There was an error in this gadget

Friday, September 30, 2011

The Lavender Tea serving @ The Vanilla Place, Empire

Watikah hari ini adalah...

I went to The Vanilla Place kat Empire itu hari.  Orang tekak tengah tak sedap.  Mintaklah Lavender Tea.  Tempat lain kalau you order, for sure dia bagi teapot atau pun ada benda saringan.  But this came like this.


The Lavender Tea serving @ The Vanilla Place, Empire

So I tanya la how to drink, reconfirming dengan ayat, "We cannot eat the lavender riiiiight...??" 
"No." 
"So how do I drink this?" 
"You have to scoop out the lavender out." 
"And so how do I do it?" 

He thought for a while and then gave an option, "I'll give you a spoon and a plate so you can scoop it out and then you can just pour more water in later to for refill of your tea."

Hmm.  Okay, option eh?  But not when you pay RM9.80 for the tea.  Other than that, the food is okay.  Just this sengal tea.



Thursday, September 29, 2011

Mak is Teksi

Watikah hari ini adalah...

Pada hari Isnin yang lalu, aku telah dikejutkan dengan pelbagai kejutan. 

Pertama-tama sekali, tekojot ai sebab betul ke banyak tu buah yang aku nak bawak gi makan-makan raya kat ofis ni?  Nak bawak sekali ke pisau?  Erm...  Apa lagi yang nak kena bawak eh? 

Kedua, sebab aku banyak melangut sambil bergerak, akak dah masyuk dalam keta sekali tekojot lagi.  Kenapa anak aku sorang je dalam keta?  Mana lagi sorang??  Dah terjerit-jerit suara akak yang ayu ni ke luar kereta.  "Cepatlah Abang Ngah!" sambil dia lenggang kangkung masyuk dalam kereta.  Muka penuh daya 'NO HAL' gitu.

Then we got to Cik Adik's tolah.  "Adik suka pegi tolah?"  "Em-em"  "Adik buat apa dekat tolah?  Adik kaler-kaler?"  "Em-em"  "Adik sing song?"  "Em-em"  - Tetiba je eh?  Mak telah bertukar menjadi mode 'Saya Sayang Anak Saya'.  Haha. 

So we dropped her off then, masa nak turn off into the main road je Abang Ngah tanya Mak dengan begitu inesen sekali.  "Maaaak...  Beg I mana?"  "HAH?"  "Beg I mana?"  "HAH??"  "I tanya you,  beg I ada dekat mana?"  Maka dengan itu, teruslah Mak balik rumah sebab Abang Ngah tak ada beg sekolah. 

Sesampai kat rumah dapat beg, I told my maid I nak beg skolah Abang Ngah kaler merah.  Dia bagi beg kaler merah.  I pun terus jalan. 


Yes.
"Teksi Draiver, Teksi Draiver..."


Sesampai kat sekolah je, aku pun nak la sarungkan beg sekolah Abang Ngah pada bahu dia.  Rupanya...  "Abang Ngah!  Ni  beg bajoooo....  Ni bukan beg sekolah you laaaaaa...."  "Ha'ah kan Mak?  Ni beg sekolah I yang lama dulu yang sekarang ni kita kadang-kadang letak baju." 

Sambil tu cikgu dah bukak pagar balik mandangkan dah terkonci sebab lambat sangat sampainya.  "So cemana ni Abang?  Mak dah lambat ni!  Nak pergi sekolah pun takde buku!!"  Dengan menundukkan kepala bawah tingkat kereta dia nyahut, "Ai nak pegi rumah Atok."  Dan sebab Mak ko dah tak blei pikir, Mak pun teruslah hantar dia je rumah Atok. 

And so my maid baru balik sini.  I had to rearrange balik my schedule tapi tak sempat nak rearrange the vans.  So I thought of keeping the schedule as it has been for the past few months for this week.  Dengan maka itu, saya pun membawalah beg skolah Abang Long, baju skolah dia dan pelbagai macam gajet yang perlu ke lumah Nenet. 

Sekali...  Pada jam 11 lebey...  Pakcik Van tepon.  Dia kata, dia nak hantar Abang Long balik lumah Nenet.  Tapi Abang Long kata, dia kena balik lumah sendili.  Dan...  Pakcik Van kol hanya setelah mendrop-offkan anak itu di lumah sendili.  .... .... ... ... ...

Haiya.  Pastu siap ada domestic inquiry oleh laki lagi.  Uh.

Takde siapa available nak kena hantar barang.  Saya lagi tak blei lari mau setel itu perkara.  Terpaksa kol Kakak Hani mintak tolong bawakkan beg tolah, kasut tolah, stokin tolah Abang Long pergi skolah.  Tak ke serabut aku dibuatnya...  Tak pasal Kakak Hani pulak menjadi mangsa keadaan nak kena setelkan barang untuk Abang Long. 

*tarik napas*

Then tetiba Nenet kol.  Nenet kata, takpelah, dia tolong hangkut barang Abang Long dan dengan Abang Long-Abang Long sekali dia bawak gi tolah terus.  Alhamdulillah...  [Ailavyu Mak]

Okeilah.  Dengan Pakcik Van dah kata nanti balik, Abang Long balik dengan dia.  Dengan Abang Long pun kita dah remind yang dia kena balik dengan Pakcik Van.  Aku dengan semangatnya pi tepon maid suruh tunggu depan rumah...

Aku pun keluar opis la ni nak gi amik Cik Adik ngan Abang Ngah kat lumah Nenet.  I've been working late that Nenet has to pickup the kids for from tolah.  Kesian kat Nenet.  Tapi Nenet sayang saya.  Dan saya sayang Nenet.  So sesampai je, tengok-tengok muka anak bertuah sulung number one tercegat kat pintu depan tu.  MasyaAllah.  Oh apakah lagi ni...

"I cari-cari-cari-cari Pakcik Van merata-rata tempat tapi I tak jumpa.  So I balik dengan Van Kakak Zeta [sesuka aku je kan nak bagi orang nama? haha]" 

Ko sesuka je kan?  Pawpaw dok tepon Mak, Mak kena DI sekali lagi...  Ko tak tawu...  SubhanAllah...  MasyaAllah...  Engkorang punya pasal, Mak gak yang menjawab sesangat.

Pastu nak kena pulop gi umah TokMa.  Dah habes reporting, dah habis tunggu sekali Pawpaw kata, "I jumpa you kat sana ya.  I naik beskal."  U'aloh... ... ...

Tapi nasib mereka semua baik sebab...  Mak adalah sangat sabar orangnya.

Maka, TAHNIAH kepada Mak sebab Mak sabar!!!
{{{Yeayyeah.....}}} *confetti kasi tabur*

Okei. Dah. 

Mak.Dah.Penat


Wednesday, September 28, 2011

Wordless Wednesday

Watikah hari ini adalah...



Anak ai tak noti.  Dia kiut je.

Macam Mak dia.  He he.

Tuesday, September 27, 2011

Maharaja Lawak

Watikah hari ini adalah...

Hari tu kat ofis ada big event for raya.  Siap panggil Maharaja Lawak Along & Angah tu...



Dah percaya tak???  Ai tell yu no lie.



Cik Adik menjalankan tugas. 
Kalau dia ada misai, boleh satu geng ngan Pakcik Ali taw.

Dia tukang jaga songkok abang.  Bizi tu.  KPI dia besar tanggungjawab tu... 

Tapi all in all...  Semorang tau anak-anak aku yang mana satu.  Bijak mereka-mereka itu.  Sesangat.  Hahahahahah.  Nak gelak pitam bleh?


|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
\/

Sebab....

Anak siapa tu???

Sampai ke atas stage okei...

Monday, September 26, 2011

Yuuuuuuuuu

Watikah hari ini adalah...

Kalau ai kata ati bizi, yu percaya tak kat ai?  Yu ni...  Yu percaya la...  Yu kena percaya kat ai...  sebab ai chiakap betoooowl...  ai tak tipu yu walau sezarah pun yu tau...

I seriously have been extremely bizi.  Nada meroyan pun jenih yang tak mampu nak sampai kemuncak sebab tak sempat.  Hahhaahahahah...  Boleh?  Tapi ini yang benar.  Memang tak sempat.  Walau bagaimanapun, disamping untuk menghiburkan diri sendiri, aku akan terus automate beberapa blog entries. 

So...  Ia akan bermula sebentar lagi.

Sekian dariku yang jauh tapi dekat dihati,

Friday, September 23, 2011

huh

Watikah hari ini adalah...

I am sick and tired.

I will just do as I will.  Walau pun ia akan membaham aku kembali in the end.  Memang best kalau kena baham.  Orang lain yang kenyang.  Seronok kot sebab dapat melempias kemarahannya.  Terlebih zat mungkin. 

Tu je.

Babai.

Monday, September 19, 2011

TRAGEDI SEPTEMBER - Aisya's story

Watikah hari ini adalah...

I read about AISYA

If you are a caring person and live in Shah Alam especially, please visit her's mum's blog for the sake of awareness. 

The baby was scalded by hot soup by a waiter yang bawak food without a tray.  I really thought it was only at the hand.  All this, not until you actually see the extent of the child's injury.  This shouldn't have happened, but it did. 

Dari saya yang sedih,


Tuesday, September 13, 2011

This life, at this point of time

Watikah hari ini adalah...

Raya was okay.  We do houses.  No, we don't paint houses for people or re-decorate for them. We visit people at their houses during Syawal.  It's interesting to eat the food served especially when you don't have to do the cooking.  THAT, really takes a lot of effort and effort.  A LOT OF IT!

Work has been very barakah.  To get a barakah salary, you work to your bones.  But I am not boneless.  In fact, I contain a lot of fat and water.  Still.  Though I am able to fit back into clothes from a few years back.  But it's a lot better than where I was a few months ago. 

You see, there was a lapse of time where my period was missed.  I thought that I could be pregnant.  But each visit to the GP felt stupid.  Despite the fact that I highlighted how difficult pregnancy tests show that I was pregnant, they still made me run it.  Then they tell me that they are disappointed with the result and ask me to come again.  So I went 3 times and got enough of it to dismiss them and went to see my gynae to really make sure of it. 

So my gynae ran a blood test and we discovered that my hormones were high.  It hasn't reached Hypothyroid, as I am thyroid free.  She explained to me that that gives an explanation why I was missing my period cycles and the amount of weight to be obese I was hauling about.

I shared this discovery with a friend and she said those with high hormones or Hypothyroid would usually have an embedded spine where you would have to prod in further to actually feel the it, where normal people, you could just feel it just by one touch.

Sometime along before all of that, I thought...  Since I was missing my cycles, the best I could do was to fast 30 days straight as it would help to detox and straighten out the body.  And some how, we were all greeted by Ramadhan.  Timely and I am for which, I am thankful for to carry out my responsibility as a Muslim.  So I fasted.

I am also thankful that despite the fact my gynae gave me something to induce my period that I decided not to take at that time, I was able to menstruate naturally.  And I am thankful that with fasting, I lost an amount of weight naturally without the help of any medication. 

For sure, I was very worried on how I was to manage my weight.  I couldn't scramble for time.  My options would take 2-3 hours of the day and I still had to escape from work that just kept coming, and I still had to settle the kids, and the load of housework to cope.  So I really am feeling so thankful.  Alhamdulillah.  I am thankful.

All in all, I would still need to run another blood test in 3 months after of the last test I took to keep track of my health.  Should I fall into Hypothyroid, I would have to be on medication where I really hope I wouldn't have to.

Some may not understand how I feel, what I wanted to do, how I saw myself and what my intentions were when I shared this with a few.  But this was all that I had.  And this I share with you, readers.  All on top of endless work.  All on top of work requirements that I really have to extend my official hours to cope with.  Still, Alhamdulillah, I have a job and I am thankful for.

Today, was an extremely crazy day at work.  I was jumping, screaming, scrambling with the phones and looping crazily over old emails, replying, taking minutes and flipping sideways and tumbling all over the office.  Time was of essence, but it wasn't my friend.  However, I still managed what I needed to do today.  My Blackberry went crazy with notifications of office and Facebook.  More than 100 notifications on birthday wishes for today is the day I turn 35. 

All in irony, where this particular blog entry fall into, despite all of what I had to go through today and the months before, I felt appreciated.  I really am. 

Thank you for all you well wishes.  On Facebook, on WhatsApp, on BBM and messages on SMS.  This, I received from Australia to Mauritius.  I sincerely thank you. 

So cheers to you, Nadia!  You are cute, thankful and have a full life to live in!!



Pada hari Selasa ini

Watikah hari ini adalah...

Today is such a bizi day. 

Possibly I could lose my mind but alas, I'm surprised with myself that I'm gripping okay.  Cuma...  I shall let my husband susun my day for me.  My brain can't handle it for being over capacity.




Sekian, terima kasih.

Monday, September 12, 2011

Eve

Watikah hari ini adalah...

This morning I was in the car, on my way to work.  Tetiba je terasa sayu.  Saya teringat pada arwah Eve.   

Saya rindu nak benam muka saya pada perutnya.  Saya rindu nak cium leher dia.  Saya rindu dia panggil nama saya.  Saya rindu dia tunggu saya kat depan rumah. 

Saya rindu kamu Eve.

Saya rindu kamu sesangat.

Lama sangat tak jumpa.  Lama sangat tak sayang kamu.  Sudah hampir 9 tahun, mungkin.  Lama tak belek muka kamu.  Lama tak tengok gigi kamu.  Makin tua, makin luruh.  Kita bersama, 12 tahun.

InsyaAllah kalau dibenarkan rezeki, kita dapat berjumpa lagi.

Nanti saya nak peluk, cium, gomol dan sondol-sondol kamu, Eve. 

Angah sayang kamu.

Tuesday, September 6, 2011

Mohon Kekuatan

Watikah hari ini adalah...

I feel so battered.  Battered front and back.  Sideways.  If words can put it correctly.

The effort that I willingly, knowingly, do to do the things that I have to do.  For home.  For family.  For work.  For work.  For work.

Why do I feel so battered?  I forgot I am a welcome mat.  I can't think.  I can't function.  How can this be so bad.  "Have fun!"  Kepala hotak kau.  Mai la ketuk kepala aku.  Mai la baling kasut kat aku.  And here I am only seeing a blurred or non vision at all of what I am typing for the welling feeling at my eyes.  Has it all gone to waste?

Gosh!  I could just snap.  I know for sure my eyes are red.  Redness.  I don't need the mirror to know this.

You don't know how much effort.  You can't judge me.  You don't know what I have to deal with every day.  I am not obliged to tell you what I do, how my day is managed.  So you don't have the right to judge me.  Just because I always carry an empty look on my face doesn't mean I haven't got any feelings.  That doesn't mean I'm stupid.  That doesn't mean I need to sleep all the time.  Don't be mean with me.

I put every effort to catch up with all that I couldn't grasp at one go.

I'm not a magician.

I only try.

Saya mencuba okei.  Saya mencuba sesangat.  To fulfill orders.  To fulfill what's needed.  Too just take all insults and directives.  But today I just feel so battered beyond recognition.  Dari bulan Ramadhan dia mendouble.  From the working environment sampai ke the ones close to me. 

Ya Allah.  Sungguh menduga dugaanku ini. 

Berikanlah aku kekuatan diri.  Benarkanlah aku bercakap ketika perlu dan dimohon ia meniti di bibir dengan sopan tetapi tepat ke hati.  Perlihatkanlah mereka apa yang tidak dilihat.  Berikanlah mereka pertimbangan seimbang terhadap mereka yang lain.  Hanya agar mereka dapat menjadi manusia yang lebih baik dari diri mereka yang sekarang.

Ya Allah.  Aku mohon.  Sesungguhnya aku rasa sungguh teraniaya. 

Amin.

Sumber


With me, without me; with me, without me

Watikah hari ini adalah...

Aku sedang berasa agak melankolik.  Mengapa ya?  Sehinggakan muka ni tiada walau sepalit mekap pun.  Tiada rasa seperti mahu.  Ramai yang sudah biasa dengan wajahku yang a little fresh.  Mungkin hari ni ramai yang terus sakit dada melihatku pucat lesi dan tidak bermaya.  Begitulah ia.  Dua warna kulit bersatu.  Putih lesi dan sowo mateng.  Kombinasi yang menjadikan aku, aku.

Banyak yang perlu aku uruskan hari ni.  Dan macam mana pun, Alhamdulillah kerana tiada migraine so far pada hari ni.  All tasks are sitting at the top of my head.  I actually think that if I write them all down, the migraine will start coming again! LOL.  Oh well.

I have got things to do.  But now I'm thinking that without makeup or with makeup.  Just because I can look so different and may offend others.  I don't know why I think this way.  I'm just ultra pucat.  Let my hair down, without any makeup, put on a white cloth over me and just stand straight without a sound. 


Sumber
Yeah Beybeh!


Begitulah. 

Maka dengan ini, tamatlah sudah satu perkara. 

...Dan saya masih undecided nak pakai mekap atau tidak.  Ia terasa amat sengal sekali.  Haha.

Babai.

Monday, September 5, 2011

Bermadah

Watikah hari ini adalah...

Saya rasa macam mula nak tak sihat.  Tapi saya tak nak.  Hati saya je yang luluh sikit sebab memang kena membersihkan kawasan kerana ianya bersebab.  Apa?  Nak marah ke aku bermadah ni?  Lu apa kes?  Biar jelah aku madah berhelah di sini. 

Hish. 

Tapi yang sebenarnya, ia amat merunsingkan ai.  Dan selagi ai tak dapat tekel menate beghuk tu, ai tak boleh story with u'olls dulu di atas sebab-sebab pantang larang.

Sungguh tragedi.  Tapi takpe.  Berkat kesabaran, InsyaAllah, dipermudahkan urusan.

Doa-doakanlah dipermudahkan urusan aku ni.  Tengs.

Ai lav yu forever...




Mangkuk Bengang

Watikah hari ini adalah...

Terbengang okeh...  Hari yang agak bermakna sebab aku dengan niat nak puasa tapi dah pukul 2:00 lebeh terpaksa berbuka disebabkan migraine yang berhentakan.  Itu dengan how kengkadang manusia ni tak de consideration dengan orang lain.  Kita semua bekerja.  Tapi janganlah expect orang kerja sebijik macam kita. 

Grr.  Apakah?  Bikin susah hati sendiri je.  Pastu nak meMANGKUKkan orang lain.  Betapa mangkuknya perasaan aku neh setelah dimangkukkan olehnya.  Aku silap kawasankah?  Dekat dengan Kampung Mangkuk pun tidak...  Kat mana Kampung Mangkuk ni pun aku tatau...


Sumber


Hish!  Mangkuk!


Senteng

Watikah hari ini adalah...

Today is the first day of work after seminggu.  Otak cam...  Agak terasa...  Senteng...  Kah.  Bolehkah begitu?  Bener.

I left off things in the office on Sunday.  So right now aku agak sedang terkial-kial mikirkan where I should pick them up.  Ye lah.  Dah sebut pun kan seminggu off...  And with this headache.  Then with my sensitivity of my hands.  It's itching the eczema away.  Lagi-lagi semalam betapa terkesimanya ai bila terkena air sotong while cleaning them.  O sangat berguling terus macam badan belakang ko pun gatal gilos sekali tanpa semena-mena.

With that, semalam Abang Long dah semput and he was coughing really badly.  Had to give him nebuliser, the inhaler, the socks and Vicks treatment.  Itu pun tengah-tengah malam terjaga dengan batuk yang amat dasat.  Then Abang Ngah had a reaction with the type of prawn yang digunakan untuk dinner.  So mata mamat tu dah bengkak dari semalam.  We just gave him Eye Mo and told him to sleep it off.  But then again, pagi ni, mata lagi bengkak sebelah dan dengan discharge.  Aih.

So mandikan je lah Cik Adik pagi ni.  Muka pun ada sikit moncong bila dah siap.  Pawpaw cuma gosok gigi abang-abang je.  But all were fine when loaded inside car.  Itu pun, tertinggal baju sekolah.  Tertinggal beg sekolah.  Tertinggal kasut sekolah.  Fuh. 

Then banyak kali Cik Adik tanya, "Hantar Abang dulu, Mak?" dan Mak dengan gagahnya menjawab, "Tak, hantar Adik dulu."  Tapi Mak dah nampak muncung Adik.


Gambar MakDong amek.  Budak mengantuk.  Tapi menyorok.
Ini namanya, Mambang Air.

Sampai je kat sekolah, ada feveret teacher Adik.  "Tengok Adik, tu kan Teacher Lana?  Dia dah tunggun Adik dah.  Teacher Lana rindu Adik!"  Though slowly, she took her bag, and salam me at the door step.  She went in willingly.  Alhamdulillah sebab Mak worry dia tak nak gi sekool...  But she was okay!

Terus je hantar yang lagi dua orang tu ke destinasi terpencil mereka. 

Sekian.  Cukup sudah.  Walau tak habis meluahkan, jadi ler...  Aku banyak kerja ni.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails