meroyan.haaa.

hahahahha...
ini bukan merepek di pagi2 hari jumaat yg indah ni ya...aku tidak meroyan.

sbb perkara ni berlaku dlm dunia sebenar kita.aku terpanggil utk merencanakan...
sbb dulu2 aku tak percaya ada manusia yg sanggup hidup atas kesusahan org lain...
yg sanggup mengkhianati dan sanggup menafikan semata2 utk selamatkan diri sdr. situasi diatas adalah satu bentuk kupasan secara ilmiahnye.. secara bahasanye lah.. hahaha.. aku rasa aku buat tesis pengajian am lak.

setiap kita akan menghadapi org2 seperti ini, samada kita sedari atau tidak. tp bila kita tidak menjangka walau sikit pun, tu lebih perit. lebih pedih dan lukanya lebih dalam.

jadi, kepada semua sahabat handai rakan taulan sedara mara;
berhati2 lah kerana org yg akan mengkhianati ini boleh dtg dlm pelbagai bentuk dan pertalian.
kawan baek, saudara terdekat, saudara jauh mahupun adik beradik.
bersiap sedia..untuk merasa lukanya..tetapi jgn melatah dan jgn gundah... berdirilah dgn tenang dan melangkah lah dgn lebih persediaan.

jgn cuba2 nak menolong si hanjing yg tersepit.kelak bila dia lepas, kamu akan digigit jua.

melainkan ko ada ilmu nk ckp dgn heiwan ye.

sekian.

It's the raw truth isn't it?

Yeah.

Wednesday, March 23, 2011

Wednesday

Today was a busy fulfilling day. Kenot turn left or right. Meraban. Busy concentrating on what I wanted. Busy visiting toilet. Though more emotionally steady dari semalam.

Tapi ye. Engkorang tak tau apa-apa. Engkorang adalah mangsa keadaan. Haha. Macam aku jugak.

Entahlah. But I got to spend time with people. I spoke. I blasted. I ranted. I rumbled through. Balik lambat. But at least adalah some direction to go about.

Jittery la sikit. But hope things will turn out alright.

See how.

Nadia.Is.Stable
Sent via BlackBerry from Maxis

Tuesday, March 22, 2011

Cake Talking

Watikah hari ini adalah...

Aku ni agak floating in emotion.  Up.  Down.  Up.  Down.  Up.  Down. 

Pagi tadi aku agak okay tapi persoalan kembali timbul maka aku telah kembali dan kembali sekali lagi.  Up.  Down.  Up.  Down.  Up.  Down.  Oleh kerana ketidakstabilan perasaan ini, aku sekarang terasa macam mau makan kek.  [Oh mengapakah perempuan begini?]  Ko jangan berani tanya kalau mau terus hidup. [U'a'loh]  Jangan cuba menganiayaku.  [Huh??]

Well, chocolate is a hormone stabilizer.  You see, dalam keadaan yang sangat huru-hara emosi, you will find that dark chocolate will be most needed in your diet pemakanan.  Ini aku tak tipu.  Mungkin the reason why orang jadi gemuk sebab they take in the milk chocolate and with fruits and nuts etc in access.  So trust me when I say this.  Go look for one big bar of dark chocolate.  Buy just one.  And makan sikit-sikit.  You'll be surprised that you can last that stretch of bar for more than a day.

So right now, I want a cake.  Oleh sebab yang tak relevan, aku telah Bing search for cake photos.



 
Ni katanya creation The Cake Boss.


Ni tak tau siapa punya.



Yang gila macam ni, The Cake Boss yang buat.



Macam kain je kan dia tebar-tebar?



This is so simply classic...
Reminds me of Audrey Hepburn.



Kek gayut namanya ni



I just love this!  The colour, the texture...
The tast kalo kat dalam tu pure chocolate kan...
Harus aku pensan bangun 3 kali berturut-turut!




*Dungeons and Dragons*
It's amazing how gifted these people are...


Ni pun.  Who would have thought of this? 
And the amount of patience to get this done...  I am in awe.
Okeh. Tak. Aku tipu.
Sebab aku lagi teruja tengok gambar yang kat bawah ni.

Ko tak tetiba rasa cam bengang tak tengok ni?
Aku tak bleh nak eksplen perasaan itu...
Ni pun blei buat jadi kek?!
.......................
*nak*



I wouldn't know if I'd be screaming or melopong in admiration
if got people serve me this.
*so konfius oso*




This, not a henbeg okei...



If I pretend this crayfish is skopoyon, I give this kek to Moon Bulan.



I got to catch this episode.  The Cake Boss bikin cake of Oprah sitting
under her favourite tree reading up a good book.
It was an episode on something about working with what you are
passionate about. 



Amazing.



Lagi amazing.
Nak buat kenduri kawin lagi sekali!
*getik tak*




Jangan berani ko merampas Blekberi idaman itu!




The Cake Boss buat ni.  Terus nak tanya.  Kalao ko bikin mini me,
pastu kasi makan itu tangan, nanti tangan aku tu sakit tak?
Scary macam voodoo siut.


I like. 
If kenot get me the cake, than the real
henbeg would be enough.
Tengs.




The Cake Boss working on some
statuettes.


Siapa tercicir kasut?



This one, I like.  Very much.  Very Cik Adik.



And The Cake Boss actually built a car from scratch!  Kudos man...



Yang, ni confirm, orang lain kenot share with me...
*kuis-kuis kaki*



Exquisite



The Cake Boss again.  Dono what building la he made
but so besar gedabak, intricate dan sangat hebat!



Siapa yang nak iPhone hari tu?




Macam mesin Nenek ni...

Very the Moulin Rouge



Very make me ternganga...

So...  akhirnya ni nanti, aku dapat makan tak chocolate cake ni?

[Eh.  Naper tetiba aje aku macam tersedak air liur ni?  Who's talking about me.... ni....]

I would pay much for a slice of this right now...


Tetiba rasa cam nak nanges, boleh?

Huhuhuhu! *rentan*



Monday, March 21, 2011

Kitchen Designs - Part Two

Watikah hari ini adalah...

In my earlier entry, I said that this would be my perfect kitchen:




But you know what?

I changed my mind. 

I think I chose that one sebab the layout would be the nearest to that kitchen size.  Lagi pun, boleh tak takde tombol on the cabinets.  Ko nak nak kuis pakai sudu garfu pisau sudip kalo nak bukak the drawers.  Itu pun kalau ada yang tak tersimpan dalam laci.  And lagi pun it is...

...because...  I still like stainless steel on daya ketahanan, low maintenance and quick cleaning features.  Daya ketahanan is so penting...




Then, this table top is still bothering me in my mind sebab it's like a classic piece and cantik dia macam tak boleh nak kata, like one of a kind.  [Although I must make sure maid aku tak ingat benda tu adalah kesan comot dan cuba sental it off to have the kitchen clean dengan Mr Muscle sebab nanti aku mungkin boleh nanges macam Kassim Selamat.]




And I like the tiled walls.  Easier to manage and clean mandangkan kita banyak masak pakai minyak, tak macam omputeh.  Lap dengan kain cicah lemon juice and warm water je dah jadi.  However, the digital stove adalah sangat...  to me, melecehkan.  Kalo salah tekan kang...  Lain pulak jadinya...  kan??  Cukup je la dengan one touch washing machine for me!




And I actually like this.  It's different.  Cuma sebab tengok dia macam compact gila, I kenot imagine myself dalam space this small.  Almost claustrophobic.  Dengan bembarang ada kat atas kepala tu.  Ko tak takut menatang tu tetiba jatuh atas kepala mentara ko tengah masak ke?  Ke mentara dah terer nak flip flop pancakes ke sekali mekanan tu stuck dalam chandelier tu?  Penat la nanti sebab laki ko jugak yang yang kena korek hasil keras tangan ko tu dari lampu kaca ko tu.




I love this.  Ada lighting, ada comfort, ada nampak luas...  Cukup spec.  Tukar je lampu tu to mini chandelier.  Nampak classic sikit.  Tapi kunun beriya.  Punya la jauh tempat makan dari dapo pun, kalau diikutkan layout.  Berangan tak ingat!




Oleh sebab itu, let's try to imagine this kitchen...


With marble table top.  Dengan design kitchen di atas itu.

Aku rasa, that'll be my perfect kitchen. 

Itu dengan satu Kenwood mixer on the marble table top.



He he.  Aku suka!

Oh.  Tak dilupakan juga, satu coffee maker!






Wawawawawawa...

Jam dinding cum washing machine satu!


Photos tribute to Unplggd

Gila tak?

Owh.  Tidak segila apa yang aku tau pasal menatang ni.  It's called OVO.


Photos tribute to Unplggd


Photos tribute to Unplggd


Memang gila.  Kalau korang datang rumah aku, aku blei bagi ayat cinta kat korang...

U'olls:  Eh?!  Dah pukul berapa ni ya...  Gila aku kena marah ngan laki/bini aku ni sebab macam dah lambat dah ni...  Ye lah.  Best sangat dok kat dapo rumah ko ni Nadia...  (korek-korek tangan, poket dan garuk-garuk kepala sebab lupa pakek jam)

Aku:  Kat situ kan ada jaaaam... (mata bulat-bulat dan tunjuk guna moncong sambey hirup kopi)

Macam lahanat tak?  Haha.

Memang.  Korang tunggu je lah.


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails