There was an error in this gadget

Friday, July 29, 2011

My Friday Morning Today!

Watikah hari ini adalah...

Minggu ni adalah minggu yang agak challenging.  Maid aku takde.  Kengkawan telah mengenrollkan aku dalam group Moms Without Maid yang agak menghiburkan hidup aku sebab aku sedang berada dalam percaturan dalam peperangan menentang Mickey Mouse.  Cekidaut kat situ lah nanti.

So malam tadi we had a quite not proper dinner.  This morning I wanted to make up for last night so pigi la fried nuggets.  Akan tetapi, aku adalah aku.  Aku suka multi-task sehinggakan nugget itu menjadi agak gelap gulita.  *geleng kepala dalam hati*

Abang Ngah dengan muka kemek-kemek, "Emmmaaaaaak... Machiam mana yu masak naget ni sampai jeadi black kaler?  Apa la yu ni." 

Abang Long pulak tetiba masuk, "Mak, air Milo apa ni?  Kenapa rasa dia tak sedap?" 

Cik Adik, kunyah-kunyah sambil perut lenggang atas meja.

Wow.  Sungguh tak terasa tamparan tersebut.


Jawapan aku:

Kenapa naget tu hitam:  "Mak tau.  Mak silap goreng.  Sorryyyyy..."

Kenapa Milo tak sedap:  Gua pakai sachet beb.  Dan aku tak minum Milo.  Mana gua tau.  Tuang je gelas, masuk air, kacau, dah ah kan??

"Kenapa pulak tak sedap?  Mak pakai sachet je tu."

"You kena tambah gula la Mak."

"Eh, ye ke... *langak*"

"Ye lah Mak."

"Mak tak minum Milo.  Sorry, sebab Mak tak tau."

"Tapi dulu masa perut yu besar yu minum.  Masa tu perut yu besar.  Ai tawu.  Ai ingat.  Masa tu ai kecik lagi."

"Ye la.  Mak minum masa Mak pantang ngan Adik dulu."

"Butul lah ai chiakap.  Yu minum Milo wat."

"I minum Milo masa pantang.  Papa buatkan and suruh Mak minum, Mak minum lah."

"Kenapa bila Papa suloh yu minum baru yu minum?"

Omaigod.  Bila nak abes konversesyen ni?  Cerita tiga tahun lepas pun ko nak ulang tayang ya.  Yang aku pulak ni pun asik jawab dengan jujur je ni...  Bangang betul ai ni.

"Ye lah, supaya I stlong laik yu...  JOM!  Kita dah lambat!"

Sambil hangkut 4 beg sekali jalan, no turning back!  Cecewah.  Kunun.  Tetiba je Abang Ngah turn 360 takmo naik keta sebab nak Papa hantar dia pi skolah naik motor.  Awak ingat bapak awak tu bawak van ke?  Dah lah ujan.  Terus kena saiko dia.  Taim ni jugaklah aku baru tau kebolehan Cik Adik yang luar biasa.

"Jom kita tengok lagu Justin Bieber tu!  Adik nak tengok, Dik?"

"Nak!"  Muka so sweet and convincing, siap angguk-angguk kat Abang Ngah.

Muka sungguh kemek.  Hentak kaki.  Lipat dada.  "Humph.  Ai.  Tahk.  Nak."  Geleng sekali kiri.  Geleng sekali kanan.  Wow.

"Emm.  Nak tengoklah lagu ET tu.  Celita lobot!"

"NAK!  Ai NAK!!"

Muka sungguh kemek.  Hentak kaki.  Lipat dada.  "Humph.  Ai.  Tahk.  Nak." Geleng sekali kiri.  Geleng sekali kanan.  Wow.  Okei.  Second time sudah.

"Jom je la Abang.  I'm oredi late.  Nanti Boss Mak marah."

Muka sungguh kemek.  Hentak kaki.  Lipat dada.

Gua terus je masuk dalam kereta.  Setapak, setapak, setapak.  Pelan-pelan je dia masuk dalam keta.  

Saya tidak mendapat sebarang tentangan darinya sepanjang perjalanan dari rumah ke sekolah selepas itu.

Percaya atau tidak, ini semua gara-gara Abang Long sauk seketul black kaler naget yang belum dijamah sebelum dia.  There were two pieces tapi satu tu sudah tinggal separuh.  So, Abang Long took the last perfect naget and tried to pacify his brother like his mother told him to for hurting adik dia punya feelings.  Kecik ati budak tu kan.  Memanglah spoil morning even the slightest of thing.

But then again...  This is fixed perangai for No.1 & No.2 kan...  :)

Hope your morning was good.  Mine's okay so far.

Just feeling lucky.  Extremely lucky for the love that I have.


They rock my world!
 




Thursday, July 28, 2011

Patience by Take That

Watikah hari ini adalah...



Song: PATIENCE
Artist/Band: Take That
Album: Beautiful World

Just have a little patience
I'm still hurting from a love I lost
I'm feeling your frustration
That any minute all the pain will stop
Just hold, me close, inside your arms tonight
Dont be too hard on my emotions

'Cause I
Need time
My heart is numb has no feeling
So while Im still healing
Just try and have a little patience

I really wanna start over again
I know you wanna be my salvation
The one that I can always depend
I'll try to be strong
Believe me Im trying to move on
It's complicated but understand me

'Cause I
Need time
My heart is numb has no feeling
So while Im still healing
Just try and have little patience yeah
Have a little patience yeah

'Cause the scars run so deep
It's been hard but I have to believe
Have a little patience
Have a little patience

Whooo 'cause I
I just need time
My heart is numb has no feeling
So while Im still healing
Just try and have a little patience
Have a little patience
My heart is numb has no feeling
So while Im still healing
Just try and have a little patience



Wednesday, July 27, 2011

Wordless Wednesday

Watikah hari ini adalah...

13th Folder, 13th Photo
This was taken in 2009.  We were in Genting Highlands and Abang Long having much fun collecting mist and getting himself soaking wet without even knowing it.  The best part would probably be that we just let him.

*smile*



Tuesday, July 26, 2011

Misteri Semalam

Watikah hari ini adalah...

Semalam singgah sebenleben beli yogurt on the way to the office.  Sambil makan tu tertimbul-timbul soalan.  Satu sudu, satu soalan.  Satu sudu lagi, lagi satu soalan. 

"Kenapa rasa dia lain ek?"

Suap.

"Ha'ah, betul la."

Suap.

"Kenapa ek?"

Suap.

"Dah expired ke?"

Suap. Check jap.

"Eh, expiry bulan lapan... [langut]"

Suap lagi.

"Tapi kenapa ek...?"

Lambat betul reaction aku ni.  Betul?  Itu, memang betul.  Sallllloooooo je.  Kedek-kedek.  Tapi kalo aku laju memang orang di tepian pantai akan terasa bahangnya dengan jelas keterbabowannya.  Tak.  I tell you know lie.

Aku makan sampai terpusing-pusing mekanan tu.  Lama baru perasan.

|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
\/


Uiks.  Ooooo.  New Recipe ke....  Oooooo [mulut juih]

|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
\/

Oooo.  Fat Free... 
Tapi bukan sebelum ni memang fat free tak?
Haha.  Entah.  Aku sendiri tak perasan.  Hahah.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
\/

Oooo.  Sebelum ni apa pewarna ke? 
Fatutlah kaler dia cam...  tak kalerful sikit...


Sekian, tamat misteri yogurt.


Monday, July 25, 2011

Here Comes Independence

Watikah hari ini adalah...




We have sent her home naik belon.


Friday, July 22, 2011

Wedding @ MBSA

Watikah hari ini adalah...

Hari tu my BIL kawin.  Aku pun dah tak ingat aku dah buat posting ni ke belum.  Hahaha.  Boleh?

Eniwei, wedding was at Dewan MBSA.  Macam-macam ada.  Siap ada dancing show lagi...  Hebaaat...  Memang hebat.  Prektis pukul berapa pagi tu...  And kids, of course diorang suka.  Fun kan...



This was the night before the wedding
The midnight is more precise :)

The kids were practicing performance.
Rugi korang tak tengok, kan?
Tok Deing pun doh sampai terduduk.

Tu jurulatih pasukan lansing-lansing.
Garang tu beb.  Buat muka garang abis-abis tersengih gelak sendiri.

Tok Shah sampai tetido ko...  Haha.  Glamer sampai masuk blog.  Haha.
Sekali dengan Cik Emo yang comel itu.
Itu pun glamer! 
Buat muka comel kunun.  Puk kang.

Then semua huru-hara sebab semua kaki posing.
Berebut nak posing ngan Pak Teh.
Ye lah.  Jenjarang Pak Teh balik.  Balik tanpa Mak Teh.
By this time, Baby Q pun baru lahir.


On the day of the event

Abang Ngah ni...  manja laaa...


The Boy First and Second Cousins

Cousins 1

Cousins 2

Cousins 3


The Cousins At Random 

Rehat 1
Amacam, comey tak?

Rehat 2

Rehat 3

Then E puts on many hats!

And after this take, everything toppled!


The Perantin
 
Makan beradab


The perantin baru.
Their grey is nice.  Different but refreshing.

The pengapits pula ni bakal perantin. 
Kita tungguuu....


Siri Nenek dan Cik Adik









Cik Adik


Seronok awak ya dapat lolipop...




The Kepenatan Ahlil-ahlil Lansing Girls




And finally...

The Laki and the Bini

Akak makin comel youuuuu....


Thursday, July 21, 2011

Bercerita tentang Aquaria

Watikah hari ini adalah...

Bila time cuti sekolah for sure tempat-tempat utama akan penuh dan ramai orang.  Ramai orang yang, ramai gilaaaa orang.  Somehow last cuti sekolah, kitorang pergi nengok Aquaria walau pun tau for sure ramai gila orang akan ada.  It wasn't planned.  We just went on a whim.


Source: Aquaria


Sampai-sampai je, line beratur dia dah mula dari food court.  That's quite usual.  Orang dah ramai beratur.  Family members yang tak beratur dah bersepah-sepah tunggu kat tepian tu dengan asik kena tegur ngan pekerja-pekerja Aquaria sebab block jalan orang. 

Finally bila dapat tiket tu, dapat masuk, aku mula tak boleh bernafas.  I tell you... Kenot breathe tak pasal aku rasa macam nak hyperventilate or cucuk straw kat idung supaya I can be taller than anyone else there ala ala naik Komuter balik rumah dari ofis time peak hour.  I'm not kidding you okeh.  Itu dengan huru-hara manusia seakan kat pasar malam di bulan Ramadhan dan tangan-tangan yang gatal that still took the anemone lah, starfish lah... out of the water.  Anemone tu tumbuhan laut tu okeh...  The signage is there for you to know what not to do kan...  Itu belum lagi yang amek gambar pakai flash.  Engkorang ni pun.  Mengamok ikan dalam tank tu baru tau.  Karang kalau ada kejadian, contractor membina jugak korang salahkan dan dah sah-sah management yang milih contractor tu terus kena interbiu ngan MACC.  Tak pasal kan korang?  Tak baik tau.  Lu punya flash yang salah bro.  Pi saman orang yang jualkan ko kamera tu.  Sapa soh beli kamera kat kedai beskal?

The whole time I was in there, I had to run off further in front.  Dah la aku jam tu memang asik pening-pening je sebab takut tak pasal karang aku blackout.  Akak kan tak suka glamer.  Takut akak femes nanti.  Terus tak boleh keluar rumah sebab ada paparazzi tunggu nak ambik gambar ai.  Ye lah.  Ai kan terpensan dalam Aquaria menyebabkan state of imejensi.

What I can suggest for Aquaria to improve...

There is a waiting area that they provide for waiting family members when one rep go and get the ticket at the counter.  Most people who wait there still wait there after my husband comes back with the tickets.  So I'm not sure if they are just sitting there to wait or what...  I also know there isn't much space for them to make MORE space. 

But somehow that area can be utilised as a space that can be used as a mark to calculate the capacity of your visitors.

1. Calculation in Quantity: Bila ramai seating tu dah penuh, baru orang boleh masuk. Meaning, kalau seat tu muat 50 orang, it means cukup 50 orang, baru boleh masuk.

2. Calculation in Time Weightage: Another option is, time the group enterances can be done at every 10-15 minutes mark. So at least mentara Batch No.1 masuk to Sector B, Batch No.2 masuk Sector A dengan selesa.  Ini calculation with time.  Yang tadi tu in quantity of visitors.  I dah siap calculate.  10 minutes would be spent on an average per sector.  So ni kira, tak kesah lah berapa orang yang dah dapat tiket dalam masa 10 minit tu, that group, semua boleh masuk.

This really should be looked at sebab Aquaria is considered as one of nation's main attraction.  Sayang tau kalau orang rasa diorang tak enjoy bila pergi sana. 

And oh, I don't understand the need of the stalls kecik-kecik jual engraving what-nots kat tempat ikan walkalator tu.  Maybe the management needs to increase more revenue to take care of all the ikan, but macam... bila orang ramai dengan ada rasa nak terpensan, it's just so overcrowding.  Do you need to have them there?  Dah la ramai orang, tetiba pulak ada ular kunin la, ular albino la...  Letak pulak kat corner yang ko suka ke, ko tak suka ke, ko nak loncat setingkat ke, ko nak bakar diri sendiri ke, ko kena gak lalu kat tepi tu.  Macam nak kena cucuk mata sendiri lepas tu baru boleh jalan tau.  Aku begitu terseksa sekali.  Ni pun belum lagi cerita betapa densednya the terowong walkalator kaca tu...  Dengan orang amik gambar sebab tengah bercinta...  Dengan yang bawak baby baru... 


Tengok!
Boleh gak dapat gambar elok without flash.
Sebab akak beli camera kat kedai kemera...
PS: Nak tengok ikan ni mesti kena lalu
tepi ular kunin dan albino tu baru sampai.

Oso to give out a tip to visitors...  Tak payah la engkorang buang masa dan penat lelah dengan berbakul-bakul barang budak juga dengan memikul-mikul anak kat dada, kat pinggang, kat belakang badan sambil tertanya-tanya bila la nak sampai pintu masuk Aquarianya.  The tunnel provided via KLCC through underground tu memang adalah saaaaaaaaaaaanggggaaaaaaattttt... BILA NAK SAMPAI NI??!!!  Kesian lebih kat Nenek-nenek, Opah-opah yang sesaja folo nak temankan anak cucu gi jenjalan.  Kesian tau.  Ramai yang tersadai half way dalam tunnel tu.  Nak hepi-hepi, tau-tau terus jadi tak sihat.  Semput, sakit kaki, sakit pinggang dibuatnya nak gi tengok ikan.  Tengok ikan kat pasar lagi selamat, tak?

Okay, just walk out ke arah water fountain kat belakang KLCC tu.  Looking towards the water fountain dan membelakangkan KLCC, sila jalan menuju ke kanan sampai ke KL Convention Centre.  Bangunan KL Convention Centre tu ada banyak pintu cermin.  Mentara engkorang nak sampai tu for sure nampak The Traders Hotel punya Go-kart dok lalu lalang.  Itu menatang, you kenot naik okeh.  Only for hotel guests sesaja.  Aku cakap ni sebab for sure akan terlintas dalam kepala engkorang, "Kan best kalau dapat naik..."  Jalan kat situ pun boleh berpeluh tapi sungguh lebih pendek dari jalan lalu kut tunnel tu.  Maka, sila rasa bersyukur aku bagi engkorang jalan pintas ni tau!

Sambung...

Masuk ke dalam KL Convention Centre tu dan just walk on terus.  Not all doors are opened, so ikut je orang kalau ada yang jalan masuk ke dalam tu.  Just walk on straight sampai la nampak lift capsule on your right.  Get in the capsule and tekan untuk turun bawah.  Ada jugak tangga kalau nak.  Ikut suka korang la.  Kat floor Aquaria tu, dia searas dengan food court KL Convention Centre tu. 


Just in case engkorang tak tau Lift Capsule tu apa, ni gambar
contohnya menatang tu.  Dibuatnya ko panggil benda ni Lift Bebulat ke...
Lift Lonjong ke...  Lift Tablet ke...  Mana la tau...
Just in case...


Dah lah.  Aku bercerita ni pun dah penat. 

Adios!

Lux Secret Bliss

Watikah hari ini adalah...

I've always been a loyal customer to Shokubutsu when it comes to shower gel.  But one day I just decided I wanted to try something else and took the biggest bottle I saw.  Bear in mind no sniffing was done.  It was very one quick load into the trolley. 





There are several scents.  I think there were four.  But I took this one because it seems to be the in the most enticing of colour.  And I think I made the right choice.  When I had the chance, I went sniffing all the scents.  All of them were nice.  But I think this Secret Bliss fit me the best.

This shower gel lingers for long.  I love it.  But because it lingers on so long, you personally don't smell on your own body.  Alike the times when you overspray yourself with perfume.  Yes.  But it sticks onto your skin and doesn't irritate like how that over sprayed perfume would.  So it's a god thing.  In fact, it's a very, very, very good thing.  It helps to make sure that you stay sweet smelling.

My take is, please go ahead and try this.  It smells sensual and it does help you forget your worries while you are in the shower.  But if you are skeptical, then just go try to sniff the smaller bottled ones or just grab the smallest.  If you don't like it, then, at least  you won't waste your money.  Whatever it is, it's worth a try!


Wednesday, July 20, 2011

Wordless Wednesday

Watikah hari ini adalah...

Found this a long time back.  I like it.  It's very clever.



Tuesday, July 19, 2011

JPJ considers using birthday as driving licence expiry date

Watikah hari ini adalah...

This was in the papers [The Star] today:

Published: Tuesday July 19, 2011 MYT 1:18:00 PM
Updated: Tuesday July 19, 2011 MYT 2:28:01 PM

By NG CHENG YEE

KUALA LUMPUR: Using one's birthday as the expiry date for their driving licence is being considered by the Road Transport Department.

Transport Minister said Transport Minister Datuk Seri Kong Cho Ha said Tuesday this was because many drivers used the excuse that they had forgotten to renew their licence when they were caught driving with an expired one.

“If the holder's next birthday is less than six months after the expiry date of their licence, the fee for the period will be free of charge,” he told a press conference at Wisma MCA in Kuala Lumpur.

However, he said, if the period between the holder's next birthday and the expiry date of the licence was more than six months, they would be charged 50% of the renewal fee.

He said licence holders were still allowed to renew their licences for up to five years if such a system was implemented.


This, I think would be a good thing.  Maka, cepatlah sikit!


Lay It

Watikah hari ini adalah...

Do you like my new layout?



Sandwich Cake Nenek

Watikah hari ini adalah...

Tetiba teringat raya tahun lepas.  My Mother-In-Law dah sesebut untuk potong kek.  Jam tu we were occupied with the kids and all.  So I dengan initiative pergi la ambik pisau.  Tertonggek-tonggek dok mikirkan how to cut the cake.  So dengan bersungguh-sungguhnya aku pun mula mencucuk and began to cut the cake out... 


This is called English Sandwich Cake.
Nenek bakes this.  And Nenek learnt it from her mom i.e. my Nenek.
So we call it Sandwich Cake Nenek.


Tapi...
Belum habis potong...
Aku sudah kena laung... 


Korang nak tau kenapa? 
Sebab... 
Aku...
Yang jujur... 
Baikhati...
Dan comel ini...

|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
\/

TAK TAU...
Yang kek berulang kali disebut suruh potong tu sebenarnya adalah untuk menyambut ulangtahun CD rupanya... 
Tu yang do sebut... 
Sebab nak CD yang foton...
Rupanya... 

OOOoooOOOoooOOO


Miss Octopus and her cake


Teruuuus CD melompat terjah tempat tepi kek tu dan "OKKKKKEEEEEI....  Haaaappy biiiiirrrthhh...." sambil capai seramai budak yang dia dapat capai untuk dok sebelah dia!  Dia memang sangat Octopus!

Gua memang tak tau.  Ramai kami orang yang sambut harijadi in September so, it didn't cross my mind la.  But then again, of course aku terasa amat bengong la sebab...  dah la pagi raya tuuu...  *sedih*  Lepas tu je, beratur mintak maap bebanyak.  Dalam hati zikir beb.  Hah.  [Niat tu yang penting] 

Ye lah.  Dah nak raya ni...  [Tetiba je.  Ganti puasa pun tak habis-habis lagi ni!]

Haha.

So, sesiapa yang interested nak order Sandwich Cake Nenek ni, sila email kat akak: makankeklazat@gmail.com [Ya, saya tahu.  Nama email memang tak blei blah!]




LinkWithin

Related Posts with Thumbnails