There was an error in this gadget

Monday, January 5, 2015

Punca Sakit Bahu dan Leher

Watikah hari ini adalah...

I spent the whole week dengan sakit leher dan bahu.  I also have toothache yang on and off that has been around for a couple of weeks.  The neck and shoulder acher bermula dari Isnin lalu.  Dan berurut pada hari Rabu for relief.  Dah berapa hari dah aku berkoyok Panaflex.

Mentara Khamis masuk ke Jumaat, aku dah mula pening-pening dan kesukaran untuk fokus dan bernafas.  Terus aku half day, pergi ke trusted reflexology centre for consultation sebab kakak urut aku tu pergi shopping bunga.  Memanglah terus aku berbunyik pada akak tu, "Pe ke benda akak pi beli bunga pulaaaak....  Orang kesakitan ni..."  Tapi Mak yang terperanjat sebab kena sergah balik  oleh akak tu - "HEH!!! Sukati aku la nak pi beli bunga ke idak!"  

Secara otomatik, mulut Mak tersedut dan pelan-pelan ia membuahkan moncong yang keluar sedikit demi sedikit ketika mendengar akak urut tu sambung bercakap, "Dah orang mintak nak mandi bunga, aku memilih le bunganya ni...  Ko pi balik rehat dulu.  Nanti petang-petang we calling-calling."  Tanpa berjuih.  Tapi Mak tak boleh dah sebab fokus memang dah out.  So teruslah mudik ke tempat lain.

Towkey kedai kata kena bikin 2 jam body.  Yang aku pilih (I called the place earlier but spoke to someone else), 1 hour body massage and 1 hour kaki, adalah tak kena dengan apa yang aku alami - "Sebab you sakit leher; itu kaki tak sampai mana you sakit" - DUH sangat perasaan itu bila Towkey cakap begitukan...  Touching sangat rasanya.  Mak kan kurang oksigen yang takde fokus untuk logik.  Tapi Towkey pun kata, sebab urat aku dah masuk angin, jadi sudah constrict my blood flow and it effects breathing.  Jadi, memang timely lah I suppose.

Masa urut to mula, memang aku rasa macam...  You know when you keep wanting to put yourself to sleep but you find that you are more awake each time?  Ha.  Macam itu lah.  Nak pensankan diri sebab sakit tapi gagal.  2 jam tu.  Nak cakap dengan minah tu pun tak perlu subtitle atau alih bahasa suara.  Yang aku tau dia gelak je setiap kali aku meraung kesakitan atau setiap kali aku gelak kekuat untuk meredakan tanjakan dia itu.  But at least I could move my head again.  

Then bila balik rumah, kakak aku kata, "Rasanya ko sakit leher ni pun sebab sebenarnya ko sakit gigi.  Aku penah kena ginik.  Gi klinik, doktor badan, dia kata aku sakit gigi.  Sekali tengok dia betul.  Agaknya ko pun kena sama kot ni."

Aku cam...  logikal ke.  Tapi aku pulak dah sakit badan kena bedal ngan tukang urut tu.  Macam logik tapi aku takleh pikir.  Sebab tetiba je gusi gigi kepala aku mula berdenyut gila punya.  Sakit yang overall.  Gigi aku terasa senak sampai ke all about the base (about the base).  Cari paracetamol tak jumpa, apatah lagi ponstan.  Sekali terjumpa codein.  I got it masa I removed my wisdom tooth a month ago.  Telan terus.  Tapi denyut tak hilang.  But eventually I drifted off to sleep selama setengah jam.

Walau bagaimanapun lepas tu je aku terus jadi werewolf sebab ada orang call aku sergah kata macam aku ni asik tido je keje.  Dah aku balik dari berurut tu pun dah dekat pukul 6.00pm lebih.  Nak rehatkan badan yang terlanyak tu lagi.  Memamahkan logik sakit gigi boleh buat bahu ngan leher aku sakit dengan urat tersimpul sampai pening-pening short circuit.  Sukati apa lah yang aku mampu nak settle la kan.  Aku yang sakit, bukan ko.  Teruslah "WTH!!!".  Tahun ni mak mencurut sopan sikit.  

Terus Mak jadi ghost story.  Naik antoo.  Tangan laju je kat android.  Dah kata tak sihat.  Nak bukak pencak silat, Mak tak mampu. 


Marceline ni memang comey
Memanglah Mak rupa macam ni sewaktu kejadian itu berlaku
Cantik memang kena menten at all times

But so far Alhamdulillah okay lehernya dah masuk 3 hari ni.  Walaupun dari semalam aku mula ada rashes dan gatal-gatal kat tempat yang aku penah letakkan koyok Panaflex tu.  Mandi pun keluar merah je.  Ni kes nak kena gi GP pulak...  Entahlah aku ni.

Jadi marilah mendoakan agar aku dapat appointment dengan klinik gigi aku tu hari ni sebab aku dah tak tahan lagi...



Nadia.Is.Gatal-gatal



2 comments:

Anonymous said...

aku rasa ko kena mandi bunga. ngee -ami d great-

Nadia Is Beautiful said...

ya la kot. mandi bunga di indoor pool villa. perrrgggghhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails