There was an error in this gadget

Thursday, April 7, 2011

Personality Differences

Watikah hari ini adalah...

Saya berasa agak sikit moody hari ni.  Kenapa?  Because I'm worth it!

I'm still having a headache.  A bit slimmer today for wearing a nip that I never thought of to wear separately.  I am also full on payment schedules that I'm floating in between when to settle.  It's the extra run back to one school to pay direct since they don't have that payment card system on.  That one is still hanging...

Masih lagi sorting out things in stages, I feel ada satisfaction about it.  Cuma belum lagi perabih bahan.  So rasa macam, "Aaaah.  Bila la nak abis ni... (guling guling guling)," memang la ada.  But this is office.  You try to get both for yourself in working career and self-satisfaction.  Rugi rasanya kalau you kerja tapi tak ada something for yourself, the sense of achieving something.

I am not talking about my situation sesaja.  Generally, everyone is the same.  And in every office ada apa yang aku ada.  Dalam daily interaction, semua pun sama.

Personalities yang ada pun berbeza betul.  Sangat berbeza when it comes to personality orang yang ada around us on daily basis.  Ada yang helpful, resistant, berkira, listener, doer, psychopath [aku ler tu]...  Kenkadang it takes a click.  Sometimes it doesn't.  Tengok muka je dah tau, boleh agak orang tu cemana.  Then when you go on to work EXTRA professionally pun kenot go bikos the person you are dealing with adalah tidak professional.  Jadi cemana?

...Kalau orang tu rasa dia terer...  biarkanlah.

...Kalau orang tu rasa dia bagus...  biarkanlah.

...Kalau orang tu rasa dia special...  biarkanlah.

Buat penat pun ko nak geram jiwa dengan dia.  Walau pun itu sebenarnya bermakna agak susah ko nak menjalankan tugas dengan lebih baik.  Tapi kalau ko buat dek dan baik je ngan dia, tak bagi dia bengang ngan lu, maka jalan tu senang bagi ko jugak kan nanti?

Sombong ni macam konsep keagamaan sikit.  Selagi tak terbukak hati i.e. secara sendiri atau diakibatkan dari sesuatu kejadian, ia susah sikit nak dinyahsombongkan [<----- ada ini perkataan meh?].  Biarkanlah. 

Aku sendiri ni pun dah few nights doa untuk mulut berkata yang elok-elok je.  Dada elok dengan perkara yang elok-elok je.  Biar kepala fikir perkara yang positif je supaya tak payah kusut.  Ringankan bahu.  Kengkadang kita sendiri tak sedar betapa jahat mulut kita dah jadi sebab hati emosi tak tenteram sampai kepala huru hara dan maka urat di bahu menjadi dawai pastu perut ko jadi boncit sebab angin dah tak tau nak lari mana membuatkan ko belahak macam dono wat melarat berhari-hari jadi emak superrentan kat rumah...  [Woo-hoo!]

Haih.

Dan ia dilepaskan di sini.  Aku sendiri pun rasanya agak bertindak professional sebab kalau aku tahap gaban bengang or marah pun, jarang sungguh nak hayun ke sini.  Biasanya in the end, aku akan meraban perkara-perkara yang lain macam... tengok dapo la... carik videos la... layar gambar la...  gitu.

Itu la tu.

Nah.  Something to share with you on Acupressure Techniques for Assisting Health Problems.  Something that I need to memorize myself!

Salam Khamis dariku untuk kamu.

2 comments:

seldom break said...

oih.byknye yg aku nak baca ni..ahahahaha

Nadia Is Cute said...

baca itu adalah suatu pencarian ilmu

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails