Gadget

Kandungan ini tidak tersedia melalui sambungan tersulit.

Isnin, 29 Disember 2014

Ending 2015

Watikah hari ini adalah...

I wonder...

Setengah orang, dia akan bertanya for the sake of learning.  Some, for the sake of understanding.  Selain dari itu, bertanya untuk tau what is the best next step of action.

Tapi bagi yang setengah tu bertanya, for the sake of asking saja...  Aku terus mental shutdown.  Tolong jangan buat Mak jadi gitu ya.  Nanti Mak penuh dengan sarcasm sesangat.  Ayu jadinya Mak ni sampaikan ada paparazzi beratur tunggu Mak kat luar pintu ofis ni haaa...  

Mengantuk lah jugak ni.  Agak.  I couldn't sleep malam tadi.  I drove destination of 2.5-3 hours usual driving destination menjadi dari jam 4:30 petang sampai ke rumah jam 10:30 malam.  Ini termasuklah 45 minit toilet and dinner break for the kids and 10 minutes for pengisian semula minyak kereta.  Sopan je ayat Mak tu kan - pengisian semula - reload - topap.  Then I couldn't sleep.  Maybe I was too tired and effect from the coffee I got masa stop makan tu and the timing it was at the time.  

But whatever it is, (I know I shouldn't mix two and two but...)...

Yesterday, 28 December 2014 marks:

Missing Air Asia flight QZ8501
It is the 3rd missing aeroplane for Malaysia, hilang dari radar enroute Jakarta - Singapore.  Semalam was Air Asia (Indonesian) and the authorities are still locating the possible crash area.  The flight rerouted to avoid the clouds.  I think it may have been possible to avoid rain.  For the record, the rain has been bad lately.  (Read on for QZ8501)

Banjir 
The rain has flooded the East Coast and several other states in Peninsula Malaysia.  It is still flooding.  Many areas tinggal jadi pulau di Kota Bharu, the worst hit so far.  (Read on flood)




School Reopening is Delayed to 12 January 2015
for the flood, the Malaysian Government has brought forward the date of school reopening.  Dari 5 January 2015, it is now 12 January 2015.  (Read on official announcement)


Segala musibah yang telah diberi adalah dugaan untuk yang terlibat.  Dugaan yang Allah saja yang tahu apa lagi yang berada dihadapannya.  

Pada pendapat saya, this means that if sebelum ni tiada sistem perparitan yang baik, we should wujudkan programme to work on it phase by phase.  But from where I was semalam, I actually observed since the area tu kampung based jugak.  So kebanyakan petempatan di Kelantan, for example; telah didirikan atas tanah sendiri.  So there isn't any segregation, any need for proper drainage system.  So now, the municipal or government body kena pantau that any building requirement has to have some sort of drainage system or the owner will be fined or something like that.

Come up with better evacuation programmes.  Yang pasti, no one saw the extent of damage that this flood is still causing.  The best for us to learn from is what the Japanese have.  In each kampung, they have one SOS centre to run to.  They stock food, tents, blankets, water for survival.  Ada orang yang diorang dah elect to maintain this centre.  Diorang yang akan check on the expiry of food stock.  In relation to that, sekiranya dah boleh agak musim tengkujuh nak sampai, dah boleh prepare.  They have 6 months to prepare and plan.  Siapkan letak sekali bot-bot, life jacket dalam safety unit tu.  Dan agar ia tidak disalahgunakan or mismanagement, I suggest we can ask Bomba yang maintainkan units ni.  

Tambak dan dalamkan sungai-sungai.  

Truthfully, I feel heartbroken for what the nation carries.

Subhanallah.  

InsyaaAllah we will get through this too. 

Khamis, 18 Disember 2014

Hati Tergucci

Watikah hari ini adalah...

Ia adalah diantara hari-hari yang kosong.  Mungkin tiada teman disisi buat masa ini.  So Mak ni mental sensorang.  Tiada motivasi.  Dam dam dum sensorang.  No mood.  Nak meneruskan kerjaya hobi sementara iaitu menjahit lencana dan label baju sekolah anak pun ada macam haraaaam...  

So bersenang-senang jap Mak menukar kerjaya menjadi web stalker.  Tak kosa la kalau nak skodeng orang.  Sebab menyekodeng tu kan mengikut mood namanyaaa...  Takde pekdah pun buat cenggitu.  Baik lagi aku berangan carik wallet.

Nah la tengok...  Gucci ko nok.  Tengok harga je, gelak.  Izinkan hati sahaja bergermelapan.


(Click on the photos to enlarge)




Ktengsbai.



Nadia.Is.Gucci

Rabu, 17 Disember 2014

Bila Musim Tak Sihat Berlaku

Watikah hari ini adalah...

Abang Long tak sihat.  Dia ada infection mata yang jarang ditemui.  But it is being treated.  Cuma aku tak mampu nak share dekat sini.  Yang pasti, walau pun ko tak nak telan cuka kurma tu, I will make sure ko telan jugak.  Biar cepat baik, cepat kering dan kurang nak terdemam ke nanti. 

So semalam, pagi I had to go to the office first.  Then went home, ambik Abang Long and pergi la klinik GP dulu.  Kalau guna insurance ofis, memang kena dapatkan Referral Letter dulu dari GP as standard procedure.  GP kata, memang kena refer dan kena pergi jumpa eye specialist tu pada hari itu jugak - like how I expected.  And Alhamdulillah, dapat settle same day.  But by the time I got home lewat petang from the hospital dengan Abang Long, I saw Abang Ngah and Cik Adik berleluasa di rumah tersebut. 

"Tak tido petang ke?!" Mak templak.  Cik Adik sengih je dengan kedengaran, "Heh," darinya.  Dedua tu kena hambat naik bilik.  Memang nak kena puk dedua tu.  Malam ada kelas agama.  2 jam pulak tu.  Karang kalau tertido kat rumah Sazah (Ustazah) tu kang apa jadi citer. 

Mentara aku dok tunggu tepi katil tu to make sure diorang tido, aku sedar aku pun terlelap sekejap.  Bila aku bukak mata, aku jadi disoriented.  Aku tak sure aku dah terjaga pada hari apa.  Pagi atau malam.  Dan jam menunjukkan, lagi 10 menet je nak masuk Maghrib.  Hebat.  Rezeki aku tu kot.  Sebab kalau tak memang sepatutnya masuk balik dalam opis.  Tapi nasib baik boss agak memahami.


Raut wajah dan perasaan Mak apabila terjaga petang semalam

So dah settlekan mandi semua, sapu ubat, makan ubat etc, semua dah ready nak gi kelas Sazah.  Semua kecuali Abang Long la kan.  Mak je yang tak nyempat mandi.  Takpelah.  Redha. 

Hantarlah diorang.  Masa dah kat depan rumah Sazah, Abang Ngah kata dia pening kepala.  Mak tak layan sebab terasa macam alasan just bikos Abang Long tak ikut sekali.  Kengkadang dia berperangai macam tu.  Bila bebudak dah turun keta, tengok rumah Sazah macam ada tapi takde orang.  Nak bukak pintu, berkunci.  Ketuk pintu, takde orang datang bukak.  Bagi salam, macam anak-anak aku je yang nyahut salam tu.

Masuk balik dalam keta.  Talipon Sazah kot-kot aku ni salah hari ke.  Hilang ingatan ke.  Kelas kensel ke.  Sazah kata kelas is in session and the door terus bukakan for the kids to in. 

Then I decided to pegi pharmacy sebab air Khal (cuka kurma with honey) tu dah nak tinggal 2-3 portion je.  Air Khal tu takde pulak - Mak, kecewa.  Yang ada cuma cuka kurma pure, and honey with apple cider vinegar.  I took both.  I also took extra virgin olive oil.  Went home, bathed, kelek condition Abang Long.  Cukup time, aku decided nak try different route to Sazah's house.  Mana tau ada jalan pintas.  Pusing punya pusing punya pusing, jalan ditutup dengan palang besi.  Siyot je. 
Mentara sampai rumah Sazah dah lewat dalam 10 minit, I told the kids lah yang I tried different route sekali jalan tak tembus.  Their feedbacks came in the order below:

"Oooh...  Patutlah Mak lambat sampai."

"Kenapa Mak lambat?" (Err...  Bukan Mak dah explain ke tadi??)

"Tembus tu apa, Mak?"

Dah terus Mak ko mental breakdown sebab "Acaner lak nak explain tembus tu apa..."

So everyone got home dengan selamat.  Everyone kena hambat makan honey with apple cider tu.  Sebab bila aku sorang cuba cuka kurma baru tu, memang...  Piau pergkh kejadah rasanya.  Jadinya confirm the kids boleh honey with apple cider tu sahaja.  Cik Adik aku bagi sekali sesudu olive oil sebab lidah dia pun dah nak blister.  I took myself juga to get good cholesterol. 

Then I woke up pukul 4:00pagi.  Abang Ngah panas.  Woke him up.  Gave him PCM sebijik.  Demah dia.  Gentel sekali letak ubat mata Abang Long.  Later on in the morning, same thing.  Abang Ngah masih demam.  I asked him to mandi.  Tapi keluar panas dia sebab dia buang air besar.  But before that, I gave him olive oil tanpa rela.  So whilst he was showering, he vomited clear content.  Memang keluarlah olive oil tu balik.  Tapi dia keluar dengan lendir.  Abang Ngah ni memang sangat susceptible dengan sinus, so, I think that was a good thing. 

I got ready for work.  Gave Abang Ngah another PCM sebijik sebab dia sambung tido dan aku tak nak lah terlepas pandang waktu dia makan ubat tu nanti.  Then I woke Abang Long untuk makan ubat dia juga.  Marah-marah dia tu.  Belum lagi sapu ubat kat mata.  Belum lagi kena paksa minum Khal sekali lagi.  Last-last, bila dah selesai semua, terus fresh dan jalan turun bawah.  Bertuah punya budak.  Tadi seakan hebat energon kau nak tido balik tetau je terus bangun dan walk off like nothing happened.  Apa saja lah mamat tu.

So ni satgi tengahari memang kena balik.  Sebab cukup time for next application on the eye.  I just don't trust orang lain nak buat.  Sebab mata ni kan...  Citer lain. 

Okay lah.

Penat dah ni.  Babai.



Nadia.Is.Thankful

Isnin, 15 Disember 2014

Tips Kesihatan (Makanan Alternatif)

Watikah hari ini adalah...

Musim cuti sekolah.  And the kids have grown. 

Ada dalam seminggu dua ni, I keep going back reading old stuffs dalam blog ni dan gelak sensorang (and I made sure aku gelak tu senyap.  So kiut when I do that you know...).  Yes, the kids have grown.  Besar dah.  Dah takde nak catkan rumah untuk Mak tanpa disuruh dah...  Atau bikin mural dalam rumah ke...  Abang Long tu pun lagi beberapa tahun akan mula pecah suara.  Dan Mak tak boleh nak garap otak lagi akan perkara itu.  Jadi marilah kita mengabaikan ia.

Kami sekeluarga adalah eczema prone.  Kalau keluar eczema, maka dekatlah masa nak semput.  Dia macam indicator gitu.  And eczema pulak adalah gatal bila ada, berjenis-jenis pulak tu maka bertong-tong lain jenis krim yang nak kena apply.  I decided on using a different approach.


1. Product kulit mandian and body lotion
We start to use Olive Oil base untuk mandian and body lotion.  I try memula dengan produk Dalan.  Then I didn't have time to go get more.  Instead, I walked into kedai Body Shop.  Satu bottle besar tu dalam RM63.00 kalau tak silap.  But so far, dah last me and my daughter hampir 4 bulan.  There is still balance kurang dari setengah botol.  Mujarab InsyaAllah.  Kurang gatal dah.  Just use a 2 squirts for adult and 1 squirt for budak kecik untuk digunakan bersama loofah. 

Body Shop's Olive Shower Gel


Donch fojot your Loofah to maximize the liquid shower gel's usage


Ni range Dalan called d'Olive
Quite commercial dah product ni.  Should be able to dapatkan dari local pharmacies or beauty product distributors




2. Daily apple cider vinegar
Setengah orang boleh je telan direct 2 sudu besar setiap pagi dan/atau malam.  I mix 2tbsp dalam air suam, tahan nafas dan telan.  Paksa gak bebudak buat.  Mujarab especially bila diorang baru nak full blown semput or sinus flu.  So if you practice je bila tak sakit, insyaAllah makin kuat badan tu.  Especially bila sekarang ni kan tengah high humidity yang jadi danger zone pada orang yang ada semput tu.

Any Apple Cider Vinegar will do.  Janji isi dia adalah Apple Cider Vinegar.  Brand does not matter. 




3. Daily Khal Premium
So bila payah nak bagi bebudak telan apple cider vinegar tu, I terjumpa pulak Khal - cuka kurma & honey.  Satu botol ada dekat RM50.00.  Minum direct je.  Siap dah ada sukat.  Untuk Abang Long and Abang Ngah, I give 10ml sebab diorang dah besar sikit.  For Cik Adik, 5ml je.  Mak-mak kena telan 15ml and I take 2x sehari.  The kids I give 1x sehari je.  Rasa dia is a lot more pleasant dari apple cider vinegar.

Ada banyak vendors yang jual ni kat tengah-tengah Giant ke, Tesco ke.  Some Islamic shops or pharmacies pun ada jual jugak.  



4. Habatus Sauda
On daily basis dulu kita makan je Baraka.  Tu habatus sauda in extract form.  Itu available in market.  They used to have untuk children punya sukatan.  Pil form dia kecik comel je tapi mungkin sebab demand adalah kurang, dah takde dah product tu.  Yang maintain masih adalah untuk orang dewasa.  

Tapi, I was introduced to Ground Nigella Lawson Seed (Nama minah tu Habatus Sauda dalam bahasa Arab rupanya.  Tapi kalau panggil dia Habatus, mesti dia tak menyahut).  

Cara pemakanan yang I gunakan adalah, bancuh satu gelas kopi hitam (tanpa gula atau/dan creamer) tu dan masukkan dalam 1-2 sudu serbuk habatus sauda.  Biar lama pun takpe so that the coffee can infuse dengan serbuk tu.  (OK.  Mak tak boleh nak fikir perkataan gantian dalam BM untuk infuse jadi sila anda cari sendiri ya?)  Makan/minum macam u'olls makan cereal/oat drink.  Memang acquired taste lah.  Macam setengah orang tak boleh telan sashimi (raw fish).  Tapi when it comes to habatus sauda ni, ingatlah benda ni sunnah kan.  Terbaik untuk you.  Tapi kalau dah memang tak boleh sangat, pi la beli Barakah.  Sama je sampai sunnah tu.

PS: Makan ni memang kentut juga keluar terbaek!

Baraka can be found kat kedai-kedai jamu, pharmacies kot juga, dan kedai-kedai product Islamic. Dalam RM10 ke gitu sekotak.  Dalam sekotak ada 24 capsules.  Mula dengan sebijik sehari dulu.  Kalau badan okay, you increase lah tu maximum of 2 biji, 2 kali sehari.
Kalau ada effect macam pening ke, sakit badan ke, asid reflux ke...  Teruskan saja makan.  Jangan stop.  Sebab badan tu nak buang toxin yang memberikan awak effect macam tu.  Give it a week, give and take, InsyaAllah okay.

This is the Ground Nigella Seed.  So far I penah jumpa benda ni dekat kedai Mahnaz Batu Tiga Shah Alam.  Google lah untuk kedai tersebut.

5. Olive Oil
Lepas ni, I nak beli Olive Oil pulak.  Sebab the nutrient will be good to reduce my high BP.  (Ye, Acik ada high BP memuda ni...  Makan tahapa barang masa kecik-kecik dulu kan...  Kecik-kecik tak nak dengar.  Dah besar menyusahkan diri sendiri.  Padan muka diri sendiri itu.)  

Although actually I tak tau apa beza kalau makan olive oil yang biasa beli buat masak tu, dengan yang specially bottled in botol yang cecantik exotic tu.  I rasa ada beza kot.  

Tadi I Google, harga market dalam RM13.  Boleh kut.  Beli 2 botol.  Pastu peram satu botol dengan 3 ulas bawang putih yang diketuk.  That one is even better.  Then I toast bread pepagi, lepas tu layurkan dengan garlic olive oil tu campur dengan sedikit apple cider vinegar.  Pergggh.  I am Italiano!


Okay.  Tu je.

Nadia.Is.MemangComel

Rabu, 3 Disember 2014

Exercise Tanpa Sengaja

Watikah hari ini adalah...
 
This morning I woke up to cat poop.  Yeay... *throwing confetti*  So clean the mess up with this speed motor mouth going yang lepas tu semua anak pandai nak settle sendiri diri sendiri.  Tak payah suruh, dah mandi nox. 
 
So I cleaned up the mess and letak semua najis dalam plastik sampah.  I made Abang Long go take the cat poop out.  Bila tanya dia letak kat mana, he said kat luar rumah, tempat sampah.  Fine.
 
After that I hantar anak pi sekolah for kelas tambahan.  Came back home and saw where Abang Long put the najis - di luar rumah, kat tempat sampah kan?  It was 1-kaki di atas jalan raya depan rumah.  Best tak bila najis tu digilis walau berada didalam beg plastik?  Macam belon najis.  Grrr.
 
Lepas tu Mak nak keluar rumah.  Ternampak pulak anak neighbor yang special.  Dia kurang upaya where Special Boy's motor skills lack dari orang normal.  Dah pulak depan mata Mak ni, Special Boy ni kutip gunting yang tersadai kat depan anjung rumah (entah bila bebudak ni tinggalkan kat situ), sambil pegang sekampit besar Mamee.  Apa lagi, aku kejar la dia.  Gunting tu beb.  Kalau dia hurt himself ke nanti.  Gua kejar beb.  Sedar-sedar je dah sampai rumah Special Boy terus ke dapur rumah dia.  Mak cam...  tergamam sendiri sebab...  Mak dah kejar dia sambil berkaki ayam.  Budak tu pun sampai terperanjat, dengan sekampit besar Mamee dia pun terjatuh kat tengah jalan raya tu. 
 
I saw la his aunty.  I said, dia ada gunting.  Aunty dia templak, "Awak pergi rumah orang ambik barang lagi???!!!"  Aiyo.  DIA ADA GUNTING tau.  Kita tak kisah dia suka datang rumah nak reccee apa barang mau bawa pulang pun.  Special Boy suka pinjam scooter kaki Abang Long. Siap simpan dalam bilik tido rupanya.  Tapi esok dipulangkan semula.  Macam tu.  But since Special Boy was already at home and I dah highlight pasal gunting tu 3 kali, then done lah. 
 
Then I left for work.  Got to the office and this happened:
 
1. Car to workstesen.
2. Tertinggal fon dalam kereta. Workstesen to car.  Car to workstesen.
3. Nak buat kopi. Workstesen to tempat air.
4. Tertinggal botol air.  Tempat air ke workstesen.
5. Pegi ambik air.  Workstesen ke tempat air.  Tempat air ke workstesen.

 
Gilo seksi kaki Mak tadi... fuh
Photo Source: Google
 
 
 
Oh life is interesting.
 
Okbai.
 
 
 
Nadia.Dah.Exercise
 
 

Selasa, 2 Disember 2014

Tercurut

Watikah hari ini adalah...
 
Boleh tak untuk tiada sensorship di sini hari ni?  Entah kena rasa mulut ni nak mencaaaabai je.  Vokab feveret hari ni dari pelbagai bahasa semua menjadi.  Mencurut-curut menjadikan hari ini begitu ceria buatku (aw so sweet). 
 
E.  Nak muntah pun takde reason nak muntah.  Nak marah marah pun macam...  entah.  It's so renggang dengan apa yang dialami sampaikan you dono oso what or where to pinpoint.  Very the saikedelik.  Very the fleeting floating sampai aku tau engkorang sendiri pun frust tak paham apa yang aku cuba sampaikan. 
 
Soalannya, ada ke pun aku nak try sampaikan apa-apa?  Mesej tak berisi.
 
Dah la.
 
Maybe I just need a hug.




Nadia.Is.Pissy
 
 
 
 
 


Isnin, 1 Disember 2014

Mamamah Senin

Watikah hari ini adalah...
 
Setelah lama, dan pelbagai opsyen yang telah aku lakukan terhadap diri sendiri, aku telah berdecide (can't think of the Malay word for it) to open the blog back to readers.  So long that all can behave and be good boys and girls okay.  The world has to be a better place for you and I.  Little little beginnings can be something good for you.  Like cider apple vinegar.  It is a yucky thing to swallow in the morning and night, but it will reduce your asthma in this humidity okay?  Same like what I am trying to tell you right now.
 
Feeling a bit off and I am tired.  Ya.  Writing in Engrish means I am feeling way off.  My eyebags feel like they are going to drop off.  I couldn't get hot water for coffee.  There still isn't any.  And now nobody is picking up the phone.  Just absolute pissy lah kan.
 
Jadi, untuk menyurutkan hatiku ini, ayuhlah pergi ke kedai depan untuk mengelakkan sangap ini berlanjutan.
 
 
 
Credit
 
 
Tak sanggup bermadah.  Entah.  Dah lah Senin.
 
(Ni agaknya terkena dengan Abang Ngah punya Monday blues la ni...)
 


Nadia.Is.Lapar

Rabu, 5 November 2014

Snapped

Watikah hari ini adalah...
 
Ko tau tak perasaan lahanat ketika perlu?  Perasaan yang nak lempang semorang.  Hempuk tepon.  Tadah air and let it just run.  Habiskan stok air panas and then tak refill.  Itu semua noti tu.  Noti yang merugikan.
 
Dah berapa hari berperasaan macam ni.  Orang sekeliling pun ada juga tambah sos di situ.  Semua borak macam melting egg je.  All half cooked.  Aih.
 
 

 
 
Tapi aku juga mengaku sebab aku sedang bertarung dengan PMS.
 
Sekian, terima kasih.
 
Nadia.Is.Pissy

Isnin, 29 September 2014

Lebihan Setahun

Watikah hari ini adalah...

Sudah lebih setahun aku tak menaip di sini.  Memang kacang lupakan kulit.  Durjana sungguh manusia ini sehinggakan perkara ini berlaku.  Tetapi bagaimanalah sekiranya ia harus juga berlaku.  Kun faya kun.  Begitulah.

Itu sajalah dariku yang mengantuk.

Nadia.Is.Slipi

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails