There was an error in this gadget

Wednesday, September 5, 2012

Comelnya Mak Kat Spital...

Watikah hari ini adalah...

Mak kan memang comel...  dan kecomelan terserlah di sini where I am in the hospital. 

1. Why am I in the hospital?

For one, aku adalah penat dengan condition bebudak ni.  Mungkin ini adalah sebab utama.  Ya.  Aku sampai tak boleh buat kerja kat opish.  Tah hape ke benda kerja pun aku tak tau.  Tekanan ke tidak pun actually aku sudah berada di tahap total loss.

Walau bagaimanapun, aku adalah jujur.  Aku call dan inform bahagian tertunggak memasing dan beritahu yang aku terpaksa postpone kerja aku sehingga Isnin petang.  Dan mungkin di atas kejujuran aku itu, pihak-pihak berkenaan menjadi considerate dan bagi aku extend tempoh sah laku tersebut.


2. Apakah kejadian?

2.1 Abang Long tidak mahu makan, minum juga tiada mahu makan ubat.

     2.1.1 Dia akan muntah pada perkataan UBAT.

     2.1.2 Dia akan lepaskan saja secara besar-besaran di mana saja dia berada.  Literally.  Ye, Mak sakit jiwa dengan perkara tersebut.

     2.1.3 When I came home this afternoon, I asked if got minum air tak.  Jawabnya, "Tak, sebab tadi takde gelas".  Ye.  Paham tak perasaan Mak ni u'olls?

     2.1.4 He refuses to eat.  Sebab dia firm dengan level kemuntahan dia, dia akan telan dua tiga suap dan muntahkan semua keluar di hadapan meja makan tu sambil menadahnya dengan tangannya sendiri.  Haish.  Mak paksa dia kemas sendiri sebab memang tahap suka-suka je nak muntah.  You've got to see it to believe okeh.

     2.1.5 Dia dah dehydrated, takde energy, susah nak berdiri and lost 3 kilos within 5 days.  Boleh kah?

     2.1.6 Makan ubat kena depan sink.  Pastu kalau ubat tu 10ml, ia akan mengambil masa selama 12 jam. Sambil menyelam mesti muntah 20 kali dan silalah ko humban diri sendiri dalam lubang jamban tu dan keluar balik untuk tunggu dia berenti drama sama sekali.  

     2.1.7 Cemanalah nak baik...  Kalau ubat biasa pun termuntah-muntah cam supplier makanan Badang, apalah citer nak soh dia telah antibiotic...  Sila rentan sekarang.


2.2 Abang Ngah adalah demam on off juga.  Kelmarin he was healthy pink (sihat walafiat).  Sekali malam tadi dia mula semput.  Then coughing, then added with high fever.  In the morning pun consistent je panasnya.  This pattern stayed through the whole morning sampailah Mak balik keje.


3. Konklusi
Our family ketidaksihatan punya pattern dah berlanjutan.  It's the weather.  It's the hot and cold.  It's the high humidity (yang seriously membuatkan aku terpikir kitorang patut tinggal kat Australia for health reasons) and it's just about time we put a stop to the whatevers.  Doctor pun kata it's the weather.  


4. Cik Adik?
Cik Adik pun has been on and off.  Her condition improved much for the past few days.  Ni pulak tetiba malam ni flu.  Terus nasib baik doctor bagikan dia ubat for the selsema.  

For note, dia juga berasa sungguh upset sebab dia takmo tido kat spital.  Tapi, sukati Mak kao lah kan.  Ko nak, ko tak nak, ko tido jugak kat spital ni.


I'm sure ramai yang tak sihat.  Most yang kedengaran suara kat opis tu pun semua serak basah lebih had serak Ella.  Dia macam 2 in 1.  Suara lebih had Ella dengan suara 'Kita bako je'.  

Tadi masa nak masuk pun ada drama.  Mentara aku ingat lah kan...

Because of Abang Long's refusal for treatment or food or drink, I dengan tekojot lalu serta-merta bersetuju dan beriya-iya dengan option full IV untuk dia.  Lantaklah ko nak merentan ke apa.  Mak dah bagitau dah kalau tak makan ubat, Mak AKAN hospitalizekan dia dengan IV attached onto him.  Well, seriously...  what other choice has he got, kan?

So, nak lah masukkan IV tu.  Mamat tu dah kejung tahap gaban.  Macam ko angkat kadbod heavy weight tu babe nak letak atas katil.  Ye, kadbod kejung tapi dia gerak-gerak...  Erm...  cam dolphin buat show jalan atas air tu...  Huish.  Satu kerja la nak settle kan ko ni bro.  Dia punya menjerit so shrilly, satu wing paed unit tu, ko boleh dengar budak menangis from one end to the other end in harmony.  Aih.  Kesian kat bebudak tu.  Ye, tiada simpati pun untuk Abang Long si Budak Bertuah tu.

Cataflam drops untuk reduce high fever tu pun boleh dia nak MUNTAH!  8-10 drops tu ya.  Macam eye drop saja into the mouth...  Ya Allah...  E! Akan tetapi, setelah dia mendengar teriakan kuat yang mengojotkan, dia telah tidak jadi muntah; maka dia telah ludahinya keluar dan lap pada selimut spital itu.  

Mak berasa sungguh terduga.

Dengan ini, marilah kita bersama-sama mendoakan agar mereka sembuh dengan baik and I still have my sanity by the end of this stage.



Nadia.Is.Comelnya Aku Sekarang Ni!




No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails