Selasa, 31 Mei 2011

Huru-hara

I've been so occupied I want to vomit. Nak vomit jawab email. Nak vomit pikir esok hari.

Blekh! Blekh!! Blekh!! --> this would be in the largest font in RED if I could!

Malam ni pun kena buli. Diorang uli Mak diorang macam roti. Panjat sana, raba sana, jilat situ, panjat entah memana entah. Dasar mengantuk. Huru-hara tahapahapatah.

Saya pun... Sampai najis pun tertinggal di tengah jalan. Hahahahaha. Lantak ler engkorang nak pikir tu cemana.

Dah la ada sikit PMS. Nak ngemas pun tak nyempat. Jeles je tengok opismet sesedap main shredder. Gua pun tingin gak. Tapi dok nyempat. Itu, main shredder kalu, kena satu hari suntuk lari dari komputer, tepon, printer, tetikus dan berbagai jenis menatang lagi.

Sigh. Aku sangat... Berharap, intention untuk tidak offend enibadi tidak menjadi sesuatu yang menyentuh jiwa raga sanubari enibadi.

Ah. Sudahlah. I hope I can sleep through tonight.

Now I'm simply huru-hara.

Nadia.Is.Huruhara
Sent via BlackBerry from Maxis

Isnin, 30 Mei 2011

Seakansawan

Watikah hari ini adalah...

Aku seakansawan.  Bukan.  Ko salah baca tu.  Bukan angkasawan.  Macam pening.

Hidup begitu ceria hari ni.  Sangat ceria sehinggakan aku rasa mungkin aku memerlukan 5 shots of cappucinno dan lepas tu gi melalak ke klinik sebab overshot hinggakan kena sakit tekak and migraine attack. 


I'm not sleeping.  Ai seriyes dengan yu ni...


Kenot open my eyes.  But yet, people call me left and right.  I thought I had caught up with last Friday but alas, Friday has caught up with me today.  Even kalau aku pinjam cimata apek tu pun tak kan menjadi.  ...Bikos people call me lei.  They kenot see me waaat...

Saya perlu kofi.

Tengs.

Selasa, 24 Mei 2011

Tepuk-tepuk dahi

Watikah hari ini adalah...

Apa nak jadi ngan aku ni...  Dah tua pun ya...  Tapi sedangkan orang tua yang aku tau pun takde sampai tahap aku sekarang ni.  To think of it, I may be that old senile pompuan yang menyusahkan orang sebab dia sendiri nyampah ngan diri sendiri sebab begitu begitu.  Begitu. 

Semalam aku teringat yang transport Memi tak sihat.  So I called her, asking her how the kids are gonna get to school.  I was trying to see and was considering asking my boss to go out early for lunch to send them off if Memi couldn't.  So she tells me it's getting fixed now and hopefully she could send them on time and paused.  She then calmly asked me.

Memi:  Mak, bukan ke Abang Long pergi sekolah dengan van?

Omaigod.  MasyaAllah.  Apakah.  Benar. 

Then petang sikit she texted me saying that Miss C is demam so she gets to go off early.  Okay la so that I'm aware I kena pegi lah sekolah to fetch Abang Long petang tu. 

And the conversation went.

Me: Today is Tuesday so it's 6:30pm?

Me: Eh.

Me: Monday ek?

Me: Hish I ni...  Apa nak jadi

Memi: Monday Mak!!!!!

Me: Yeah yeah! *gambor tutup mata*

Memi: Haiyooooo

Memi: Yes 6:30pm

Me: Ok *thumbs up* *gambor tutup mata* *gambor star*

Memi: *gambo kopi*

Me: Yeah...  *sigh*

Ni ada kut maknanya nak kena khatam AlQuran ni... 


Supergran has got better memory than me kut...
What happened to the story la ha...
Supergran, are you okei?

Sekian.

Isnin, 23 Mei 2011

Mentor Sunday

Watikah hari ini adalah...

I don't follow Mentor.  But semalam dapat la tangkap the final 4 punya show.  I thought the performance by Edry's girl was nice with the layout of the stage and all.  And Shiha, I think, she can sing with a full package with looks, moves and all la. 

Then came Black out to sing. 

Terus cakap kat laki akak, "Ya Allah.  Wujud lagi ke lagu-lagu macam ni (jiwa rentan)??!"  Seriously aku sangka sudah pupus sub-species begitu.  Well, laki aku tak sihat so dia cuma cakap lagu tu tak sesuai dengan Black je.  Eleh.  Kalau dia sihat pun dia akan cakap lagu tu tak sesuai dengan Black je.  Jiwa dia suci.  Haha.  Dah la pakai baju rock kapak bandana merata-rata.  Jaket kulit tu lagi.  Sekali nyanyi... 

Ala. 

Ala Black ni. 

Yu saje je tau.  Buat I rasa macam tarik rambut, hentak kaki dan berguling dari atas rumah hingga ke taman permainan kanak-kanak kat depan rumah tu, patah balik - on REPEAT sampai lagu abes.  It was like, "Seriously??!!!"  Lagu gayut cintan tak ke mana. Sofea Jane la.  Dewi Aleeya la.  Cliche tau.  Hang tau dok cliche?  Sofea Jane akak boley tahanlah lagi.  But Dewi Aleeya? 

[pause]

Are you serious?? 

Are you really serious about it man???

And you're proud of it too.... .... ....  [deadpan tone]

*tepok dahi*


He made me feel so like this
..... ..... .....

Anyway...  Throughout the day was warm.  I made brunch on Sunday. 

Nasi Lemak dengan ayam masak berempah, sambal sotong and apa tu...  ikan cencaru cili.  Aku main belasah je part ikan cencaru tu.  Tak penah buat.  Maid aku buat, macam tak masak je cili merah tu.  For sure, masaklah tapi macam tak best.  Laki terus sound jangan masak lagi, kat maid aku tu lah.  Sekali aku buat berani mati ni.  Rasa makanan adalah begitu penting.  Eeeee.  Oleh itu terus-teruslah Alhamdulillahhirabbilalamin...

Walau bagaimanapun, aku doa panjang tu masa goreng itu ikan.  Kenapa pulak ya?  Well, so far dalam banyak-banyak percubaan aku memasak dari sup, ke ayam, ke daging, ke berkuah, ke goreng berempah...  Aku sangat fail dengan goreng ikan.  Haha.  Entah.  Mungkin aku terlalu cepat or aku tak sabar.  Oleh itu, aku dok tepis-tepis kata kat maid, "Tengok ikan tu," mentara aku buat benda lain kekunun aku is the berry berry bizi gitu.  At one time tu macam dia tak flip pun ikan tu and so I did.  The tail of one fish broke.  Haha.  Then I flipped it again later on.  The tail of the other fish ALMOST broke.  *aih*

But the heat made me feel so restless.  Putting the kids to sleep was difficult.  Putting myself to sleep was difficult oso.  Lagi-lagi bila you are so tired.  Nak berdiri pun kaki sakit.  Ugh.  Me and my weight.  It made me feel agitated.  With the kids wanting to be ON me literally.  Like, "HEEELLLOOOOOooo... Mak ko belengas pun nak tenggek gak kat sini keeeeeee....????"

Well, obviously they didn't care.  Begitulah...



Khamis, 19 Mei 2011

Ahahaha

Watikah hari ini adalah...

I know I haven't written in a long time.  That would mean there are too many things that is happening or, aku sedang tak stress.  So...  Apakah maksud itu...  Sedangkan my daily staple reads pun tak terbaca.  Own blog page pun kekadang tak terbukak. 

Eee.  Kenapa macam tragis?  Macam lelagu pop rock cintan tahun era late 80's/90-an yang aku dok kedengaran sepetang tadi?  Eee.  {shudder}  Ia cuma mengingatkan aku of bad hair, bad makeup and awkward half-way boys.  Oh.  All of that with loose button up patterned shirts with ties in tights.  Ahahaha.





 
How did I come from that era?  Boleh tak tanak ngaku?  Boleh kut.  Bikos I was very American Top Ten and Solid Gold girl.  He he.

Okey la dah.

Rabu, 18 Mei 2011

doodie dam

Watikah hari ini adalah...

I don't expect you to understand kalau awak tu dah memang tidak pedulikan orang lain.  Muka je inesen.  Tapi tak reti nak fight for the people sedangkan awak tu ditugaskan untuk manage people.

You're a doodie!


Rabu, 11 Mei 2011

[termenung]

Watikah hari ini adalah...



Entah mengapa selama beberapa bulan ni, apa yang aku buat tak fall through.  Not saying that nothing completed.  It is more of like, you know you did this and that and searched for this and that but at the end of the day, you feel like you have achieved nothing sebab tak dapat jawapan.  It feels more begitu from Monday this week.

Mengapa ya?  Mungkin rezeki telah ditetapkan begitu.  Stagnant.  Perhaps God wants me to learn by finding ways to go around it.

Hmm.  At least that's a thought.

Isnin, 9 Mei 2011

.....

Watikah hari ini adalah...




I want one.

Jumaat, 6 Mei 2011

Friendships and BFFs

Watikah hari ini adalah...

Today is going pretty much alright.  But all I know is that I'm so mengantuk.  Ngantuk sesangat.  Macam nak bersungut gak.  Bersungut sesungut macam Abang Ngah.  Budak tu, bunyiknya, dari tingkat atas hingga ke dapur boleh dengar.  Tapi Mak tak lah sehebat tu.  Mak, biasa-biasa je... 

After so long, there are a few things that I get to discover. 

One was about the value of friendship.  It's the value of trust and understanding.

Two, was the value of friendship on the aspect of sincerity.

Well, so maybe it's just all about friendship lah.  Haha.

Friends are hard to come by.  I'm talking about BFFs.  For me, at least.  Dah bermacam-macam teori diketengahkan.  Dan bila dah tetua bangka ni baru la settled in a bit with the theories.  Some tell me I'm self-absorbed.  Well then again, maybe I am.  Connecting the dots is like, being lost in a hiking trail for me.  So of course I take more time and need to talk it out to understand WTH it is I'm trying to get at!

Okeh.  Sorry.  Tertinggi sora jap.

But to find real people who can actually take me as I am at this age...  I'm just thankful we crossed paths.

My quirkiness that they say, they find it amusing.  They don't hamper me down with being weird.  I just realized that I can be funny.  When I get depressed, they allow me space for me to understand it and gives me a push of direction while listening to me rant about it.  And how I appreciate it cause I know I can drone til your ears bleed! 

Then I discovered something that could've been rectified 10 years ago.  But then again, what's the point of telling it now.  And I take it as God's saying it's not meant to be and it wouldn't be something good for me to continue with.  So... done lah. 

For my BFFs, I just want to know, I love you guys. 









Alhamdulillah. We meet again all in time.

Thank you Allah.

Khamis, 5 Mei 2011

Anugerah Cinta

Watikah hari ini adalah...

I just love this.  It's nice.


The Real Value of RM2.99

Watikah hari ini adalah...

I went to the shops itu hari.  Then I came back with getah rambut and just kept staring at it. 

These sellers are smart.  How long ago was it yang duit Ringgit Malaysia DIBUNDARKAN kepada jumlah terdekat to abolish the use of 1 sen?  Just the same, kita at the consumers' end pulak tak perasan and main sauk je benda yang tertera harga thinking that RM2.99 IS the value of RM2.99 when it is SEBENARNYA berharga RM3.00.




Truthfully, I am not one to go through special price slash advertisements in papers.  Okaylah.  Aku pun sendiri kurang baca paper so we can put that fact aside.  But when I do, I just breeze through and flip right past that supermarket price slash ad.  And I'm sure the prices yang tertera tu musti ada yang bagi harga sen-sen yang tidak dibundarkan.  Yang kita ni pun...  "Wow, harga sekian hari RM0.38 sen je!"

So seriously, adakah kita sebenarnya agak tertipu dengan perwatakan harga yang diberi oleh penjual?  Ya, saya rasa begitu.  Then as consumers, maybe we can make noise that they should change the system sebab ni barang yang kita beli, like me with the getah rambut, bukannya beli kira kilo.  Sama dengan ubat cuci baju, ubat gigi, minyak masak and macam-macam lagi.  Semuanya dah pre-packed what...  Kita bukan beli nak kena timbang benda-benda macam tu.  Bundarkan je lah the value to exact figure.

I understand that they will pile everything at the RM0.99 price then total them up and then baru bundarkan the price.  Tapi, tak terasa ke macam sama, somehow? 

Dalam memusabahahkan diri, I took out a shopping receipt dated 13 April 2011.  Dibuatnya pulak total dia ngam-ngam mati kat 5sen.  Hmm.  So I kenot make real comparison.  But if you look at the bill itself balik, tak ke terasa macam sakit hati: 

I bought 34 barang and 31 out of 34 barang tu, semua harga hujung dia 9sen; walau pun harga dia mati kat 5sen as a total dan tak memakan lebih 1sen dari apa yang aku beli itu...?? 



Bear in mind, RM50 nowadays do not hold the same purchasing value as it was 5 years ago.  And maybe the right word is that, in the end, I felt cheated for the perbezaan published price on paper 1sen tu. 

Dan maka, begitulah ia.


Rabu, 4 Mei 2011

Reflexology: Beijing Natural Healthcare

Watikah hari ini adalah...

My brother-in-law had his wedding reception over the weekend.  But a lot of preparation took place getting there.  I think I contributed the masa paling kurang for the wedding.  I haven't been well plus the children was sick through the week juga.

Anyway, kaki aku have been in pain.  My sister gave me a number to call for reflexology.  Tukang urut pompuan datangnya, dari Beijing; and this woman put me in more pain to getting me better.  Seriously, I though she was slicing my foot with a knife.  However, she worked her way from the middle of my foot to my toes, up to the knee; downwards and upwards again sampai tiga kali for each leg.  Itu memang la make sure angin dah takde.  And tolong jangan tanya berapa banyak kali aku sendawa.  Perut aku siap boleh bunyik berkocak-kocak okeh...  Untuk orang yang tak biasa, for sure ingat aku ni mesin gas isi belon. Ya, ia adalah sedikit menakutkan.



The Feet Chart

I think I should share this info with you.  Walau pun aku masih berada dalam kesakitan akibat dikerjakan oleh wanita Beijing itu, I know I feel much better inside.  Takde lah sengal 33 macam seperti biasa.

This is the price breakdown:

Reflexology
1 jam = RM50.00
Free 1 jam bagi setiap 10 kali datang

Body Massage
1 jam = RM68.00
Free 1 jam bagi setiap 10 kali datang

Promo Package:
RM99.00 = Reflexology + Body Massage [1jam + 1jam]
Promo is valid until 31 December 2011

Beijing Natural Healthcare
77, Jalan Snuker S13/28,
40100 Shah Alam
Selangor Darul Ehsan
Telephone: +60355119617

Note:  Please call for appointment before you go.  


My husband and I went for the RM99.00 package.  We had to rotate mandangkan Cik Adik was with us so I did the kaki first and my husband started off with badan.

Perasaannya sangat bercampur aduk.  Jenis yang dia dah touch my feet... And I wanted to scream... But I couldn't because my nanti anak aku bangun tido [Ye, Cik Adik was stuck with me] and I oso couldn't lari out of the kedai bikos kaki aku sakit, dan aku tidak berjaya menidurkan diri sendiri kerana kesakitannya itu membuatku terjaga, maka fahamilah diriku ini. 

Then, she urut my body. 

She was holding down the points of my pain.  And then she used her elbows.  Gosh.

Gila beb.

Terkesima.

Gila punya terkesima.  Sampai mentara dia terlentangkan aku, aku terus tido.  Tertido ke, terpensan ke sebenarnya...  {pause}  Aku rasa aku terpensan sebenarnya.  {pause} Ye.  Mungkin... {langut} ...But then again, aku pun tatau.  But I understood the way she did it.  Dia buat supaya aku sihat.  Ni bukan urut sesukati.  She was trying to repair me.  And she did well.  Sebab badan aku tak terasa boyak macam hari-hari walau sengal dan bengkak sikit badan sebab dikerjakannya.

Even the reflexology was good.  Because it was worth the RM50 if I had opted for the reflexology tu sesaja.  Dia urut dari bawah ke atas, 3 kali rotation and betul-betul dia betulkan balik urat tu.  Kalau yang biasa-biasa je, tidak secara keseluruhan macam biasa.

Go try, but don't forget to set the appointment before you go ya!


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails