There was an error in this gadget

Friday, January 20, 2012

Akaks Penats Noks

Watikah hari ini adalah...

Tu je.


Nadia.Is.Mengenakanmu

Monday, January 9, 2012

Bila tiada transport provider lain yang ada...

Watikah hari ini adalah...

Saya tidak mahu stress.  Walau bagaimanapun, my maid called me this noon sebab risau van sekolah tak sampai lagi.  I didn't make any calls seeing that this is like the first week of sekolah so harus ada adjustment period for the vans and all. 

Then about 15 minutes later she called me again.  Dia kata, van sekolah Abang Long dah sampai tapi Abang Ngah and Cik Adik tak sampai lagi. 

Looking at the time when we first started, Abang Ngah and Cik Adik turun van and immediately Abang Long will get on the same van to school.  Their school finish at 12:00pm and so by the time sampai rumah about 12:30pm, then just nice for Abang Long to naik for his 1:10pm school session.

Dah lah sekolah bebudak kecik tu rosak taliponnya.  Then I remembered Memi ada sebut kata she is still in contact with the school teachers.  So I asked for Abang Ngah's class teacher's number and terus called her.  Dapat je explain aku ni siapa, terus awal-awal dia kata van provider tu lambat sikit since she just called him.  He informed her that there will be days that he will be delayed to pick them up from kindy. 

Ko kesian tak kat diorang...  It was already 12:45pm.  What time was he planning to fetch them?  Pukul 1:30pm and terus sampai rumah pukul 2:00pm?

So I went to pick them up myself.  They are only 5 and 3 though this year they will be 6 and 4.  Kecik lagi tu.  Especially for the little girl.  Dah la dia tu agak kejung sikit when it comes to changing of schedule and huru-hara bila terkeluar dari routine dia.

Mak adalah sikit - tekanan jiwa.

Why lah?  Walau pun I tau they will be alright if left there kat sekolah tu...  Why kena kelam-kabutkan flow bebudak tu.  Some more he didn't inform me.  Didn't call me.  Didn't text message pun.

And the beauty of this is...  He is the only transport provider for my housing area.

Mengapa ya?

*aih*

Nadia.Is.Meroyan.(sikit je)

Happy Birthday to Papa

Watikah hari ini adalah...

I somehow felt liberated this morning. 

First thing's first; hari ni is my husband's birthday.  He turns one year older than me and this expires in September when I will too be setara dengan dia. 

So...  Happy birthday Papa!

*muah*

Wednesday, January 4, 2012

Sesondol hari pertama sekolah bukak

Hari ni hari persekolahan. Aku baru terkedek-kedek mencari sekolah untuk Abang Ngah and Cik Adik. Tak nyempat. Agak padan ngan muka aku sebab sekolah yang dijangkakan dapat masyuk, telah pun penuh. Walau bagaimanapun, alhamdulillah, dapat pulak masyuk sekolah lain. Murah pulak tu. Tidak beriban macam playskool yang lain. Itu isu, sakit jiwa. For the price of one kid in those schools, dapat masuk dua orang sekali.

Bila anak sekolah petang, aku rasa, lebih runsing dari biasa. Seriously.

Pagi tadi, nebeng gi KAFA. Baru juga terhegeh-hegeh nak register. Mak orang lain berlitup tapi aku adalah sebaliknya dan bertambah dengan comot pulak tu. Nak buat cemana pun. Kalau dah inborn comot, comotlah ia kan? Haha.

Then we left Abang Long kat sana, baru tubik cari pre-school adik-adik. Jumpa pulak sekolahnya.

Terus gi balik sekolah Abang Long, tapau sempat tapau sesikit masa nunggu dia habis. Nasib baik jumpa pakcik van kat bawah sekolah. Terus pesan, ambik dia balik sekolah agama terus from tomorrow.

Balik, bagi makan, jirus budaknya... Then Bapak budak BBM kata ok with the preskool. Alhamdulillah walau memang facilitynya adalah sedikit rundown.

Sent Abang Long to skool and jumpa sekali seluruh kaum keluarga di sana. Aku tak tipu k.

Tita Ocha. Tita Alia. Tita Lisa. Tita Yanna. Tita Maya. Ababe Jr. Rame la tu kan?

It was scorching hot. This heat lately ni selepas hujan sampai banjir kilat kat merata tempat.

Terus after first assembly, pegi kedai jap nak ambik baju repair yang tak sesiap tu. I've already thought of sending the kids balik rumah sebab diorang tu dah tahap sampai member classmate lama tu gelakkan. Dia sondol montot Mak sambil kata, "Mak, ai nak tido!" But then again, ada sorang lagi kici dah bersuara on repeat, "Ai nak pegi toyshoooop..."

Seperti yang tidak dijangka, otak telah menyumbanglewengkan diriku ini. Tak terpikir sekolah kat area kedai tu akan menyesakkan jiwa ragaku dengan jam-son dari trafiklite kat bawah jalan sampai ke atas. Aaaaaaargggh... Orang berbudi kita berbahasa. Sekian.

Yang paling best, tetiba je dah takde orang ngomel. Of course, sebab kici dah tertido. Baek punya... Grrr.

Nasib baik sampai je situ benda yang aku hantar jahit tu dah siap. Budak sekolah punya pasal, baju aku tu 3 minggu baru diorang dapat setel. Tapi takpe. Aku ni penyabar orangnya. Tu pasal seluar sekolah anak aku sendiri pun baru tadi terhegeh-hegeh nak bawak pi potong! Haha. Ngoks. Dia suruh tunggu 1/2 jam. Oklah tu. Sempat beli buah bagi kici-kici tu makan. Sempat beli ubat sesikit sempena musim panas yang memberikan rashes pada pengidap eczema... Sempat beli donut bawak pi sekolah.

Terus we went back to school for recess. Dok setengah jam bersama keluarga yang lain, we headed to lumah Memi sebab tadi dia tak menang tangan nak membawak buku Tita Lisa. Memi ajak masuk. Mak terus bagi arahan soh kici-kici tido. Dan sebab mereka tido, Memi tunggu kat rumah dan Mak pi balik skolah amik mereka-mereka yang mencari jalan pulang.

When we got to Memi's she oredi goreng ikan. Never have I ever been so tertarik dengan ikan goreng kunyit macam tu sekali. Tapi I was sure musti maid aku dah masak tanpa apa-apa arahan dari aku. But I know Abang Long, musti dia join dan dia telah join makan.

We left after he was done.

Tired. Ni pun baru je diorang tido tak padan dengan skool nite. Mari kita salahkan cuti sekolah yang panjang itu.

Sekian, itu sahaja dariku untukmu.

Nadia.Is.Apa-apa je lah

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails