There was an error in this gadget

Thursday, May 5, 2011

The Real Value of RM2.99

Watikah hari ini adalah...

I went to the shops itu hari.  Then I came back with getah rambut and just kept staring at it. 

These sellers are smart.  How long ago was it yang duit Ringgit Malaysia DIBUNDARKAN kepada jumlah terdekat to abolish the use of 1 sen?  Just the same, kita at the consumers' end pulak tak perasan and main sauk je benda yang tertera harga thinking that RM2.99 IS the value of RM2.99 when it is SEBENARNYA berharga RM3.00.




Truthfully, I am not one to go through special price slash advertisements in papers.  Okaylah.  Aku pun sendiri kurang baca paper so we can put that fact aside.  But when I do, I just breeze through and flip right past that supermarket price slash ad.  And I'm sure the prices yang tertera tu musti ada yang bagi harga sen-sen yang tidak dibundarkan.  Yang kita ni pun...  "Wow, harga sekian hari RM0.38 sen je!"

So seriously, adakah kita sebenarnya agak tertipu dengan perwatakan harga yang diberi oleh penjual?  Ya, saya rasa begitu.  Then as consumers, maybe we can make noise that they should change the system sebab ni barang yang kita beli, like me with the getah rambut, bukannya beli kira kilo.  Sama dengan ubat cuci baju, ubat gigi, minyak masak and macam-macam lagi.  Semuanya dah pre-packed what...  Kita bukan beli nak kena timbang benda-benda macam tu.  Bundarkan je lah the value to exact figure.

I understand that they will pile everything at the RM0.99 price then total them up and then baru bundarkan the price.  Tapi, tak terasa ke macam sama, somehow? 

Dalam memusabahahkan diri, I took out a shopping receipt dated 13 April 2011.  Dibuatnya pulak total dia ngam-ngam mati kat 5sen.  Hmm.  So I kenot make real comparison.  But if you look at the bill itself balik, tak ke terasa macam sakit hati: 

I bought 34 barang and 31 out of 34 barang tu, semua harga hujung dia 9sen; walau pun harga dia mati kat 5sen as a total dan tak memakan lebih 1sen dari apa yang aku beli itu...?? 



Bear in mind, RM50 nowadays do not hold the same purchasing value as it was 5 years ago.  And maybe the right word is that, in the end, I felt cheated for the perbezaan published price on paper 1sen tu. 

Dan maka, begitulah ia.


4 comments:

liadevega said...

darling, if u learn marketing and sales psychology, putting price tag of rm1.99 will make the goods look way cheaper than rm2.00. so that's why they do it. so, sudah, jgn meroyan...

Nadia Is Cute said...

ye lah. tapi aku nyampah tau...

eeeeeeee...

Anonymous said...

mak, have u try pegi beli barang kat hiro? cer try, u will be amaze of how much the whole trolley cost u, n the trolley bukan kecik eh.....thehehe...shhh jgn kasi tau org.

org dari alam yg berbudiman

Nadia Is Cute said...

Nenek goes there but... Maybe I'll try one day.

Eh. Bila nak gi pasar jejauh tu? Gi tau. Mana tau ko akan jadi ejen ikan tak rasmi Shah Alam...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails