There was an error in this gadget

Tuesday, May 23, 2017

Istimewanya Cik Yon's

Watikah hari ini adalah...

Esok Mak nak buat memakan kat opis. Habis satu floor Mak haru mintak duit. Dapatlah perasaan jutawan tu sekejap. Macam pada hari kita terima gaji tu kan? Tu beberapa minit je. Be like, Baki Akaun - "Ooouih... Mak kayo! Mak kayo! Mak kayo!" Lepas tu terus pilih option, Pengeluaran. Terus jadi den dah tak kayo ni pulak... Kayo Saat je namonyo tu. Yang ni, dapat la meraso dalam sehari setongah. Lopeh tu, caterer yang kayo.

Cerita pasal makan, i'olls nak mengajak untuk follow Instagram CIK YON'S (IG ID: cik_yons) yang menjual kuih-muih Melayu dan kek dan mekanan-mekanan yang lain. Sempena nak bulan puasa dan raya ni, seperti biasa we have the HONEY OATS for sale. Samprit, kuih tart, dan apricot cookies pun ada lagi kot tahun ni.

So esok, dah jadi resam kat ofis ni kalau ada makan, Mak akan bawak Cik Yon's punya Nasi Goreng Kampung. Esok kita haplod gambar. Kasik cantik-cantik. Kena suruh bebudak muda ni yang ambik gambar sebab orang tua, ambik gambar ikut feel dia la kan. Ala-ala berdiri sebelah pokok kenot smile laidat. Orang sekarang segala lambang pitih pun diorang ada. 

Actually, someone was asking me. Why sekarang ramai nor ambik gambar buat jari pitih. Diorang nak superficially 'Makcik kayo, Makcik kayo' atau apa? Nasib baik jugak baru kelmarin tu anak tu baik hati educate kan Mak dio. 

Yang sebenarnya teruk kot dia lagi gelak dalam hati. 

Gelak kat luar hati tu dah memang kuat pun bila aku tanya, 

"Is that finger snapping to pretend music like, 'My life is so perfect I'm singing it out loud in visual like Rihanna', or, I'm so rich I'm calling all the monneh (cha'ching) to me?" 

Dah, kalau aku pun gelakkan sesiapa yang tanya camtu gak. 

"Mak, itu heart shape using your fingers lah" 

Baik. Mak serender. 

As quick as a new app rises in the app store, new trends are created and made to change - for better or for worse. Kan. But, kita kena juga berusaha untuk mengekalkan tradisi. And I need to learn how to make the kuih-muih. Agak bersedihlah jugak sebab dah tetua ni pun, tak reti nak buat food selagi ia bukan pasta. Apa la nak jadi dengan budak Melayu sorang ni kan?

So okay, go check out Cik Yon's on instagram. It's also on Facebook. 

Okay babai!





No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails