Khamis, 27 Disember 2012

Tidur Mistik

Watikah hari ini adalah...

Hari ini adalah hari yang agak apakah for me.

First of all, setelah begitu berusaha semalam, akhirnya kami tidur lewat.  Ini adalah diakibatkan oleh kepenatan yang berlebihan.  Nescafe O Ais juga boleh disalahkan kerana kopi yang kedai makan tu buat semalam adalah kaw dan terbaek.  So, in the end, I slept over midnight. 

Then dalam pukul 2 lebih pagi, terjaga sebab ada orang kecik ketuk pintu bilik.  Orang kecik yang Pawpaw sambut dan peluk.  Dan kendian selepas entah berapa minit dah rengsa nak mencarik Mak pulak.  Mak pulak terus terjaga-jaga lepas tu sebab tangan orang kecik tu merayap-rayap.  Kemudian Mak tak mendapat posisi tidur yang sesuai dan asik terjaga sebab Abang Long pulak mula terbatuk-batuk.  Mula-mula Mak buat tatau je.  Ini termasuk dengan Cik Adik tu dah soksek bersin bersiri.  I was oredi di awangan in and out of sleep.  But in the end, tak boleh jadi.  Tidur Mak dah terganggu dan mata terus terbeliak. 

Carilah ubat batuk dalam keseliratan barang.  Bagi Abang Long makan ubat.  Lepas tu Mak paksa diri untuk tidur.  And I tried that for 2 hours.  Bukan rezeki aku untuk dapat tidur agaknya.

While awake, I thought of the things I want to do in the office lah.  Then baca-baca whatevers.  Cuba self-comfort.  Tried clearing mind and relaxing limbs lah.  Pelbagailah.  But nothing happened.  C.E.L.I.K.  How lah???

So turunlah rumah merayau-rayau.  Main ponpitter jap.  Minum air kejap.  Sekali datang lapar yang bertubi-tubi.  Terus suap mulut dengan sekeping roti kosong.  Naik atas balik.  Tengok bebudak tidur.  Tengok Pawpaw tidur.  Mak berguling lagi cuba paksa diri.  Dari stail baring ke terduduk.  Last-last agaknya baru je agaknya terlelap, Mak disapa.  Siapa sangka memang nak kena jugak tidur sebelah Pawpaw.  Amacam, manja tak?  Haha.

Then terus terjaga.  And when I got to the office, I can't remember what I thought about doing just a few hours earlier.  Instead aku menjadi lebih sengal dan sakit dada.  Mungkin sebab akak dah tua kot.  Urat-urat saraf otak tak sedriven macam masa muda-muda dulu.  Boleh kot kita guna alasan tu.  Mistik.

Okaylah.  At least I've got this out of my way redi.  Lepas ni, nak mengemasssssssssss.... lagi.  Selagi daya.  Layan je... 



Nadia.Is.Tepape

Rabu, 26 Disember 2012

Wordless Wednesday: SMS Istimewa

Watikah hari ini adalah...

Aku dapat sms istimewa pagi ni...

|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
\/




Ko hado?

Nak beratur kereta masuk iCity tu pun nak menangis, ni kan pulak nak beratur mandi beramai-ramai...  Takpelah.  Baik aku beratur mandi kat rumah je.

 
Nadia.Is.Cute

Jumaat, 21 Disember 2012

Vroom vroom

Watikah hari ini adalah...

I was pissed off so clearly semalam.  Marah luapan luar jangkaan gitu.  Terbawa-bawa sehinggakan aku harus ke mana-mana untuk menguruskan diri sendiri. 

Jadi I went out for lunch dengan M.

Di atas sebab urusan, aku pinjam gunapakai kereta orang yesterday.  Suami dah ada sebut kalo nak setat henjen kena kuis pelan-pelan.  Masa pagi tu dengan nerbesnya, kita setat henjen keta.  Dengan nerbesnya, kita pun bawak kereta orang tu.  Lepas tu dengan hilang nerbesnya, kita bawak selaju kita bawak kereta sendiri.  Itulahnya.  Orang mudah lupa.  Terpedaya aku dengan diri sendiri.  Lupa itu adalah kereta orang lain kaaaan....


 
Vrooom vrooom...



Eniwei.  Went out for lunch dengan M.  Selepas itu kami semua berasa gembira dan terus kami membuat sambutan makan barangan yang kami terima tidak seperti yang kami order.  Bila aku highlight aku mintak nasik ayam terbaek dan bukan nasik kari ayam, dia kata, "Ini kata makanan ini lor.  Awak sendiri tulish".  Cis.  Blasoh.

Then masa time makan tu, suami ai dah ting ting, ting ting bagi meses. 

"You dekat mana, ling?  You rindu tak dekat ai?  Ai rindu you.  You lah pengarang jantung hidup ai.  Tanpa you, siapalah diri ai ni.  Hanyalah menjadi seorang insan tanpa you je..." 

"Apakah"

"You jawab 'Apakah' je?  Sampai hati tu you ling.  Ai nak makan hati lah"

"Makanlah.  Bukannya kenyang pun.  Bila dah sudah merajuk, bagitau balik kat ai"

"E.  Apa ni?  Mengapa dialog kita seakan terbalik je?  I'm the man, I wear the pants"

"I'm a woman, I wear pants everyday"

"Why you so lorat?"

Okeilah.  Aku tipu.  Meses yang sebenarnya adalah...

"Are you ok with the car?  If susah nak start, you kena remove kunci and try again"

Aku dengan bongkaknya menjawab.

"So far ok.  The car behaves well with me"

Yang betulnya, aku tatau pun the car start up got problem.  So suami pun jawab, "Good for you"

Al-kisah, dah lepas makan bagai, nak la pi balik opis ni.  Sekali, dua kali, tiga kali, empat kali, dua puluh tiga kali...  henjen dia tak mau setat. 

Oh.Tragis.  Text suami, "Car kenot start" tapi dia dok prasang.  Call bantuan dari ofis minta tolong bawak jumper.  Mamat tu pi carik satu kompleks opis tanpa sebarang hasil kecuali dia dapat bepeloh eksais tanpa sengaja je.  Call isteri tuan punya kereta.  Tapi tak masuk line.  Call tuan punya kereta, tuan dia kata suruh belai, try pelan-pelan.  Cis.  Dah habis pelan dah. 

So we waited another 15 minutes before mencoba lagi.  Dan 10 minit untuk mencoba lagi.  Sekali, tiba-tiba sahaja angin tak ada, ribut tak ada; tau-tau hujan turuuuun...  Hujan yang amatlah lebatnya.  Hujan mencurah-curah.  Kenot stop it.  Dari duduk diluar kedai, sampai terpaksa duduk dalam kedai tu nak ngelak air hujannya.  Terkandas.  Aku dah sampai kepala sangkut kat meja.  M, mata dah berpinau sehingga tak sanggup menghadapi bosan.  Dia dah mula tengok drama menggunakan henfon dia tu.  Pintar sungguh henfon itu. 

Lepas masa boring-boring tunggu dalam hujan tu, aku postlah kat Fesbuk kata terkandas, keta takmo start...  Isteri tuan punya kereta terperasan dan terus call aku.  Apara.  Haha.  Pastu tuan punya keta dok bertanya lagi, dapat ke tidak buat.  Mentara tu hujan pun baru je reda.  Sejam lebih sikit hujan tu turun. 

Aku pun cubalah sekali lagi.  Bismillah.  Pelan-pelan aku kuis, tetiba henjen keta berbunyik.  Alhamdulillah.  Teruslah call Mamat Ofis tu.  Dia kata dia dah panggil mekanik, so jumpalah dia nanti bila sampai ofis nanti. Terkesianlah pulak sebab dah ada mekanik standby...  Cemana pulak nak membayar tu nya. 

Mentara sampai opis pun dah masuk pukul 4:00 petang.  Memang tidak terkata.  Kami dah sampai berpusing-pusing bijik mata.  Berjanjinya dengan Mamat Ofis pun entah di mana.  Bila jumpa kat lobi ofis, dia terus terpa.

"Eh Nadia, ai mana tau cemana nak repair keta cam ni..." sambil garuk-garuk kepala geleng-geleng.   

I pun tanyalah, "Mekaniknya mana?" 

"Ai lah mekanik tersebut" 

Lawak gecko eh.  Dia cam geli setempat je kat dada tu.  Pastu boleh lagi sambung script:

"Len kali you bawaklah motosikal ke, basikal ke...  Yang tu ai retilah nak repair." 

Bodo kan?  Ada terasa cam nak taji tak Mamat tu?  Haha.

Selamat.

Tapi secara keseluruhannya Ada sebabnya kenapa waktu itu je yang aku terkandas.  Ada sebabnya mengapa semua itu berlaku.  Sebelum aku pergi, jiwa meluap dengan perasaan merah menyala membawa sampai ke muka terasa menyala.  Rasanya terbakar macam tak boleh dipadam dengan simbahan air pun.  Tapi Allah berikan aku 2 jam extra untuk berehat.  Jadi mentara aku balik tu, jiwa aku settled a bit.

Jadi, dalam setiap yang genting, ada pantainya.  And it comes in various ways yang unsangkarable.

Alhamdulillah.  Semuanya selamat. 




Nadia.Is.Cute

Khamis, 20 Disember 2012

Seriously Pissed

Watikah hari ini adalah...

Mood rencana ini adalah garang, pain in the heart dan gigit telinga dia sampai putus.


Picture Googled HERE


Menyampah sebab aku takleh nak tulis mengapa aku angry tahap ni.  I AM PISSED.  Sebab aku rasa segala contribution and whatever factor that I have given selama ni diberikan kembali dengan mengatakan aku tak memberi apa yang diperlukan.  F you.  You're such a FSAH.  I have to put up with whatever tahapekebenda menatang ko yang so petty, penting dan selfish semua-semua itu.  Aku buat bikos itu adalah sesuatu yang perlu. 

Dan mendatangkan waktu nak bukak sekolah.  Ini yang diberi.  Aku bersyukur apa yang ada.  Tapi mungkin macam, tak redha kut yang buat aku rasa meluap-luap dengan bakulan kata-kata pissing rentan series terbaik. 

Aku marah sangat. 

Marah.

Maraaah.

Marah sangat bila teringatkan saat kita bercengkerama tempoh hari.  Dalam satu bangunan tu, segala apa yang besar yang dapat aku buat, ko pentingkan perihal lain yang kecik macam...  Yang leceh-lecehlah.  Pastu expect jiwa aku ni dibahagikan sama rata tapi sebenarnya ko nak hati aku ni dan tak suka aku dipecahkan.  So, can you please make up your mind?

Ya.

Aku marah, aku marah, aku marah.

Mungkin bukan rezeki aku.

Walau aku sudah memberi dan memberi.  Mungkin aku tak memberi apa yang ko mahu.  Tapi aku telah banyak clean up your FS yang sangat durjana tahap FSnya. 

Subhanallah.

Astaghfirullah.

Tahan napas.  Kira sampai sepuluh.

Alhamdulillah.

Let's take it on.  Just like a friend said; for an elephant's worth of an issue, take one slice at a time.  It'll be gone in no time.




Nadia.Is.Pissed

Selasa, 18 Disember 2012

Halu Halu

Watikah hari ini adalah...

It's about time to balik.  But I still can't leave at this point of time walau it's just a shy of a minute or two.  Then again, how lah kan...  Kita ni orang kecik-kecik je.

And I actually thought I had stuff to write.  But I suppose, it is - "No it isn't".

So, sekianlah.



Nadia.Is.Cute

Isnin, 17 Disember 2012

Hey

Banyak benda telah berlaku. Diingini dan tidak diingini. Alhamdulillah. Okaylah juga apa-apa yang I had to go through. I mean, I'm still going through them pun.

So... I have nothing to tell. Tapi dah lama tak update blog. Begitu je lah.

Adios.



Nadia.Is.Cute

Rabu, 5 Disember 2012

Wordless Wednesday: Grrr

Watikah hari ini adalah...


Saya sakit gigi.
Sangat.
Bodonyuik palo den.


Yang benar,
Nadia.Is.Cute


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails