There was an error in this gadget

Friday, November 25, 2011

Doa Akhir Tahun dan Doa Awal Tahun

Watikah hari ini adalah...

Doa Akhir Tahun

Akhir Bulan Zulhijjah 1432H [26 November 2011, Sabtu] (Akhir Waktu Asar)

Waktu Membacanya:
Doa akhir tahun dibaca 3 kali pada akhir waktu Asar atau sebelum masuk waktu Maghrib pada akhir bulan Zulhijjah.  Sesiapa yang membaca doa ini maka akan berkata syaitan, 'Kesusahan bagiku dan sia-sialah pekerjaanku menggoda anak Adam pada tahun ini dan Allah akan membinasakan aku pada saat itu juga.  Dengan membaca doa ini Allah akan mengampunkan dosanya setahun.'

Segala puji hanya bagi Allah, Tuhan yang memlihara dan mentadbir sekalian alam.  Selawat dan salam ke atas junjungan kami Nabi Muhammad S.A.W. serta ahli keluarga baginda dan para sahabatnya.

Ya Allah, sesungguhnya pada tahun ini aku telah melakukan laranganMu tetapi aku masih belum bertaubat sedangkan Engkau tidak reda dan melupai perkara itu.  Engkau telah menangguh azabMu yang telah ditetapkan kepadaku.  Engkau telah memerintahkan supaya aku bertaubat dari kesalahan itu.  Sesungguhnya pada hari ini aku memohon keampunan dariMu, ampunilah aku dan apa yang telah aku lakukan pada tahun ini yang Engkau redai dan Engkau janjikan pahala maka aku memohonnya daripada Engkau.  Ya Allah, ya Karim, ya Zaljalali wal ikram.

Selawat dan salam ke atas junjungan kami Nabi Muhammad S.A.W. serta ahli keluarga baginda dan para sahabatnya.  Segala puji hanya bagi Allah, Tuhan yang memelihara dan mentadbir sekalian Alam.

Amin.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Doa Awal Tahun

Akhir Bulan Zulhijjah 1432H [26 November 2011, Sabtu] (Di Waktu Maghrib)

Waktu membacanya:
Doa ini dibaca 3 kali setelah masuk waktu Maghrib pada malam 1 Muharram. Sesiapa yang membaca doa ini maka akan berkata syaitan, 'Telah amanlah anak Adam daripada godaanku pada tahun ini kerana Allah telah mewakilkan dua malaikat untuk memeliharanya dari fitnah syaitan.'

Segala puji hanya bagi Allah, Tuhan yang memelihara dan mentadbir sekalian alam.  Selawat dan salam ke atas junjungan kami Nabi Muhammad S.A.W. serta ahli keluarga baginda dan para sahabatnya.

Ya Allah, Engkaulah yang kekal abadi untuk selama-lamanya.  Demi kelebihanMu yang Maha Agung dan kemurahanMu yang melimpah, sesungguhnya pada tahun ini aku memohon kepadaMu perlindungan daripada syaitan yang direjam, dari sekalian kuncunya, tenteranya dan penolongnya.  Aku juga memohon perlindungan daripada nafsu amarah yang sentiasa mendorong ke arah kejahatan dan melalaikan dengan perkara yang tidak berfaedah daripada mendekatkan diriku kepadaMu.

Selawat serta salam ke atas junjungan kami Nabi Muhammad S.A.W. serta ahli keluarga baginda dan para sahabatnya.  Segala puji hanya bagi Allah, Tuhan yang memelihara dan mentadbir sekalian alam.

Amin.

Salam 1433H.

Thursday, November 24, 2011

Macam terasa sampai ke tekak

Watikah hari ini adalah...

Nak niiiiiiii....




*lap dagu*

Tuesday, November 22, 2011

MELAKA

Watikah hari ini adalah...

I spent entah berapa hari nak menyiapkan entry MELAKA ni.  Dah la tu, bila dah publish je, dia punya tulisan SEMUA LARI!

Hempeh. 

Dah penat.

Lantak pi la.

Monday, November 21, 2011

Handbag Organiser

Watikah hari ini adalah...

Kakak saya baik hati.  Kakak saya telah memberikan saya handbag organiser.  Ya, dia sedar saya agak spastik dengan barang-barang yang terjunam, melemaskan diri dan pergi tidak kembali lagi, di dalam handbag saya ini. 

Terus, malam tu jugak saya telah memunggah handbag saya itu.



Ini rupanya handbag organiser bila dah berisi.  Sungguh berisi henbeg itu.
Tak.  Saya tak berasa bersalah.  Especially terhadap isi
coleker itu.  Itu adalah keperluan, namanya.



Ni rupanya dah masuk dalam big brown bag aku tu.



Beg itu terus kelihatan sungguh berjiwa sakti macam Akak ni.
Tapi, walau pun dia jadi lebaq satu macam, mungkin sebab weight dia dah
centralized, dia tak seberat 5kg macam dulu. 



Then the kids pun sebok...  Ye lah.  Kan Akak amek gambar henbeg.  Apa kelas amek gambar henbeg je kan?  Kenapa Mak tak nak amek gambar diorang pulaks kans? 

Terus semua duduk keliling tanpa diberikan apa-apa arahan.  Mak pulak yang diarah oleh mereka!




Tolong jangan tanya mana datang tetiba menatang tu.  Aku pun tatau. 
Tetiba je enter frame.
Pastu tengok lah pesen senyum Abang Ngah tu. 
Geram aku nengoknya.  Senyum bebetul sikit, boleh??



Oh.  Boleh rupanya.  Time ni, diorang sendiri plan, gambar yang
semorang kena pegangn henbeg.  Termasuk ngan kucing, kucing tu sekali!
**layan**



Pastu, tetiba...  Gambar pesen URTV.



Dalam 3 saat, terus bertukar lokasi penggambaran.  Okei.  Tipu.
Different angle je. 
(Ye ye je bunyi macam guna camera lense panjang sekaki)
*lempang diri sendiri*



From this, it gradually became this...

|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
\/



*Ailavyu Maaak*



 Lepas tu, dengan sekelip mata je... 

|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
\/

Pose kona bareng

|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
\/


Ketua kampung kata, "Bagi Sasha angkat henbeg!"
*layan*



But finally, ada yang dapat benda yang paling teringin di hati dari awal-awal lagi...

|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
\/


Hish.  Sekali ni je!


So if you have a minimum 3x/hari masalah tak jumpa kunci keta/rumah/opis/pedestal, tak jumpa pen dalam beg walau konpiden ada sebenarnya kat dalam tu, dah jadi kebiasaan cream tubes pecah dah mencecet kat dalam satu beg... I'd say that this is worth purchase.  Makes you life a whole lot easier.

Please trust me.  At least now I can find my ALL my lipsticks oredi.  And, uhm...  gloss.  And the pens.  Got little note book some more.  

And I no need to use pancing tu fish out for my phone and car keys...  

Hiks hiks hiks! 


http://watikah-nadia.blogspot.com/

Friday, November 18, 2011

Midnight Dreaming

Watikah hari ini adalah...

Malam tadi Abang Ngah terjaga terus menjerit tengah malam.  Mimpi.  Aku dah lah memang agak skema dengan perkara-perkara macam ni.  Sebelum tido pun entah dah berapa round ayat dah kitorang baca.  Itu pun bukan dengan sengaja sebab habis je round one, sorang mula balik melompat dan menghaiyak Emak serta kawasan-kawasan yang sewaktu dengannya.  Baru je nak mula baca balik, mula pulak diorang ni dengan...

"Ai nak kol Papa...  Ai lindu Papa..." 

"NO - Abang Ngah! AI nak kol Papa!"

"Huk! Huk! Mak, ai yang paling dulu la nak cakap dengan Papa...  Sekarang semorang nak tiru ai..." *rentan*

Ye lah.  Bacalah kendian for second round.  Habis je, Papa baru kol balik sebab he didn't pick up masa we tried the first few times.  Dah habis tu, bacalah untuk round ketiga.  O.  Ini bermakna, kami telah membaca 3 round.

Okaylah, sambung.  Abang Ngah terjaga sambil menjerit di tengah malam tadi.  Terus aku tarik phone tengok jam, it was midnight.  Lega dado.  I thought pukul 3:00pagi.    

"Kenapa Abang Ngah?  You mimpi ya?" 

Dia angguk, "Ai mimpi." 

Peluk-peluk, tepuk-tepuk, tido balik dedua.  [Ye, dedua.  I stretch one side of my arm and one sleeps at the corner of my armpit, while lagi sorang to the extended free area of my arm.  The other one, dapat jari Mak pun jadi.]

Pagi ni when everyone woke up aku pun tanyalah sekali lagi. 

"You mimpi apa malam tadi?"

"Mmm.  I mimpi ada toyol, kaler hijau." 

Please bear in mind, we do not like to educate our kids with cerita horror berbagai.  Sebab kita tak bercerita begitu, kita takde la nak describe jenis-jenis jin yang terkenal di gugusan kepulauan Melayu.  But then again, ada movie Melayu yang nama dia Toyol, kan???  Okay nemind, sambung.

"Toyol, bang?"  

"Ha'ah.  Dia kaler hijau."

"Dia kejar you ke, bang?"

"Tak, toyol tu buat kelakar" [Boleh?  Tapi kan awak menjerit...]

"Oh.  Lain kali kalau ada mimpi yang tak best, Abang Ngah kena sebut kuat-kuat - 'ALLAHUAKBAR!' - okay?"

Dia cuma mengangguk je.  I hope he gets me. 

So maybe mulai sekarang, kami semua sekeluarga kena tido pakek stokin.

Eh, eh.  Kenapa aku baru perasan malam semalam was malam Jumaat sekarang?  Interesting.  Nak kata aku balik malam sangat semalam pun tidak.  But oh, I did only leave the office dah lepas azan Maghrib malam tadi.  So mebe lah. 

Then, nampak ni semalam dalam newspaper masa dinner kat lumah Nenek.  Kata orang zaman Millenium sekarang ni, 'SHARING IS CARING' nox... 

Macam menarik tertarik je.  Two places, in Damai Laut and lagi satu kat Kuantan.  Harga pun RM525++ / RM588++ for 3 days / 2 nights package tu. 


[Click on photo to enlarge; khas bagi mereka yang mempunyai
masalah patah hati, gatal-gatal, kerengsaan, pelbagai jenis
rabun pengelihatan, lagi-lagilah rabun ayam]


Tapi sekarang ni musim hujan.  Maybe that's why.  But I oso not sure on the validity period.  If you're interested, can go carik yesterday's paper la or click HERE for the Swiss-Garden webpage.

Dah, babai u'olls!

Thursday, November 17, 2011

What's wrong with the airlines' booking webs today?

Watikah hari ini adalah...

Is it just me or something is wrong somewhere that as at this morning, both the travel agent and I are unable to coordinate a day trip of business for tomorrow bikos...

KUL - KCH - KUL
On 18th November 2011 - Friday

Air Asia: KUL-KCH = Available / KCH-KUL = No flights available

Firefly: KUL-KCH-KUL & SZB-KCH-SZB = No Kuching option available

Malaysia Airlines: KUL-KCH = Available / KCH-KUL = No flights available 


So how does one travel if there isn't any flight out from there?



Source

Ya think???


Hello Kitty Bedekek

Watikah hari ini adalah...

Okaylah.  I'm still on Hello Kitty fever.  Nak tengok bedekek.  Hati Mak pilu nengokkan bedekek Hello Kitty all over the world.  Sebab Mak nak semua bedekek Hello Kitty all over the world.  Pastu kang Mak jadi lagi gemuk, Mak stress, hormone go haywire, lagi gemuk, boyak dan with water rentention, terus menangis teresak-esak di parit belakang rumah. 

Huish.  Teringat pulak kat MakLong Nana.  Ayat terakhir tu, pastu dia suka.  Haha.

Well apa ditunggu lagi?  Mari-mari kita lihat bedekek bedekek Hello Kitty sedonia!



Hello Kitty Cake
Yang ni comel tapi cam geli.  Boleh?


Hello Kitty Cake
This Hello Kitty is spunky!  I like the djajam-djajam necklace.


Hello kitty purse cake
Henbeg ni pun menariks!


Hello kitty cupcakes
Tapi bila aku nampak ni, cam...  nanges ah.



Hello Kitty Cookie Platter
Tapi itu tangisan sebelum aku nampak yang ini.


Hello Kitty Pink Zebra
This is also pretty :)



But moral of the story is, kalau ko makan bebanyak benor menatang Hello Kitty ni, nanti boleh dapat penyakit. Katanya penyakit keturunan. Dia memula kena kat kepala. Dia cam, pening-pening sikit. Pastu nanti gatal telinga. Lepas tu sebab banyak benor menggaru, nanti dia keluar kulat.

Macam ni...

|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
\/



AUMMM!!!


Hello Kitty nail art
Bukankah aku berkata benar?
Haha.  Memang sungguh menarik kan? 
Erm.  Korang agak-agak, boleh lepas tak guna inai cenggini?


Cemana pun aku berasa sungguh teruja melihat semua ni. Nasib baik mekanan, dan bukan benda simpan. Itu, memang aku menggelupur yang amat. Ada dah terjumpa gambar-gambar produk demikian. Akan tetapi, kalau aku post di sini, itu adalah penyeksaan diri namanya. Jadi tak payahlah. At least not for now. Then again, after looking through all creative creations ni, aku terjumpa satu.

Yang ini, walau bagaimanapun, however...
Aku rasa....
Perkara yang mostly akan terjadi adalah...

|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
\/

...mungkin akan disimpan sampai berkulat!!!
Sebab tak sampai ati nak makan, boleh???

Hello Kitty bento
Pandai betuuuullllah mereka-mereka mereka ini kan?



Dah okay, tata titi tutu... *muah*

Wednesday, November 16, 2011

Birthday Cik Adik Lagi!

Watikah hari ini adalah...

Semalam, Cik Adik got another party kat lumah TokMa.  Memi bikinkan kek untuk dia.  Dia gi lumah TokMa dengan segala Hello Kitty yang ada kat dalam lumah [nasib baik kitorang rationkan hanya satu kelip rambut je boleh pakai sebab kalau tidak, kepala Cik Adik dah jadi cam henfon Paris Hilton]. 


 
Ni bedekek yang Memi bikin untuk Cik Adik.
Memi meniaga apam kaler-kaler.
[Sapa nak order, sila emel kat: makankeklazat@gmail.com]


Semua orang berada di situ.


Dan masih di situ.
[Siapa boleh nampak menatang kat belakang itu?]


Juga masih di situ.
[Menatang itu masih berada di situ juga]


Dan dia meniupkan lilin itu.
[Menatang itu masih enter frame]


Masih meniup.
[Ala.  Bagilah chance.  Mak si Sasha tu nak tiup bedekek]


Dan dia foton itu kek lah...
[Ya benar, nama Hello Kitty tersebut adalah Sasha]


I somehow have got a feeling yang pilihan nama baru Hello Kitty tersebut adalah pilihan Abang Ngah.  Sebab each time ada subject pasal kalau ada rezeki adik sorang lagi, nak letak nama siapa, jawabnya yang paling paling paling amat constant adalah... "Ai suka [pause sambil senyum] Sasha"

Oh well :)  Gambar pun gegitu je.  Semua guna BB dan menumpang fon Papa and Memi.  Mak tengah buat apa entah masa tu.  Mak tak ingat. 

Apa-apa pun....  Apa yang penting?  Kerjasama!

Tengkiu Memi for the bedekek.  Tengkiu Ibu and Mama for being the ahli mesyuarat dapur.  Itu bermakna, terpaksa juga berterima kasih kepada Kakak Mun [maid aku ler tu] kerana beriya nak turut serta mengingatkan maid si Ibu ikut sekali, tetapi kami tertipu kerana tidak menau [<--- BOLEH???] dan oleh itu telah menjadi tukang cuci di dapur sensorang. 

Majulah sukan untuk negara!

Sekian, terima kasih.



Tuesday, November 15, 2011

Cik Adik's 3rd Birthday

Watikah hari ini adalah...

Cik Adik turned 3 on 14 November 2011.  Kitorang tak plan apa-apa so apa yang ada was what pulled literally at the final hour.  I got out of the office late, then it began wanting to rain.  Then Papa said he's stopping somewhere for a while and told me when he was moving back home.

So Mak pun tunggulah kat rumah dengan Abang Long for Papa.  The kids were at Nenek's just waiting for us there since after school.  Mentara tu, Cik Adik dah call.  Then Cik Adik called again.  Lepas tu Nenek pulak call.  Lepas tu Nenek hantar sms.  Pressure siut.  Haha.  Kata Nenek diorang dah macam mengantuk.  Ye lah.  Mentara tu pun dah 8:30-ish and it was raining lebat sabung-menyabung.  Kesian kat Papa tu yang gi balik keje naik motor.  Nak buat cemana kan?

Bila Papa balik we'ols tekojot.  There were this big pile of stuff that I just had to ask, "You bawak ni semua naik motor?  You sumbat kat mana??!!"  Yang paling best, satu pun tak basah you...  Papa ni magician la...  Dan Papa lah yang terhebat...

Then Nenek pun tolong buatkan kek kecemasan.  Sebab dalam keadaan kecemasan, aku terus call Nenek, "Ai tak shempatlah nak beli kekk.  Ai rasa bersalah yu...  Cemana nis.  Tolongs ais..."  Dan tetiba je Nenek 'Dush!\Dush!\Dush!' [Reboot/Reboot/Reboot] anak dia.  Anak dia pun tergolek.  Nenek menjadi juara sebab pull off one kek just like literally 45mins before we got there. 


Ni kek, cantas je gambar.  Kami hepi!

Cik Adik tu punya la suka!

Look at her.  Dah out of control sket.

And dia sedang mengira waktu.  Siap prektis tu, like 5 minutes
before dengan MakLong.  *fuuuh* *fuuuh*

Still excited :)

And Papa helps to cut.

Pastu Abang pulak yang excited.

Dah mula nak korek-korek gambar Hello Kitty tu.

Pastu marah Abang, sebab Abang nak take the candles out.

Maka dengan wajah yang penuh konsenstrasi, dia cabut the candles out sendiri.

Adik bukak prezen.  Abang Long belikan dia kat sekolah.  Terharu Mak.

Just the night before, dia dah tanya boleh tak dia nak belikan Cik Adik barang kat koperasi sekolah.  Mak pulak dah irritated bikos, jangan nak belanja-belanja hepi-hepi boleh tak? 

"Awak nak beli apaaa?  Janganlah beli-beli simply je you ni." 

Pastu aku tengok muka dia clearly confused and zoned out.  Pastu dia angkat tangan dan garuk kepala.

"Tak tau??"

Tak tau???  Pastu Mak tengok, Mak pulak angkat tangan dan garuk kepala.

"Awak nak belikan untuk harijadi Cik Adik eh?"

Still zoned out dan garuk-garuk kepala.  "Ye la Mak."

"Boleh, boleh beli.  That's so nice of you..."

Heh heh heh. 


Tu dia, Abang Long belikan Cik Adik buku Angry Bird.
*terharu ai*

Bukak hadiah lain yang supposedly dari Abang Ngah pulak.

She's such a Hello Kitty chick!  Huru-hara dah jam tu beb...
Tapi nak tengok tak yang paling best tu apa?

Paling-paling best bila time tido pun aku dah tau beza itu anak aku ke, bantal ke, bapak dia ke...  Haha.

Gebu Papa tu nox!

|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
\/


HELLO...  IT'S AS BIG AS SHE IS YOU KNOW!



Aku tau lah quality gambar tak elok.  Aku ambik guna BB je.  So tengah-tengah nak adjust, Abang Long tetiba lak rajin nak membersihkan depan tu lah, tertonggeng-tonggeng nak enter frame.  Maka... 


Pemenang hadiah bulanan peraduan gores dan menang

Mak sayang u'olls okei!


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails