There was an error in this gadget

Friday, April 20, 2012

Rekreasi Jiwa

Watikah hari ini adalah...

Dah lama sebenarnya aku tidak berkreasi.  Asik merentan.  Penuh dengan emosi yang statik.  It was just mostly frustration.  Kesabaran.  Mungkin ada putus urat satu dua menahan marah.  Juga tiada masa dan punca untuk berkreasi jua. 




Banyak perkara yang telah berlaku dalam masa setahun ni.  Banyak peluang blogging yang ada namun tak terdaya.  Ada yang bertanya mengapa.  Tapi aku tiada jiwa untuk meluahkan.  Apa yang akan aku luahkan, ia akan akhirnya mati disitu dan hidup kembali di situ jua.  There isn't any need for me to re-live those moments more than once a day.  Begitulah apa yang aku lihatkan.

For this past year, seorang kawan telah aku tinggalkan.  Kami mungkin tidak pernah serasi sebelum ini.  Atau mungkin aku adalah terlalu memberikan ruang agar aku boleh diambil kesempatan olehnya dengan sepetik jari.  Aku tak rasa dia mengetahui reason sebenar kerana dia telah ditinggalkan begitu sahaja.  Dia tak mungkin akan bertanya.  Dan aku tidak perlu berkata.  Walau bagaimanapun, aku masih seorang kawan yang biasa setiap kali kami bertemu.  Sepanjang perkenalan kami sebelum ni, kerap ada jangkamasa cooling period throughout kami berteman.  Bagi aku, mungkin kali ini, biarlah ia lebih lama sedikit dari biasa.

Seorang teman telah meninggalkan aku.  Perubahan tempat kerja telah membawanya pergi.  But I'm so thankful that we still connect and call or message each other as often as we can. 

Aku kini ada 3 soulmates and I'm thankful for it.  Silalah aku merentan kepada mereka.  Silalah aku menangis kepada mereka.  Silalah aku mengamuk, mengeluarkan caci makiku mengenai apa yang aku sedang hadapi dengan mereka.  Mereka teman setia.  Menegur apabila kata-kataku merundung ke arah kecurangan jiwa yang tawar dengan kehidupan.  They will applaud me when my actions are right.  They will soothe my broken heart while I lay there and tell them how much it hurts when it bleeds.

There are so many changes.  So many challenges yang at times dada ni tak boleh bawa.  Kenot absorb.  Belum lagi yang harus aku tolerate on daily basis.  Even the surrounding pun kadang kala boleh menyesakkan jiwa, like right now.

But life has got it challenges.  Macam doa yang ustaz minta, agar dijauhi dari dugaan yang tidak dapat kami tanggung.  Jauhilah kami dari tangan-tangan dan mereka-mereka yang tidak elok bagi jiwa ini.

And, in all that's bad, isn't always all bad.  You just have to find the silver lining.  Kadang-kadang kita lupa.  There is the rainbow waiting after the rain.  

Patience pays.

Nadia.Is.LettingGo

The Secretaries Week - Ep. 3

Watikah hari ini adalah...

So, kononnya ada Part 2 eh.  Aku dah hilang momentum.  Tapi takpe, aku cuba.  (Cam siut kan?)

After sejam perjalanan dari Shah Alam ke Royale Chulan Kuala Lumpur, akhirnya sampai kami ke sana dengan selamatnya.  Kami terus masuk dalam sebab a staff from another location dah sampai awal, dah check-in kan kehadiran kami, dah ambikkan lucky draw ticket, semua-semualah!  Tinggal kitorang melabuhkan montot je ke kerusi.

Meja depan tu nox.  Meja namber 2.

Sampai je, waitress tu tanya, "You want beef or ciken?"  Wawawa.  Soklan yang logik tapi hampir tidak diterima akalku pada waktu itu.  Walau pun begitu, terus terpacul jawapan dari bibirku yang mungil ini, "BEEF!"  Suaraku agak terbesar sikit sewaktu menjawabnya.  Bukan maksudku untuk berbaur seakan aku memarahinya.  Mungkin aku tereksaited sebab soalan ditanya sebelum aku sempat menjengah menu.

Jom tengok apa serving yang diorang bagi aku.

Beautiful seeded bread with butter


Scallop and Avacado Carpaccio with Relish De Capparis and Crisp Blue Cheese Toile


Wild Mushroom Soup



Melon Lavender Sorbet
This was a wonderful dish.  Yang bawah tu yang square tu, is ice block tau.  Lavender sorbet tu macam agak addictive when I think about it.  Mungkin aku memang suka lavender kot.  It helps to relax you.  Hmm.  Ye kut.



Slow Grilled Beef Tenderloin served with Truffle Potato Cake, Morel and Asparagus Papillote


 Corn-Fed Chicken with Lemon Prune Stuffing, served with Gratin Dauphinois & Wholegrain Mustard Sauce

Cerita Tentang Ciken dan Beef:
Gem took the ciken. Aku mintak beef. Bila beef sampai, Bawang Merah tanya aku, "Akak, kenapa beef steak ni rasa cam hati ayam ah?" Cis. Steak adalah steak nox. Apa kes steak rasa hati ayam?? Soklan itu telah membuatkan akak angry dengan Bawang Merah. Sirloin steak pulak tu. Ada Sir lagi pada nama steak itu.

Pastu Gem bagi aku sikit rasa ciken tu. Bawang Merah ambik sikit bahagian yang aku terima. Gem dah tak lalu makan. Perut dia dia maksima. Oleh itu, Bawang Merah mintak perabihkan ciken si Gem, dan dia telah tolak steak Sir dia pada pinggan aku.

Sampai ati ko fomfuan...  Dah pasti aku akan cuba sedaya upaya aku untuk memperabihkannya...  Ko telah men-contribute-kan penambahan berat badan aku ini tanpa sedar.  Ye, aku mengaku.  Daging itu adalah selembut sutera.  Macam eskem.  Tak yah kunyah.  Ko telan je terus boleh hadam.




Old School Style Orange Chocolate Brulee Sugar Crusted with Macadamia Ice Cream



Coffee

And coffee is always good.

Everything was good.

Nadia.Had.Good.Food

Thursday, April 19, 2012

The Secretaries Week - Ep.2

Watikah hari ini adalah...

Meet my fren, Gem.  Hari tu dia rasa macam dia harus miss out the Secretaries Week je bikos she was leaving soon for maternity leave.  So her department nak celebrate dia.  Tapi aku paksa gak sebab jarang benor kitorang seksiteri ni diraikan di sini.

So, this is her...



And today dia telah melahirkan seorang anak perempuan via cesarean berat 2.67kg.

Tahniah GEM and husband :)

Love u'olls!

Nadia.Is.Happy

Wednesday, April 18, 2012

The Secretaries Week - Ep.1

Watikah hari ini adalah...

Monday 16th April 2012 baru ni, I joined kompeni punya Secretaries Week dapat table kat The Royale Chulan.  Tapi macam tak berahi sebab performance by Dato' Shake, boleh???  Ye.  Mungkin itu adalah suatu stetmen jahat.  (Sebenarnya tersaiko dengan tazkirah ustaz pagi tadi.  Berdosa cakap belakang-belakang.  Setiap butir kat lidah tu malaikat take note.  So kalau ikut zaman ni, butir kat lidah tu sama je dengan butir kat jari dengan setiap apa yang kita tulis kan?)  Tapi, eloklah tidak berahi, kan?


Secretaries Week Luncheon with Dato' Shake at Royale Chulan, Kuala Lumpur
on 16th April 2012

So, dendiorang ni beriya nak gerak pukul 10pagi dari opis.  Aku dah rasa, apa la awai sangat nak gerak?  Tah cemana 10.30 baru berkumpul.  Akan tetapi, sorang terfojot.  Sorang tatau ke mana.  Sorang tu pregnant jadi memang kena ambik masa untuk turun opis.  In the end we left the opis at 11pagi.

Naik keta reramai.  Hari tu pun silau, aku tak nampak GPS.  Ye.  Aku beri engkorang kebenaran untuk mengutuk aku KALI NI JE sebab aku terpaksa bergantung pada GPS dalam nak masuk KL je.  Dah lama tak masuk town jadi jalan-jalan selepas dari simpang naik Seputeh terus menjadi total loss pada aku, walau pun 2 tahun lepas hari-hari aku gi opis kat KL Sentral tu.  Kesian tak?  Taaaaak...  Kesian lagi kat dendiorang yang naik keta ngan aku.  Kesian lagi kat laki aku bila aku yang terpaksa drive masuk town.  Each time aku terpaksa drive to his office, memang cam...  tsk...  bangang.

So aku bagi la 2 orang anak muda ni pegang GPS tu.  "Simpang mana ni?"  "Entah.  Mana aku tau (nampak)?  Aku kan tukang bawak keta?!"  Pastu semua pecah gelak.  Masuk salah simpang, semua pecah gelak.  Masuk salah area, semua pecah gelak.  Suka gak hati aku.  Aku telah dapat menggembirakan pelbagai pihak hanya dengan cara pemanduan aku je tu. 

Mentara aku dah tersasar masuk jalan DBP, MW kata, "You nak pergi mana?  Take right after this."  *lopong*  Pastu pecah gelak reramai.  Lupa.  MW tu otai kawasan tu.  Rumah dia area situ.  Ko tau, MW bawak kitorang masuk jalan sampai ke inside road outskirt downtown dan uptown di situ.  Dengan itu, kami telah mencaci GPS tersebut dengan dasatnya kerana telah menyesatkan kami (yang ye nye, tak reti nak ikut instruction, ye tak?).  And when we got to bertemu balik dengan Jalan Tun Razak, I was like, "Haaaa....  Kat sini, aku dah ingat!" ...dan hampir tersesat balik dengan kebijaksanaan aku itu. 
Cap mohor besar GAGAL!

...bersambung...



Nadia.Is.KenaKerja

Tuesday, April 17, 2012

Nasi Lemak 18

Watikah hari ini adalah...

Pagi ni mengantuk.  Mungkin sebab semalam makan banyak.  Itu, esok gua cerita.

Hari ni, awak tengok je la nasi lemak 18 yang sempat gua sauk pagi tadi.  Sungguh mengambil kesempatan.  (Tidak, saya tidak sungguh jahat orang itu).


Dari saya yang meng-Wordless Wednesday-kan Tuesday anda.

Nadia.Is.Makan

Thursday, April 12, 2012

Maxis Suck Big Time!

At this point of time, 10:54pm on Thursday 12th April 2012; I can confirm that Maxis telecommunication network suck. This is more than 4 hours of SOS network available since 6:00pm in 2 separate locations. This means no phone calls, sms, mms, bbm, whatsapp, twitter and facebook. No mode of external communication. Nada. I'm just lucky to have my husband in my face so I can speak to him directly this evening.

What's happening to you Maxis? You better buck up because you suck BIG TIME.

Nadia.Is.Flustered

PS: obviously I can't send this out because the line is soooo haram...

Aloha

Watikah hari ini adalah...

Dalam minggu ni, dah dua orang reminded me yang aku dah lama tak apdet blog.  Ya.  Ternyata bahawa kenyataan tersebut adalah nyata. 

Bukannya tak mahu.  Takde mood la kut.  Itu, dengan takde masa.  Mood to yang lagi penting kut.  Tapi kalau ada mood tapi masa cam sontot gila, sama je seperti mempersontotkan diriku sendiri.  Itu mood tidak akan selari jua.  Jadi secara summary, masa telah mempersontotkan mood aku.

Sesungguhnya selama tempoh 2 minggu aku adalah sesangat beyach orangnya.  Gila orang tak berani nak pijak aku.  Ye ke tak berani nak pijak?  Baru diorang nak approach, aku dah sula mangkuk-mangkuk tersebut.  Siapa suruh jadi mangkuk?  Aku pun turut dimangkukkan sekali tau dengar nyoknyak nyoknyak berbagai engkorang tau.  Jatuh IQ aku by 10% setiap kali aku mengetahui tentang perkara-perkara yang berkaitan tau.

Walau pun aku boleh je nak berceloteh ni, aku tak rela ditinggalkan ofis sensorang sebab semorang dah nak balik dah ni. 

Oleh itu, babailah hendaknya.

Nadia.Is.TetibaLapar

Friday, April 6, 2012

Makan kacang rebus

Bestnya kacang rebus! Beso beso pulak tu. Tapi tak panas, belum lagi sejuk. Ngopek pelan-pelan. Kanan aku ada sambadi. Depan aku ada sambadi. Semua duduk bersila. Katanya kita nak gi trip beramai-ramai naik coach. Opis yang organise.

Aku rasa yang dok kat depan aku tu someone familiar. Nak kata LX, aku pun tak sure. I just know she was a Saggitarius (Eeee. Teruk tak?)

Eniwei, she was coaxing me gi call ajak ZZ sekali. Memang lama tak jumpa dengannya. Ajak dia join trip tu sekali. Walhal bas tu semua nak jalan esok pagi. And reramai orang tak relevent kan, so I didn't think she'd want to pun. But I did called... And I ajaked her.

Memang macam dia, sentiasa sopan dan mesra, "Kak Nadia!"

Then I tanyalah pekabar, and the ofis is going somewhere if she wants to join sekali, though trip nya tu esok pagi. She was like wanted to join but had her moment of hesitation. Dia tanya, pegi mana. Aku jawab, "Entah mana tah... Eh mana kita nak pegi ni??" Dedua orang depan aku bagi nama tempat but I never got it. Yang aku tau aku dok repeat je but never got it right. Agaknya nama tempat dalam Siam kut.

She hesitated. Dia macam nak join tapi macam ada dilema. In the end dia beritahu dilemanya, "Tapi Z takde transport..." Aku tersenyap sebab oh, dia takde transport; kesian dia. "Em, okaylah. Takpe." We said our goodbyes and I hung up.

Terngiang dengan dilema si ZZ sebab takde transport. Kesian dia.

Kacang rebus masih dikopek, ditangan.

Terngiang aku dok repeat after one another nama tempat nak dituju and still not know where we are going pun.

Pastu ada pulak orang kol I subuh subuh tu! Bila terjaga tu, tangan-tangan I semua dok posisi ngopek kacang rebus invisible tu... Makan menyorok pulak tu. Tangan kanan terpintal bawah bantal. Tangan kiri bizi jawab tepon pepagi buta. Nasib boleh buka mata. Eeeeee...

Sekian, mimpi pada hari ini.

Nadia.Is.Mandiying

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails