There was an error in this gadget

Tuesday, November 17, 2015

Hati Jernih

Watikah hari ini adalah...

Keputusan UPSR keluar hari ni.  I was the first batch and Abang Long is final batch sitting for it. Perasaan itu ironic sikit.  But I have always been a believer that the results does not define you as a person - it's your heart and intent yang lagi always always always more important above everything else.

So I actually oppose parents who go about visually in social media on their children punya assessments or big examination.  It gives unnecessary pressure buat anak dan opens the door to any chance of self-shame afterwards.  Segan dengan kawan lain.  Segan dengan kawan-kawan Mak Bapak sendiri tu pun lain.  No reason for unhealthy competition.  But hey, that's just me.  Everyone is entitled to their own say and life's beliefs.  Life still goes on with or without great results on paper.  

Alhamdulillah Abang Long did okay. He will still get to go into Form 1 kan. Mak jugak bernasib baik sebab dari awal memang emphasize asking the kids to mentally prepare ambition diorang so we can guide them for the necessary papers, subject etc. And so he will be the best chef in the world - InsyaaAllah,

All hugs and kisses.  So long you stay in the right track, you still have a good heart, that's all that matters to me.  Because having good paper results never guarantee that you will be a good person, good worker, good employee or team leader or a good businessman.

This is a self-reminder and gesture I put into the world today.

May all be blessed with whatever comes.



Nadia.Is.Grateful


Thursday, November 12, 2015

Biru Mata Hitem Mak

Watikah hari ini adalah...

Today is the third day aku masih tak jumpa cimata.  Dan mata aku adalah fefeeling strain from wearing glasses 10 years ago.  Itu pun kira nasib la laki aku ada bilang bagitau told me yang got found my old glasses ni.  At least the feeling is not as bad without it when I began masuk balik ofis ni.  Mata memang rasa gila bab! tak boleh focus kat screen pada kadar lama.  

So dalam senyap, tengahari tadi aku dah pi buat cimata pakej.  Nasib baik power Mak tak melebihi 200.  It's my astig yang cam harams.  Reading dia lebih tinggi dari power yang lain.  So pakej cimata kedai ni, ko kena topup cost kalau power lebih dari 200.  Aku tanya jugak kalau lense astig wujud ke tak (sebab aku rasa ada tapi aku tak penah beli).  Mamat tu kata kena order.  Dah sama la jugak maksudnya kan - kena tunggu.  


Credit Google HERE

Opocot! Tanjat Mak ada orang pulak ambik gambar nih!



Anyway, dalam tempoh 5 minit, aku dah pilih, try, buat eye test pakai mesen dan manual, dan terus booking untuk ambik petang ni. 

Semoga sukses sebab confirm aku tau laki aku tak suka punya cimata tu.  Dan kalau tak suka, maka itu perkara bolehlah disettle kendian. For immediate time being, all I know is that I need glasses of my own power secepat mungking sebab mata aku dah rasa gila strain with all variance.  

Oklah dah bai.


Wednesday, November 11, 2015

Sengal Gila

Watikah hari ini adalah...

1. Aku tak jumpa cimata dari malam kelmarin. Semalam seharian tanpa cimata.  Dan hari ni datang ofis tanpa cimata.

2. Pagi ni, aku realized aku kena UTI - urinary tract infection. I put a note, kena bawak air dari rumah untuk aku lebih berdisplin untuk minum air lebih kerap pagi ni untuk cuci pundi ittew.

3. So I got ready.  Tapi aku terasa macam something missing. Then I told Cik Adik, "OK lah mak dah nak pegi keje ni."  Dia jawab dengan muka tak pandang aku pun, "Habis tu, Mak tak payah pakai tudung ke?"  Perghh.

4. Sebab kehilangan cimata, aku put mental note yang aku kena keluar lagi awal dari biasa.  Aku drive slow (kalau kategori aku ni, secara tidak merbahaya dan cilok-mencilok), sampai opis pun awal - bagus. Aku hayak la kuih minum pagi yang aku jual kat opis tu sekali seperti biasa.  Dah letak kuih kat pantry, sekali tengok tak bawak sepit kuih. Lantak le korang pilih pakai tangan ke, plastik ke... semua belajar pepandai kan?  Pepandai la u'olls settle.

5. Sambil jalan ke workstesen, aku nampak sorang tu bawak sebotol air minum dia. Mak tak pack pun air tersebut untuk diri sendiri.  Pepandailah Mak pagi ni ya.  Sebab Mak lupa Mak ada UTI.  

6. Dah sampai workstesen, kunun nak update la Fesbuk pasal cimata ni (sebab dah seminggu ni memang asik hilang cimata je.  Tapi biasanya memang jumpa balik.  Tapi ni tidak.).  Korek henbeg sekali tengok henfon takde.  Si lurus ni pun kol la henfon dia, Cik Adik yang jawab for me to ask the obvious:

Aku: Henfon Mak kat rumah ye?

Cik Adik: Tak tau.

Aku: Ye la kat rumah, sebab kalau tak, bila masa Cik Adik ikut Mak datang ofis tadi kan (sendiri jawab)...

7. Nasib baik ada WA web.  Message je la sesiapa beritahu fon ada kat rumah.

8. Nampaknya mata aku ni semakin mengecil.  Laki baru message kata ada spare glasses I had 10 years ago.  So I'm going home to use that one and get my henfon back.

9. Dah tau ada UTI, yang aku pi bancuh air kopi dah kenapa?  Habis minum pulak tu.  Haih.



Nadia.Is.DonoWerLah

Friday, November 6, 2015

Langkawi Island

Watikah hari ini adalah...

Lama dah I tak post personal pictures (sebab hidup Mak personal sangat).  But I found some photos this morning while mengombahing files in the ponpiter (computer).  So this is #ThrowbackThursday for me on a Friday (coz I actually baru realised today is Friday [bongok perasaan ittew]).

We went to Langkawi around this time last year.  Stayed dekat Langkawi Lagoon.  A long time ago (8 tahun dulu kot) when we traveled to the island, we stayed dekat Langkawi Lagoon juga.  But when we went last year, I suppose no maintenance had been done lah throughout our absence when we asked for the water chalet.  Apart of that, the previous guest yang tinggal dalam bilik kitorang tu had actually boiled susu anak dekat dalam water boiler tu so it was very uncomfortable lah.  Berbau, melekit, rasa unhygenic...  Kita minta tukar bilik and got the upgraded newly furnished rooms instead.     

But I didn't take the photos of the room.

What I have is gambar of the view that we have.  So it was sepetang with the kids at the beach.  I love the fact that it's walking distance je.  



The view is the cantik and calming.  It smells like the sea - salty.  I appreciate that sebab some beaches sekarang ni ada yang dah tak ada bau macam laut walaupun ia adalah tepi pantai.



Treading steps mengejar Abang Long. Mak pulak sibuk sampai tak perasan diorang bawak Mak ke mana.  Masih mengagau guna phone baru jam tu.  Ingat pulak aku ni ya.



Rupanya next to it is perkampungan nelayan.  Or tempat orang sidai bot nelayan diorang.  Apa-apa pun, seronoklah sebab bukannya hari-hari dapat holiday boleh tengok perkara tersebut semua.



Abang Ngah terus berusaha kutip seashells yang mana afterwards Papa told him he cannot bring back any of them because we go to visit and preserve the nature; not to kutip any other thing balik - even if it is for Nenek; bikos Nenek tak folo pegi holiday ni.



So we head back to the hotel.  Nak siap nak keluar.  Nak pi carik makan.  Tengok-tengok apa lagi ada kat Langkawi.

And I found this:



But I tak didn't get la walaupun hati tu meronta mau...

Okay.  Just that for now.



Nadia.Signs.Out

#ThrowBackThursday #OnAFriday
#Langkawi #LangkawiLagoonResort
#FamilyHoliday
#Getaway

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails