There was an error in this gadget

Thursday, March 3, 2011

Misty the Mysterious

Watikah hari ini adalah...

I was walking into the kitchen semalam.  Aku terkejut, dia pun terkejut.  Dia terus terjatuh bertingkat-tingkat sampai ke lantai.  Terus menyorok dengan dada bertimpa ke bawah gobok kayu itu. 

Ya.  Ada lagi Mickey Mouse kat dalam rumah ni ya... 

Bertuah punya Mickey Mouse kali ni sebab mandangkan dah ada gobok, makanan semua takde yang kat luar.  So dia tengah nak panjat ke kotak susu anak aku.  Boleh?  Oh tidak.  Kamu sungguh durjana, haiwan.  Apa aku nak buat ni.  Berapa kali nak kena pasang entrapment?  Nak pasang kucing, tak mau.  Bulu-bulu dia lagi mendatangkan ketidaksihatan bebudak ni kang. 

We had dinner.  Then while my husband and I were outside, a kucin came by.  Fluffy little brunette creature.  Comot sikit.  Bulu panjang and tebal, kan.  Semalam was a bit wet kan...  So the cat was a bit splattered here and there.  She had a red chain around her neck. 

I took her into my lap andn started cat-talking.

"You ni, takde orang sayang ke?  Kenapa you so comot-comot here and there?  Bersih-bersihlah sikit.  Kasi cantik sikit..."

Fakta mengenai kucing:
Ye.  Kucing akan bersih dan cantik dengan sendirinya bila dia disayangi.  Maka kucing sekurap mana pun akan jadi cantik dan bersih [walau ko akan tetap panggil dia kucing kurap pun] bila ada orang sayang dia. 

Well, she started sitting down next to my leg and whilst she was up on my lap teringat pulak laki kata yang kucin tu ready dah nak gigit aku - the cat was purring.  Apa la you ni Papa.  Haha. 

Eventually he went upstairs and I brought the cat INSIDE.  Haha.  Aku terus letak dia kat dapo la kan.  Dia terus tangkap scent Mickey Mouse tu dari tapak dia jatuh sampailah ke punca dan ke lagi setempat yang dia kenkadang duduk situ.  Aku agak teruja.  Teruja gila.  Gila babas. 

Then the kids got crazy about it. 

"Mak, I want to call this cat MISTY la"

And so Misty went around the house sniffing here and there.  She finally parked herself in the centre of the house.  She begun to lick herself clean.  Hatiku tersangat teruja.  Dia terima seadanya.


Misty is the mysterious cat

 
But of course this kucin kenot stay in the house.  So aku pun pi la ambik newspapers and stuck them in between tempat kasut and something else.  The best part?  Elok je dia dok sambung mandi, beautify diri sendiri kat situ. 

So I was telling my husband this morning.  And he went:

"Last night masa sebelum I keluar, dia ada kat situ.  Masa I balik pun, dia ada kat situ jugak."

Perasaan saya?  Teruja. 

I didn't expect dia ada pun kat luar tu pagi tadi.  Dia takde pun.  Bizi mungkin.  Baik dia gi carik kerja dulu.  Burung-burung pun makin banyak bersinggahan kat pagar rumah. 

But before that, a conversation I had with the kids this morning:

"Mak, just now, last night, we had Pinky kan in the house?"

"Pinky?  Mana ada Pinky..."

"Ada la Mak.  Ada la Pinky yang semalam tu..."

"Pinky mana pulak..."

"The cat nama Pinky tu la Mak...!"

"Cat."

"Pinky tu kan nama cat Memi.  Bukan you namakan cat you tu MISTY ke?"

"Kit Cat."

"Misty tu nama cat [mainan] Cik Adik la Mak... yang sebenarnya..."

"Oh.  Heh!"

Tapi hari ni pun, memang best.  It really felt like living in Switzerland.  Haha.  Over la pulak...  London pun tak sesampai, ni kan pulak Switzerland...  Mana sama air terjun sungai dengan air terjun depan rumah.  <---- Jangan tanya.  Aku pun tatau koneksyen.

Baiklah.  Tetiba je aku dah mula mengantuk. 

Hish.

Belum pukul 10.00 pun.  Aiyaiyaiyaiyaiyai...

*berguling-berguling-berguling-berguling-berguling*


Dari hati ke hati, mari berguling sesama...


No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails