Gadget

Kandungan ini tidak tersedia melalui sambungan tersulit.

Isnin, 28 Februari 2011

Abang Longan

Watikah hari ini adalah...

Today so far is a good morning.  Entah apa kena entah, aku telah mengutip segala sampah dalam keta.  Depan, tengah dan belakang.  Korek setiap celah compartment.  Yang paling best, aku telah juga menfebreezekan kereta tu.  Sikit-sikit.  Sikit-sikit pun jadi la...  First time dalam sejarah sampai extent gitu. 

Kerja pun... tidaklah merapu. 

Teringat pulak nak cerita.

Kelmarin I went to Abang Long's school nak ambik tag nama dia.  Tengah nak turun kereta tu baru perasan I was out of cash.  Korek punya korek dalam keta, dapat la 7 keping duit singgit.  Dalam hati rasa-rasanya cukuplah kut sebab ingat-ingat lupa agaknya benda tu dah berbayar dari sebelum sekolah bukak tapi sampai la ni tak berambik. 

So I went up to the co-op and asked for:  ABANG LONG

Makcik tu berkerut jap.

"Tahun berapa?" 

Aku menjawab.  Masih makcik tu pasang muka memikir.

"Takde pulak nama tu.  Yang ada, ABANG LONGAN je."

Aku pulak berkerut.  Dalam hati, "Sesukati je...  Mana ada orang nak letak nama anak dia macam tu..."

Sekali Makcik tu keluarkan slip permohonan itu.  Memang dalam tulisan aku tu aku tulih ABANG LONGAN.  Tepok dahi sesangat.  Bongokkan?  Tak pasal Makcik tu glamer dapat pahala khas dari aku. Haha.

Ye.  Maafkanlah.  Aku nak tulih amat laju sampai nama anak tu bergabung ngan nama Bapak budaknya.  Isk.  Dah jam tu pun berapa banyak kali la kena tulis nama budak tu penuh-penuh kan...  Terus Makcik tu tanya apa nak buat.  Abih, nak buat cemana pulak kan?  Booking aje lah name tag baru...

"Enam ringgit ya," kata dia.  Maka duit aku pun tinggal la singgit...  Sampailah tetiba Abang Long terconggok kat tepi Mak dia sambil menghulurkan duit 20 sen dengan, "Mak, I want kertas warna and kertas lukisan ...bikos hari ni I ada Pendidikan Seni."  Duit 20 sen boleh dapat ke Abang Long ooooi...??  So Mak dia pun balik la dengan duit 40 sen...  Tsk.  Macam sedih je perasaan tu.  Anak aku lagi kaya dari aku.  Anak aku ada 2 ringgit.  Kaya tu...


Taken off the web.  Thanks [HERE]

Khas buat Minah KK.  Sukalah dia nengok ni.
Mangkuk tak?



Pastu aku nak kena beli baju sokan baru untuk dia.  Jadual waktu baru, PJ dia back to back.  So mentara tu pun ada hati nak tanya Makcik tu. 

"Baju sokan berapa ringgit ya?" 

"Empat belas."

"Oooo.  Takpe lah.  Lain kali." [Sedih]

Al-kisahnya, aku pun pergi la carik ATM, makan dan vroom kembali ke sekolah untuk baju sokan itu.  Macam sedih tak?  Haha.

Then my SIL was telling me when Abang Long jumpa dia the next day:

"Memi, do you know why my baju takde hitam-hitam today?"

Ye lah harus.  Dah orang tu kan pakai baju baru...  Mestilah tak hitam-hitam...  Kan...?


Okeh.  Dahlah.

Bye!

Jumaat, 25 Februari 2011

Malaysian School Holiday Calendar 2011

Watikah hari ini adalah...

For my note.  Sharing this with you.





Khamis, 24 Februari 2011

Tell-a-Tale: About a Frog

Watikah hari ini adalah...

I dono what to story today.  But nemind.  I try.

Once upon a time, got one frog.  Frog, blue kaler.  This frog like to jump-jump everywhere.  Jump-jump happy heart all over.  Kenot see danger.  Just jump about bekos it is fun.  So fun can become noti.  But never oso want to listen to people.  Well, got la.  Little a bit.  Listen for a while, but after that start jumping all over again.  People oredi oso tired want to talk-talk but don't listen.

This frog's name is Frog.

So one day, this Frog went to the tool shop like the one in Handy Manny story.  Want to look-look for stuff.  So aegein, frog to jumping-jumping everywhere.  Jump near lighting area.  Then jump at sharp and dangerous items.  Then jump around like Kriss Kross.  Make the shopkeeper ask Frog to leave.  Later if so many things get broken, how?  And what if Frog got hurt?  Frog felt sorry and became sad.

Walking out of the shop, Frog saw ice cream truck.  Behind ice cream truck, got fruit shop.  So many fruits.  Got melon fruit, banana fruit, dragon fruit, fruit juice, jusmate5...  So many-many lah.  And Frog want melon.  But Frog kenot.  Later Frog can get stomachache.  Not good.  Bekos Frog kenot eat fruit.  Frog is a frog.  Frogs kenot eat melon.

So Frog walk to the ice cream truck. 

"One Dragonfly Mint, please," Frog said. 

Frog gave paid for ice cream and walked to sit on a bench.  Eyes looking everywhere.  Up, down, everywhere...  Frog wanted to play.  Then Frog saw neighbour, Rat, strolling by on a scooter.  Frog wanted that scooter.  So Frog chased after Rat.  Frog chased after the scooter.  Frog began to be running  into people.  So many people walking by the road side.  And this Frog making other people fall down.  But Frog didn't care.  Frog only wanted scooter.  Frog ran and ran and ran.  Everybody was shouting and scolding Frog.  All wanted Frog to be careful.  Frog might hurt himself.  But Frog didn't care.  Frog ran up the street and faster when the scooter went down.  And then...  Suddenly, it happened.

Frog turned blue.  No more green.  No more like all the other frogs.


Taken off the web [HERE]

 

Bekos Frog toppled Mr Octopus over who was on a ladder, painting his laundry shop blue.

The End.


Layansss...................



Selasa, 22 Februari 2011

Air dah bannnjey dan ruang gegem

Watikah hari ini adalah...

Hari ni I dok spring cleaning my inbox.  Terjumpa balik my old blog links.  So farnee...

Mata tak blei bukak.  Sejujurnya.  Seikhlas kata.  Kenot open.  Full stop. 

Seperti biasa, aku, hidup tanpa Encik Black adalah bagaikan hidup tanpa oksigen.  Jadi labi-labi aku.  Haiwan dua alam.  Uish.  Macam sangat salah je bunyik tu.  Nauzubillah min zalik!  Hish.  Nak meraban pepagi tah kemana ayat kendiri niiii...

Aku kurang tido.  Semalam Encik Black bizi.  Memula dia jadi plumber.  Bunyik macam citer Desperate Housewives pulak.  Haha.  Plumber Black.  Itu semua kejadian sebelum he dok keluar rumah for errands berbagai.

Ginik.  Petang semalam tetiba maid aku tepon sambil bersuara besar.  Sangat besar, ia adalah sangat luar biasa.  Biasanya dia macam itu bila dia kena handle Abang Long.  Tapi mandangkan Abang Long sekolah petang maka...  ia adalah sesuatu kejadian...  di mana paip dapo tu dah terbabow dan satu kitchen oredi banjir.

So terus call laki tanya apa nak kena buat.  He said patutnya ada satu pulas bawah sink.  Walau pun aku penah mencuci sink tu sampai ke lutut, aku tak perasan pun kalau dia ada.  So cemana?  He said, must go find the main tap turner.  Then bebudak depan aku ni pulak kata, main pipe terus yang aku patut tutup.  The one yang kat luar rumah.

Dengan kadar kelajuan Mat Rempit, aku pun sampai rumah.  Mata dah melilau cari main pipe.  Terus... 

"Alamak...  Dah la bergrill.  Bermangga pulak..." 

Teruslah trigger a string of monologues that went:

"Mana pulak aku nak cari kunci ni pulak?"

"Ada ke kunci?"

"Ke nak kena pecahkan je mangga ni?"

"Nak pecahkan guna apa pulak?"

Hish.

Mentara I got to the front of the gate, Abang Ngah and Cik Adik dah meraung-raung depan pintu.  Ni betul punya meraung.  Ni memang concept skrip standard Mak-mak yang, "You nangis ke tadi?  Mak dengar sampai kat ofis Mak tau..!  It was so loud..." tapi kejadian yang benar.  Suara perut ko...  BONGO...  *tepok dahi*  Dah la meraung in his underpants.  Haha.  Oh apakah... 

Maka berdirilah Abang Ngah di situ separa bojel di hadapan pintu rumah sambil dok meraung seikhlas hati kegusaran jiwanya:

"MAAAK....  AIR DAH BANNNJEY!!!  AIR DAH BANNNJEY!!!  DAPO KITA DAH BANNNJEY!!!" over and over again.

Sebab abang nanges cenggitu, Cik Adik oso has got a reason to nanges cenggitu jugak:

"MAAAK...  AYEY JEY...  AYEY JEY..."

Kurang sikit kejituannya sebab kurang prektis.  Pitchy all over.  Try aegein okei Dik?

Ala...  Syian kan?

Masuk rumah ke dapur.  Aku bersyukur majority barangan kat dapur tu ada stand.  So kalau banjir pun, takde la sampai lencun lembik perabotnya.  Baldi, entah dah berapa baldi maid aku letak nak tampung air.  Dalam sinki, bawah sinki, sambil berpenyapu dok tolak air dalam saluran untuk washing machine tu. 

Then I saw it...  The pulas MEMANG ada kat bawah sink!  Alhamdulillah...  Wal-lah!  Tak payah aku kena jadi Spiderwoman nak pi carik main punca dia kat mana. 

What happened was, the tap turner got tercabut dono how lah...


Ni ha dia visual aid!

It took most time to calming the kids down and draining the water.  Then serabut pikir how la to cook now bikos of coz merenyah nak guna air untuk masak sambil terduduk depan fridge whilst on the phone with my SIL trying to figure out what to cook and how la tu cook (??).  Aih.

Then THAT got sorted out, tengah-tengah baru nak keletang-keletung barang masakan kat dapo, laki pun sampai rumah...  Dia pun telah menjadi plumber yang berjaya.  Berahi siut.  Gila ke apa?  Berahi mende.  Masak macam hilang kompas!  Itu belum lagi dengan budak-budak kecik tu dok sebok nak site visit Bapaknya, nak mintak air just bikos it's fun to kaco orang yang tengah buat something-something sambil komplen,

"Mak, kenapa you take SOOO LONG to masak?  I dah oredi lapar tau Mak."

Hish.  Ko boleh tak... 

Kemudian, I pun masak...  Then got my BIL come by, oso our fren, then laki had some errands to do, came back and went out again to get something back from someone.  Biasalah.  It's normal la tak buleh tido bila laki takde depan mata kan.  So, begitulah...

So in keeping myself busy, with a newer model of Blackberry in my hands, I was able to download stuff faster in variety.  Dapat la satu gegem ni...  Pastu yang paling best, I baru je faham how to play it.  Donlod dah berhari-hari.  Menengokkannya pun idak.  But it's fun and addictive.  Very is the arcade-ish.  Lines Classic namanya.  FREE donlod on your Blackberry Application World.  Search for LINES CLASSIC.  Four and a half star ko, reviewsnya...  Mana taknye best giler...  [Promosi terbaek ni...]

Then dok lah tergolek tak bermandi lagi dengan baju keje and towel kat pinggang kat atas katil tu.  Mentara motor laki dok PROMPOMPOMPOMPOMPOM kat bawah tu, aku dah tergerak hati.  Entah-entah mentara laki balik pun aku masih dok tergolek tak mandi cenggini.  Haha.  Sengih sensorang.  Sekali ko...  PROMPOMPOMPOMPOMPOM.  Laki pun baliiiiiiiik...  Dan sungguh aku masih macam tu lagi.  [OH. SCARY!]. 

Namun, laki sengih je tengok bininya.  Mendapat plak mutual understanding confirmation bila dia nebeng tengok apa ke menatangnya yang aku dok layan sambey masih dalam berkeadaan tragis begitu sekali. 

Lepas tu akak pun mandi...  Lepas tu akak pulak nengok laki akak main gegem tu... 

WOW.

Oleh kerana keabadian cinta kami itu, ye; dia pun donlod menatang gegem yang sama pada pagi ini.

Haha.

Okeh, dah lah!  Panjang benor usaha menceceh ni.

Naik ngantuk nulisnya. 

Dari paip ke saluran minda, berhati-hati di jalan raya.



Isnin, 21 Februari 2011

ketika arus kencang

Watikah hari ini adalah...

Hari tu we went to a hotel.  It was nice.  Boleh lah.  Lobby dia nampak agak lusuh but you know they were trying very hard to maintain it.  And so I needed to sit.  Kerusi dia nampak so plush.  Macam best.  Tapi niat aku terencat jap.

Aku ternampak sesuatu. 

Adakah ko dapat melihat apa yang ku lihat?




Apa?  Tak nampak?

You ni tak buleh harap lah...

What...?  Only can see the watermark photo only?

You serious ke nih....

Really, you can't see it?

Jap jap.  Ai pasang gambar up close and personal pulak.


-


-


-


-


-


-


-


-


-


-


-


-


-


-




KALAU YOU KATA YOU TAK NAMPAK, MEMANG LA YOU NI DESIGNER TERPIMPIN.  YE LAH.  CONCENTRATE ON THE STITCHING JE KAN?


Hish.

Entah mana-mana la lagi dia meninggalkan kesan. 

Peringatan buat diri sendiri. 

Sila guna Libresse pada hari-hari yang arusnya kencang.  Paham?

Sekian,

Jumaat, 18 Februari 2011

"Can you please close the door Mak..."

Watikah hari ini adalah...

The kids are awesome these days.  Yes.  So awesome until I had 3 of them on top of me last night.  Ye lah.  Waktu Pawpaw takde la waktu yang paling sesuwai untuk membuli Bonda anda.  Semua jam tu kata se'eh la.  Not slipi la.  Lutut tak ngantuk lagi.  Muka ai gatal lah...  Habis tu tiga-tiga naik katil, terbongkang sambil cakap kat Mak nya,

"Can you please close the door Mak..." 

Eh eh.  Bilik siapakah itu...  Berani nak memperdayakan Mak yang tengah mamai dan tak kosa tu eh?  Oh no no no...

Begitulah dengan skrip-skrip eksklusif mereka yang...  ko pun tatau nak 'Ep!' atau just plainly gelak...

"Mak, you cakap apa ni...?"

"Ala Mak ni, you tak tau ke...??"

"Mak!  Asok.  Nau!" sambil gedegang-gedegung kaki sangkut sebelah dalam grill pintu tu.  "Ye lah...  Mak masuk la ni...."

Yang lagi sorang pulak had this phase where pensel box pun boleh hilang.  The WHOLE pensel box tau.  Songkot (songkok) pun hilang.  Entah berapa songkot dah cicir.  Sekali dengan adik dia punya sekali dia tolong cicirkan entah mana-mana.  Then entah berapa ramai pensel tekan dia bawak balik.  Biru la.  Ijo la.  Kunin la.  Dah masuk kaler kunin tu dah memang kena terjah 360 terus. 

"Siapa punya ni?"

Kena bertubi-tubi soalan dia makan apa dekat sekolah.  Berapa ringgit harga mekanan itu.  Berapa ringgit menatang pensel tekan tu kan.  Ye lah.  Kan nak congak berapa belen yang dia ada to mampu beli entah berapa bijik pensel nak bawak balik.  Sekali ko... 

"Esok awak bagi balik kat kawan awak tu.  Kesian dia sebab balik ni mesti dia kena marah dengan Mak dia sebab tak bawak balik pensel!"

Muka Mak and Pawpaw adalah sangat tragis.  Mata anak dah macam Puss in Boots. 


Tak blei tahan okeh...  ini expression.


The things that we tell him much earlier on masa masuk sekolah mandangkan kami perasan yang kantin sekolah jual air in bekas polystrene kecik tu, penuh ngan air batu pada harga 50 sen secawan.  Jangan beli.  Air tu tak masak.  Air dalam botol bentuk-bentuk pun sama, tak masak.  Nanti sakit perut awak tu.  Maka, dalam skrip bertubi tanya dia buat apa dengan duit belanja dia tu...  dia pun jawab:

"I beli air"

"Kan Mak dah pesan.  Jangan beli air kat kantin tu.  Nanti sakit perut."

"Tak lah Maaaak... [intonasi dah stress]  I beli air mineral laaa...  Satu air dia harga seringgit."

Owh. 

Tu lah.  Orang belikan botol air, cicir sana sini.  Sepupu dia jugak yang jadi Eagle Eye yang nampak, ambikkan and bagi kat mamat tu balik.  Nak tau jumpa kat mana?  Dalam tong Lost and Found di kantin DAN dataran sekolah.

Oh.  Anakku. 

Barang tercicir macam...  aku, rupanya.  Nak buat cemana.  Aku pun sepanjang adik ipar aku sorang tu ada sini last week, itu je yang dia bisingkan.  Kakak dia ni asik berciciran barang. 

"Ye.  Orang yang ni memang suka cicir barang!"  

He he.  Aku tertinggal kad makan jam tu sebab tukar meja dok ngan dia jap.  Waiter dok clear meja tanya kad tu sapa punya...  *tepok dahi*  Dah la sora macam petir.  Mengandung pulak tu!  *tepok dahi lagi*  Habis tu yang lelain tu puas gelakkan aku.  Oh.  Gelak ye...  Siap engkorang.  Kalau aku jadi jutawan nanti takmo bawak korang gi jenjalan...  Haha.

Ye lah.  Tido pun bersepah.  Berus gigi pun dah beralih tangan dan masih belum pulang ke rumah asalnya.  

Ye.  Hidup aku sebagai seorang perfectionist yang tidak perfectionist.  

It's either you do it perfectly...  or you don't.  Mostly I get stuck in between, get frustrated on my way there and... don't.  Unless I have a way to get there.

Lah.  Panjang la pulak menceceh.  But I know...  You like...  Hehe.

Okei, daaaaa... 


Khamis, 17 Februari 2011

RM Sejuta

Watikah hari ini adalah...




Hari ni aku nak berangan.  Nak berangan duit aku ada juta-juta.  Orang kata cinta lebih bermakna dari duit.  Tapi yang dah berkahwin akan tau, duit itu penting untuk memberikan options.  Dan cinta tak boleh memberikan kita kekenyangan selain dari kekenyangan nafsu. **Burp** [Alhamdulillah]  Haha.

If I had a million bucks... I would...

Pay off bad debts.
InsyAllah, book a trip for Umrah or Haji, tengok di mana letaknya jemputan itu. 
Get myself a 40x80 corner lot house with walking distance to playground, somewhere nearby.
Do up the kitchen that I dream of with huge oven and fridge, and sliding door to keep the asap-asap/bau dapur tu from melekat kat bahagian dinding rumah yang lain.
Bring family to somewhere down south.

Macam terus je dah habis sejuta ek?  Haha. 

Lepas tu rilek je.  Gi balik keje naik Kancil.  Pastu dah ada dapur best, harus lagi beriya nak belajar, try lauk pauk cara masakan yang baru.  Itu je dah dapat save duit dari makan luar.  Terus nak kena gantung signage "Cafe Marche" kat pintu masuk dapur.  Apa je ko nak, petik je jari, aku masak kan...  Fuyooo...  Haha.

Berangan itu adalah best.

Ada lah lagi benda lain on my list.  But it's there locked secret in my heart.

But it would be nice, wouldn't it?  *sigh* 


Rabu, 16 Februari 2011

**aiwanyu**

Watikah hari ini adalah...

>>>> PAWPAW!  I NEED A HUG, PLEASE!!


**rentan**

Dari jiwaku yang huru-hara,

warrrrggggghhhh...!!!!

Watikah hari ini adalah...

Aku adalah sedang berasa amat tertumus.  Sungguh tertumus especially bila pagi tadi I felt so numb tanpa sebab.  Aku adalah insan kerdil yang telah dijadikan begini untuk menjadi special bagaikan debunga kaler pink di duri-duri tu. 

Kerja rasa macam nak terlangkup.  Apa yang aku buat hari Senin hari tu?  Entah.  Macam takde apa je yang masuk except foloap documents yang tak lengkap je.  Tapi hari ni sekali...  Rezeki masyuuuuuk...  Berguling-guling ia masuk.  Satu demi satu.  Seorang demi seorang.  Email demi email.  Dokumen demi dokumen.  Aku demi moore.  Eh tak.  Bukan eh?


If you really know me, you'd know what I'd want from this whole photo...

Perasaannya adalah agak tragis serta lahanat.  Memanglah macam Moon kata.  Kalo dah namanya Virgo, dia adalah samaada tak ada apa langsung; atau pun semua datang one-shot.

Ye.  Benar.

**Nanes**

Demi cintaku pada mu,

Tiffany - I Think We're Alone Now

Watikah hari ini adalah...



Siapa ingat minah Mall Rat ni? Time-time tu akak baru nak darjah berapa entah la kut. Yang tau mentara tu confirm TV3 dah on!  Entah tetiba je teringat nak look up for her.  Dedulo tu agak teruja tengok dia sebab rambut dia merah, muka full of freckles and I wondered how come she had them and wondered if they bothered her.  Mine, seriously do.  Freckles adalah tidak kiut bagi orang Asia.  Ia adalah benar.  Tetapi pada omputeh, sesangat kiut.  Dan aku adalah tatau kenapa. 

Lepas tengok video ni aku agak macam...  Awat asik main rambut je?  Takde benda lain ke ko nak tampar-tampar?  Rasa macam nak tampar je tangan dia tu.  Terteleng-teleng.  Tengok macam Saiful Apek pun ada.  Haha.  Ke...  Apek yang mengikut identiti Tiffany ni sebenarnya?  Kenkadang pun aku tengok kaler rambut Apek tu ada yang kaler-kaler karat sikit.  Haha.  Ada ke?  Haha.  Akak pun macam ingat-ingat lupa je.  Haha.

But then again, the concept of singing dalam malls ni macam...  setiap zaman pun mesti ada video clip dalam shopping mall.  There was Avril Levigne and that one band yang ada one-hit wonder early 2000 ka... ...end of 90's.  Tak ingat.  Tapi got lompat-lompat dalam lift capsule tu then got leloncat some more on the escalator or something laidat la.

Best tak kalau we can just walk into a store and take whatever we want for free?  Tapi bila pikir balik, I may not simply take juga.  I'm not a hoarder.  I select what I want.  I chose what I need.  If I have enough, I don't try to accummulate.  Even if you offer me nice chocolate cakes.  He he.  But if you don't finish your food, then I'll force myself to finish it up for you.  Because I kenot see food wasted.  Haha. 

...So, apakah perbezaannya, Nadia?  Entah.  I dono!

Okeh sudaaaaaaah.....!!!

Bai!

Selasa, 15 Februari 2011

Casey James Band Message

Watikah hari ini adalah...



He's just sweet isn't he?

*Ngeeeeeee....*

With love,

Isnin, 14 Februari 2011

Jealous Guy by Casey James

Watikah hari ini adalah...

I can't get this song out of my head.




We are loving this.

And I think Casey James is adorable.

Supporting the Casey James Band.  I hope they do well!


I'm sorry, it's so irony

Watikah hari ini adalah...




Minta maaf kerana lama tidak menghadirkan diri ke blog ini. 

Pelbagai perkara telah berlaku dalam tempoh 5 hari.  Perkara-perkara yang kita tak boleh atur selain dari ketentuan Allah.

On Thursday, my Mak Long Faezah meninggal dunia.  - Al-Fatihah buat arwah.

On Friday, my brother-in-law got married.  - Congratulations to you and your wife.

On Saturday and Sunday was much concentrated on family stuff with my in-laws as the whole family was down for the wedding, yang mana aku terpaksa mengabaikan mereka yang lelain, much more emotional carriage tu agak ada kekurangan ruang. 

I wanted to talk much.  Tapi entah.  Tetiba je, my All-Spark got hilang pulak.  Maybe writing those two things got myself emo kut.  Saya ni muka je stone.  Keras at the most unexpected places.  Tapi cepat rasa terharu. 

Mungkin sebab banyak perkara tersemat didada.  Apa yang saya mau.  Apa yang saya tak mau.  Apa yang harus saya usahakan untuk mendapatkan apa yang saya mau.  Apa perasaaan overwhelmed yang saya rasa.  Apa yang saya tak boleh beritahu.  Perkara-perkara di antara saya dengan tuhan. 

If only I can be transparent.  But I wouldn't be sincere if I did.  Jadi, tinggallah anda dengan bauran lindungan kabus kata-kata.  Yang tetiba pulak dah jadi sastera.  Haha. 

Ya.  Aku telah disahkan oleh laki sendiri dengan ayat, "You bercakap bahasa sastera."  Sambil aku membuat muka, "Mana ada??"  Haha.

Oleh itu, babai.



Rabu, 9 Februari 2011

Renee Olstead - A Love That Will Last

Watikah hari ini adalah...

My heart isn't in it today.  I know I love to write.  I keep on singing to the same song.

It's just sooo in my head.

Thought I'd share this with you.



Renee Olstead - A Love That Will Last

Bila kita mengganggu periuk nasi orang

Watikah hari ini adalah...

Yesterday, I wrote half way and didn't publish.  I oso like...  "How la to sambung??" 

And at night, I try to resolve some issues that I have with unkind things that happen.  It's what others are doing onto others.  Benda yang macam, diorang tak pikir panjang.  Buat je sebab at the point, dia rasa kalau jadi bitchy tu best gila.  [Huh.  Tetiba aku terasa.  Kah?  Ya.  Haha.]  I mean, it's not like we've all never gotten through that phase the mean girls time-time sekolah.  You geng with me, then we can laugh at the that dork togeder.  Betul?  Then we dress same-same, go rehat togeder-geder.  Story-story long-long.  And it does exist sampai ke tua.  Betul?  Betul...  For some people la. 

I mean, tak kan lah sebab your own self-esteem you can sanggup go and disturb orang punya rezeki.  Even heard got one went to the extend of saying, "Saya boleh je tabur pasir dalam periuk nasik awak!"  Itu sesangatlah super keji.  Tak kena dekat awak, mungkin kena pada isteri atau anak-anak awak.  Bukan?

But Karma is strong.  Either karma-sutra or karma-chameleon.  Hish.  Boy George.  Haha.


....Red Gold and Green...
Red Gold and Greeeeeeeeeeeeeeen

Buat kerja kena ikhlas.  Tapi nak mencari keikhlasan for some people, will take time sebab dia memerlukan masa untuk berdepan dengan internal issues dan kejujuran.  But when they get there, they will do it well.  Dan bila ikhlas, mata hati kita buat benda lebih dari deria biasa.  We can even like, see that a certain action ada fall back 10 steps ahead and what we can do to handle it. 

Tapi bila kita bitter, kita jadi busuk hati, jadi iri hati, jadi dengki... 

Janganlah merosakkan periuk nasi orang.  Janganlah menfitnah orang.  Tak perlulah juga nak follow a ruling so dense kalau diri sendiri pun tak comply and hog on your own advantages.  Jangan jadi tak baik.

Seseorang yang belum berkahwin would not know the hidden responsibilities of a person yang berkahwin. 

[Suami/Isterinya ada hak untuk memantau, menyuarakan pendapat, guidelines to comply kepada pasangannya.  So respect your friend and don't comment walau tak berapa suka with the change.  You're not living with his/her spouse pun.  You tak faham his/her situation and may hurt/offend/instigate suatu perasaan yang tak perlu.]

Seorang yang belum pernah mengandung takkan paham kenapa kawan dia yang mengandung menjadi agak berjauhan darinya.

[When you are pregnant, you tend to look for orang yang ada pengalaman juga akan nak melepak dengan ibu-ibu mengadung to sharing of experience.  Bukan kawan tu tak sayang pada awak.  Dia sayang...  Cuma keperluan saat itu adalah begitu.  Bersabarlah ya.  You just don't know how much appreciation she would have for you to be standing by her side throughout her pregnancy sampai dah beranak.]

Seorang yang belum berkeluarga takkan tau betapa challenging the days and nights of a person yang berkeluarga.

[Sleepless nights.  Anak/Suami/Ibubapa/Mertua sakit.  Anak/Suami/Ibubapa/Mertua masuk hospital.  Anak buat perangai pagi-pagi sebelum nak keluar kerja.  Gas habis.  Maid lari.  Sitter anak nak cuti.  Susu habis at the oddest hour.  Sebab sibuk with all other things, terkandas kat tengah jalan sebab lupa/tak sempat isi minyak kereta.]

Tapi cuba fahami.  Different lives, different strokes.   

Just so long you jangan rosakkan periuk nasi orang.  Awak tu makan untuk tampung diri sendiri dan ibupada sendiri.  Orang lain tampung hidup untuk anak-anak, keluarga immediate dan extended.  Tegur la kalau tak suka.  Sebut kalau terasa injustice kepada hak sendiri.  Janganlah sampai surat-menyurat official melayang kerananya.  Bukan saja impact menunjukkan tahap kekejian awak concurrently, you are also sedang menjejaskan orang tu punya future rezeki.  Jangan sampai tak berperikemanusiaan.   

Dan hukum karma menjadi kerana...  doa orang yang teraniaya adalah sangat senang untuk dimakbulkan. 

Jadi, jauhkan diri anda dari perasaan hasad ini.


Isnin, 7 Februari 2011

Driving in Shah Alam

Watikah hari ini adalah...

Sometimes aku stress driving around in Shah Alam.  Especially in the mornings.  Not so much for the rest of the day.  Unless if at night.

There are grandparents driving their cucus to school/pi breakfast/morning riadah. 

1. Slow and easy.  Fullstop.

2. "Pakcik dah tak berapa nampak.  Dah terlupa pulak.  Mana satu simpang nak masuk ke kedai tu?"

3. "Makcik tak konpiden la lepas ke tak nak buat U turn ni sekarang...  Keta tu macam jauh lagi.  Nak masuk ke tak?  Nak masuk ke tak?  Masuk je lah sekarang!" sewaktu kereta tinggal jarak 5 meter je dari kenderaan lagi satu itu.

Then of course, there are the college students yang bukan penduduk asal Shah Alam berkonsepkan:

1. "Ya.  Saya baru je dapat lesen kereta.  Semalam!  And my daddy just got me this car" *Ngeee*

2. "Saya adalah seorang pemandu wanita.  Harap maklum.  I have my blonde moments."

3. "Who cares?  Young blood la weh.  I just like to ram roundabout!"

4. "Simpang yang mana neh?" <----- Asking for directions, while still moving, on the phone, di tengah-tengah jalan sambil kepala tercangak-cangak untuk menunjukkan dia sesat jalan bang.

5. "I baru nak blajar smoking dalam keta I neh...  Kan I dah jadi orang Kay Ell.  Tak buley kolot lagi...  Kena stail Uptown Girl je.  Parents I pun pesan suruh carik yang kekaya je...  So...  Eh eh eh!  Omaigod!  Omaigod!  Omaigod!  My lotot just jatuh kat seat belakang!!!"

Memang la omaigods.

Ada yang broom broom broom jalan siap pintas kita ni on our right.  Sekali terus stop tepi jalan to the left, yang agak ke tengah, dan buat dek sebab nak ambik/drop off kawan sambil berborak dengan kengkawan lain yang ada kat situ. 

Ada juga yang dok situ je buat keras pada hal dia boleh je masuk parking mentara nak tunggu anak balik tusyen.  Dah lah kedudukan kereta dia adalah menyesatkan orang lain nak masuk parking.  Buat keras.  Bila orang horn kat dia, dia nak buat gestures "Ko pa hal??!" balik kat kita atau pun hand gestures yang slightly more educated with "Apa?  Apa??"

Hello. 

Ini adalah dinamakan attitude:
 "Saya Bank Manager 5 branch okeh.  Awak mau horn horn sesukahati pekerja sosial ni kenapa?  Awak tak nampakkah saya ni telah mendapat pelajaran tertinggi, mempunyai 3 bijik rumah banglo berharga RM1juta setiap satu dan kereta BMW ini adalah sekadar buat geli-geli je untuk hantar dan ambik anak saya balik tusyen?" -----> "Saya inesen"

Ceh.  Inesen le sangat.  Buat menyirap je.  For all you know, pinjaman pelajaran dengan MARA or PTPTN masih tak dilunaskan lagi.  Keji tau.  Awak sedar tak bayaran balik itu adalah untuk kepentingan generasi akan datang?  Silalah bertimbangrasa.  Nanti bila anak awak tak dapat bantuan, awak reti pulak nak bising-bising pada kerajaan.  Hm.  Tak pe lah.  Lagi pun mentara tu rumah dah berbijik-bijikkan?  Hantar je la sendiri ye...

Bercerita tentang study loan ni...  Ada jugak colleges yang apply on their students' name, take it, and pay back monthly.  Habis tu, interest tak bayar.  Itu pun agak keji.  Tak baik.  Kalau administrator sedar itu bukanlah application college tu, communicate je la balik dengan pemberi loan tu.  Tak susahkan?  Bukannya kita suruh mengorat orang tu.  Suruh cakap je.  Kenapa?  Malu ke?  Jangan ya.  Getik aku dengar.

There's also one other thing.

Bila traffic light rosak, adakah aku sorang je yang call bilik operasi MBSA untuk report traffic light tak functioning?  Once, I decided not to call.  I thought, nemind lah.  I'm sure someone else will.  Two-hours later, it's still like that.  I called.  15-minutes later, it was alright.  So, apakah?  U'olls ni kekurangan kasih sayang eh? 




Meh aku ajar.  Next time, make your call to...  Bilik Gerakan Traffik MBSA - 03.5510.5811.  Quote nombor traffic light [most usually S-A1 or SA-37 ka, the thing yang tergantung pada traffic light post itu] and hang up.  Itu je.  Tak susah kan?

Itu saja untuk hari ini.

Dari hati ke hati,






Rabu, 2 Februari 2011

Happy Chinese New Year!

Watikah hari ini adalah...

Happy Chinese New Year


May this rabbit year brings good fortune and love to all you out there

GONG XI FA CAI

GONG XI, GONG XI, GONG XI NI


With thoughts from me & my family,


Selasa, 1 Februari 2011

Motor-motor di Jepun

Watikah hari ini adalah...

Hari tu laki akak dapat sampai Jepun.  He has got this thing with motorbikes.  A few shots he got to take of the bikes masa dia ada kat sana.

We'll begin with this one...


MOTOR BEH
I dono wat model or wat not.  I only know it has got 1 handle bar
and 2 wheels that goes round and round,
all through the town...
*tepok dahi*
For elaboration mahu pun model motor, sila pi google sendiri.

-


-


-


-


-


MOTOR KOOL
I like this one.  So with character!
Kiut gila.  Hari-hari boleh suruh Cik Adik
tolong hantar Mak dia gi keje.
Hehe.  Gila apa??  Haha. 
Soooo still living in the 70s *thumbs up*

-


-


-


-


-


MOTOR CITY
Hebat.  Terer gila Nenek ni. 
Kalau kat kampung, ni Nenek pangkat gangster tau... 
[pause] 
Iye ke Nenek? 
Sukati aku je kan?
Haha.

-


-


-


-


-


MOTOR GANAH
Ni namanya, pagar cinta.
Ini motor, sangat familiar.  Lain kaler je.
I like... 
Tapi ko tengok la orang Jepun.  Elok je susun motor. 
Kalau kat sini...   Seketul motor kat tempat letak keta kan...
Letak pun kat tengah-tengah spot on tu.

-


-


-


-


-


Tapi macam mana pun, dalam bebanyak ni
[okeh la...  tau la berapa ketul je gambar ni kan...  tapi kalau ikut ukur lilit kepadatan and jarak jauh perjalanan, banyak la tu...],
nak tau which one is my favourite? 


-


-


-


-


-


-


-


-


-


-

Wait for it!

-


-


-


-


-


-


-


-


-


-


-

Wait for it!!

-


-


-


-


-


-


-


-


-


-



HELLO MOTOR!

Tak tau motor siapa diorang nak sapu ni. 
Nak pi rompak bank kut?? LOL
Berbagpack...  Sambil pakek kot lagi! 
Tak cukup isi bag, boleh je guna bakul motor tu...  LOL

[~ Darling, don't angry me okeh...  Ailavyu forever! ~]


With forever love,

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails