Selasa, 29 Disember 2015

Persiapan Sekolah

Watikah hari ini adalah...

Mungkin aku ni tengah mengantuk.  Buat apa pun dah macam robot dan separa sedar.  Ya, mengantuk sungguh la tu.  Tapi nak buat cemana.  Kerja ada kat atas meja ni nak kena kasi habis. 

Tapi kan, punya la penat yang tak tau apa, takde mood langsung nak buat apa-apa.  Pada hal, kaki seluar sekolah anak tu tak habis selesai lagi.  Tu belum lagi gosok dengan cuci.  Kasut tak kapur lagi, sebab kapur, kitorang terlupa nak beli.  Kasut Abang Long lagi sepasang belum lagi kita beli sebab masa beli secara berjemaah tu, tinggal sepasang je kat kedai waktu tu.

Mak nak terlelap, tak boleh.  Mak nak pasang lagu loudspeaker nyanyi-nyanyi kekuat pun, tak boleh. Kalau nak mengaruk buat benda lain, dah takde semangat perjuangan untuk petang ni sebab teringatkan seluar yang tak habis sembat tu. Lagi jatuh semangat bila sedar, lencana sekolah pun belum lagi
dijahit.  Aih.


  • Seluar sekolah nak disembat - lagi 2 pasang je
  • Lencana nak kena pasang - 7 lencana
  • Name tag nak kena jahit jugak - 4 kot
  • Stokin semua dah label.
  • Kasut sekolah belum dikapur.
  • Kasut sekolah Abang Long kena tambah lagi 1 pasang.
  • Beg sekolah Cik Adik.
  • Kena beli kapur kasut.
  • Label semua buku sekolah - 95% dah siap.
  • Balut semua buku sekolah.


Macam ni lah jadinya.  Tidak bersemangat waja, sebab Mak tak drive waja... Okay, itu adalah joke orang mengantuk. 


Terjumpa pulak gambar Cik Adik ni from 2011.
Tapi ni matching la ni dengan perasaan Mak sekarang ni.
Click onto this LINK for this blog entry.


Sila sorongkan saya bantal.  Sebab dah buat list pun takde beza.  Dia jadi sendiri lagi cemas dan auto shutdown.

Aih.

Ok Babai.



Nadia.Is.NgantukTeruk

Khamis, 17 Disember 2015

Kenapa Memerlukan Orang Lain Untuk Melakukan Sesuatu

Watikah hari ini adalah...

Setengah orang memerlukan orang lain untuk berada dengan dia untuk buat decision, sebab dia indecisive; mungkin.  

Setengah orang memerlukan orang lain untuk teman dia buat sesuatu, sebab dia kurang keyakinan diri; mungkin.  

...Tapi ada jugak setengah orang lain yang suka nak kena ada orang depan mata masa dia tengah sorting kerja dia yang separuh jalan.  Yang ini, aku tatau kenapa.  

Korang tau ke kenapa?

Tolong eksplen kat aku sikit.  Sebab ia adalah sangat menjengkelkan dan membuang masa aku.  Plus, adakah ko punya attention dari orang lain berada pada tahap deficit yang kau memerlukan orang lain untuk berasa sufficient that you are doing something and therefore you feel you deserve that kinda of attention from somebody else?

I'm just still asking. 

Comments please, if any.

Selasa, 8 Disember 2015

Redundant

Watikah hari ini adalah...

Engkorang pernah tak rasa apa yang whatever you guys are doing is completely redundant?  But then again, engkorang tau tak apa maksud perkataan REDUNDANT itu?  Jap, Mak Google jap for you okay.


But this meaning dalam Bahasa Malaysia adalah tidak tepat.  Lain sebenarnya maksudnya.  Terperanjat jugalah kita bila tengok ini hasil translationnya dari BI ke BM.  

Tidak.  Memang tidak matching sebab for me, perkataan REDUNDANT adalah kurang lebih emotional rasanya.  Ada dengan perasaan dalam penggunaannya.

Can you see why I kata tak sama weightage maksud perkataan REDUNDANT ni?  


No longer useful = waste of time on effort --> with or without appreciation just bikos it is no longer useful. 

That's all I understand. 

And I understand yang aku sedang experience a different kind of struggle right now.  Just doakanlah I get through it tanpa emotional stress yang mampu untuk menggapaikan Mak dengan masalah kesihatan kemudian hari.

Baiklah itu je.



Nadia.Is.Redundant


Selasa, 17 November 2015

Hati Jernih

Watikah hari ini adalah...

Keputusan UPSR keluar hari ni.  I was the first batch and Abang Long is final batch sitting for it. Perasaan itu ironic sikit.  But I have always been a believer that the results does not define you as a person - it's your heart and intent yang lagi always always always more important above everything else.

So I actually oppose parents who go about visually in social media on their children punya assessments or big examination.  It gives unnecessary pressure buat anak dan opens the door to any chance of self-shame afterwards.  Segan dengan kawan lain.  Segan dengan kawan-kawan Mak Bapak sendiri tu pun lain.  No reason for unhealthy competition.  But hey, that's just me.  Everyone is entitled to their own say and life's beliefs.  Life still goes on with or without great results on paper.  

Alhamdulillah Abang Long did okay. He will still get to go into Form 1 kan. Mak jugak bernasib baik sebab dari awal memang emphasize asking the kids to mentally prepare ambition diorang so we can guide them for the necessary papers, subject etc. And so he will be the best chef in the world - InsyaaAllah,

All hugs and kisses.  So long you stay in the right track, you still have a good heart, that's all that matters to me.  Because having good paper results never guarantee that you will be a good person, good worker, good employee or team leader or a good businessman.

This is a self-reminder and gesture I put into the world today.

May all be blessed with whatever comes.



Nadia.Is.Grateful


Khamis, 12 November 2015

Biru Mata Hitem Mak

Watikah hari ini adalah...

Today is the third day aku masih tak jumpa cimata.  Dan mata aku adalah fefeeling strain from wearing glasses 10 years ago.  Itu pun kira nasib la laki aku ada bilang bagitau told me yang got found my old glasses ni.  At least the feeling is not as bad without it when I began masuk balik ofis ni.  Mata memang rasa gila bab! tak boleh focus kat screen pada kadar lama.  

So dalam senyap, tengahari tadi aku dah pi buat cimata pakej.  Nasib baik power Mak tak melebihi 200.  It's my astig yang cam harams.  Reading dia lebih tinggi dari power yang lain.  So pakej cimata kedai ni, ko kena topup cost kalau power lebih dari 200.  Aku tanya jugak kalau lense astig wujud ke tak (sebab aku rasa ada tapi aku tak penah beli).  Mamat tu kata kena order.  Dah sama la jugak maksudnya kan - kena tunggu.  


Credit Google HERE

Opocot! Tanjat Mak ada orang pulak ambik gambar nih!



Anyway, dalam tempoh 5 minit, aku dah pilih, try, buat eye test pakai mesen dan manual, dan terus booking untuk ambik petang ni. 

Semoga sukses sebab confirm aku tau laki aku tak suka punya cimata tu.  Dan kalau tak suka, maka itu perkara bolehlah disettle kendian. For immediate time being, all I know is that I need glasses of my own power secepat mungking sebab mata aku dah rasa gila strain with all variance.  

Oklah dah bai.


Rabu, 11 November 2015

Sengal Gila

Watikah hari ini adalah...

1. Aku tak jumpa cimata dari malam kelmarin. Semalam seharian tanpa cimata.  Dan hari ni datang ofis tanpa cimata.

2. Pagi ni, aku realized aku kena UTI - urinary tract infection. I put a note, kena bawak air dari rumah untuk aku lebih berdisplin untuk minum air lebih kerap pagi ni untuk cuci pundi ittew.

3. So I got ready.  Tapi aku terasa macam something missing. Then I told Cik Adik, "OK lah mak dah nak pegi keje ni."  Dia jawab dengan muka tak pandang aku pun, "Habis tu, Mak tak payah pakai tudung ke?"  Perghh.

4. Sebab kehilangan cimata, aku put mental note yang aku kena keluar lagi awal dari biasa.  Aku drive slow (kalau kategori aku ni, secara tidak merbahaya dan cilok-mencilok), sampai opis pun awal - bagus. Aku hayak la kuih minum pagi yang aku jual kat opis tu sekali seperti biasa.  Dah letak kuih kat pantry, sekali tengok tak bawak sepit kuih. Lantak le korang pilih pakai tangan ke, plastik ke... semua belajar pepandai kan?  Pepandai la u'olls settle.

5. Sambil jalan ke workstesen, aku nampak sorang tu bawak sebotol air minum dia. Mak tak pack pun air tersebut untuk diri sendiri.  Pepandailah Mak pagi ni ya.  Sebab Mak lupa Mak ada UTI.  

6. Dah sampai workstesen, kunun nak update la Fesbuk pasal cimata ni (sebab dah seminggu ni memang asik hilang cimata je.  Tapi biasanya memang jumpa balik.  Tapi ni tidak.).  Korek henbeg sekali tengok henfon takde.  Si lurus ni pun kol la henfon dia, Cik Adik yang jawab for me to ask the obvious:

Aku: Henfon Mak kat rumah ye?

Cik Adik: Tak tau.

Aku: Ye la kat rumah, sebab kalau tak, bila masa Cik Adik ikut Mak datang ofis tadi kan (sendiri jawab)...

7. Nasib baik ada WA web.  Message je la sesiapa beritahu fon ada kat rumah.

8. Nampaknya mata aku ni semakin mengecil.  Laki baru message kata ada spare glasses I had 10 years ago.  So I'm going home to use that one and get my henfon back.

9. Dah tau ada UTI, yang aku pi bancuh air kopi dah kenapa?  Habis minum pulak tu.  Haih.



Nadia.Is.DonoWerLah

Jumaat, 6 November 2015

Langkawi Island

Watikah hari ini adalah...

Lama dah I tak post personal pictures (sebab hidup Mak personal sangat).  But I found some photos this morning while mengombahing files in the ponpiter (computer).  So this is #ThrowbackThursday for me on a Friday (coz I actually baru realised today is Friday [bongok perasaan ittew]).

We went to Langkawi around this time last year.  Stayed dekat Langkawi Lagoon.  A long time ago (8 tahun dulu kot) when we traveled to the island, we stayed dekat Langkawi Lagoon juga.  But when we went last year, I suppose no maintenance had been done lah throughout our absence when we asked for the water chalet.  Apart of that, the previous guest yang tinggal dalam bilik kitorang tu had actually boiled susu anak dekat dalam water boiler tu so it was very uncomfortable lah.  Berbau, melekit, rasa unhygenic...  Kita minta tukar bilik and got the upgraded newly furnished rooms instead.     

But I didn't take the photos of the room.

What I have is gambar of the view that we have.  So it was sepetang with the kids at the beach.  I love the fact that it's walking distance je.  



The view is the cantik and calming.  It smells like the sea - salty.  I appreciate that sebab some beaches sekarang ni ada yang dah tak ada bau macam laut walaupun ia adalah tepi pantai.



Treading steps mengejar Abang Long. Mak pulak sibuk sampai tak perasan diorang bawak Mak ke mana.  Masih mengagau guna phone baru jam tu.  Ingat pulak aku ni ya.



Rupanya next to it is perkampungan nelayan.  Or tempat orang sidai bot nelayan diorang.  Apa-apa pun, seronoklah sebab bukannya hari-hari dapat holiday boleh tengok perkara tersebut semua.



Abang Ngah terus berusaha kutip seashells yang mana afterwards Papa told him he cannot bring back any of them because we go to visit and preserve the nature; not to kutip any other thing balik - even if it is for Nenek; bikos Nenek tak folo pegi holiday ni.



So we head back to the hotel.  Nak siap nak keluar.  Nak pi carik makan.  Tengok-tengok apa lagi ada kat Langkawi.

And I found this:



But I tak didn't get la walaupun hati tu meronta mau...

Okay.  Just that for now.



Nadia.Signs.Out

#ThrowBackThursday #OnAFriday
#Langkawi #LangkawiLagoonResort
#FamilyHoliday
#Getaway

Khamis, 22 Oktober 2015

A Little Benadryl in Life

Watikah hari ini adalah...

I am, as person, is like a dose of Benadryl.  It's either you get a strong dose of the ubat, the ubat is ignored or it will put you to sleep.

Yes, sincerely and truthfully, I am an extremely boring person.  I don't even post photos or nak tulis pun ikut bila ada rasa je.  And I actually have more than 3 blogs that is random to fit what I feel at that time of writing.  When I am almost pure to myself, I communicate in English.  Maybe that's why I am more direct as a person.  Like, if you are sick and just sitting there looking at me, I will offer you ubat lah.  I give little-little.  But if you need higher dosage, I will give oso.

But here's the thing.  Not everyone can see, face or understand what they think they are facing because judgement and own personal strength (weak or egoistic) clouds and overwhelms them.  So if the area is familiar, I will help to guide you.  But you will need to get through the stormy seas yourself.  Bikos no one else can do that for you.  The sea is your own emotions and the ship is your own being.

The ride will be rougher when you start complaining about the things that makes your ship rocky and start blaming everybody else on the weather, the rocks, the birds that poop on your ship among every other thing.  

Then I question:  

1. Do you want to get through this storm, or do you want to stay there and just blame everything else? 
My support: I listen, filter and sift through nonsense and shortcuts.  I will tell you what I assess through, quite straightforward.

2. Don't you want to see what is broken on your ship that is making you feel impaired to move?
My support: We approach it depending on your behavioural feedback. The more your struggle, the more direct my responses be.  We don't need laces and vibrant paint colours to fix the ship.  We need wood, panels, nails and hammers.  Nobody said this process is easy.  But I will help support you.

3. Let us identify what is broken and we get it fixed. 
My support: But I'm not on the ship.  You are.  I will help guide you so you know how to fix yourself the next time around and be proud of this knowledge. 

I am sorry that I'm not diplomatic.  Whenever I try, it becomes something else tiresome because it doesn't fix the problem.  It only buffers it and may divert to turn into another problem, or a whole length of it.

It takes years to undo self, and years to learn/implement new habits.  It takes a lot to ACCEPT and EMBRACE yourself.  To FORGIVE self, and accept your self-flaws.  To FORGIVE everyone else that has come across your path.  I never said this was an easy.  But you've got to stop blaming other people for your own life's failure.  You always have an option to get help.  But be sincere in wanting to change.  Identifying what to change.  And making effort to improve your life.

This is just how I feel.

This is just something from me.





If only some people are able to see the views of other people instead of blaming how wrong and negative people who are trying to help you.  

There is no such things as coincidence.  God puts the right people in your path, for you.



Nadia.Is.Serious

  

Rabu, 21 Oktober 2015

Wordless Wednesday: Comprehensive Breakfast Recipe

Watikah hari ini adalah...

Despite the terrible haze at where I am IPU 211 as at 7:00am, Mak tetiba had great energy to make complicated things for breakfast on a working weekday.

I made bun with egg, beef strip and parmesan cheese.  I don't know what you want to call it.  But I would call it Comprehensive Breakfast. Tinggal takde sausage je.  Hehe.

Instruction:Preset your oven at 170-180 celcius.
Ingredients untuk 1 unit:1 Beef Strips / Breakfast Strips / Lamb Slice etc
1 Sudu Besar Parmesan Cheese in Strips (potong panjang-panjang macam mozarella korang tabur atas pizza tu kan)
1 Bun untuk burger pun boleh
1 Biji Telur
Aluminium foil
1. Korek bun tu belah atas.  Motif, nak jadikan bun tu jadi macam mangkuk.
2. Lipat aluminium foil tu keliling bun tu.
3. Letak Beef Strip dalam bun.
4. Letak Parmesan Cheese atas Beef Strip tu.
5. Letak sebijik telur atas semua tu.
6. Masukkan dalam oven. Set timer to 20 minutes.
Dah siap.  Jangan lebih 20 minutes sebab nanti telur tu jadi keras. Let it cook outside by itself.

Then I also made salad.  Bikos hasben tak suka feta cheese, I made salad using Oakleaf Salad dengan roasted sesame dressing, dan campakkan beef strip dalam tu sekali. Okay jugak. 

I made mine, with feta cheese.  That's what I like best.


My Comprehensive Breakfast and Oakleaf Salad with Feta Cheese


Some how today, I also saw Nasi Goreng Kampung.  Bau cam, janji dapat semulut pun jadi la.  Jadi ambik sekampit.


Cik Yon's Nasi Goreng Kampung

Lepas tu lupa yang tengahari ni nanti ada orang nak ajak belanja lunch.

Perggghhh... So pompuan, apa yang ko nak buat dengan mekanan ni semua sekarang?  



Nadia.Is.Speechless


Selasa, 20 Oktober 2015

The Beach House in My Head

Watikah hari ini adalah...

I am contemplating a lot of things right now:

- Ada masa yang rasa macam nak free fall - tapi kang aku mungkin mati dulu sebab heart failure sebelum sampai tanah.  

- Ada rasa macam secara rawak nak lari keliling bangunan and sweat it all out just by using my mind and I do it successfully.  

- Ada juga yang rasa macam leaving everything to be in beach house and that is all that matters - memang gila selfish la ni.  

Whatever it is that I have in my mind is simply Lala Land.  Best tempat tu.  Ada la dalam beberapa ribu kali I check in ke situ in a day.  It helps me to dream, to explore things that I think I would want and how to get there (walaupun most of the time the place is just there, and I can't find the connection road langsung).

But can you imagine this.  

Aku dok kat beach house kan.  Pakek bikini top kaler dark blue dengan white cut-off jeans looking slim don't forjot like the Mat Salleh.  Rambut mousey coloured with blonde streaks across on my back sambil pakai rayban tengah masak kat dapur.  Rayban tu penting sebab dapur ni open concept, berhadapan dengan family room yang folding doors dia open to a patio, overlooking the sea.  Itu pun penting.


Item Googled HERE


The house is wooden green turqoise colour.  Kinda matches the colour of the overlooking sea.  As I cook, the wind drifts in and engulfs in my hair.  Perasaan tu cam comel sangat.  Lagi-lagi boleh titiskan peluh dada dalam kuali bikos I'm so hot you know...

Aku masak fresh ikan panggang with lemon slices.  Then selang 4 jam, keluar pulak cinnamon rolls serve panas-panas with coffee duduk kat patio tu.  For dinner, we have barbecue dekat situ pulak and I'll have my steak going.  Oh how I do love my steak (gigil)!

Well it was nice to have checked out sekejap.

Time to rejoin the reality!



Nadia.Is.AtTheBeach   

Khamis, 8 Oktober 2015

Morphy Richards: Vorticity Bagless Vacuum Cleaner 71082

Watikah hari ini adalah...

My kids have grown.  Seronok kadang nak baca balik of how they were growing up.  Tapi macam takde citer pulak kalau nak story nowadays.  But kan, actually got...  But then again, mungkin Mak tetiba jadi private sangat sampai tak terasa nak share dengan orang lain.  But then again, I respect their space as individuals lah.  Dah besar.  Masing-masing pun dah masuk sekolah rendah semua.Mak dah takde baby selain Golliwog.  

Golly is so hitam, the only thing ko boleh nampak is bijik mata dia yang hijau.  One time tengah naik tangga in darkness.  I could hear him go 'Meow meow...' tapi aku tak nampak.  Cakap dengan Abang Long while I stood stationary midway tangga tu, mana pulak si kucing ni.  Nak kata kat bawah, takde pulak dengar sebab bunyi datang dari atas.  Tengah-tengah cakap tu kepala aku turn la 360 carik arah bunyi.  Sekali dekat eye level la nampak mata hijau SAHAJA tengah pandang aku.  

Aku: Golly, don't la play hide and seek with me tengah-tengah malam buta dengan ko ni dah memang hitam sangat, orang nampak bijik mata je, satu badan hilang.
Dia: MEOW. 
Aku: Typical.  Pffft.

Well, aside of having to listen to children argue, mengadu-ngadu siapa buat siapa, and me hollering for them to pick up their longgokan baju kotor droppings untuk masuk dalam bakul baju kat sebelah tu je, I get my fun vacuuming using Atok punya vacuum.  It is called Morphy Richards.  



Morphy Richards Vorticity Bagless Vacuum Cleaner 71082


Semalam aku punya la Google for instruction sebab mentara I got to use it, dah tatau mana instruction to care etc.  Sekali tengok vacuum ni dah obsolete.  Sabar je la.  Baru je kot Atok beli dalam bulan puasa hari tu.  Tapi sebab Google kat tepon tu nampak sekangkang kera je, satgi I have to read through the manual of what I can get on the PC.  Pakai bagai nak rak tapi tak buat maintenance pun senang nak naik jahanam benda tu kan.  Maintenance, maintenance, maintenance. 

Whatever it is, I can vacuum bawah katil tanpa kepala dia tercabut - dia ada lock at every removal part and bendable necks yang buat ko boleh ke kiri, ke kanan, hati-hati ketika dijalanan.  I even vacuum the wall, ceiling and sofa, behind headboard katil and made myself a millionaire with all the ka-chings I found.  Best part, I can remove the duit syiling when I am done vacuuming sebab benda tu bagless and removalable.

My tip masa nak remove sampah tu ialah, be ready with plastik sampah, and then lapik lantai tu dengan surat khabar.  Bikos masa ko remove sampah tu, the microscopic dusts will land on the surat khabar.  Jadi ko boleh buang je terus surat khabar tu masuk dalam plastik sampah and you're done.

It is very helpful especially time jerebu ni bikos there is a lot of debu yang ko tak nampak.  At least anak-beranak kat rumah tu dah takde la nak jap jap bersin, sok sek flu yang wujud dengan tak wujud, pastu dengan ko terperanjat bila ada yang bersin, teruk-teruk malam tadi.  So I am feeling thankful.

And I think my mind is clear now.



Nadia.Is.FeelingFine


Selasa, 6 Oktober 2015

Maju Mundur

Watikah hari ini adalah...

Lama dah Mak tak tulis.  Mak takde perasaan yang harus diluahkan ke?  Terer je bunyi - very the controllable (oh really?).  Maybe.  Mungkin jugak zaman penghinaan terhadap diri sendiri pun telah berlalu. Sarcasm pun hanya dikeluarkan mengikut demand.  Very the economic pull factor.

The haze has been pffft.  Pffft pffft pffft.  Sekolah pun on off.  Belum cerita Mak punya PMS where the hormones has gone waaaaaay crazy and made me feeling some kind of withdrawal syndrome, needing anger management, hospitalisation and needing to go on a 3-month holiday.  Selera makan pun cam haram.  Ko jangan citer la.  Mood ke laut, ke darat, ke udara dan maju mundur maju mundur begitu.  Yang paling seronok adalah orang kat rumah la.  Mengeram Mak di situ situ.  Pastu semua baling confetti, World War Z dengan segala zombie, peperangan remote control, pakaian basahan dan peralatan belajar melayang dari sana ke situ dan situ ke sana.  Mak mengeram.  "Quiet la..." 

It has been very the dreaded la.  So I, am going to go and get myself a good self-reward lunch for the effort I made in the ofis.  Supaya when I come back to work satgi, I will still be able to feeling-feeling good about myself.  (Jangan aku tertido la kan.  Hahahaha.  Itu parah.)

So okay la babai.




Nadia.Is.Beautiful (Yes, I am!)


Rabu, 9 September 2015

Wordless Wednesday - 9/9/15

Watikah hari ini adalah...


#WordlessWednesday

Nadia.Is.Mommy

Isnin, 7 September 2015

Mondayrapoo

Watikah hari ini adalah...

Ada hari-hari yang terasa sunyinya.  Sunyi resap sampai dalam diri.  Melingkar ke jari terus hingga ke kaki.

Ececeh.  Berpuisi gamaknya.  Feeling-feeling sangat sehingga menyayat hati ke Cik Senah oi...? Well, emo tidak memilih pasangannya.  Jadi kengkadang kapal tu belayar sendirian ke situ.  Like, blindly oso can sampai.  With all the weirdness that comes along with it.

Takde.  Saya takde motif nak menulis hari ni.  Sarcasm pun takde.  (Macam pilu pulak ai'olls) 

Nasi lemak dah makan.  Nescafe 3-in-1 dah diminum.  Ubat belum makan.  Benda-benda side skirting semua dah buat i.e. baca berita online, google random tehapatah online, korek in tray lepas tu letak balik in same condition or worse, fikir about the the future dalam atom zarah 90 degrees ke ufuk timur... tapi emo gak. Pehal tah aku ni?  

Agaknya sebab tak dicum kot pagi ni.

Oh gitu la kot...

Obatnya cium...



Tetiba je letak gambar dapur.  Tapi dapur ni cantikkan?  
Best la kalau dapat camni satu hari nanti...


Tu sebab kot Mak ni kadang emo jangka masa panjang.  Sebab selalu kata kepada diri sendiri, "U'olls fikir ai'olls ni siapa?  Ko fikir aku ni Puspa Wangi kah untuk sesukati suruh aku mencacai segala kumbahan u'olls ni?"

Yang lagi best sebab dalam segala kebenaran, Mak punya best skill memanglah macam Puspa Wangi.  I would be able to segregate the kampit campur aduk tu ya.  I have that kind of patience.  

So baiklah.  Realign myself.  Get everything together today for the leaves tomorrow onward for Abang Long will sit for his UPSR then.  

I hope he will not have any regret in himself.  Like how I tell him, "THAT (regret), would be the worse thing you have to carry".  Scary kan?  But that is the truth.  



Sabtu, 5 September 2015

Kelab Bintang Malam



Mak tengah tunggu Abang Ngah balik kelas. First time lah dia bersungguh-sungguh nak masuk kelas ni. Nasib baik jugak dia haru Papa. Kalau tak memang ai stresses yu...

So today is his first class dalam bangunan yang macam dodgy sikit (makes you kinda know siapa yang manage bangunan tu - cam sedih). Nak balik, it's just sejam. So merayap la kejap pegi tengok buah lah, kononnya nak cari breakfast beef strips la - takde stok hari ni maka Mak kecewa...

Ingat nak pi minum kopi tapi Abang Ngah nak sebut dia pun nak juga. Tapi Mak dah go around in circles. So Mak sampai gak kedai kopi tanpa membeli kopi, tapi beli air lain. Dah separuh gelas disedut baru lah teringat. Mak tengah makan jamu. Habislah pantangnya. Dah macam serupa tak payah makan je ni. 😐 Oh tidak. Salah icon. Muka Mak dah jadi macam ni 😑.

...tapi dah tinggal separuh. Mana boleh membazir? Lagi pun, dah alang-alang menyeluk pekasam, Mak bagi je la sampai habis. Kan?

Hahaha.

Okay. Time to walk back to Dodgy Building.


Isnin, 27 Julai 2015

Muntah Jap

Watikah hari ini adalah...

Boleh tak nak merentan sekarang ni?  Okay, Mak tau dah lama kita cuti panjang beraya...  Bukan takmo ambil pusing masa bulan puasa hari tu.  Pusing jugak.  Tapi Mak reti la gak nak hagak-hagak takat mana Mak larat nak pusing kan...

So sekarang ni, ada la si mangkuk ni bila aku tegur persiapan Item A dia.  Aku tanya la kenapa ia disiapkan begitu.  Dia kata dia tak penah tau pun, tak penah dibuatkan isu sebelum ni (of course saying aku le yang paling pandai sangat dalam donia kot pada hal ia telah tertulis dalam buku oredi sejak sebelum millenium kot).  Lepas tu insinuate macam aku yang insinuate dia nak gain more than sepatutnya.  Aihs.  So I highlighted la kata dah tertulis pun dalam buku panduan.  "Oh", jawab dia. Sendiri malu la kan.  Jadi aku kata nanti aku check balik la tengok pendapat orang yang lebih arif macam mana.  

Tapi sebab aku bizi sangat hari ni, aku tak nyempat la nak bertanya pendapat sebab ada benda lain yang lebih priority yang harus aku prioritize.  Tapi it isn't.  Sebab tak sempat settle hal on hard copy tu, dia telah memandai apply online.  Dan aku rasa sakit mata dan otak sebab nak kena settle kan batang buruk dia tu sebab dia sukati je buat apa yang dia nak buat.  Rasa macam nak masuk je dalam shredder hasil kerja dia ni.  Dah la Item A tu nak dibuat pada tarikh selepas dateline.  So sebab nak kejar dateline, both takde matching tarikh dan tidak mengikut urutan (Item A + Online).

Aku taktaulah.  Sejujurnya, aku memang tak paham.  

Tak suka.  Dah hampir malas nak ambik tahu.  Tapi kalau tak follow through orang yang jenis macam ni... haih... penatlah.  Boleh tak jangan begitu sangat?  Cam haram lah.

Muntah sangat Mak ni.

Pffft.



Selasa, 14 Julai 2015

A Little Bit of Something

Watikah hari ini adalah...

I miss writing as much as I did last time.  Document kan segala benda yang ada kat depan mata.  Dan nasib baik jugak I did that a lot dulu sebab there were things that I actually forgot happened when the kids were growing up.  Bila dapat baca balik dia jadi cam, "Awww.....".  Sweetness.

But sebenarnya, I am a private person.  And I find that the kids pun dah of age yang I feel comfortable not sharing their photos pun.  Ada je Instagram, tapi tak reti pakai.  Haha.  Letak gambar pun, jap-jap gambar kopi.  3 bulan kendian pun letak gak gambar kopi.  Tak kopi, gambar steak... Hahaha.

Minggu ni dah nak raya pun.  Hampir sebulan has gone.  So there is a mixture of moods.  Ada dengan work rushnya, dengan yang skodeng online shoppingnya.  I got a bit more of the work rush.  I'm also sure many of you all juga begitu.  

I am just thankful that I am with the ones who matter.  People who are important to me as I am important to them.

Keeping one person close to my heart.  I wish I could give more than I am allowed to by that person.  

Just trying to hang onto life.
Just ranting.
The whatevers...

Isnin, 13 Julai 2015

My Choice of Meat

Watikah hari ini adalah...

On my normal days, I would like to have Chili's New York Strip.  It's lagi sedap dari TGIF or Tony Roma's.  Ini adalah mengikut panduan hasil tekak akak ni la.  But today, I still can't get over the Rib Eye Steak by Jibby & Co in Empire, Subang Jaya.

Portion dia memang besar gila bab yang Mak tak sangka dan tanjat sungguh Mak pada hari itu.  But the impossible happened.  It was good that I actually finished it.  Despite the fact that I shared a little with Abang Long by cutting into small pieces.  


Photo Credit: Googled



The steak was served dengan 2 jenis sauces.  One was like cheezy and the other was barbecue-ish pedas kinda sauce.  I just like it plain.  Sebab yang barbecue-ish tu macam pedas.  Yang cheezy tu, boleh la. Similar to carbonara sauce taste.

Hey, I am a plain kinda girl.  I like my steaks with salt and pepper.  Herb butter and a little bit of black pepper sauce.

Rezeki aku dapat mencuba sebab orang belanja.  Harga serving (please brace yourself here) is RM75.00 per plate.  But you know what?  Next time oso, this steak will the reward for myself once every 6 weeks (cecewah beso beno hasrat dihati ya).  So at least I can put aside RM13.00/week. Hihihi.  

And Nadia goes merepek...


Selasa, 23 Jun 2015

Ramadhan Works

Watikah hari ini adalah...

Sempena Ramadhan ni, anak-anak participate dan anticipate sangat berpuasa.  Walau pun hampir tak larat, diorang complete kan jugak puasa seharian.  So far, tiada yang dah tinggalkan puasa. Alhamdulillah.  Aku ni je yang tehapa-hapa.

Semalam migrane.  Hari ni cramping.  Selain dari itu, tak jumpa henbeg.  Tak jumpa kunci kereta. Tak jumpa cemin mata.  Naik atas turun bawah.  Korek la henbeg tu teruk-teruk.  Tah memana tah jumpa barang.  Cemin mata ada kat lantai sebelah sofa.  Kunci keta kat atas kabinet kat dining hall terperosok dengan benda-benda lain.  

Oleh sebab aku lambat, aku pun slow je la drive pegi kerja.  Dah lambat dah pun.  Biar je la lambat.

Okay lah.  Bye...

Khamis, 11 Jun 2015

Carbonara with Egg Yolk

Watikah hari ini adalah...

Pertama sekali adalah saya ingin mengucapkan Alhamdulillah kerana dapat menggantikan puasa tahun lepas saya sebelum bulan puasa bermula dalam tempoh 7 hari dari sekarang.  Buruk diri ni rasanya sebab tunggu lewat macam ni baru nak faster-faster fasting like nobody's business. It's God's business and I lewehkan tanggungjawab I ini.  

I haven't been really writing.  Merentan ada la kot.  Dengan membuat pengajian terhadap diri sendiri tentang kekerapan, proses dan tempoh yang perlu untuk mendapatkan penghadaman yang terancang dan berjaya.  Cabaran agak memuncak disitu apabila tiba masa untuk mengasingkan perkara itu dari badan ini.  Tahi sangat.

Selain dari itu, I have been taking opportunities to grasp balik my moments with Him when I had more time alone.  Slow baby steps la but every quality step memang go pelan-pelan kayuh.  If you go lelaju, nanti diri sendiri pressure when you realize that it's not really you or what you really think/feel is best for you.

Aku pun lama dah tak masak.  Lauk pun lauk main sapu je.  Apa yang ada.  Jadi kelmarin tetiba teringin nak makan carbonara ojijinal.  The ojijinal version is the one without milk/whipping cream/or using minimal milk or whipping cream.  Ini adalah Mak is lactose intolerant tetapi tidak tahap sadis cam White Chicks.  Itu... adalah sangat kesian.  At least I get to enjoy cheese - and I love cheese!

Kalau buat style Melayu, secara agak-agak, I give you my recipe yang ikut sedap tekak Mak ni je.

I used pasta spirals.  Aku ambik kaler yang menggembirakan hatiku.  I realize that most people use this to make pasta salad.  Tapi aku suka... Jadi, pilihlah pasta yang menggembirakan hatimu.

So what you really need is:

Ingredients
1 Non-Stick Pan
Salt & Pepper
1 Kampit Mushroom Bulat
1 Kampit Pasta (your choice)
1 Kampit Spinach
1 Kampit Shredded (sehaluih boleh) Cheese  (you can use Parmesan, 4 Cheese or for Pizza)
Telur Kuning/Egg Yolk or Yellow Egg is same term ya.  Use about 7-8 egg yolks. 
Nota: This portion I made for 6-7 pax. 

(A) Pasta
1/ Rebus dalam air menggelegak + garam (dlm 1-2 tsp), masak sampai 'al dente' = that's gonna take about 8-12 minutes lah average.  Ini adalah agar ko tak teragak asik nak tunggu tepi periuk tu to make sure tak kembang pasta ko tu. 
2/ Dah habis rebus, toskan pasta tu DAN save the air rebusan pastu.  Ada gunanya satgi.

(B) Sauce
1/ Sementara nak tunggu pasta ko masak, take the parmesan cheese + egg yolk = kacau sampai sebati. Sebab kena kacau sampai sebati, ia adalah sangat membantu kalau your cheese is the type yang shaved sehalus yang boleh.  Kelmarin tu aku guna cheese yang orang tabur atas pizza tu.  Tapayah Mak nak eksesais lagi.  Tapi hampir nanges sebab sakit tangan kat situ yang lebih.  
You average kalau sorang makan 1 egg yolk lah.  Kalau ada 6 orang ke, ko letak la 1 extra jadi 7 egg yolks.  Pandai le agak-agak.  

(C) The Rencah
1/ I used garlic, mushroom and spinach.  Konpiden je aku ada breakfast strips/beef bacon kat rumah - rupanya takde.  Garlic dicincang.  Mushroom potong in slices.  Spinach, siang macam biasa je.
2/ Letak dalam 2 sudu olive oil dalam kuali.  Oh nota.  It would really help kalau jenis kuali yang digunakan itu adalah non-stick pan type, sebab kalau mushroom dia brown, it will brown and not burn kalau guna kuali biasa.  

The How-to-Masak
1/ First-first you buat (A) first.
2/ Then you prepare (B).  Biarkan kat tepi on standby je dulu.
3/ Then you take out your frying pan, panaskan olive oil guna api kecik. Masukkan garlic, terus masukkan mushroom sampai brownish layu. The mushroom akan suck onto the olive oil.  So you jangan tokojot okei.  Pour in a little bit of air tos pasta (A) tu dalam pan.  
4/ Then you masukkan spinach sambil angkat pan from fire.  Put it in (B) sambil taking off the pan from the fire.  This is very important sebab kalau tidak, your pasta will be omelette.  Kacau sampai dia sebati and put in your pasta, tambah garam, pepper and air tos pasta tu.
Siap.

Okay. Mak dah penat.

Babai.




Khamis, 28 Mei 2015

Cam Harjad

Watikah hari ini adalah...

Saya adalah dalam keadaan yang agak tertekan.  Mungkin juga agak kerap saya berasa begini (mungkin juga sudah lama tidak bergini tetapi keadaannya adalah familiar).  Apabila buat-buat benda, rupanya ada banyak layer yang masih bermasaalah.  Jadi ko adalah stuck disitu dan menjadi keras for an indefinite amount of time. (pause) Selain dari mendapat instruction or work requests yang so sillified that you feel like banging your head with a keyboard or attempting to pick up used staples with your toes would be more interesting and beneficial for yourself.

I wasted a few hours redi on this thing. And all this grunts, are wasting additional hours for me. Haih. So wound up for nothing.  Bikos you got no result from your wasted effort and so at the end of the day you go home... "Eh.  Apa yang aku dah buat eh hari ni?"  Tanjat-tanjat diri sendiri disitu.  Cam bodos tau.

Ya Allah, please give me options to get out of this thing right now.  My head is clumped up and I cannot calm myself down.  

Aih.  I pi buat air lah jap.

Babai.

Rabu, 29 April 2015

Expectations vs. Reality

Watikah hari ini adalah...

Aku ada rasa macam nak merentan.  Tapi bila aku duduk dendiam dan tengok kejadian harian kawan-kawan sendiri, aku rasa macam aku takde sebab kukuh untuk berbuat demikian.  Sebab mode aku sekarang ni adalah lebih untuk duduk dendiam dan menguruskan apa yang patut sebelum aku betul ada hak untuk merentan secara rawak dengan sebab yang lebih kukuh.

Entah apa jugak yang aku nak share kat sini pun aku tak tau.  Tetapi diantara keajaiban yang aku dapat tangkap adalah:

1. Men can be so random dan tidak berusaha untuk keluarga mereka.  Sebab mereka berasa berhak untuk buat apa-apa yang diorang nak, dan mereka berhak untuk dilayan sebagai raja.  Betul, mereka ada hak.  Tetapi... kalau bini dah tunggang langgang nak jaga dari spender awak sampai ke spender anak 5 6 7 8 orang... and you expect the house to be clean and spotless, makanan sentiasa ada ready untuk awak panas-panas.  Cubalah awak rotate role dengan si isteri tu sehari.  Harus pada hujung hari tu awak pun nak membebel macam bini awak jugak.  Tapi, lepas 3 hari kejadian tersebut, awak terus lupa dan kembali ke mode expectation jejaka Melayu tersebut.






2. Bila isteri dah raise concern about security i.e. tempat tinggal, kenderaan, apa-apa yang sewaktu dengannya itu, awak dengar lah betul-betul.  Sebab yang tinggal kat rumah awak tu, yang membawa kenderaan tersebut, adalah semua ketulan harta benda awak sendiri.  Jadi ia adalah tidak adil untuk expect bini awak sorang je yang nak kena jagakan SEMUA HARTA BENDA awak sensorang dia. Oleh itu, kalau dia dah kata kereta dah nazak, gate rumah dah nak jatuh, grill dah tak boleh seret nak kunci rumah...  tolonglah TOLONG DIA.  Sebab bila ada apa-apa masalah keselamatan yang berlaku, memanglah SATU SEN PUN TAK GUNA. 





3. Kerja-kerja tak kerja.  Rezeki ada dimana-mana.  Isteri adalah sangat appreciative bila nampak ada usaha pada suami untuk berusaha bawak balik rezeki untuk isi rumah.  Tapi haruslah diingatkan bahawa, usaha duit isteri, adalah HAK ISTERI.  Tanggungjawab suami adalah untuk make sure satu isi rumah dia cukup makan pakai.  Bila suami beri cukup nafkah emosi (batin), isteri akan tolong suami.  Percayalah kata ai ni.  Bila isteri nampak usaha suami nak kerja, isteri pun akan tolong.  

Akan tetapi, jangan expect bila awak takde duit, awak sindir isteri, bagi statement bila isteri nak pi beli barang dapo, expect isteri to serve you food, makan pakai sampai isteri sendiri terabai.  Like, HELLOOOO... duit tu duit ko expect bini ko bagi kot?  Jangan dibuatnya sampai isteri sakit hati. Sekali dia terasa, TER-haramkan apa yang dia beri, hidup awak tu nanti tak berkat. Lintang pukang. Jadi, janganlah ya.





4. Ada tak awak berikan duit ke tangan isteri awak dan berkata, "Nah, ni untuk awak.  Pegi la beli apa-apa yang awak suka."  Sebenar-benarnya, walau pun RM10.00, ringannya rasa hati isteri (walau digalakkanlah suami berikan RM50.00 minima buat mereka.  Dapat diorang beli apa-apa yang diorang teringin untuk diri sendiri.  Inilah yang diberikan nama NAFKAH ISTERI.





5. Rata-rata juga expect bila balik tu tak la nampak bini pakai track bottom dengan t-shirt buruk or baju kelawar.  Janganlah tak provide barang mekap, perfume etc untuk bini tapi expect bila suami balik kerja, bini dah tunggu sesiap kat rumah dalam keadaan meletop untuk laki dia.  Kata nak bini cantikkan diri untuk suami.  Tapi korang tak belikan pun dia baju tido ke, baju jalan, tudung, ubat cuci muka, bedak etc. Itu tanggungjawab suami.  Sebulan ke dua bulan sekali, belikanlah dia lipstik ke, toner ke... You have no idea how grateful the bini is when husbands do this.  And you also have no idea, how much money she is worth, and she's getting paid only by love and affection.





6. Bagi la dia time out.  Pi allow her to go see, have coffee with her friends and suami take over her job for 3 hours in the evening.  Dia pun nak kena rejuvenate herself.  Sebab penat tau.  She gets rough days and nights.




Ajaib tak?  Tak ajaib.  Sebab ni semua perangai jejaka Melayu.  Bukan Islam.  Memang ada beza diantara dua perkara tersebut.

Akhir kata, bagi ibu-ibu yang ada anak lelaki, latihlah diorang cuci baju, gosok baju, masak, kemas rumah, bertukang, pasang semua benda yang DIY dalam rumah tu...  Sebab itulah kerja mereka sebenarnya. Kerja utama isteri adalah menjaga suami i.e. menjaga kecantikan diri untuk suami, beranak, mengasuh anak. Kalau dah semua kebenda dia nak kena settle sendiri, mentara ko balik rumah, dia dah rebeh. Jadi, janganlah suami expect isteri yang badan macam Kim Kardashian sebab isteri tu takde masa nak rawat diri untuk jadi macam tu. 





Even dengan bebudak ni pun kadang kata berangan nak belikan rumah la, nak duduk sebelah rumah Mak la, kira ayat-ayat nak berbakti dengan Mak diorang lah.  Ya, sejuk perut dengar.  Sejuk sangat perut dengar.  Akan tetapi, jawapan Mak adalah Mak jawab sambil gelak, "Tanya isteri tu nanti dulu. Kalau isteri tu tak selesa, tak payahlah buat macam tu.  Nanti kalau dia tak happy, awak pun tak happy."

Abang Long has learnt to cook by himself.  And Abang Ngah is able to locate whatever is missing. Dedua orang tu jugak yang kena clean up the sepah after everyone.  Sama dengan Cik Adik.  Sebab dia tu memang tak boleh lepa.  Cik Adik is the one yang akan follow through dengan yang lain, walau kengkadang pun melampau, "Maaak... Abang Long tak buat homework lagi.  Lepas tu dia pun tak kemas beg sekolah dia semalam." "Awak sibuk dengan orang lain, awak pun homework tu dah siap?"  Sengih. Senyap. Pergi.  Wooo... Clever.  Belakang kira juga, ko jugak yang kena settlekan berantakan dedua beradik tu kemudian di atas pengaduan tersebut.  

Okaylah.  Writing this entry was good for me.  At least my dada tak berasa sesesak pagi tadi.

Babai.


Rabu, 8 April 2015

.

Watikah hari ini adalah...

Mak berasa sedikit tertekan.

Sekian.

Selasa, 7 April 2015

Communication

Watikah hari ini adalah...

Here's the thing about communication.  

Credit: via Google

Mak buat group internal on WhatsApp supaya senang nak atur meeting.  Bola 1, Bola 2 dan seterusnya masuk semua.  Sekali, selepas soalan Mak dijawab dan tidak dijawab, semua Bola-bola telah logout langsung dari group tersebut.  Wah.  Beginikah relationship dalam persatuan kerjaya kita ni?  Macam... harmoni sangat!  Saya suka bila kerja saya menjadi sulit.  Bolehkah?

Entah begitu spesel la Mak ni.  That I have to clean up messes that I don't feel like doing.  I don't want to fix anything now.  Mak nak duduk je bawah shade pokok berhadapan pantai dan lautan.  Air yang boleh nak fish kedek-kedek kat tepian.  Rasa pasir kat kaki sambil pakek bikini, topi beso dan cimata hitam yang sampai tutup pipi tu.  Terasa cam 80's sang-ngat! [aw]

But you know what?  I don't like the energy.  So I'm just gonna let it slide for now.  I mean, there isn't anything for me to do.  Aku tidaklah ketua jabatan kerja raya untuk ambik action.  I get disappointed. So I'm not gonna get myself in disappointment again.  Bikos itu bukannya pun KPI Mak kan?  

I tell you lah, after all the sheet that I have had to go throughout the past few years, I have just decided to live my path that way.  Dulu memang aku tak berkira.  Aku buat sebab aku rasa perlu to make sure the flow is smooth throughout the systems.  Kita forgo kan benda-benda kecik dan tolong orang lain supaya process tu cepat siap with much urgency dan relook into the flow as time goes by just to improve it.  

Tapi kalau dah begini caranya... I just apply with what I have gone through je lah.  Report pada pihak-pihak lain yang relevant sebab dah takde tindakan.  Biar orang lain yang tolong manage kan perkara-perkara yang ada.  Sebab aku dah tak kuasa.  Apa yang penting sekarang adalah, aku takmo endorsement menghalalkan apa yang haraam.  Cara juga tidak menghalalkan perkara memang ternyata keharamannya.  

Semoga Allah ringankan hati ni, memberikan aku clarity for the decisions I make.  Because my actions is what I carry to my deathbed and is stamped into my passport pada hari akhirat nanti.

Enough is enough. 



Jumaat, 3 April 2015

The Adventure of Backpackerbusuk and Friend

Watikah hari ini adalah...


Credit: backpackerbusuk
(I hope you don't mind Fatt.  I just love your blog!)

Aku telah dirungkai oleh blog journal backpackerbusuk yang gila memberangsangkan.  Lebih baik mengalunkan sektor-sektor tak terhadam otak ini dengan berangan dapat berjalan macam Fatt. Rezeki dia jadi explorer and adventurer.  Semoga dia dilindungi dan dipermudahkan urusan pejalanan dia dan kawan-kawannya sekali.

Dengan ini aku telah berasa berkobar-kobar untuk membuahkan suatu penulisan dalam Bahasa Malaysia sebaik boleh (walau pun I think in English).

Terkesan.

Then I went jumping back into my own blog.  Aku pun telek my side bar.  I tewl you, semua blogs mereka-mereka itu adalah berabuk.  Jenis kalau tiup 2x sehari selang 3 hari seminggu pun takkan hilang habuk diorang tu.  Setahun kot tak update.  Engkorang ni dah kenapa?  Dah beranak lagi ke apa?  Aku pun ada gak waktu tersengguk tapi idok le sadis gitu.  Buat pakatan beramai-ramai pulak tu.  Terus akak ni terasa left out.  Aku ni dah kenapa tidak bersama mereka juga...  Kata blogger. Stick la togedegede i'olls ni...

Baiklah.  Aku pun dah tetiba mengantuk.  Dah hujung hari.  Dah habis waktu shift bekerja.  Tapi belum habis tugas untuk checking details in work.  And aku akan tiada di opis bila Senin mari (when Monday comes).  Dateline submission is on Monday.  So... 

Begitulah.

Babai.


Nadia.Is.Adventurous (in her own mind)

Selasa, 31 Mac 2015

Pre GST Posting

Watikah hari ini adalah...

Lama dah kut tak menulis.  Nak kata tak update, blog Mak banyak.  Worang je tatau mana satu dan dimana.  Elok la engkorang tatau semua.  Sebab nanti susah semua-semua tu Mak kena update setiap hari.  Macam la orang takde benda lain nak buat kan...

Let's see...

1. My Melissa has finally began to split.  I am very sadden by this.  Sebab flats Melissa takde lain yang macam terletak je kat kaki Mak ni.  I have wide, fat, kembang, membuak dan melimpah jenis kaki.  So, payah sikit nak cari pesen kasutnya yang sesuai.  Sebab bikos of my foot shape, I need something yang practical i.e. not suede, rain friendly, comfortable, one design fits all baju.

2. I have gotten more sleep than I should.  Akan tetapi, I am not sleepy now.  So maybe that means memang aku dah tertopup tido tu cecukup over the past 3 weeks.

3. Weather hasn't been good.  Yang memang darah tinggi, apatah lagi.  Makan ubat pun masih sakit kepala.  Tu kot yang tido je.  --> Keep Calm and Tido.

Ok tu je.

Khamis, 26 Februari 2015

Mak Berbichifai Disini

Watikah hari ini adalah...

Dah berapa lama Mak tak bichifai kat sini?  Lama tak, lama tak, lamaaaaa taaaaak....???  

*krik krik krik*

Ala.

*krik*

[pause]

[pause]

Well who cares when I am feeling like a biyach this morning?  

Melempias perasaanku disini, I feel that some people dono how to tunjukkan contoh yang baik sebagai ketua.  But then again, aku tersedar yang Allah ada tunjukkan kat aku suatu contoh yang mana aku pun terkena baeeeek punya yang I wasn't showing a good example to others as well.

Aku rasalah.  Ko ada kemampuan sendiri untuk mendapatkan fasiliti perbankan di negara ini.  Ko memang mampu.  Tapi mengapa perlu menggunakan fasiliti yang diberi opis.  Secara logiknya aku rasa sebab ko ni jenis yang berkira.  Sebab ko berkira, ko pandai multiply kan duit sendiri yang ada. Harta dah macam Ismet Ulam Raja.  Berkoyan-koyan yang orang tatau.  Tapi, kalau setakat takmo ada fasiliti sendiri sebab takmo tanggung interest (aku dengan berfikiran logik ni ya), walhal setiap kali datang statement, boleh je ko bayar selepuk-selepuk amount tu...  So, aku tak paham.  Paling tak paham bila ko mampu tapi ko ambik payment installment programme guna fasiliti yang bukan milik ko tu.  Pehtu, buat macam pengurusan bahagian Benefit tu yang tepape coz ko guna untuk beli barang bukan milik opis.

Dah dengan itu, bertapuk-tapuk arahan ko berikan.  Bila takde, takde la langsung.  Bila ada, ada la sangat sampai aku pun jadi tak paham apa yang ko nak.  Terus la aku jadi terberangan setempat sambil berlari-larian anak di Venice, Italy.  Main kocak-kocak air gitu.

Gini la.  Ko sendiri pening kepala nak mencari resit bagai bila statement sampai.  Kan ke lagi senang kalau yang opis punya tu tinggal jadi opis punya.  Aku yang tetiba kena pegang duit opis pun sesiap withdraw dan letak dalam tabung cash.  Payahlah kalau dah tersentuh just coz benda tu sits in my banking account.

Dah la aku penat ni.  Asik nak kena tido je.  Pehal tah.  Nak lempang diri sendiri pun tak lalu.  Sebab rasa menyampah yang, tak kuasa betul aku nak menyampah, dan tak semena-mena aku menyampah dengan diri sendiri.

I donolah.  Berdosa gak tulis macam ni.  Nak delete ke posting ni?  Tapi kalau tak, ada mungkin tak orang berbenefit dari apa yang aku tulis ni untuk sedar tentang diri sendiri.  Itulah niatnya.  Dalam sinikal aku ni, semoga terbuka mata kalau ada yang noti-noti tu.  Dengan itu terus terbuka dihati nak minta berkat kerja.  Aku ni pun baru nak baikpulih diri. 

Okaylah.  Mak belanja gambar Mak yang terbaru.  Amacam, cun tak ai?




XOXOXOX


Nadia.Is.Cantik

Selasa, 24 Februari 2015

Wazzat

Watikah hari ini adalah...

Okay. Hari ni Mak ada feeling-feeling hanjeng betina. Wazzat? Oh well, feeling-feeling very the biyachi.  Tastes like chocolate.

Aku dengan mengantuknya kat sini, dengan terberangan, dengan bila orang panggil discussion I go, 'WTH...' with good reason, and I am constantly tired these few days sedang semalam nak singgah sekolah ambik anak pun aku dah terjuling-juling bijik mata and just had to cancel.  Takpe.  Diorang balik sekolah memang naik van pun.  

What is wrong dengan bila orang mintak ko berikan statement yang memang ko nak kena serender kan setiap bulan, dan ko tak buat?  What about ko requirement benda-benda yang sampai bila ko explain pun rational kehendak ko tu pun boleh membuatkan aku berdiri kecik mata sampai ko tanya aku mengantuk ke?  And what about aku tengok meja dan terus masih tiada rasa untuk menyelesaikan apa-apa.  Hei.  Siapa yang tepape ni?  Aku pun sama je terjoin perangai cam tak leh pakai gak.

Kawan ambik kesempatan.  Then baru tersedar yang aku terkena lagi dengan kawan.  Aku lagi berperasaan lahanat sebab aku telah ikut arus orang itu.  Aku kena sampai 2-3 orang sekali je rasanya. Sekali taji, 3 ketuk aku kena.  Hish.


Comel tak bila Achik buat muka konfius?
Eh jangan cakap...
Sebab yang pompuan ni confirm bukan Achik ni...



Takpelah.  Ni confirm kifarah.

Terima je lah dengan redha.




Isnin, 19 Januari 2015

Tiada Tempat

Watikah hari ini adalah...

Saya ni memang terasa tua.  Saya dibesarkan oleh keluarga saya untuk bersangka baik dengan orang. Biar ikhlas dan jujur.  Takpe, biar orang buat kita jangan kita buat orang lain.  Namun at this age and time, aku benar-benar berdepan dengan perkara yang memang lama dah wujud dalam kalangan manusia sejagat with much difficulty.  Hanya kerana, perlu ke?

1. Orang yang bermuka-muka untuk 'selamat'.

2. Orang yang mendengar sahaja cerita orang tanpa selidik usul periksa, berperanan tidak neutral dan tidak cuba untuk mencari kebenaran perkara berkaitan.  Malah, mengait-ngaitkan kejadian yang diketahui dari orang lain.

3. Orang yang menceritakan buruk orang lain dan memperbesar-besarkan sesuatu agar diorang dianggap bagus.

Saya minta maaf.  You have no place at all in my life.  Sedangkan Nabi Muhammad SAW pun bingkas bangun bila teman rapatnya bercerita buruk tentang orang.  

Kecewa dengan mereka.



Selasa, 6 Januari 2015

Dental Appointment

Watikah hari ini adalah...

Semalam I got through with my dental appointment.  Dah sampai klinik, sekali baru teringat.

Ni kang dah buat gigi, aku tak leh makan pulak.  Perut tetiba dah mengeroncong.  Gatal la pulak sebab tengahari tadi tak makan.  Masuk kat satu kedai makan ni terus tanya apa makanan yang paling cepat sampai.  Haha.  Yang itulah yang aku cekikkan.

So after my food ordering, I called la the clinic kata aku lewat 10 minit.  Kang tak baik pulak orang menunggu kita lama.

Clinic:  Lewat berapa minit?

Aku:  10 minit

Clinic:  Lewat berapa minit?

Aku:  10 minit

Clinic:  Lewat berapa minit?

Aku: Err...15 minit lah

Clinic: OK

Apa kena engkorang ni???  Tak paham aku.

Settle je perut, terus aku naik.  Just nice.  Doktor pun delayed her arrival.  So I didn't feel so bad.

Memang gigi is the problem.  The gigi dah innalillah ko.  And the whole time I had to hear the clinic's conversation of my horizontal aligned teeth what came to my socket of understanding as 'Tsk, tsk tsk'.  Ala nemind.  I have no sensitive feeling about it.  God's given gift to me kaaan...

So we did RCT on it.  I have to go back there in a week's time.  Best part bila kata kat doktor tu, sakit gigi ni sampai terasa dekat muscle area of the neck and shoulder sebelah kiri.  Doctor tanya banyak kali balik dekat mana sakitnya yang aku terasa.  Banyak kali balik la aku ulang jawapan aku tu.  Then dia kata, "...sebab biasanya kalau sebelah kiri, it means it has got to do something with the heart tau..."  Errr...  Mak tercungap gak.  Pastu promise ngan doktor gigi untuk nanti jumpa dengan doktor badan.  Boleh la nanti tengok sekali sudden body rash ni jugak.


Root Canal Treatment (RCT)

Bila nak balik dari dental klinik tu, dia pesan that I've got to come back in a week's time.  And then I have to makan ubat painkiller tu at a certain time blah blah.  So far, Alhamdulillah, I haven't been needing to take anything yet.  

Pastu tanyalah kalau nak kena datang balik for any follow up.

Clinic: Eh kena datang.  Nak tengok balik dan buat procedure lagi sekiranya perlu.

Aku: Bila tu?

Clinic:  Minggu depan. 

Aku:  Tapi kak, setiap bulan pun aku datang sini...

Bulan depan kena datang lagi.  Gigi atas pulak, lepas tu gigi sebelah kiri pulak.  Rapuh gigi Mak ni sebenarnya.  Ontah berapo dah den perabih kek gigi ni ha...  Nasib baik bulih den claim balik kek insuran kompeni ni ha.  

Cam...
Pocah kaco,
Pocah golas,
Begini jadinyo bila makin tuo,
Tu la masa kecik Nenek suruh gosok gigi tapi ekau malaaaassss...

Summary: Padan muko dan gosoklah gigi anda itu.  



Nadia.Is.GelengKepala

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails