There was an error in this gadget

Friday, December 21, 2012

Vroom vroom

Watikah hari ini adalah...

I was pissed off so clearly semalam.  Marah luapan luar jangkaan gitu.  Terbawa-bawa sehinggakan aku harus ke mana-mana untuk menguruskan diri sendiri. 

Jadi I went out for lunch dengan M.

Di atas sebab urusan, aku pinjam gunapakai kereta orang yesterday.  Suami dah ada sebut kalo nak setat henjen kena kuis pelan-pelan.  Masa pagi tu dengan nerbesnya, kita setat henjen keta.  Dengan nerbesnya, kita pun bawak kereta orang tu.  Lepas tu dengan hilang nerbesnya, kita bawak selaju kita bawak kereta sendiri.  Itulahnya.  Orang mudah lupa.  Terpedaya aku dengan diri sendiri.  Lupa itu adalah kereta orang lain kaaaan....


 
Vrooom vrooom...



Eniwei.  Went out for lunch dengan M.  Selepas itu kami semua berasa gembira dan terus kami membuat sambutan makan barangan yang kami terima tidak seperti yang kami order.  Bila aku highlight aku mintak nasik ayam terbaek dan bukan nasik kari ayam, dia kata, "Ini kata makanan ini lor.  Awak sendiri tulish".  Cis.  Blasoh.

Then masa time makan tu, suami ai dah ting ting, ting ting bagi meses. 

"You dekat mana, ling?  You rindu tak dekat ai?  Ai rindu you.  You lah pengarang jantung hidup ai.  Tanpa you, siapalah diri ai ni.  Hanyalah menjadi seorang insan tanpa you je..." 

"Apakah"

"You jawab 'Apakah' je?  Sampai hati tu you ling.  Ai nak makan hati lah"

"Makanlah.  Bukannya kenyang pun.  Bila dah sudah merajuk, bagitau balik kat ai"

"E.  Apa ni?  Mengapa dialog kita seakan terbalik je?  I'm the man, I wear the pants"

"I'm a woman, I wear pants everyday"

"Why you so lorat?"

Okeilah.  Aku tipu.  Meses yang sebenarnya adalah...

"Are you ok with the car?  If susah nak start, you kena remove kunci and try again"

Aku dengan bongkaknya menjawab.

"So far ok.  The car behaves well with me"

Yang betulnya, aku tatau pun the car start up got problem.  So suami pun jawab, "Good for you"

Al-kisah, dah lepas makan bagai, nak la pi balik opis ni.  Sekali, dua kali, tiga kali, empat kali, dua puluh tiga kali...  henjen dia tak mau setat. 

Oh.Tragis.  Text suami, "Car kenot start" tapi dia dok prasang.  Call bantuan dari ofis minta tolong bawak jumper.  Mamat tu pi carik satu kompleks opis tanpa sebarang hasil kecuali dia dapat bepeloh eksais tanpa sengaja je.  Call isteri tuan punya kereta.  Tapi tak masuk line.  Call tuan punya kereta, tuan dia kata suruh belai, try pelan-pelan.  Cis.  Dah habis pelan dah. 

So we waited another 15 minutes before mencoba lagi.  Dan 10 minit untuk mencoba lagi.  Sekali, tiba-tiba sahaja angin tak ada, ribut tak ada; tau-tau hujan turuuuun...  Hujan yang amatlah lebatnya.  Hujan mencurah-curah.  Kenot stop it.  Dari duduk diluar kedai, sampai terpaksa duduk dalam kedai tu nak ngelak air hujannya.  Terkandas.  Aku dah sampai kepala sangkut kat meja.  M, mata dah berpinau sehingga tak sanggup menghadapi bosan.  Dia dah mula tengok drama menggunakan henfon dia tu.  Pintar sungguh henfon itu. 

Lepas masa boring-boring tunggu dalam hujan tu, aku postlah kat Fesbuk kata terkandas, keta takmo start...  Isteri tuan punya kereta terperasan dan terus call aku.  Apara.  Haha.  Pastu tuan punya keta dok bertanya lagi, dapat ke tidak buat.  Mentara tu hujan pun baru je reda.  Sejam lebih sikit hujan tu turun. 

Aku pun cubalah sekali lagi.  Bismillah.  Pelan-pelan aku kuis, tetiba henjen keta berbunyik.  Alhamdulillah.  Teruslah call Mamat Ofis tu.  Dia kata dia dah panggil mekanik, so jumpalah dia nanti bila sampai ofis nanti. Terkesianlah pulak sebab dah ada mekanik standby...  Cemana pulak nak membayar tu nya. 

Mentara sampai opis pun dah masuk pukul 4:00 petang.  Memang tidak terkata.  Kami dah sampai berpusing-pusing bijik mata.  Berjanjinya dengan Mamat Ofis pun entah di mana.  Bila jumpa kat lobi ofis, dia terus terpa.

"Eh Nadia, ai mana tau cemana nak repair keta cam ni..." sambil garuk-garuk kepala geleng-geleng.   

I pun tanyalah, "Mekaniknya mana?" 

"Ai lah mekanik tersebut" 

Lawak gecko eh.  Dia cam geli setempat je kat dada tu.  Pastu boleh lagi sambung script:

"Len kali you bawaklah motosikal ke, basikal ke...  Yang tu ai retilah nak repair." 

Bodo kan?  Ada terasa cam nak taji tak Mamat tu?  Haha.

Selamat.

Tapi secara keseluruhannya Ada sebabnya kenapa waktu itu je yang aku terkandas.  Ada sebabnya mengapa semua itu berlaku.  Sebelum aku pergi, jiwa meluap dengan perasaan merah menyala membawa sampai ke muka terasa menyala.  Rasanya terbakar macam tak boleh dipadam dengan simbahan air pun.  Tapi Allah berikan aku 2 jam extra untuk berehat.  Jadi mentara aku balik tu, jiwa aku settled a bit.

Jadi, dalam setiap yang genting, ada pantainya.  And it comes in various ways yang unsangkarable.

Alhamdulillah.  Semuanya selamat. 




Nadia.Is.Cute

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails