There was an error in this gadget

Monday, January 21, 2013

Jiwa Lara

Watikah hari ini adalah...

Hari ini adalah diantara hari yang paling sengal bagi tahun ini.  So many things I have listed out to do but in the end kena buat kerja rectification yang mana aku telah terbuat the week before. Bukan itu sahaja, the work that I've listed out to do, tak terbuat pun last week.  Oleh sebab itu, aku telah decide untuk abandon ship dan lari dok sensorang gi minum teh petang.

Aku, yang melayan jiwa yang lara. Sensorang.

So, apakah perkara yang baru? Tiada perkara. Kecuali rahmat yang Allah sahaja yang tahu. Aku diperkenankan sesuatu yang bijaksana.  Alhamdulillah from the bottom of my heart.

Then aku perasan. Setiap kali bulan nak mengambang, produksi kerja aku adalah tehapa-hapa.  At least, boleh jugak dapat closure mengapa. konfius all the time. Aih. Frust denan diri sendiri adalah melingkari diri ini.  Terus aku menjadi puitis.  Jiwa lara la kan...

Layan....



Nadia.Is.Cute

Wednesday, January 16, 2013

Robbed off security

Just now during lunch, I saw two Indian men on a motorcycle meeting 4-5 other Indian nationals (by assumption) by the carpark. I thought it was meeting for a job or something. But I felt something was amiss.

They were talking with the group of men. The motorcyclist/passenger never took off their helmets. Suddenly I saw one man taking off sandal and running off on foot. Then another tried to disperse. And you somehow know that something was happening.

So my eyes turned onto the commotion, the passenger was pinching the stomach on of the men and struggling with his left pocket. The motorcyclist was about a metre away (just an estimation) holding up another man, but my vision was blocked behind a car. Then group of men, now left with only 3, suddenly all ran towards the restaurant.

The two men went off on the motorcycle and left at the speed as if nothing happened. So brazen.

Poor men to have traveled so far to earn and gotten themselves robbed. I kept wondering if he had his passport there.

One man who drove by stopped to talk to the 3 men left standing to ask what happened, while the rest of us there just stood standing. All in shock. It happened within 5 minutes, or it could've been lesser.

Yes, I felt bad. I became the majority of people who watched and did nothing. But logically, they were foreigner workers. Legal, possibly illegal. But would he lodge a report?

It is tragic to lose money that way. I feel bad for them. And I suddenly lost security in the place I call home.

Friday, January 11, 2013

Di Pagi Jumaat Yang Comel

Watikah hari ini adalah...

Ketika majoriti penduduk Malaysia sibuk berada di dalam perjalanan menghantar anak ke sekolah dan/atau ke tempat kerja, aku duduk menaip entry blog ini.  Masih dalam keadaan terasa air liur basi yang melekat di kulit dan jari jemari pun aku sanggup bila ada masa nak bikin entry u'olls...

Well, kitorang ada tabung.  Aku menggelarkannya as Tabung USS.  Bila ada belen duit balik sekolah, sila taburkan wang itu into that tin jar.  However, sejak masuk sekolah ni, ada jugak aku sauk duit dari situ balik sebab I didn't have any change.  Biasalah.  Nak membayar itu ini pada awal tahun memang nak kena guna duit besor je.  Kaya Mak sekejap.  Pastu habes...  




Okay, sambung.  Pagi tadi Pawpaw terperasan tabung tu ada dalam bilik Abang Long.  Pawpaw pun tanya kenapa benda tu ada kat situ.  Abang Long kata, dono, sambil garuk-garuk kepala di pagi yang hening itu.  Jawapan u'a'loh la kan.  Then I alihkan masuk dalam my room.  Selang berapa minit tu, my maid naik.  Dia dah mengomel dalam suara dia yang besar tu menggunakan bahasa yang asing sekali padaku.  Ya, sebab bahasa dia, dia sorang je yang paham.  Dia memang begitu.  Entah-entah, dia sendiri pun tak paham apa yang dia cakap.  Sebab dia memang begitu.  She went into my room, korek the tabung and then dok hangkut tabung tu balik masuk dalam bilik Abang Long.

"Kenapa letak di sana?  Di sini aja.  Di sini lebih senang mau ambil duit."

Adakah terbuka liang-liang roma telinga anda apabila mendengar kepada kenyataan di atas?
Jawapan: Ya

Dah la sambil cakap tu, so angry with my son.  Ko ni kenapa minah?  Dah sudah spoil pagi anak aku tu semalam.  Hari ni pun nak lagi marah-marah dengan benda lain pula selain dari tabung tu, dan dah sah-sah hal tabung tu pun terlibat dengan tidak sengaja dalam hal membuatkan spoil day jejaka itu.

Ko tak boleh cakap elok-elok ke?  Kata nak jumpa laki malam ni.  Awat tak boleh kasi betul mood ko tu yang senget?  Gugup ya...  

"Itu tabung simpan duit.  Bukan ambil duit belanja dari situ."

Nota:  Kalau aku tak teringat nak bagi, kenapa ko tak remind me...  Susah kot gak nya.  Kalau bukak mulut ada je kot potensi nak kena hamun dengan aku kot.

Mandangkan dia ada masalah pendengaran, aku terpaksa repeat beberapa kali - semakin lama semakin kuat.  Rating iritasi aku semakin lama, semakin tinggi.  Rating selective tune out hearing dia semakin lama, semakin tune off.  Boleh ke?

When she finally heard me, she went.  "Uh?"  Terpinga.  Kening naik-naik atas in tekojotness and walk slowly out off the room.  

Turun bawah pun dok bingit-bingitkan Abang Long.  Dah budak tu kecik hati.  Suruh minum milo pun dah tak nak, makan pun dah tak nak.  Cakaplah elok sikit.  Budak kan...  Ambil hati sikit lah.  

"Orang, kalau kena marah pagi-pagi, satu hari boleh rosak harinya.  Cubalah cakap elok-elok sikit.  Dia dah merajuk, mana nak rasa macam nak makan."

Reaksi maid aku.  Terpinga sambil naik-naik kening.  (Adakah anda mula berasa tokojot dengan reaksi ini?  #jomtido)

Oleh itu aku memanjatkan diri ke atas kerusi ini dan membuat stok entry terbaru untuk nyah energon negatif itu.  

Jadi sebelum aku pun lambat nak menghayakkan diri ke opis, baik aku beransur.



Nadia.Is.Comel

Thursday, January 10, 2013

Brain Invasion

Watikah hari ini adalah...

Boleh tak nak cakap hari ni adalah membosankan?  Satu benda pun tak jalan.  Okey.  Tipulah.  Dua benda baru je jalan.  Dia rasa macam...  Macam tak senang.  Macam...  kalau kita tengah baring kat atas katil dalam bilik tu jadi lagi best lah.  Ke...  Gi minum, makan light-light food kat luar Sooka ke...  Angin sepoi-sepoi...  

Aaaaa...  Tu macam best.  

Oh baru ni my niece was watching documentary of Japanese invasion ke atas Malaya.  Jam tu, terasa betapa ignorantnya aku sebab I didn't know yang jalan rel ketapi maut Siam-Burma tu, telah melibatkan juga pemberian tanah Malaya kepada Siam.  Then Atok was like, angguk-angguking masa the show said that.  So I tanyalah Atok, mana area Siam nya yang previously was Malaya.  It is from province of Pattani ke bawah.  Aaaah...  And this all happened in the 1940s.  I consider tu kira masa baru lah.  So ya, saya berasa sungguh ignorant.  Masih ignorant.  I thought the only barang sensasi yang I tau ialah, Phuket was actually kita punya because there is no word in Siam yang membawa maksud kepada nama pulau tersebut.  Phuket is actually 'Bukit' in our language. 

Saya tengah terasa macam nak tengok henbeg leather lah.  Bukan nak tengok.  Nak cium bau.  Dakap sikit.  Kaler-kaler yang turqoise ke.  Amazing green ke.  Tetiba je.

Tapi kalau gi lepak ngan kengkawan saya lagi best.  Tapi bizi je diorang tu nox...  

Dah lah.  

Tapi nak share lah jugak satu henbeg Tods ni:



Kaler henbeg ni cantik kan?  Kalau ai pakai, harus ia matching dengan warna mata ai. ni.  Matching.  Ai loike... Harganya RM2,550 pun hampir memuntah darahkan diriku ini.  Takpelah, silalah sila beli kepada yang ada bajet.



Nadia.Is.MentalDahStabil

Wednesday, January 9, 2013

9 January 2013

Watikah hari ini adalah...

Today is Pawpaw's birthday. 


 Tribute Photo HERE



Age is just a number.  Age is also sometimes a secret.  He he.  Big secret sebab we were both born in the same year.  Ha ha.

The older you get, the better you perceive life and want to mudik your life to be better than you were ever before. We all strive to be a better person.  And I am thankful that I get to share your day with you today.

Pawpaw:
You are a dotting father, a loving husband and you just do what you can do to make sure everything is alright.  I am thankful for all of that.  
 
"Semoga panjang umur, murah rezeki, diberikan kebaikan kesihatan, dipermudahkan urusan dan semoga diperkenankan doa-doa yang baik darimu" 



Nadia.Is.PawpawPunya

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails