There was an error in this gadget

Tuesday, May 23, 2017

Istimewanya Cik Yon's

Watikah hari ini adalah...

Esok Mak nak buat memakan kat opis. Habis satu floor Mak haru mintak duit. Dapatlah perasaan jutawan tu sekejap. Macam pada hari kita terima gaji tu kan? Tu beberapa minit je. Be like, Baki Akaun - "Ooouih... Mak kayo! Mak kayo! Mak kayo!" Lepas tu terus pilih option, Pengeluaran. Terus jadi den dah tak kayo ni pulak... Kayo Saat je namonyo tu. Yang ni, dapat la meraso dalam sehari setongah. Lopeh tu, caterer yang kayo.

Cerita pasal makan, i'olls nak mengajak untuk follow Instagram CIK YON'S (IG ID: cik_yons) yang menjual kuih-muih Melayu dan kek dan mekanan-mekanan yang lain. Sempena nak bulan puasa dan raya ni, seperti biasa we have the HONEY OATS for sale. Samprit, kuih tart, dan apricot cookies pun ada lagi kot tahun ni.

So esok, dah jadi resam kat ofis ni kalau ada makan, Mak akan bawak Cik Yon's punya Nasi Goreng Kampung. Esok kita haplod gambar. Kasik cantik-cantik. Kena suruh bebudak muda ni yang ambik gambar sebab orang tua, ambik gambar ikut feel dia la kan. Ala-ala berdiri sebelah pokok kenot smile laidat. Orang sekarang segala lambang pitih pun diorang ada. 

Actually, someone was asking me. Why sekarang ramai nor ambik gambar buat jari pitih. Diorang nak superficially 'Makcik kayo, Makcik kayo' atau apa? Nasib baik jugak baru kelmarin tu anak tu baik hati educate kan Mak dio. 

Yang sebenarnya teruk kot dia lagi gelak dalam hati. 

Gelak kat luar hati tu dah memang kuat pun bila aku tanya, 

"Is that finger snapping to pretend music like, 'My life is so perfect I'm singing it out loud in visual like Rihanna', or, I'm so rich I'm calling all the monneh (cha'ching) to me?" 

Dah, kalau aku pun gelakkan sesiapa yang tanya camtu gak. 

"Mak, itu heart shape using your fingers lah" 

Baik. Mak serender. 

As quick as a new app rises in the app store, new trends are created and made to change - for better or for worse. Kan. But, kita kena juga berusaha untuk mengekalkan tradisi. And I need to learn how to make the kuih-muih. Agak bersedihlah jugak sebab dah tetua ni pun, tak reti nak buat food selagi ia bukan pasta. Apa la nak jadi dengan budak Melayu sorang ni kan?

So okay, go check out Cik Yon's on instagram. It's also on Facebook. 

Okay babai!





Monday, May 8, 2017

Sepetang, Seharian

Watikah hari ini adalah...

Kengkadang bila orang ingat kita senang, waktu tu la kita berhamburan bertaburan merataan sebenarnya. Kemudian bila kita berdiplomasi untuk tak turut, orang ingat kita ada hidden agenda. Terus tersentap. 

Wahai penyentap, kau tutupkanlah mulut dihatimu itu dari terus berkata-kata. Atau terus dari berfikir-fikir tentang apa yang kau tidak tahu. Kerana masalah orang, itu yang mereka tahu. Hatiku itu kadang-kadang tersentap. Tersentap bila tahu kemampuan diri itu tidak mampu tetapi sangat mahu. 

Fahamkah kamu dengan maksudku? Aku rasa tidak perlu diperpanjangkan lagi. 

Sesungguhnya aku yang tersentak dan terus tersentap. Makaku layurkan hati ini dengan kata-kata pujangga biar melarik perasaan ke awangan kelabu. Biarlah perasaan berehat disitu sambil menunggu selesainya kertas-kertas yang berkeliaran dikelilingku. 

Pejamlah matamu wahai insan. Sekadar melepaskan lelah hati disitu, disitu dan disitu. Kira nombor bergerak dari belakang ke depan. Ulangkanlah berkali-kali sehingga kamu puas dan beredarlah dalam keadaan yang lebih tenang dari sebelumnya.


Wednesday, May 3, 2017

Mimpi Kita

Watikah hari ini adalah...

Mimpi bertaut denganmu
Kamu yang sebelumnya, kamu yang telah berlalu
Aku yang telah lebih mengerti, dan telah melepaskan
Pahit itu pengalaman, manis itu memori
Terpencil mungkin
Tapiku tahu hargaku kini dimata hatimu
Walau dimata mimpi, terpencil
Maka kau sedekahkanlah aku sesuatu surah
Sepertimana akanku lakukan buatmu, semoga sejahtera dirimu disitu

Note: A Musing FB Post by Me

Tuesday, May 2, 2017

Kimchi Untuk Awak (Saya, sebenarnya...)

Watikah hari ini adalah...

Hi.  Lama dah Mak tak nulis kat sini.  Pada dasarnya sekarang kalau Mak mental, kapasiti tersebut tak terbawak kat sini. Sebab mental yang dah tak crack, tak kelakar; malah memencilkan diri untuk bercakap sensorang dalam bahasa omputeh somewhere over the rainbow way up high.  Tu sebab kena cari ulasan inspirasi kat tempat lain.  Dan sebab Mak bengang Wordpress tak boleh bukak to write, sesuailah ia dilempiaskan ke sini.

Have any of you watched Kimchi Buat Awak?  Okay.  Aku dah tengok 7 kali.  Mak siap DM Michael Ang lagi sebab kenapa orang kata the movie in Astro is not same as the movie kat panggung. Haha.

Last scene memang cliche gila.  But I enjoyed the whole movie.  I appreciate the feel.  Tapi rasa macam tak puas sebab ending time rolling nama production team tu ada tunjuk some other scenes that were not included in the movie itself.  Macam, "WHAT HAPPENED IN THOSE OTHER SCENES??" and "KENAPA DIORANG TAK INCLUDE SEKALI?" "WHY??" Terus nak kena beli bukunya.  I need to know whatever else happened.  

I think, Emma Maembong did a good job as Bella.  It's not easy to just simply tersentuh and break into an ugly cry when you remember someone - because that's how it feels like when you miss someone. Or to senyum in misery.  Dan dia pandai improvise scenes.

What I liked about it was, Aiman Hakim (Daniel Lee), was so cheeky and his emotions were so open yang buat dengan aku-aku pun termasuk dalam mata dia bila dia kenyit kat Bella.  Aku dengan tak sedar diri ni pun jawab, "Yes," sambil terpinga, macam Bella gak.  I really felt this, in the scene masa diorang kat dalam setor kat kampung tu.  When Daniel tells Bella, "Sebab kau tak nak kawin dengan aku, dan aku pun tak nak kawin dengan kau" pastu terus Bella lari.  How can something so simple, be so intimate sampai aku pun boleh rasa?  So do you get what I mean when I say he's so open?




I'm so intrigued by the characters.  Aku nak tau and dissect the emotional trigger to kenapa dia nak selamatkan Bella, and mengapa Bella terima.  Aku tau yang it's more than nak lari dari Faris tu (yang OMG memang anak aku tengok Engku Haris tu pun sampai berkerut-kerut muka, "Eee dia tak tau ke orang tak suka?" sebelum aku pun bantai gelak dengan dia).  It's the plunging into life that was decided just like that. 

When was the last time you took a risk?  
Have you ever thought about it?
Was it worth it?
Did you regret it?
Would you do it again?

Taking a risk is actually catapulting yourself to somewhere you've probably never been.  But it wakes you up inside.  It keeps you alive knowing you've got so many more options to do.

I feel something with this movie.  I feel something with this story line.  I need to get my hands on the book.  And I want to accomplish something.  It makes me feel like I've left something unfinished. 

You know, I've always been a writer.  Stories in my head.  Scripts that I've written...  This movie has really put me in that place of serene.  I hope to be there for some time.  High and happy.  Maybe also go stalk Aiman at his father's house for no reason at all.  Pastu aku kena kenyih kata kat pak dia, "Minta maaf tapi saya redha kalau tidak dimengakukan sebagai ex-staff awak, walaupun saya sedar diri dengan keadaan diri sendiri".

No matter what the other reviews say about the movie being bad, I think Michael Ang did a good job.  It made me feel something.  It moved me.  And it makes me want to take that flying fox in Nami Island.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails