Jumaat, 29 Oktober 2010

talented rupanya mereka

Watikah hari ini adalah...

Pada suatu hari, saya keliling kawasan rumah.  Saya ternampak sesuatu yang mengagumkan.  Rupanya anak-anak saya sangat talented.  Terus saya mempunyai pandangan yang sangat jauh.  Kerana selain dari melukis di atas kertas, di dinding, di lantai...  mereka juga mampu membuat sesuatu kelainan iaitu...

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-





Amacam.  Bangga tak?

Aku, bangga gila beb. 
Bangga sehingga tak terkata.


Makan-makan @ The Garden

Watikah hari ini adalah...

I haven't done much of anything this morning.  But I have too.  Jap jap lagi ni. 

Concentrated on pictures instead.  Raya dah pun habis nak masuk raya haji pun.  Gambar raya pun takde lagi.  Tak berdownload.  Tak berwatermark.  Yang paling tragis tu, nak download pun tak nyempat.  Itu adalah kejadian yang paling memilukan sekali.  Ceh.  Haha.

Okeilah.  I'm gonna be putting in photos of my birthday lunch yang tidak diplan itu. 

Gebu tak rerumpai ni?  Macam kat The Garden je kan?
 
Kalo aku tak silap, memang pun nama kedai dia
The Garden
 
This was on the menu and I went so gegegegegek...!!! with.
Percayalah.  Huru hara beb.
Laki gua pandang je.  Nak geleng kepala pun tak larat.
Haha.

Their area's focal point.  Nice ain't it?

Tak ingat pulak air apa ni.  It's tea.  Rose tea ka??
See the roses they have on top of the pot?
Best kan?
 
This was my drink.  Something-something lavendar.
Best giler okei.  This, you should try.


Encik Black ordered Mee Goreng Mamak.
Sila jangan tanya aku kenapa.



This, was what I ordered.  Amacam.  Seksi gila tak?
Yes.  Seksi giler.  Perut aku telah menjadi seksi
kerana dia.

Dengan segala perit jerih sebenarnya aku mencuba nak mengapdekan blog aku ni hari ni.  Tetapi agak malang sedikit sebab line dia macam haram.  Bila nak letak gambar je, I have to paste, save, log off and on balik, go to draft and pick up where I left.  Hish

Nasib baik SIAP JUGAK!!!

Bluek.  - Tak sukalah line haram cengginik! =P


 





Khamis, 28 Oktober 2010

Kuiz Sejarah

Hi!

I got this on BB forward. Just HAD TO share this with everyone else sebab aku gelak cam mampus okeh!

-

-

-

-

-


‎​Disebabkan Sejarah akan m'jadi mata pelajaran wajib lulus utk SPM 2013 sila jawab soalan dibwh ini ‎​Dilarang senyum atau ketawa semasa menjawab, kalau tidak anda akan
digagalkan.

1. Siapakah yang membuka Melaka?
a. Param
b. Parameswari
c. Paramugari Terlampau
d. Parameswara
e. Parang Kontot

2. Pada tahun 1771, seorang penjelajah Inggeris telah tiba di
sebuah kawasan yang dikenali sebagai New Hebrides, siapakah dia?
a. Kapten Hook
b. Kapten Crook
c. Kapten Cook
d. Kapten Cool
e. Kapten Boleh

3. Siapakah yang pernah menjadi pemerintah Sarawak?
a. Brooke Shields
b. James Beruk
c. James Bond
d. Sapok Biki
e. James Brooke

4. Siapakah yang membuka Pulau Pinang?
a. Torch Light
b. Traffic Light
c. Francisca Peters
d. Light and Easy
e. Francis Light

5. Salah seorang pahlawan melayu terbilang…
a. Tuk Janggut
b. Tuk Misai
c. Tuk Sideburn
d. Tuk Misai A Galak
e. Tuk Bulu Hidung

6. Pahlawan Melayu di Pahang..
a. Mat Kilau
b. Mat Silau
c. M Daud Kilau
d. Mat Sentul
e. Mat Rempit

7. Siapakah Residen Inggeris di Negeri Perak yang dibunuh oleh
Datuk Maharajalela?
a. Jawa Jerongos
b. J.W.W Birch
c. Jay Jay
d. J.W.Marriot
e. Jawa Rangers

8. Negara manakah yang menjajah Tanah Melayu selepas Portugis?
a. Ayam Belanda
b. Bela Anda
c. Blender
d. Belanda
e. Blunder

9. Apakah antara hantaran yang diminta Puteri Gunung Ledang kepada Sultan Melaka?
a. 7 dulang hati nyamuk
b. 7 dulang tongkeng ayam
c. 7 dulang tahi hidung
d. 7 dulang tahi lalat
e. 7 dulang gigi arnab

10. Siapakah puteri Pahang yang mencintai Hang Tuah?
a. Tun Mahathir
b. Tan Tin Tun
c. Tun Tak Tahu Eja
d. Tun Teja
e. Arnold Susahanakeja

11. Siapakah puteri Negeri China yang berkahwin dengan Sultan Melaka?
a. Puteri Hang Li Po
b. Puteri Kepala Hotak Hang!
c. Puteri Opah Hang!
d. Puteri Hang Go Poh
e. Puteri Hang Cing

12. Ikan apakah yang melanggar Singapura?
a. Ikan Bilis
b. Ikan Masin
c. Ikan Kembung Masak Asam
d. Ikan kekek mak iloi-iloi
e. Ikan Todak


With love,
Nadia.Is.Sudah.Terkucil.Dalam.Seluar
Sent via BlackBerry from Maxis

Now it's 4.23pm

Watikah hari ini adalah...

Blog tadi tu telah siap 5 jam sebelum.  Entah kenapa aku tak tertampal-tampal kat blog aku tuh. 

Okei. 

Benar, aku tipu. 

Sebab aku tau kenapa aku tak tampal-tampal menatang tu dari tadi. 
---> Aku tak jumpa gambar nak insert.  Maka aku terpaksa mengharungi beberapa perkara untuk dapatkan visual yang aku mau untuk posting tadi.

[Oh.  Adakah aku ni particular?  Ye kut.  Aku rasa.  Aku.  Yang berdiri pada jalan yang benar.  Haha.]

So sekarang ni quite a lot of things sorted out.  Alignment banyak yang lari dan sedang diserviskan semula.  That is what improvement is all about la kan.  Capek minda?  Tidak.  Satisfied?  I strive for it.  To achieve satisfaction, you just have to do it sincerely, and ready to be hurt, just simply because you believe in it. 

Now it's 4.23pm. 

If ever I want to try and pickup the children from school, that means I have to start clearing up by 5.00pm.  But I seriously don't think that half an hour is enough for me to settle whatever else there is.  I still yearn for another cup of kofi sekarang ni...  Aiyak.

Saya tetiba je terasa amat rindukan anak-anak saya dengan amat dasat sekali. 

One recent afternoon when we went off to celebrate a bit of YEAY with the kids.
Sekejap je diorang dah besar.  Macam magic je.  Haha.

Saya juga rindukan White Child, Bulan, Naida, Cahaya, Nite dan beberapa orang lain.  Aiya.  Now I'm missing my husband pulak. 

I need a hug.  I need to hug him.  I need a hug from him.

Maybe it has been a tough day after all. 

...And it all seemed to be so easy. 

Such irony.


tekun

Watikah hari ini adalah...

Aku telah bekerja keras semalam.  Aku tak tipu.  Keras gila.  Menggila aku kat opis ni.  Gila kertas.  Bertaburan.  Kalau aku dok tabur loteri macam Evita Peron tu bess la jugak.  Sendiri tabur, sendiri kutip.  Haha. 

Aku yang bekerja keras. Itu baru sikit je. 
Ada double pile yang mana ia telah bertaburan
di pelusuk opisku yang tercinta.
Apa-apa pun, aku telah selamat sebab walau pun laki agak terkesima sebab bini dia tak balik, dengan maid tak masak sebarang apa kerana aku telah kol dia earlier to say that I wanted to cook but when I tried calling her back a few times dia tidak meng-answer itu panggilan when I wanted to tell her that I'd probably be late so just masak whatever [wow panjang], kerana dia terus ngambil kereta dan pergi menapau lauk untuk kami sekeluarga. 

~ The End. ~

-

-

-

-

-

-


Aisyemen.  Marah ke?  Haha. 

Whatever I did paid off.  And I suppose I'd be happy too seeing clutter if I too were a supervisor because that would only mean my staff had been working.  Fullstop la kan.  And the work details are off my head sebab all sorted out semalam.  ...Uh...  And this morning.  And maybe after lunch ni....  Uh...  I donch know...

...SOOOoooo... [sambey juling bijik mataaa]

I guess it seems that I should stay in the office again.  For all just in case.  Got a lot of things yang nak kena rush.  Ni pun belum buat payment plan for this months' fixed expenses pun lagi.  Itu belum lagi berkepergian untuk membayarnya semua. 

Funny.  Kenapa aku tak all stressed out ni?  Agaknya bila ada orang lain yang freaking out, aku pulak yang freaking in.  Haha.  Buduh.  So, cemana ni?  Aku lapar sebenarnya.  Tapi malas nak turun atas sebab-sebab tertentu.  Gua ni kan commited beb.  Haha. 

Dah sudah lah.  Now I need to be ironing out...  a few things. 

So...  Babai.




Rabu, 27 Oktober 2010

ketika aku berada dalam kesejukan

Watikah hari ini adalah...

Aku adalah berada di dalam kesejukan.  Kerja berjalan sambil-sambil mulut dan tangan ini bermultitasking on the BB, fon opis dan minum kofi.  Aku memang terer.  Haha. 

Wajahku ketika sedang multitasking.
Tenanggilataksanggupakuwowterbabow
gempakterhebatperrghhmenawannnn!!!!

I got at least a few things done this morning, despite the fact that I took it at a quite slow pace.

1. Siap one documentation.

2. Siap scanning.

3. Siap request for reservation.

4. Siap request for appointment.

5. Siap request for statement.


Tinggal nak kena buat...

1. Claims.

2. One more part of claim.

3. Submission. 

4. Personal bajet.

5. Filing.


Lagi 10 menatang tu.  Cemana apa la sempat ke tak...  Kalau nak difikirkan, boleh aku sakit otak dibuatnya.  Ni pun dah masuk taim lunch and I'm still here.  Takde mood nak keluar.  Takde mood nak angkat punggung ni ke mana pun.  Abih tu bila bontot to melebar, nak bengang ek?  Haha.  Bangang betul la kaaaann...  Aiseymen.  Tapi gua sejuk gila.  But I think in the end aku tak makan pun lunch.  Beskot banyak lagi ni yang boleh aku bantu habeskan. 

Yang aku tau, sedang masih pedih hati.  Emosi agak...  Tiada. 

Dengan ini saya membawa pesanan, iaitu: Henti-hentikanlah.  Bawak-bawaklah berehat oh orang itu. 

[Ye ye berpesan.  Orang tu pun tak tau siapa 'orang itu' kan?  Haha.  Entah la.  Tragis yang amat...]

Syahdu.


Selasa, 26 Oktober 2010

hilang ingatan

Watikah hari ini adalah...

This day has been...  well.  Long... ka?  It's only 11-ish in the morning.  So...  apa... kah?

Meja-mejaku masih berserakan.  Otak layur.  Ye ke otak layur?  Entah.  Kalau ye, takkan dapat selesaikan masalah negara dengan menyelesaikan masalah kerja orang lain.  Hmph.  Nak bitchy.  Tapi aku dah buat ikhlas sebab atas sebab-sebab musabab, buat je lah kan.  Cuma bila berfoloap taichi tu macam...  Buleh tak jangan biadab?  Ye.  Paham pun sebab you want to save your ass kan? 

Dari aku pening lalat with soalan-soalan tak berjawab,
lagi bess kalo dapat makan eskrem cengginik. 
Without a care in the world!
Ultimate kan Dik?

Well, documents still masih ada tersangkut dalam OUT tray aku tu.  Yes.  It's just waiting for people to pick them up.  Aku tak lalu nak mengantor.  Ye lah.  Kalau dah lain daerahnya, apa ke jadahnya aku pulak nak mengantornya kan? 

Banyak pulak soklan aku pagi ni ya?  Ko rasa-rasa macam mana?  Ko pun pening ke?  Terima kasih sebab korang sangat perihatin dan nak membaca.  Tapi kenapa aku masih pening ni?  Aku makan obat tak pagi tadi?  Korang pedulik ke?  Oh.  Ai terharu yu...  Tengs.  Lavyusomac.  *muah*
 
Ni sekarang ni kena compress otak yang lanjut ni dengan lebih lanjut sikit.  Nak kena buat claims.  Lepas tu kena buat bajet.  Lepas tu kena pikir esok cemana nak jadi despatch terbaik.  Ye lah.  Dah hari ni pun 26hb.  Dah jadi despatch, baru mampu nak buat filing.  Tak lalu la hari ni.  But sebenarnya bukannya tak lalu.  Tak nyempat.  Bilanya nak buat.  Lunch taim is rehat taim.  But bila taim takde orang is ekceli the best taim for me to kerja.  *sigh*

At least ada jugak tempat nak meroyan.  Nak kol orang, orang kerja kena layan public, tak datang kerja, kol tak berjawab.  Tau-tau je la minah bila reti nak rasa malu kol orang sana sini untuk meroyan.  Orang bukannya all the taim can standby sesaja nak dengar ko meraban, idak? 

Oh.

Dah la dah la.  I need to get on with work!


Isnin, 25 Oktober 2010

cerita tentang tengahari tadi

Watikah hari ini adalah...

I called the house tadi tengahari, nak ingatkan Abang Long supaya bawak stationeries je, not his books yang heavy duty tu for school mandangkan exam.  Then my maid went, "Brap brap BRAAAP..." <--- yang mana sepertimana biasa agak menyesatkan aku buat beberapa saat. 

Aku: "Awak cakap apa ni?"

Dia: "Saya cakap, Abang Long brap brap BRAAAAP..."

Aku: "Hah?  Apa?"

Dia: "Saya cakap, Abang Long brap brap BRAAAAP..."

Aku: "Hah?"

Dia: "Saya cakap, Abang Long brap brap BRAAAAP..."

Aku: "Ei sudahlah.  Panggil Abang Long"

So when I got to speak to him.  But even whilst talking to him pun boleh dengar wheezing and coughing.

Aku: "Awak semput ke?

Abang Long: "Erm, yes.  So that means I tak payah sekolah ke Mak?"

Aku: "Eh.  Mana boleh.  Awak kan periksa hari ni?"

Abang Long: "O"

Then I got frustrated talking to my own son because he just went around that question 4, 5, 6 kali, so mintak dia pass balik fon to the maid.

Aku: "Abang Long semput ke?"

Dia: "IYYAAAAAHHH!!!!"

Aku: "Nak marah saya buat apa pulak?  Dah tau dia semput macam tu kenapa tak kol bagitau dari tadi??"

Dia: "Iyyak" [senyap]

Reti pulak.  Nasib baik ko tak tersentap.  Kalo ye, memang la menyusahkan lagi keadaan. 

Dalam keadaan begitu, aku terus text his cikgu kelas kata dia akan lambat sebab aku kena bagi dia seround nebuliser.  Then I called Memi.  Memi kata periksa start at 1.30pm so okay lagi la.  Mentara I got around the office block, cikgu balas text.  She said it's okay kalau budak tak sihat.  His papers can defer to Friday instead.  So aku yang jujur ni pegi la kol bapak budak.  Jawapannya adalah, sila hantar juga anak ke sekolah supaya dia tak naik lemak. 

O. Baek.

When I got home, he was on the nebuliser without the cover which obviously had the gas melayang-layang everywhere.  Haih.  So merugikan.  Yang best juga was the soft metal to clip on the nose of the tempat sedut tu, boleh patah kau...  Don't ask me la how it happened.  Aku bebalik rumah je dah gitu.  And itu maid juga... begitu.  Then luckily I found the cover of the nebuliser kat bawah kerusi so dapat la cover sikit. 

Ayoyo.  He kept on coughing afterwards.  Became slightly feverish.  Eyes were red. 

All the symptoms that another asthmatic would know la kan.  So I hayak dia pi klinik.  Dapat ubat kahak.  Dapat MC 2 hari.  Disoriented.  That only shows dia dah penat.  He needs sleep.  Budak yang tak cukup rest dan kuat berlari merata-rata tempat itu memerlukan tido.  Itu je ubatnya sebenarnya.

I brought him to Pak Li for lunch.  Then singgah pharmacy depan tu to stock up on the nebuliser vials.  Then balik.  Bagi makan ubat.  Terus balik ofis. 

So sekarang?  Agak kematu.  Surprisingly, mata still kenot open.  Meja masih bersepah.  Document in, document out, document with comments, claims are still terlentang, menggelopor on tables.  Yes.  Table-S.  I got headache lah.  

Hmmm.  Can I pensan now?

 


edisi aloha dan tarbiah dua perkara

Watikah hari ini adalah...

Dah lama gila lagi aku tak menulis.  I have been bizi.  Sorry, harap maklum. 

Hari tu aku ter-depress sekejap.  Sebab muka aku dan mode aku ni pun sentiasa depressive, maka, orang tak perasan yang aku sedang depress.  Jadi tiada siapa tau aku depress.  Dan aku telah depress sensorang.  Amacam.  Depress tak engkorang?

Pagi ni agak untut rasanya otak.  No.  Let me rephrase that.  Otak senteng.  Haha. 

Banyak menatang masuk.  Banyak menatang keluar.  Banyak nak nak kena proses.  Banyak nak kena file.  Banyak yang harus dirapikan.  Begitulah... 

Taken off the web.  Thanks [HERE]
Yes.  I am feeling a bit overwhelmed.  Like this donkey. 
So...  Am I a donkey?

Ekceli, ada perkara yang aku nak sebut dari dulu.  Erm.  Bolehlah tarbiah.  Sikit je.  Promise.

Ada juga yang pernah bertanya kenapa aku nak membuatkan kofi servings sendiri bila boleh mintak dari kantin.  Maka ni jawapan aku...

Aku dibayar sekian banyaknya oleh kompeni untuk membuat kerja.  Sekiranya waktu tu aku boleh luangkan untuk berbuat demikian, memandangkan ahli mesyuarat tu berada dalam jumlah kapasiti yang aku terdaya, aku buat.  I have been paid for it.  Tolak tepi samaada it is stated dalam JD atau tidak.  I just think that for all the money they paid me for, I have to do something to earn it.  And more over, kalau aku order dari kantin, air dia tak sedap, kurang panas dan kena bayar lagi for the orders.

Mungkin orang tak nampak effect dia.  Bila kita belanja lebih on the company, we get lesser keuntungan bersih.  Bila bonus keluar, ration dia small, atau tak dapat langsung sebab untung sesangat ciput, mereka-mereka itu marah dan kata kompeni tak hargai diorang.  Kerja nak maut tapi takde penghargaan.

Alo.  Nampak tak?  Walau kenkadang kita menjadi mangsa orang lain yang berbelanja, meng-claim melebihi had muatan dari kompeni sehingga ration orang lain terjejas.  Tapi itu kiranya, anggap je la bukan rezeki kita.  Rezeki kita tu masih diKIV untuk masa yang paling sesuai untuk kita.  Hanya Allah saja yang tau.  Jadi bab rezeki ni, sila jangan merentan.  Nanti takut makin mahal pulak rezekinya sampai sangat susah nak dapat.

Dan perkara yang simple aku perasan juga adalah how lazy people can be when they use the sink.  Tak paham la.  Sebab dah jadi habit. 

You see, after you have lunch or whatever majlis/thing, you dump your things in the tong sampah.  Fine.  Yang ko tuang dalam sink, walau sepotong cili, can block the whole drainage in long term andai tersangkut.  Bukannya ko sorang yang guna facility.  Please don't expect people to clean up after you.  Respect other people la.  Your colleagues to bukannya bini, emak, pantry lady, kenkawan lelaki engkorang yang pembersih yang akan senantiasa membersih je.  Dah sesama guna, sila sesama bersih la kan.  We all keep the place clean together.  It is all OUR responsibility - TOGETHER.

Okei.  Dah habes tarbiah.

I need to move on with work.  Blekh.  But I am paid for it.  Cepat atau lambat, it will get done on time.  It has to.  So please help me God. 


Rabu, 20 Oktober 2010

Surat tunjuk sebab mengapa saya lama tidak menulis.

Oh. Lama. Lama. Lama.

Saya telah mengalami sedikit penderitaan perasaan. Ye. Penderitaan jiwa hinggakan yang keluar semuanya omputeh belaka. Berikutan dengan itu, saya telah kehilangan sense of humour. Saya juga tidak dapat bersosial dengan murninya. Agak keji sedikit one on one saya. Maafkanlah. Saya ada tekanan perasaan dalaman.

Pada mulanya saya ingat biasa je. Tapi kemudiannya, muka saya menjadi merah seperti Inkredibel Hak kaler merah iaitu Hell Boy. Tidak. Saya pun tak tau kenapa nama dia begitu. Namun, saya cuba untuk menukarkan warna muka saya kepada renbo tapi gagal. Saya, yang telah mencoba.

Begitulah kisahnya sepanjang ketiadaan saya di sini wahai blog. Bukan saya eksen dengan awak. Saya lebih sayangkan awak dari yang awak tau. Saya cuma memerlukan masa untuk menyedarkan diri sendiri seketika.

Itulah saja buat masa ini. Ai tetap lav yu forever. Promise.


Sent via BlackBerry from Maxis

Selasa, 12 Oktober 2010

choose: to drink or to smell the aroma of your coffee

Watikah hari ini adalah...


Saya tak marah. Saya tak berkecil hati pun. Saya tidak juga berkira.

...Saya cuma tak suka pembaziran.

Bukan sekali. Bukan dua kali. In fact, sudah terjadi banyak kali.

I know that my bancuhan is not your cup of coffee. It's quite obvious, actually. Maybe it's too strong for you. Taste is subjective. I understand that sesangat. But semalam I made one upon your request. I was only happy to serve. But I was skeptical. Sebab selalu air tu luak seteguk dua je. Ada hari yang tak bergerak pun. The coffee left to curdle.

Some how I thought, maybe it'll be different this time. For one, you requested for the drink. And two, I would only be using the sachet instead of using my own measurement. And so I served.

But really, so seriously, I think you shouldn't ask me for any coffee. Not anymore. It's just a waste of my effort. It's just a waste of good coffee. It's just a waste of my time.

...Because I am convinced that you only ask for one just to get the aroma. A few sips only from the cup. Constantly full no matter how long the talk goes. From hot, to curdled state of coffee. It's still full.

So let's not be wasteful. If aroma was what you needed, then you can just get it from someone else's cup.

Thanks.

Jumaat, 8 Oktober 2010

blog yang tidak bohong

Watikah hari ini adalah...

Saya sepatutnya rajin di opis hari ni.  Ai tak tipu yuu okei...  Ai tak pura-pura...  Ai jujur yes hani...

Akan tetapi, introduction hari ni telah pun bermula dengan lainnya.  Dan niat dihati ini telah menjadi jiwang semacam.  Okei tipu.  Jiwang dua macam.  Dan tetiba pulak ada orang jemput makan Raya Last Call.  So ai pun pegi la makan.  Sikit je.  Okei tipu.  Makan banyak sikit je.  Promise...  Aw.

Ish.  Penat pulak nak mode gedis.

Aku banyak kerja.  Lagi banyak juga barang kat rumah tu nak kena setel.  Mana nak beli barangnya etc.  Lagi la sungguh not helpful if I keep coming home late.  [Ling Ling...  Yu jangan marah ai okei.  Ai bukannya gi jenjalan suka-suka.  Ai ni balik kerrja yu...]  So at least tadi murah rezeki orang berbesar hati bagi aku makan.  That means, for lunch, I can go rush tengok bahan/barang/itemized billing [<--- ohapakah??] tengahari ni.  Then kambek taim is still same like right now.  No plan.  But everything depends on what I get masa taim lunch ni nanti.

Tapi seseriyesnya seriyesli.  Aku tengah mengantuk pada tahap yang teruk amat dasat sekali. 

Tolonglah aku.

Sebab tetiba tengok balik kat meja ni, terasa macam nak terbalikkan macam HakHogen je. 

Okei la.  Tak.  Aku tipu. 

The thought of nak menterbalikkan meja macam HakHogen tu pun dah memenatkan aku.  Tak payahlah.

Ko je la yang buat kan untuk aku...


Taken off the web.  Thanks [HERE]
See... Ai dah bagitau yu kan ai pergi werk... 
Ai bukannya memain ngan you... 
Ai sayang you je... 
Promise. 
Ai jujur you...

Khamis, 7 Oktober 2010

aku tertumus

Watikah hari ini adalah...

Aku tertumus.
Lama tidak membaca.
Lama tidak menulis.
Lama tidak bermacam-macam lagi.
...dan nampaknya...
Aku masih tertumus.

Sekian.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails