There was an error in this gadget

Monday, October 22, 2012

Bila Baca Blog Orang Lain

Watikah hari ini adalah...

Bestnya bila baca blog orang lain.  So creative.  So attentive.  So memberikan sesuatu rasa kepada orang lain.  Rasa cam...  nak participate and bercita-cita untuk menjadi sesuatu itu!  *kelip-kelip mata bersama dada ke shorga*


Chomel tak ai??
Macam Chiaki melihat Cikgu Hiroshi terbang jer...



Terasa kiut dan munasabah aku ni.  Walau kepala rasa runsing sedikit.  Jiwa terasa kacau sikit.  Dan rasanya aku nak kena paracetamol dua bijik kot jap lagi.

...Mungkin my high BP is making a comeback...



Nadia.Is.Cute

New Speed Trap

Watikah hari ini adalah...

I got this from a forwarded email this morning:


Careful...

You can't find police sitting under the umbrella anymore...





Inilah PERANGKAP LAJU terbaru yg dipasang di besi penghadang jalan di lebuhraya. Ianya diletakkan kamera perangkap laju tersembunyi..sila SHARE.

Berikut diberikan lokasi-lokasi pemasangan sistem baru perangkap hadlaju yang telah dipasang oleh pihak PDRM:

### PLUS Arah Utara

■Under a bridge at about 456km, Sg Buloh junction.

■Under a bridge at about 459km, Bukit Lanjan interchange.

■Under the overhead restaurant at Sg Buloh.

■Under the last bridge before Sg Besi toll at 309.2km.

■Under the bridge at 296.5km, Bangi junction.

■Under the newly constructed bridge at 289.0km, after Nilai North junction.

■Under the bridge at 286.5km, Nilai North junction. ### PLUS Arah Selatan

■Below signboard at about 454.6km and 455.2km, Sg Buloh layby.

■Under the bridge after Subang junction at 11.3km.

■Under the bridge at 22km, Bukit Lanjan junction.

■Under the bridge before Mint hotel, Sg Besi Toll. 80km/h only!

■Under the bridge at 302.8km, Kajang junction.

■About 1km south of Bangi junction, both south and north bound outer lanes

■At 296.5km and 297km, Bangi junction.

■Under the newly constructed bridge at 289.0km, before Nilai North junction.

■At 285.5km and 285.8km, Nilai North junction.

■On center divider at 251.8km and 253km after Senawang junction.

■After Alor Gajah junction at 213.9km, next to water theme park.

■Behind the right hand crash barrier at 198.4km. ### Lebuhraya Elite Hubungan Timur Tengah/Utara

■On left hand side at 4.8km after Batu Tiga/Shah Alam exit

■Under the overhead restaurant at USJ/Hicom junction about 8.5km. 90km/h zone!

■Below the bridge before USJ/Hicom junction at 10.5km. ### Lebuhraya Elite Hubungan Barat Tengah/Selatan

■Under the overhead restaurant at USJ/Hicom junction about 8.5km. 90km/h zone!

■Below the bridge before USJ/Hicom junction at 10.5km.

■After exit from KLIA toll to the airport, below Jalan Pekeliling flyover.90km/h ### NKVE Arah Timur/Utara

■300m before Jalan Duta toll, 60km/h!

■Behind crash barrier on the left when going towards Jalan Duta toll, at 24.9km, 80km/h!

■Below bridge at Damansara Junction, 17.5km ### NKVE Arah Barat/Selatan

■Behind crash barrier on the left when leaving Jalan Duta toll from KL, at 25.3km and 25.7km, 80km/h!

■From Jln Duta, below the bridge, 23km, 80km/h zone!

■From Jln Duta, at the underpass at Sg Buloh Y-junction, 22km.

■Behind crash barrier at Damansara Junction, 17.7km and 16.8km

■Below railway bridge at 11.2km

■Under the bridge at Shah Alam junction. ### Lebuhraya Kesas Timur

■Under the bridge at 44.8km, downhill run after Puchong junction.

■Kesas West Bound

■At Sg Besi side of East Bound Toll. Kuala LumpurCity

■Jalan Duta; below the flyover at the Damansara junction, 70km/h zone. Lebuhraya Kesa – Klang

■Dual carriageway between Klang and Port Klang. Towards Klang direction, at about 13km mile stone. 70km/h only!

### Leburaya Pantai Timur

■East bound, downhill run after Raub junction.

■Maran, 60km/h zone.

■Paya Bungor, 70km/h zone. ### Kawasan Negeri Johor Arah Selatan

■Tangkak junction.

■Under the bridge after Yong Peng

■North junction at 97.3km.

■Ayer Hitam junction.

■Sedenak junction. ### Jalanraya Sekitar Utara Malaysia – Arah Utara

■Around Ayer Hitam in 60km/h zone.

■Before Perwaja Steel.

■Sg Petani junction.

■Between Seberang Jaya junction and Sg Dua Toll.

■Penang Bridge at island end.Speed limit 80km/h. ### Jalanraya Sekitar Utara Malaysia – Arah Selatan

■Penang Bridge Island end. Speed limit 80km/h.

■About 2km before Juru Toll Speed limit 90km/h. ### Kawasan Perak Jalanraya Arah Utara

■Under the bridge at 197.1km and 198.8km, afterKamunting Junction.

■Under the bridge at 204.3km, after KamuntingJunction.

■Under the bridge at 208km, before Kamunting Junction.

■Under the bridge at 214.8km, before Kamuntingjunction.

■Ipoh Vista Point at about 263km. Speed limit 80km/h.

■Under the bridge at 271km, Ipoh North Junction.

■Under the bridge at 274.4km, Ipoh South Junction.

■Under the bridge at 286.9km, Simpang Pulai Junction.

■Under the bridge at 296km, Gopeng Junction.

■Under the bridge at 352.6km, after Sungkai Junction.

■Under the bridge at 353km, Sungkai Junction.

■Under the bridge at 373km, Slim River Junction. ### Kawasan Perak Arah Selatan

■Under the bridge at 199km, before Kamunting junction.

■Under the bridge at 241.9km, at Kalau Kangsarjunction.

■Under the sign post at 296.1km, before GopengJunction.

■Under the bridge at 297km, at Gopeng Junction.

■Under the bridge at 300km, after Gopeng junction.

■Under the bridge at 308.6km, after Gopeng junction.

■Under the bridge at 372.6km, at SlimRiverjunction




Nadia.Is.Sharing

Friday, October 19, 2012

Mendung Berahi

Watikah hari ini adalah...

Today is yet another sleepy day.  Cuaca mendung.  Monsoon kan sekarang ni.  Monsoon rain.  So children, please stay away from the parit okay.  Mak risau.  Cam semalam masa balik kerja, ada tiga orang budak kecik, on their bicycles, tengah tenung tengok air dalam parit.  Nasib baik parit tu bertembok.  It's berry denjeres okay.

Slowly catching up with work.  Filing selai demi selai.  Lama-lama makin kurus in-tray aku ni.  Macam aku takde keje ke nanti rupanya?  But I tewl yu.  So much other things nak buat.  Aku nak kena kemas balik lemari-lemari besar dan kecik kat tepi kaki ni.  Lemari yang dulunya aku sumbat dengan refreshments office with all the pinggans and mangkuks dan penuh dengan plastik recycle itu pun kena dipunggah balik.  Then from all the filing ni, ada jugaklah 2-3 file dah sendat; nak kena buat closing and opening of new account.  Cecewah...  Ayat feeling tu...



Taken off the web. 
Cantik tray ni kaaaaaan...???
Menarik, tertarik, terusik hati ai... 
Aku pun nak 28 bijik of these. 
Saja nak letak keliling meja ni. 
Make me feel eksaited okeh. 
Happy happy feeling come to work!


Ini pun tengah kecap ngan month-end closing purchases.  Aku menggamit nama pekerja akaun, peneroka, business woman, ahlil nujum, tukang korek-korek dan pemandu teksi.  Ada laa bahan yang outstanding.  So aku nak lah submission apa-apa yang patut.  Oh tidak.  Nak kena rephrase.  Baik aku buat sekarang sebelum aku tak terbuat apa-apa yang patut mengenainya nanti!

Okaylah.  I've got to continue working now. 

Doncha ya be missin' me too much.  Won't be good to the heart :D



Nadia.Is.Gedix

Wednesday, October 17, 2012

Wordless Wednesday: Soalan Peperiksaan

Watikah hari ini adalah...

Soalan Peperiksaan:

Di dalam sebuah rumah yang ada 4 buah bilik, 3 bilik air dan 3 buah basikal, di manakah tempat yang sesuai untuk menggantungkan pakaian yang mahu digunakan semula?


Jawapan:
Sila rujuk pada gambarajah di bawah.

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|

\/




Memanglah ni tempat letak seluar!
 
Memanglah sengaja kat situ supaya bila ada orang datang ke, 
nak keluar rumah petik bunga ke;
senang nak capai and sarung.... 
...bikos ai shy...  
Nanti people can see my smelly underpants... 


Memanglah wordless sesangat... 



Nadia.Is.Wordless

Monday, October 15, 2012

Weekend Chirps

Watikah hari ini adalah...

My shoulder is aching.  Walau telah tertampal 5 koyok, ia tiada beza.  Walau telah diurut oleh Watie the Hairdresser, ia ada sedikit beza... Setelah telah Panadol Extend dan tidur the next 3 hours petang tadi secara tidak sedar diri, baru ada beza.  Tiada harga untuk Yoko Yoko yang tidak juga berguna.  Namun pun begitu, my shoulder is aching yet again.


Photo Link with Thanks

Ni bukan gambar aku ya...  Tapi aku sakit cam tu. 


Then the kids punya peperiksaan week is tomorrow onwards.  Aku, kalau mengajar anak, tiada erti.  Sebab diorang langsung tak takut ngan aku.  Mereka cuma ada reaksi dengan Pawpaw.  Menyengat.  Terbaek.  Mentara tu Mak boleh bawak diri ke dapur untuk main air dan membuka-buka peti sejuk untuk kesegaran tubuh badan ini.

Lupa nak cerita.  Semalam masak nasi ayam.  Ayam tak banyak sebab tak ke pasar.  I only went pagi tadi.  So mentara buat tu...  I actually got problem dengan garam.  Hihi.  Memasak tak reti bajet garamnya.  It would either be terlalu masin or tawar.  Most of the time, aku masak, garam mesti tak cukup rasa.  Idak ler sampai tawar hebe kan...  So masa masak tu I was telling myself, "Be bold and brave!"  Al-kisah, bercawan air pun aku letak, tak hilang jugak masinnya.  Dah la tu, masak ayam, ayamnya tak cukup.  Pastu masa menggoreng ayam tu, boleh pulak minyak bersepai kena mata kanan aku ni.  Nasib baik tak melotop dalam mato den ni ha.  Kalau tidak, menangis tak keluar air mata kut.  Teruslah usung minyak gamat suruh laki letakkan.

I am so far losing weight.  Aku tidak berapa mencuba.  So far orang keluarga terdekat, cuma my mom and sister je yang acknowledge.  Maybe the others are confident badan aku ni akan naik lagi kut.  Well, badan bulat berisi cam aku ni, ada je kemungkinan untuk bloaty balik.  But, it would be nice kalau ada yang nak acknowledge.  It has been forever pun since aku ada masalah berat badan ni.  Baiklah, tipu.  It has been a problem for me for the last 3.5years.  It's a struggle.  And it's nice when people at the office yang ada beratus-ratus orang tu boleh tegur tetiba kat corridor, "Eh, awak dah kecik dah badan ya?" with delight.  Akak pun delighted.  It's undergoing a process yang mana I'm comfortable with.  

What I've done so far is mengambil pil Baraka on daily basis.  I have also taken Cleanx tea and Teh Orang Kampung because I had so sakit perut problems.  I thought it would be better kalau aku detox badan.  Then, I began to lose my inches.  Dapat pergi toilet tanpa bertapa sejam di situ.  Dan badan semakin ringan. Banyak angin keluar.  I eat more fruits.  So I feel much better off.

Seriously, aku tak nampak apa yang aku taip kat screen komputer ni.  Tak biasa buat entry from this thing.  

Baiklah aku beransur.  Masa pun dah masuk hari Senin.



Salam sayang dariku untukmu.

Nadia.Is.TakNampak











Monday, October 8, 2012

Mysterious Dream

Watikah hari ini adalah...

There was one night yang aku mimpi dan asik terjaga-jaga throughout the night after of the mimpi.  Mimpi berjumpa dengan artis.  Boleh kah?  Boleh lah.  Cuma jelmaan artis pilihan tu yang macam...  Kenapa bukan Tom Cruise ke...  Matt Bomer ke...  Kenapa yang ada tu adalah...  Pierre Andre...  Ok.  Sila ko gelak sampai pensan.  Sampai hati ko.  Sampai hati aku mentara tulis ni pun nak gelak sebab dia adalah dia.  Tak baik akak.  Ye, sampai juga hati aku sampai aku telah menghukum diri sendiri throughout the dream sebab mimpi tu macam aku (bini orang ni) ada affair ke apa dengan Pierre Andre tu.  Ye, sila ko gelak sekali lagi.  E.  Jahat. 

Pastu aku al-musykillah nak tau apa maksud mimpi tu.  Ye lah.  Dah la affair...  Hukum diri sendiri lagi...  Takut dengan itu api neraka.  Tapi bila aku google, ini tafsirannya:

300. Mimpi melihat aktor / artis : Akan mencapai sesuatu yang luar biasa.
   
Wow.  Gilo ko.  Aku tatau aku yang gilo ke tafsiran tu yang gilo.  Yang aku tau, jiwa aku dah merayau-rayau for the past week; termasuklah hari ni.  Kalau jiwa tu ada kaki, dah memang aku confirm jiwa aku dah berjalan sampai Afrika kat-kat Sudan tu. 

So ni, aku google pulak kalau mimpi hukum diri sendiri.  Tapi aku dapat yang macam kat bawah tu je:

Jika anda bermimpi di hukum bermakna sebaliknya yaitu anda akan tinggal dengan tak punya gangguan apa-apa.

So, kalau aku telah menghukum diri sendiri?  Aku akan tinggal dengan tanpa gangguan ke?  Oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo...

Aku rasa, aku mulai fahami sesuatu.  (Tetiba bertutur dengan slang Indon)  Ia adalah sesuatu info milikku.

Eh.  Udah-udah take five.

Assalamualaikum.



Nadia.Is.Cute

Wednesday, October 3, 2012

BULAN BINTANG

Watikah hari ini adalah...

In the entry I wrote before this, ada cerita tentang BULAN BINTANG.  You all pun agaknya total loss kut bila aku bercerita laidat-laidat je.  However, I must tell you that the products were actually featured dalam Berita Harian on Hari Malaysia, 16 September 2012.



You can go check out BULAN BINTANG fan page 
on Facebook by clicking ---> HERE.



Kalau suka, terusik hati dan jiwa; just comment on the photos or send the BULAN BINTANG Admin a message about harga and which ones yang menarik perhatian anda.  The one I took is the big blue one with yellow BULANG BINTANG sewn with beadings and a matching plain white and red stripe.  
So, it's cantik lah.  Side by side becomes the Malaysian flag.  



It's definitely worth to just try and have a looksy there in Facebook.  

Now, GO!



Nadia.Is.Sharing

Cerita Yang Panjang... ... zzzzzzzzzz....

Watikah hari ini adalah...

I am right now, so freaking sleepy.  No, make that, so bleeping sleepy.  Tahap gaban.  Kopi yang aku bancuh ni pulak is still too hot.  And everyone in the office seems to be asking why am I in soooo early.  Indeed.  It is 7.51am as I see it on the screen and I signed in at 7.31am.  Gilakah?

Oh tidak.  Aku tak gila. 

My maid's passport is ending.  So my hasben sedang nak setelkan extension.  The kids semua sedang bersepah-sepah.  Sorang kat sini, sorang kat sana.  Memanglah it would be more practical if I took leave and take care of them.  Even so, sebolehnya laki nak akak folo sebab awkward moment when he has to spend the whole day dengan maid tu je.  Haha.  Bergelocak dado den.  Kesian tak?  But due to work schedule adalah tight, ai sori, ai memang tak boleh manage. 

So I prepacked everybody's clothes into bags, all the bajus out for pakai etc.  I showered everybody oso pagi ni, and got someone else to clothe them mentara ai mandi.  So pepagi buta tu kitorang dah ting tong ting tong rumah Memi.  Nasib baiklah teringat nak bagitau kat dia semalam.  Memang akak dah agak kejung lah dengan semua yang tekojot-tekojot.  Semalam memang saya stress gilos kat opis.  Kalau tak percaya, percaya je lah.

Yesterday I was attempting to finish up my appraisal.  Everyone else had to leave.  So sepanjang maghrib tu aku sensorang dalam ofis nox.  Gila berani so adorable yuuuu...  Then sesampai je kat rumah, dengan kesakitan nak kena memerut, laki call.  Dia kata kena ambik gambar maid.  White background.  Tengok jam, dah 8.15pm.  Terus challow, hangkut semua bebudak gi kedai gambar syen 3 tu.  Punyalah susah nak suruh maid aku tu senyum.  Ko tau la, semua ambik gambar dedulu style.  Sebolehnya tak yah tengok camera cam jaman Cold Mountain. 

Aku perasan uncle kedai gambar tu takde.  Selalu dia je yang pacak kat situ.  Uncle tu dah meninggal ke?  Yang ada anak dia and cucus.  Nak je aku tanya tapi kang, dibuatnya mereka meratap di situ cemana?  Lagi parah, dibuatnya uncle tu belum meninggal lagi, cemana?  Lagi parah.  Mereka kan agak pantang dengan perkara-perkara begitu macam kita yang mendoakan dia pendek umur pulop.

K, sambung...  Laki dah pesan soh amik gambar backdrop putih.  Tapi bila aku tengok kat her current passport, backdrop dia biru ---> aku adalah... tergaruk, kejap.  So I ambik dedua kaler.  Satu biru, satu putih agar tiada penyesalan di situ.  Pastu aku tanya budak kedai tu, ada tempat fotostet tak?  Dia kata, "Sana," sambil tunjuk kat kedai depan tu.  Oops sori.  Kedai kat syen 3, mana ada kedai yang berdepan dengan kedai kan?  Aku pun tenganga jap.  "Mana?" aku tanya balik.  "Sana," jawab dia lagi.  Perkara ini berulang sehingga tiga kali.  Suasana menjadi genting seakan iklan Masterchef yang Opah bersilat kat dapur pasal santan kotak tu.  Slow mo.  Dia mula merubah jawapannya, "Sini kedai dekat sebelah sekarang sudah tutup.  Sana kedai depan jalan satu itu, dalam itu kedai; ada fotostet".  Aiya...  He was talking about Wisma MAIS tu ko...  Aku dengan 3+1 tu = FORGET IT!  Tergerak hati aku nak gi cekidaut 7-E sebelah kedai dia.  Ada je mesen fotostet kat situ...  Beza 1 kedai sebelah kedai ko je nox.

Pastu terus singgah rumah Memi.  Aku bertingtong, tingtong, tingtong, tingtong, tingtong...  Kesian dia.  Sakit telinga.  Sakit dada.  Uih.  Sangat iritasi.  Hehehe.  Aku pun citer masalah aku pasal esok.  Aku terpaksa deposit Abang Long kat situ mandangkan dia ada Koko.  Tita Kak Long ngan Tita Kak Ngah pun same schedule and destination dengan Abang Long.  Aku juga maybe terpaksa deposit Abang Ngah and Cik Adik kat situ mandangkan mereka dengan Junior adalah satu sekolah.  So balik sekolah pun ikut Memi balik rumah la juga.  Kang dibuatnya sampai ke petang, kesian bebudak tu kang tersadai meratap depan rumah yang tidak berpenghuni itu. 

FYI, Memi ni juga buat bisnes berjenama Bulan Bintang.  Bulan Bintang ni jual cushion covers berdasarkan bendera Malaysia.  I have got a Mauritian friend yang each time his travel agent cousin datang, dia akan titip barang for me.  So sweet kan?  So far kejadian telah berlaku sebanyak 3 kali sepanjang 13 tahun yang aku kenal dia lah.  Laki aku kata mamat tu boifren ai.  E, ai tak kosa k.  (Walau, he calls me to wish me happy birthday hampir setiap tahun...) So Dee, the travel agent cousin is here.  Aku dah termalu la pulak sebab tak pernah reciprocate (maksud: membalas) his goodwill.  And Dee will only be here until today.  Aku pun tatau her flight arrangement cemana.  Nak hantar courier gi Mauritius tu for sure cam...  Berapa ribu ongkosnya tu pak?  Jadi aku telah me-ransack rumah Memi pada usaha terakhir.  Memi telah memberikan 2 cushion covers untuk ai pada terms hutang.  Hihihihi.  Tak malu kan beritahu semorang?  Hihihi.  Dah lah nak deposit anak reramai kat rumah dia.  Ambil pulak barang berhutang.  Hihihi.

Note: You can find Bulan Bintang on Facebook to know about their products.  I can't link it sebab kena block.  Hehehe.

Then sampai je rumah dah setelkan bebudak, aku bukak laptop laki dan sambung draft appraisal aku tu.  Ye.  Itulah yang sampai sakit otak.  Dia kira weightage, nak kena kira in quantity berapa-berapa semua.  Aku cam...  Entahlah.  So aku begitu sampailah pukul 3:00pagi.  Packing-packing barang budak semua, cuci muka, cuci gigi, paksa diri tido.  Pukul 6:00pagi dah hayak semorang bersiap.  Itu yang pukul 7:30pagi akak dah masuk ofis.  Elok pun.  Banyak rupanya benda nak kena buat balik dalam draft appraisal tu.  HEH!

Oh.  Last but not least.  Sesampai je rumah Memi, Abang Long tanya, "Mak, mana kasut sekolah ai?"  Mak sendiri pun tak larat nak pitam.  So Mak pun gi tanya soalan bozo pada Memi, "Memi, Abang Long tertinggal kasut sekolah.  You rasa dia boleh tak muat kasut Tita Kak Long?"  Yang paling best, dedua orang Mak ni secara automatis pandang kat saiz kaki Abang Long dan dedua geleng kepala.  Memi kata takpelah, nanti dia singgahlah rumah we'olls jap on the way to school nanti.  [Sorrrrriiii Memi]  Bila terpaksa menyusahkan you, memang sangat benar menyusahkan you!

Ini yang membuat Mak terus rasa cam nak kena dapat makan Pavlova Serai ni...  Bagi Memi sepotong.  Mak makan yang belen.  Hihihi!





Baiklah.  Need to update my appraisal ni.  Salah buat rupanya.  Sungguh bernasib baik aku masuk kerja hari ni.



Nadia.Is.Bizi


Monday, October 1, 2012

Eksklusif

Watikah hari ini adalah...

Sometime Somewhere when you Least Expect It….. Monday Strikes !


Monday adalah today.  Dan today aku adalah tired.  Dah nama pun pukul 3 lebey.  Banyak aku harus buat.  Oh, tidak.  Banyak yang aku tak boleh buat.  Sebab ada benda yang harus aku buat secara eksklusif.  E.  Kelakarkan ejaan BM eksklusif?  Berapa banyak K nak kena sumbat situ. 

Saya nak beransur buat kerjalah.



Nadia.Is.SungguhTakComelSekarangNi

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails