Gadget

Kandungan ini tidak tersedia melalui sambungan tersulit.

Jumaat, 31 Disember 2010

Watikah hari ini adalah...

   The things that happened. 

   The long path that we chose or given.

   The stony grounds that we plough onto for food.

So many things happened for so many people.  Indeed, 2010 has been a challenging period of time.  Lots of ups and downs.  We all survived the hurdles.  We are still here and breathing. 

   Newborns.

   Sweet kisses.

   Rebirth.

Finding out what is hidden.  Freeing self from pain.  Finding new things.

   I want to see something in a new perspective.  That is on my list.  Added on. 

   I want to feel something new.

   I want to embrace being happy.  Just because I deserve it.

But this year has been a harrowing year.  Again, we are alive.  We survived it. 

Life goes on, even if we don't.  Time doesn't wait for us, but we know when the moment is ours.  And hopefully we should know to ready ourselves when to leave, when the time comes.

Alas.

This is life.  So let us embrace it.

Posting myself into 2011

Greeting 2011 ...and 1.1.11.

WISHING YOU ALL A HAPPY NEW YEAR. 

Take care and good luck!

With love,


Khamis, 30 Disember 2010

resolution


Watikah hari ini adalah...

I had a long and hard time thinking about this one.  Aku pun bukannya muda lagi.  Nak kata tua sesangat pun, belum eligible lagi walau pun aku rasa jiwa aku adalah lebih tua dari laki aku yang muda forever itu.  Tolak tepi yang aku selalu rasa aku ni sekian dan sekian dan sekian terhadap sekian dan sekian dan sekian.  Pendek kata, my self-esteem is that much.  Funny how you still feel sekian at this age.

Anyway, this is my list.

At the age of 34:

1.  I shouldn't be having zits, still on my face.  ...Because it's just so depressing.

2.  I should be able to split some time for myself.  ...But having time out at my convenience is not convenient for the others at my age and life stage.

3.  I should own a computer/laptop at home.  ...But none bikos there isn't any coverage at home so that really does defeat the purpose. 

4.  I should be having this large chest of shoes.  ...But it isn't because my kaki is gemuk and it's hard for me to find variety. 

5.  I should be having this large chest of clothes.  ...But it isn't because my badan fluctuates so much that it's hard for me to decide on getting myself something.

6.  I should be able to control my weight.  ...But the hormones seem to botched up at this age that no matter how little I eat, it'll be the same expansion plan.

7.  I should be able to manage my hair properly.  ...But they are getting more wavy then the fine, little and straight I was born with.  So I don't know what to do with them except bun or plait them to get them in order.

8. I should be able to know my greatest potential by now.  ...But I kinda lost it along the way. 

So, in greeting the new year...

1.  I want to read more books.  I've learnt that I can leave without TV and able to miss my favourite shows and have no much feeling having to watch a quarter of one out of 16 episodes or so of the series.

2.  I want to be able to spend at least one hour of my entire week, walking around the grounds to feel that I am worthy of a friend, to be sane, to remind myself of who I am, and be healthy - mind, soul and body.

3.  I want to drink more water and less coffee.  And I know that's so so so hard.

4.  I want to settle all things about teeth.  The older I get, the worse it gets.

5.  I want to be able to travel, with my husband.  Or with girlfriends.

6.  I want to learn to let things go.  It will be a bit hard though, because I remember things. 

7.  I want to learn to enjoy life a bit more.  I should do less worrying.




Keeping the list short.  That's a whole lot of things to do.  With a little, it can do more.  Much more when those little things does good for me.  All this is for the best of me, and the ones I love, and the ones who loves me.  I know I must keep myself healthy so I can take care of others. 


Rabu, 29 Disember 2010

*guling guling guling guling guling*

Watikah hari ini adalah...

I seriously have a lot of work to do.  So many last requests now that the year is ending so everything is closing.  And because of God wanting it to happen, I couldn't find my glasses. 

AT ALL. 

My astig adalah tinggi so bukan sesangat blur.  Power lain tak tinggi.  Rabun dekat dah mula dah.  Degree pun lari a bit.   

Macam agak pandangan mata aku ni... hampir dyslexic ke? Huruf D jadi B.  Bersambung-sambung  jadi perkataan lain.  Patut aku pakai je cimata itam tu.  Tapi cimata itam pun dah tak berapa guna kerana cimata aku tu guna transition lenses. 

One person asked me to go pinjam cimata orang lain.  Lagi sorang kata suruh kecikkan mata sampai nampak huruf alif.  Yang lelain, suruh je balik carik pelan-pelan.  Tinggal dalam lubang jamban je aku tak carik.  [Isk.  So grossey grossey....]

Calls are pouring in.  Scans.  Emails not so much.  Documents for signatures.  Then the flow goes to following up on pending items for the approval.

Aku sakit mata je.  And I can't concentrate so much to strain them.  Some more need to look for your documents if there is any here. 

Takpe la.  Kerjalah.  Halal tu.

Harus.

Nak pensan ah. 

*guling guling guling guling guling*



hari ini hari wednesday

Watikah hari ini adalah...

Today is Wednesday tapi tak terasa pun rasa macam lagu 'Wednesday' Lisa Loeb mahupun Wednesday Addams Family.  Gila tu terhebat dedulu.  Christina Richie tu idola bukan sebab mata dia besar atau pun kerana tocang rambut dia mahupun sebab dia naik tocang kat sekolah masa memula jadi artis.  Tidak.  Sebab aku nak sangat jadi Wednesday.  Siap Mak Addams Family tu boleh marah Wednesday masa time makan. 




"Wednesday, PLAY with your food." 

Terkesima beb...  Kalau aku tu, dah lama dah kena lempang dok kat luar sampai semorang abes makan.

But it's just an ordinary day that everyone of us will be imprinting a history in our lives.  Good or bad.  Sadis atau pun tak.  Tempeleng orang atau tak.  Gitu. 

Tapi mandangkan immune system aku masih tidak immune, Nadia bukan Nadia lagi.  Bukan zombie, tapi bijik mata dah agak terkebelakang nih.  Maka sempena hari baik dan bulan yang baik ini, Nadia akan menjadi Wednesday Addams hanya untuk sehari saja.  So bila orang tanya soklan, mata aku akan bulat besar-besar. 

"Sekarang aku dah letak bedak banyak-banyak.  Apa macam?  Chantek tak?"

Gila ko tak kata aku chantek!  Habis banyak tu bedak...  MAC lagi...  3 kotak tu.   

Of course...  Yu kan gilakan ai...  [Aw!]

Dah. 

Now it's time for me to play with MY day! :)


Selasa, 28 Disember 2010

terBABOW

Watikah hari ini adalah...

Hari ni I'm back at work.  Dan masalah yang paling besar adalah betapa mengantuk tahap gaban aku ni.  Tak pasal telah bertindak agak keterlaluan sehingga orang lain pulak yang terpaksa buat lawak industand ngan aku. 

Namun, aku masih...


Mau mengepit di celah ketiak macam tu.

Aku ngantuk siut.

Gila terBABOW.


Nota: Disebabkan aku gila mengantuk, entry yang dah siap berjam-jam ni pun aku boleh lupa nak 'Post'. Isk.


Isnin, 27 Disember 2010

hello kitty

Watikah hari ini adalah...


Hello edibadi!

I am Hello Kitty crazy.  But not so crazy until I want to transform my car into it.

No.

Betul aku tak tipu sebab...  Ko tengok je apa aku dah ajor anak aku tu?

He he...


Ahad, 26 Disember 2010

sedikit pertumpahan darah

Watikah hari ini adalah...



I was on the phone when I heard kata hidung Abang Long berdarah.  Ingatkan berdarah sebab panas dalam.  Because sometimes it happens to him.  Sekali tengok...  Macam pertumpahan darah.

...Nak tau kenapa?

Sebab hari tu Abang Long and Abang Ngah ikut Atok gi bookfair.  Atok belikan masing-masing buku.  Tapi Abang Ngah nak buku Abang Long dan Abang Long tak bagi sebab itu buku dia kan...  Dan sebab berebut punya pasal, sudah tereksiden insiden tidak diingini....

...Nak tau yang paling best?

Buku Abang Ngah adalah buku Handy Manny.  Buku Abang Long juga adalah buku Handy Manny.  Dua-dua buku sama saiz.  Sama rupa.  Sama isi.  Cuma bezanya adalah...  Buku Abang Ngah adalah buku sahaja.  Buku Abang Long, ada bolt and nut and pemulasnya on the book itself. 

Maka verdictnya adalah...:  Len kali, Atok belilah yang sama.

Atok:  Aik.  Aku pulak??

Haha.  Ye lah.  Dah tau budaknya umur begini.  Bukunya pun sama je takde beza tapi kalo dah apgred sekilo, yang lagi sorang tu pun kena la sama...


Sabtu, 25 Disember 2010

a wish for christmas

Watikah hari ini adalah...


Credit to Kinki Chao


Wishing all a Merry Christmas
and
a Happy New Year.
 



With love,

Jumaat, 24 Disember 2010

lumba haram

Watikah hari ini adalah...


Perkara ni was in the papers over a month ago: 19 November 2010. 

Ruginya membunuh diri begitu saja.  Meninggal tanpa wasiat.  Pergi untuk membuktikan yang mereka berani kepada kawan dan diri sendiri. 

Terasa murahnya nyawa.

Tetapi tidak. 

...sebab orang yang menyayangi mereka akan lebih bersedih kerana mereka meninggal dunia ketika melakukan perkara yang sia-sia.

Yang pasti, perkara ini masih berlaku.  Yang masih hidup dengan sihat.  Yang masih hidup dengan kecacatan akibatnya.  Yang telah meninggalkan kita dengan cara begini.

Ini hanyalah sekadar mengingatkan diri sendiri mengenainya. 

Apa-apa pun, Al-Fatihah kepada mereka yang tiada lagi bersama kita.

Salam Jumaat kepada semua.

Khamis, 23 Disember 2010

ninja joe @ sunway pyramid

Watikah hari ini adalah...

It's new in the market.  Just next to TGI Friday's in Sunway Pyramid new block. 

HEH.




Just make sure you don't TER-go menonong for dinner there okay...  Please note that this pesanan applies to your faith and religion ya.  Jangan kata pulak aku tak bagi pergi bagi mereka yang boleh makan khinzir.  If you can eat and you want to try, please go ahead.   

Again, this applies to your faith and religion.  Kalau haram hukumnya, maka ia tetap haram.

Over and out...

Ikan Pari for Papa

Watikah hari ini adalah...

One night I came home and found a note below this. 

How sweet is this?

Extremely.  Just shows how much Papa is loved.





Rabu, 22 Disember 2010

state of mind

Watikah hari ini adalah...



At least I knew where the stench came from while making a couple of rounds at that jogging spot in Section 7, Shah Alam. 

So sedih. 



Selasa, 21 Disember 2010

apa la nak jadi ngan aku nih...

Watikah hari ini adalah...

Okeh.  Kejadian ini berlaku pada Ahad, 19 December 2010.

Aku keluar dengan my sister and our children.  Mudik ke hulu.  We basically didn't get what we were looking for, so we headed for dinner.  Bebudak pun dah merengek lapar.  So did dinner. 

Masa makan tu pun, anak-anak aku dah bergolek kat lantai kedai.  Muka chot sana sini.  Merajuk la kejap.  Perangai jam tu...  Takpe lah.  Kalo ko marah, ko tak kenyang, bukan? 

So I told them, we can go and have some ice cream kat McD so they can play themselves out kat playground situ if they want.  Memasing pun dah huru-hara lah.  Nasib baik makan ice cream semua duduk setempat.  Ahli mesyuarat tingkap yang hillarious.  Dok gelakkan dialogue cerita kartun macam kita dialogue kan script cerita P Ramlee.  



"Kalo kau mahu senyap,
kau pergilah duduk di hospital!"




Skrip 1:
"Ya ini....  Sabdu tendang wau ya SARKIS"

Skrip 2:
"Pak Hamid, tutup mulutnya sikit.  Nanti dimasuk lalat."

Skrip 3:
"Ini saya tau ni.  Ini... hurup M"
 


Skrip 1:
"Kalau mau pindah ke tempat yang sejuk, pindahlah ke Kemeren Hailen."

Skrip 2:
"Kalau ikutkan hati, dah lama saya korek bijik mata awak."
"Oh.  Awak ingat muka saya ni batang pisang ye?"


Dah...  Kan tak pasal aku dah merepek tentang benda lain?  Haha.

Okeh.  Then they started playing.  Then tetiba sorang tanak main.  Then nak main.  Then majuk.  Then nanes.  Kena pikul terus nak balik. 

Then sent my sister home.  Gostan je keluar rumah, Cik Adik ngamuk. 

"Nenek!"  "Nenek!" "Nenek!"

Dah...  Kena la gostan, tepon lah soh Nenek dia keluar.  Jarang dia macam ni.  Biasanya babai je.

Then we left, balik rumah.  But some how when we got to the traffic light, tetiba Cik Adik je dah tersondol kat seat depan.  Terbaring.  Terkontang.  Merentan.  Menggelepor kat situ.  Lepas tu menangis berjuraian airmata.

I was speechless.  She's a strong girl.  Jarang dia nak berduka macam ni.  Tetiba je.  Paling kuat pun biasanya dia buat bising.  But to cry?  And I've never seen her pull something like that before.

So I took her on my lap and drove. 

Entah macam mana, sesampai je kat rumah, I couldn't find my phone.  Sebab I had to bukak gate and leave the kids in the car, dia nanges lagi.  Oh tak.  Dia nanges sebab dia tertekan tv and tv tu gambar dia jumping so maybe abang dia tegur dia menyebabkan dia telah merosakkan siaran perdana itu. 

Drove the car in, still no fon.  Harap maklum maid aku tu pekak badak.  Puas manggil.  Hon.  Aku rasa pakcik 10 rumah dari rumah aku pun boleh terus tolong pecahkan pintu rumah tu untuk aku. 

So again, I left the kids in the car.  Aku jalan ke belakang dan ketuk tingkap dia BEBERAPA kali.  For sure minah tu tengah turu dan sangkaan aku itu benar.  But she got out of her room and opened the door for us.  Brought the kids in havoc walau dia masih tercegat total loss macam babysitter anak Tom Hanks in Sleepless in Seatle.  Pi la tengok balik kalo korang tak ingat.

Aku masih godek kereta dan henbeg untuk fon.  Rupanya dia ada disitu.  Elok je dok tersusun celah tu.  Memang saja rezeki tu tak nampak.  Then aku tak pulak jumpa kunci kereta.  Uwah.  Jarang sekali aku nak cicir barang begitu.  Puas la korek poket, tengok balik kat lantai kereta, belakang kereta, korek poket balik.  Sekali lepas 10 minit, rupanya dah kat atas meja dalam rumah.

... ... ... ... ...  Okeh.  **sigh**

Then when I went out to work yesterday, I terperasan while I was reversing the car. 

"Eh.  Got lampu pasang eh?"  Rasa-rasa, dah panas.  Tutup. 

Check rear mirror.  "Eh.  Itu lampu bonet tak ketat ke?"  Check.  Rasa-rasa, dah panas.  Tutup.

On the way back to driver's seat ternampak kelibat cahaya kat tengah.  "Uh-oh."  Rasa-rasa, dah panas.  Tutup.

Jalanlah terus ke opis dengan kesyukuran tak terhingga sebab kereta takde masalah nak start.

Arrgh. 

Entah kenapa makin sengal aku ni. 

*sigh*




Isnin, 20 Disember 2010

cik adik yang comel itu

Watikah hari ini adalah...

Biasanya in the mornings, Cik Adik would wake up just before... either before I go, atau pun before I keluar dari bilik, paling-paling lewat pun.  The routine is to turun, have a bit of something for breakfast.  Melarat sikit sampai ke luar rumah before we salam, hug and kiss then baru I drive off. 

In her condition, it doesn't matter whether she pulls a face [which she rarely does] atau pun happy-happy, berat mata or what-nots, in the end, she lets me go after she salam with me.

But on one particular morning, aku yang terkelam-kabut dok la mencarik mana anak dara aku sorang ni.  Ke depan, ke belakang.  I thought she went up.  Aku naik dia takde.  Kat luar pun takde.  I thought I had probably missed her somewhere in between.

So I just decided...  Takpe lah.  Pegi je la kerja...

Tapi, tengah-tengah sarung kasut, aku sendiri terkejut...

Nak tau kenapa?

-


-


-


-


-


-


-


-


Saja je nak buat engkorang saspen....


-


-


-


-


-


-


-


-


-


-


-


-


-


-


-


-


 ...CEWAH CEWAH CEWAH...



BERTUAH TAK??!

Aku terus jadi blur dan tergamam.  Siap letak tangan macam boss tu...
"Ai mau lilek ma..."

How in the world did she manage to get in the car, and get the door closed in the first place?? 

Then my maid said, "Dia minta masuk jadi saya masukin aja ke dalam kereta".

Bestfriends engkorang yea.

Lelagi mentara tu ada camera dalam tangan. 
Teruslah aku tangkap!


Somehow bersyukur juga the fact that I didn't have to bring her to my work place that day either!

Ahad, 19 Disember 2010

Skudai is not Iskandar

Watikah hari ini adalah...

A few weeks ago kitorang ada tersadai kat satu mall in JB over a weekend.  Entah apa tah nama tempat tu.  Dekat-dekat dengan tempat yang diorang buat Adventure 4x4 thingy.  Yang confirm, bukan dekat Iskandar! 

Ceritanya begini...

Entah siapa Wak Labib bebenor tak check tempat tu kat mana sebelum memulakan perjalanan.  Encik Longan was so sure benda tu kat Iskandar.  Map ke...  Itinerary ke...  Indication kat mana tempat tu ke, satu haram tak ada.  Dia dok kata hari tu baca kat web kata kat Iskandar.  Aku pun laki soh tekan-tekan la GPS tu carik Iskandar while he drove. 

Mentara nak carik tu pun aku dah konpius.  Iskandar apa?  Seri ke, Kota ke, apa ke...  For sure, takde apa pun yang keluar bila tekan-tekan for Iskandar. 

Akak dari sampai sedar, jadi tak sedar, jadi sedar balik.  Sejam kau.  Siap diorang pi singgah balai polis lagi tanya kekalau diorang tau menatang Adventure tu kat mana.  Haha.  Yang paling best, polis pun tatau what he was talking about!

I terjaga dari tidur just while stopping at the balai polis.  Then he got in the car.  Then laki tanya, takde sapa boleh tolong ke?  Terus Encik Longan took out his phone, hayun kat telinga dan bertanya, "Kawan, mana venue benda ni? [pause] Oh, SKUDAI ka...?"

**Adeh**

Berkat orang baru bangun tido, aku pun bertanya, "Shouldn't that question be asked BEFORE we started this journey?" 

Dan oleh kerana semorang tensen, semorang pun gelak jua...  Termasuklah Encik Longan yang femes ngan sengih trademark dia tu.  Grrr. 

Sejam ko...

So sampai la kat Skudai tu...  All the Bapaks orang pi tengok menatang-menatang tu, kami Maks orang dengan Anaks orang pi la ngadap Tok Janggut scary ni.  Menjerit sakan Cik Adik.  Bukan menjerit kesukaan ye, kengkawan... 

"Aa-kut...!"

"Nanak!"

Abang Ngah oso like reluctant, dowan.

Lelagi menatang bergeraaak...  Gerak-gerak-gerak khas!

Gila nasib rumah aku tak ngadap menatang nih!  Scary siuuut...  Dah la besau nok mapuh.  Dibuatnya tetiba dia kena sawan angin terus jalan satu Skudai macam Gojira, baru ko tau!





Tapi biasa lah. Dah nama pun Mak. Jawapan standard Mak yang aku beri pada anak-anak adalah...

"TAKDE APA LAH. Kan Mak ada. And WOWWWW...  Dik, Abang Ngah... Look at the BIG RED BALLS over there..!!"

And we've always wondered how our mothers manage to sort these things out for us, whether we want/need them or not! Haha.

That is simply called, the art of diversion, my friend. ;)



Sabtu, 18 Disember 2010

CUT by Cathy Glass

Watikah hari ini adalah...

I got myself a book; CUT by Cathy Glass. 

Really, I couldn't put it down.  Finished it in 2 nights' sitting.

Cathy ni became foster parent to children yang needed perlindungan by chance.  That was how she met Dawn.  Dawn was her second foster child.

Dawn was thirteen when she came to the care of Cathy's.  Her hidden history that took so long to unravel.  She sleep walks.  Even bila dia sleepwalking pun, the things that she does were mindboggling.  She goes out drinking.  Runs away from home but comes back to Cathy when she needed to.  Skips school.  Cuts herself.  She keeps herself away from anak Cathy tu bila budak tu dah besar dalam setahun lebih.  Bukan keeping self away...  More to like being in fear towards the child herself. 

Only one thing was clear yang Bapak and his new family doesn't want to do anything with her.  And Mak dia pulak, rejects her, just the same her partner, Mike, benci gila kat Dawn.  They can't be in the same room together.  She even had to stay in her room sampai mamat sengal tu habis makan and blah before she could go out of her room.  Sengal tak?  Double...  Triple blow of rejection for a child like that.  Some more, she's so young tau.  Baru je umur 13 tahun.

In the end, when everyone became transparent and the truth was out, she finally got the right help.  By then, she didn't fuss about it either, didn't run and didn't 'punish' herself for it.  

Then the tanda tanya was the vacuum period from age 4-9 years old pulak tu.  No one knew where she was.  Some claimed she stayed with her mom, ada yang kata stayed with her dad.  No one knew where she was.  Dawn herself pun tak ingat.  Kesian tak?  Where was she selama 5 tahun tu?

Not giving so much of the book for you...  But every thing came through in the end. 

It surprised me in the end that this was a true story.  ...Bikos I oso tak perasan that the character's name is the same as the author.  And what caught you in the last  probable 10 pages will make so much sense and then you realize again that this character isn't made up.  Dawn is a real person.  And for sure, ramai lagi yang macam dia ni. 

I thought it was a good read.  Quite inspiring yang membuatkan kita able to quantify our ability as a parent juga, somehow.

Good read.

*STRENGTH*SINCERITY*LOVE*


Jumaat, 17 Disember 2010

siapa lebih tinggi sebenarnya?

Watikah hari ini adalah...

Ingat tak entry aku about MURAL tu?  Well...  Ada penambahan koleksi rupanya.  Nak buek camno.  Datang pun sekarang musim cuti sekolah.  Kang kalo tak bagi pensel, crayon ke rupa...  Abeh pulak dapor diorang kerjakan kang.

Nah.  Buat santapan mata...








Nak saman Toy Story 3 boleh?  ...sebab bagi idea begitu...  BEGITU.

*sigh*


Khamis, 16 Disember 2010

hambek ko!

Watikah hari ini adalah...

Last Saturday we were in Centro Klang and walked into a clearance sale buku lama.  So the kids stayed at the place yang ada buku budak while aku pun dok la nyelak carik buku orang besar.  Tengah-tengah tu Cik Adik terjumpa sebuku Hello Kitty.  Memang terus nak kena grab pun, so she carried the book around while abang-abang pun dok belek buku mana diorang nak. 

Sedang-sedang tu, pompuan tu datang, dok membetulkan balik susunan buku tu.  I can tell you there wasn't any rough-housing that happened there.  Takde la baling-baling buku ke apa.  Heran jugak apa tersampuk ngan bebudak tu sampai semuanya good boy dok situ je elok-elok.  Haha. 

But whatever it is, gua bengang la kan.  Macam la terrible sesangat. takat senget pun tak sampai 1cm at one corner.  Tapi muka dia dah cam cipan. 

"Dah boys.  Don't touch the books there anymore bikos the Aunty doesn't like it.  It bothers her very much that you were touching her books."  <----- Amacam.  Emo tak?

But seriously, ayat macam tu mana ada effect kat orang macam tu kan? 

Macam mana pun, walau nyampah ngan orang macam tu, aku tetap TERPAKSA membeli darinya kerana...


-


-


-


-


-


-


-


-


-


-


-


-


-


-





Aku tak perlu eksplen kenapa kan? 

Hik hik. 

**mabuk cinta***

Rabu, 15 Disember 2010

Waduh kiutnya aku maseh walau terasa rembulan

Watikah hari ini adalah...


Waduh kiutnya aku maseh walau terasa rembulan
kesengalannya hari ni!

Hari aku sengal.  Okeh.  Aku mengaku.  Aku tipu.  HARI-HARI aku sengal. 

On Monday, my sister telah meng-hot alert-kan aku when she was telling me dia dah settle beli buku anak-anak dia.  Marah betul aku dengan diri sendiri.  Cemana aku boleh lupa?  Tak guna punya Mak.  Tu lah.  Angau je lagi dengan laki.  Sebok bercinta, tak ingat anak sendiri.  <----- Apa ni dey?

Anyway, dah selang berapa hari ni baru la teringat balik at noon.  So I tried calling the school.  Ye lah.  Kang dibuatnya ko pergi pepanas buta tetau je koperasi tutup ke.  Lagi buang karen. 

No. 

First, I tried looking for the school's number.  BING-ed pun tak jumpa.  Naik untut la kejap.  Bukannya apa.  Huru-harakan dah jadinya?  Bukak one site to another pun tak gak jumpa.  Last-last tepon je la the reliable 103. 

Then I got the school...  Katanya, koperasi opens from 9.00am - 1.30pm daily. 

"Sampai 1.30tgh JE??" aku sergah orang tu. 

"Iye," jawab orang tu berlenggok dan bersedia untuk gelakkan aku sebab dia tau mode aku memang sudah huru-hara waktu tu. 

Heh.  Jam tu sudah past noon ley.  Aku terus hangkut segala barang, hampir tercicir sandal dan terus bergegas keluar.  Aku tau aku dah mode badut sebab orang front office dah gelakkan aku.  Abang Samar pun hangguk-hangguk mentara aku eksplen pada kadar ketapi Jepun. 

Sampai je sekolah, aku rasa amat direstui sebab ada sorang je kat depan aku.  Mintak la list.  Tengok list pun dah tatau apa yang aku baca.  Bijik mata naik atas, turun bawah, naik atas, turun bawah, naik atas, turun bawah; satu hapa pun tak masuk dalam otak.  Aku pun kata pada makcik pengerusi koperasi tu, mintak je apa barang yang penting je dan terus dia uruskan.

Orang koperasi tu pun kira... 

"RM25 je ye," katanya. 

"Huh??  [pause]  Berapa?" aku tanya. 

"RM25," ulangnya lagi. 

Aku gosok-gosok telinga tak percaya.  Tengok pulak plastik tu.  Huh??  Kenapa buku dia buku latihan coklat tu je?  Huh??  Berdialog-dialog monologue aku dalam kepala jam tu. 

KONFIUS GILA!

"Buku teks ke apa ke...  tak ada?" aku tanya. 

"Itu yang lelain tu, nanti Cikgu advise masa bukak sekolah," dia kata dengan konpiden. 

Pada saat itulah aku sesangat dah tak gosok telinga.  Aku tukar.  Aku gosok kepala.  Gosok sesangat.  Kalo ada rotan pun aku rasa aku terus merotan diri sendiri.  Macam mamat Albino cerita The Da Vinci Code tu.  Memang nak noti chair segala la kan...

Sebabnya... 

-


-


-


-


-


-


-


-


-


-


-


-


-


-


Mangkuk hayun punya Mak! 
Bukan ke hari tu masa sekolah nak tutup Cikgu semua dah distribute segala buku anak awak tu kepada anak awak tu?
Bongok...



Hehehe. [Kenyih]


inilah akibatnya membelikan anak crayon

Watikah hari ini adalah...

Masa kita memula pindah rumah, kami beli perabot.  Then we got this wonderful table to grace the entrance.  Wonderful wonderful piece of wooden craft supplied by my designer adik ipar.  So apakah perasaan anda bila ko tengah menonggeng nak pickup barang kat tepi tu tetiba ternampak ni...


-


-


-


-


-


-


-


-


-


-


-


-


-


-


-


-

-


-


-


-


-


-


-


-



Amacam.

Ada rasa mau nanes ka?


Selasa, 14 Disember 2010

hari ni hari selasa

Watikah hari ini adalah...

Hari ni I biasa je.  Nak blog apa pun tatau.  Baru lepas makan nasik kandar tadi.  Kenyang.  Alhamdulillah.  Kerja pun okei-okei je.  Kerja folo up apa yang terbengkalai.  Administrative je.

Esok tatau pulak rezeki kerjanya apa.

InsyaAllah, okay.

ep dia!

Watikah hari ini adalah...

I bought birthday present Abang Ngah berbulan-bulan in advance.  Sebab aku suka.  Aku terus grab.  Dan aku tau dia suka.  So lantaklah berbulan lagi but I just got it for him.  Kebetulan pun we were supposed to be travelling pun around the time of his birthday.

Gila excited ni beb...
Bertambah pulak dengan other Cars merchandise that we so happened to terjumpa dalam a week or two before his birthday yang lagi memberangsangkan budak tu.  I suppose, he was the happiest boy on that day.  Made me very happy :D indeed!

Then the whole time dia dok gi skolah bawak beg yang skolah dia bagi.  Memula kosong and plain.  After a week or two, balik rumah bawak beg dah terconteng nama Abang Ngah kat beg dengan nama class dia dengan marker kaler biru.  Adeh.  Nasib baik beg tu skolah yang bagi.  Lagi pun majority budak dalam class dia bawak beg sama.  Siap pernah bawak balik beg skolah girl lagi.  Haha.

A few months later, finally bila dalam sebulan nak masuk cuti sekolah tu, we gave in lah to Abang Ngah.  Dia dok la teringin nak pakai beg Cars tu gi skolah.  Happiest boy again. 

Tapi... setelah beberapa minggu dia dah habis sekolah, Bapak budak terteleng sesuatu...


-


-


-


-


-


-


-


-


-


-


Ko percaya tak ni?


 
 Puas aku dok memadam tu.

Sampai hati betul lah ko ni Teacher...
Ada ramai ke kat dalam kelas Abang Ngah yang pakai beg cengginik sampai nak kena conteng jugak ngan marker biru ko tu... haaah???
**nanes**

Isnin, 13 Disember 2010

apa laaaa saja...

Watikah hari ini adalah...

Pada saat ini, saya adalah sesangat rajin.  Rajin sangan buat benda bukan-bukan.  Sebab...  dari awal pagi sampai ke petang tinggal lagi 2 jam je waktu bekerja hari ni habis, tak habis-habis menatang claim ni aku kerjakan!

Gi makan lagi best!

Kisah Ultraman Gaia

Watikah hari ini adalah...

Hari tu kitorang ada pi kedai video.  Abang Ngah dok ngaruk nak VCD Ultraman.  Ni nak bagi scene otromen tu jugak.  Sama ada adegan Mak dia mengfirenya atau pun dia terjah jatuh rak-rak tu satu kali.  Haha.  Okei la.  Tipu.  Kami anak-beranak adalah orang baik-baik belaka.  Haha.

But he was so persistent.  Nak jugak.  Nak jugak.  Nak jugak.  [Macam masih terngiang-ngiang je nih.  Haha.  Over.]  So Mak pun tengok.  Harga citer macam ni pun nak makan puloh ke??  Okei la.  Ada yang tak sampai puloh.  Aku dok tertumpu tenggek tengok kat kotak clearance. 

Maka aku jumpa la satu...  Setakat RM12 je, okeh la tu.  Murah pun ya.  Elok le dari yang puluhan hengget tu.  And Abang Ngah tu tak pedulik pun Otromen Taro ke apa species pun.  He was happy enough dapat movie keturunan Otromen, apa-apa pun.  Maka, dia pun tergolek sukahati dan aku telah menjadi the best Mak in the world pada ketika itu.  Haha.

Dah tu pasang laaaa....  Keluar la suara-suara.  Mula-mula sayup-sayup je.  Lepas tu makin lama makin menjadi, "Eh.  Ni bahasa Otromen ke???"  Makin lama makin konpius!

Sebab bahasa menatang apa sepatah haram pun tak paham.  Setting punya setting, sama je.  Abang Long dah pening.  Aku dah paksa mujuk sesungguh Abang Ngah soh tutup.  Tapi dia tak pedulik.  Dia nak jugak.  Nak jugak.  Nak jugak!  Drama genting pulak jap tu.

Ko nak tau kenapa...??? 


-


-


-


-


-


-


-


-


-



...Sebab... citer Otromen dia tu... dalam bahasa CINA!  Saper yang paham??!!  Patutlah murah nak mampus dari harga VCD yang lelain tu.... 

Sungguh jahat VCD itu


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails