Isnin, 30 Ogos 2010

edisi video - gelak sampai nanes

Watikah hari ini adalah...

I came across this.  Gelak nak mampus okei...  Sampai ingat harus aku shut down je terus sebab gua dah sampai keluar air mata beb.  Tapi nak jugak kena tengok sampai habis.  Itu tengok silent takde volume tu.  Kalau dapat dengar, apatah lagi.

So, sharing is caring.



Hahaha. 


Watikah hari ini adalah...

Hari ni aku sangka aku boleh agak berpoya-poya.  Akan tetapi, tidak rupanya.  Ada mesyuarat kilat, petir, halilintar dan bermacam-macam jenis mesyuarat yang ada. 

Taken off the web.  Thanks [HERE]


Aku telah berapa lama tidak menulis.  Mungkin sebab aku terlalu sedated.  Or perhaps, not sedated enough to get to this point.  Entah.  Yang aku tau, precision itu agak lari.  Atau pun mungkin sebab semua setan dah kena ikat templeri sebulan telah mematahkan spring aku agar tidak dapat meroyan dan mengarut secara tragis.  Ye lah.  Jiwa aku ni sangatlah...  Begitu.  Nak mengarut pun harus ikhlas.  Haha.  Begitulah...

Perkataan tempeleri itu mengingatkan aku pada sorang ex-officemate 13 tahun dulu, Janet.  Dia tu kiut.  Haha.  Tapi slang dia sangat pekat.  So pernah once dia cuba eksplen tentang staff dia.  "Ini olang aaa kileje tempeleri saja."  Dan selanjutnya aku asik je bertanya kembali, "Kerja apa, Janet?" walaupun aku dah tau apa sebenarnya maksudnya.  Saja.  Haha.  Noti ya, Nadia ni...  Macam mana pun aku penuh dengan sifat kemanusiaan [bluek] dan cuba nak membetulkan dia:

Aku:  "Bukan la Janet...  Temparory."
Dia:  "Oh. Tempeleri."

Aku:  "Tem"
Dia:  "Tem"

Aku:  "Pa"
Dia:  "Pa"

Aku: "Rory"
Dia:  "Rory"

Aku: "Temparory"
Dia:  "Tempeleri"

I rest my case.  Haha.

Meja aku ada sedang sikit bersepah.  Nak buat filing.  Tapi lagi selesa kalau bila boss is out of the office.  You know for sure interruption adalah lebih minimal.

Tu lah dulu. 

Sebagai permulaan. 

Bai.


Jumaat, 27 Ogos 2010

Kurang daya saing

Agak lama aku tak blogging. Takde inspiron kut. Sungguh? Ada, sebenarnya. Tapi tahap mengarut yang kurang memuaskan. Sedang teruja dengan Twitter bekos I finally got it.

Dah. Ngantuk.

Babai.


Sent via BlackBerry from Maxis

Rabu, 25 Ogos 2010

I've been lagging behind blogging. So, have I been working much? Haha. That's a whole other thing. But indeed I have. Funny how it takes a while to grasp something that has bee there the whole time but needed deliberation about taking an action about it. In short. I'm not that smart. But when I do, I can figure out the hardest hypothesis!

Life has been a ride through. It's not easy. Of late. But I knew it was coming only didn't know what it was about. Now that it arrived, then it is settled.

Children are beautiful creatures. Sometimes it takes a whole effort to make them be the best of people. Sometimes we too get confused with methods, choices and the path we choose for them. Along the way, we break ourselves too. For all the good and bad.

Looking at the picture, don't we all yearn for that free spirited feeling we had once upon a time? Our souls were purer. Our daydreams were simpler. Our goals were easier.

I hope they all grow up to be the best of good things they can be. Just as the hope of any other parent out there. And the journey would be just as confusing as can be for both parents and the child itself.

Pray we all do well in life ~

Sent via BlackBerry from Maxis

Rabu, 18 Ogos 2010

Watikah hari ini adalah...

Kepala ni sedang terasa bengkaknya.  Kurang sedikit setelah dipicit secara tidak sengaja oleh Scha tadi.  [Ko...  Glamer tu aku letak nama ko...]  Dia punya la nak carik jugak bebola dalam bahu tu.  Nasib baik tangan aku tak terpelanting ke belakang terlepuk dia ke kan...  Macam bebola api jugak aku belahak.  Berat-berat sungguh hangen. 

Pagi tadi pun I pakai baju yang dengan konpiden diri that it is wearable.  Then I left the house with Abang Ngah.  Sambil-sambil driving tu, layan Babyface sampai termiss sekali lagi (what else is new), junction to Abang Ngah's school.  So, pusing la balik.  After dropping him off, I changed my mode to What's Left of Me by Nick Lachey. 

Ei.  I dono why la but that guy has some kind of effect on me...  Yeah la.  That one.  And Usher.  And John Legend.  Lagi, bakal menantuku Aizat.  Hihihi.  Ramai gila.  Hik hik.

Talking about Aizat, hari tu kan I meraban pasal dia.  Sekali, two days later laki aku tanya, "Nanti kita gi Kedai Musik Abdul Wahub dan beli CD.  Maybe you can get CD Aizat you tu ke..." 

Uih.  Mana aku bagitau mau itu CD??  Tapi I tewl you, perasaannya adalah...

ONE/  Akak guling-guling sambil sukahati sendiri. 

TWO/  Akak guling-guling sendiri sebab discovered Encik Black folo blog aku rupanya.  Hehe.

THREE/   Okei.  Baiklah.  Bebulan puasa ni tak baik menipu.  Maka, aku terpaksa mengaku.  Aku tipu.  Mana ada Kedai Musik Abdul Wahub? 

 
Bukti aku sudah memilikinya. 
Tapi bila sampai kat kedai tu sebenarnya huru-hara sikit sebab tatau nak amik yang ni or the latest one.  Kalo amik dedua kang...  Itu boleh dikatakan kategori agak tragis jugak tu.



Anyway, sambil-sambil menyanyi... 'You can have... what's left of meeeeee...." sensorang dalam keta tu, tutup radio, tutup henjin keta, tutup pintu...  Sekali kau...  TIGA butang aku terbukak beb.  Terbukak baeeek punya...  Gila lah.  Entah dah berapa orang nampak sukahati.  So hari ni, aku mengayakan fesyen terbaru dengan menyelak 3 paper clip pada butang and one pashmina over the front.  Well.  What choice to I have kan? 

[Though suddenly terdengar Encik Black at the back of my head saying, "Bukannya tak boleh jahit...".  Adeh.]   

Ye lah.  Ye lah.  Balik ni I jahit laaaaa...

Hmm.  Okei lah.  Terasa pening sikit ni.  I think nak kena baring jap.  Get the blood level lower a bit.

Babai.

Selasa, 17 Ogos 2010

happy birthday abang ngah!

Watikah hari ini adalah...

Birthday Abang Ngah is today.  He turns 4.  But since untuk menyenangkan semorang, kitorang buat koboi birthday [not what the father expected la sebab his mom was super sengal that day sebab dalam pada waktu sakit gigi dan bapak dia sangat geleng kepala dengan maknya] dekat sekolah dia.  SURPRISE!!!  Memang surprise la sungguh...  Tadak tipu punya.




HAPPY BIRTHDAY ELYAS!

xoxo Bekos we lasy yu berry much xoxox


orang baru belajar

Watikah hari ini adalah...

Orang ni baru je belajor-belajor bega gambar.  Nak posting lah ni.

Alice in Wonderland


Farmville


Tea Time at Noon


Delicious di Delicious


Cucu tak cukup quorum
(Ado laie 2 kek Sabah)


Gara-gara lampu bentuk kiub air batu


Ni jangan cakap la...  Ingatkan Mak ko je sangap jam tu.
Tapi kalo Mak sangap pun, takde nyer Mak nak menSuperWomankan
diri sendiri macam engkorang ni.


farmville

Watikah hari ini adalah...

It has been quite a while since I last wrote.  Perasaan agak stabil, nampaknya.  Begitulah.  Gossip pun hanya bagi kes-kes terpencil.  Huh.  Apa kes?  Kalau ada rasa sikit mereng pun, takat meraban gitu-gitu je la.  Laki Akak dengar je sampai bengkak telinga.  Eih.  Kalau tidak pun bengkak mata dan dada sebab tak tahan tengok bini bertangan BB je.  

Some time before puasa, we all pergi ber-Farmville kat somewhere somewhere.  Perasaan?  Uih.  Ko jangan tanya Dik.  Tak terkata.  Janji Akak menang pertandingan mengasingkan ulam dari rumput.  Akak jadi Puspawangi kau...  Apa kelas tak kelas?  Puspawangi - Satu dalam seribu.  Haha.  Ko layan je la ek?

Nak loading gambar bebanyak has proved to be frustrating for me.  Mana tak nya...  Sambil-sambil loading gambar tu, there's printing, Air Asia, multiple other sites, Excel Sheet and Microsoft Outlook going on altogether. 

Maka, sudah lah sudah.  Tengok je la satu gambar ni.  Buat syarat.

Abang Long dengan kazen-kazen.


Memi Is Kiut
PS. Itu Akak ngan Cik Adik tu kat belakang tu.


Para petani usahawan berjaya


Cik Adik dengan ARAF. Sengih je la budak tu.


Ooops!  Hik.  Gambar tak releven eh?
Sorriee...  Ai tak sengaja yuuu...  Ala yu niii...
Ai kan cintekan yuuu...  Yu sorang je.
Ai promise...



Uiks.  Kata tadi satu je gambar?  Melampau betul sampai 5 gambar pulak nak letak. 

Itu bukan melampau...  Itu namanya demanding.  <---  Oh.  Apakah?
Ni belum letak gambar mekanan kat bazaar Ramadhan lagi ni... 

Salam Ramadhan dan selamat berbuka puasa!


Khamis, 12 Ogos 2010

sakit gigi ni

Watikah hari ini adalah...

I am having a bad toothache.  Namun kerja yang ada ni adalah mengkoling-koling edibadi yang mana ia adalah sedikit rengsa nak buat in this condition.  Lebih mau mengambil air batu dan sondol muka kepadanya.  Itu adalah sangat mau.  Kerana toothache ini ada masanya membuatkan aku seperti mau membaling sesuatu.  Aku juga telah memohon agar ditumbuk oleh suamiku agar hilang kesakitan ini.  Itu bukan request memain ye kengkawan.  Selagi korang tak kena, you'll never know how it feels like.

Saya mau nanes.  Kol banyak klinik.  Ada yang boleh buat.  Ada yang tak boleh buat.  Ada yang tiada x-ray.  Ada sangat mahal.  Ada yang harga okei.  Finally bila dah shortlist, non are free today.

Nak menjerit pun tak ada mood.

Dah lah.

Isnin, 9 Ogos 2010

Eat at Mantra, Sunway Pyramid

Watikah hari ini adalah...

Hari ni aku sakit kepala.  Perut pun penuh.  Terasa keji kerana memakai koset buduh tapi sangat membantu ini.  Mana tidaknya.  Makan juice yang menstabilkan isi kandung badan ni.  Pakek lagi koset yang memang mengeluarkan angin aku nih.  Over that was also my Quaker Oat I had this morning.  So it's like triple whammy.  Dan dan pulak ada one department ajak aku mentedarah jamuan sempena nak berpuasa ni.  Oh sungguh tidak.  Tidak boleh.  Bukan tidak sudi ye.  Tidak boleh dah.  Rugi aku kan?  Tapi Encik Black pasti berbangga dengan aku.  Haha.  [Totop mata]

Tapi nak buat cemana...  Dah Akak pun suka makan.  Though I do feel lately ni macam aku ni dah kurang percentage bess nyer sebab aku ni bess kalau dibuat ajak makan...  Now like, even if I eat pun, I'd be taking so long of a time sampai orang lain boleh terasa mengantuk.  Haha.  As one should pun.  Kita makan mana boleh telan je pun.  Buat sembelit je gitu.  Kena kunyak lumat dulu baru telan right?

So talking-talking about food, I post some pics I took when we went for dinner dekat Mantra, Sunway Pyramid a while back. 

Love the food!

@ MANTRA - Sunway Pyramid
Precise location: Old wing, next to Sushi King/Tony Roma's around the ice skating ring


I dunno what we ordered.  Tak ingat nama-namanya.


Tandoori and Garlic Naan. 
Tolong order Garlic Naan dia ya sebab sangat sedap nak mampus!


This was what I had on my plate. Sikit je.
[Apa yang nampak la kan...]


Pinggan yang kosong... 
Pandai akak makan kan?  Haha.
[Entah dah berapa keping naan dah tala dah mentara ni??!]


Cik Adik dan Nenek


The food there is wonderful.  It may take some time before you get your food but you can sidai cuci-cuci mata tengok Sunway Lagoon while waiting.  So it's not so bad.

And isn't it amazing that posting those photos didn't make me yearn for food?  **sigh**  I miss eating though.  You can count of that.  But I surely need my health back.


Khamis, 5 Ogos 2010

budak-budak ni kan...

Watikah hari ini adalah...

Adik-beradik ni kan generally, bila bermuafakat, benar-benar bermuafakat.  Bila tidak, I knock my abang's head and smile and then watch abang cry.  Or, I lick abang bekos I love him and bekos abang is so concentrating on the show he's watching.  Or, I go destroy my adik-adik punya toys bekos I geram I got licked and knocked in the head by them.

Haha.  Kids.  After a few years, we all grow up differently.  Different lives.  Different destinies.

But for now, biarlah diorang belajar bermuafakat. 

I'll just have this scene in memory. 
And I hope it'll stay that way - for the longest time possible. 

But you guys should see when Cik Adik comes with a hanger around the house chasing all the brothers!  You really la dono nak gelak ke, nak marah ke...  Ye lah.  Sambil berjalan tu, sengih dia lebar.  Haha

life is... lemon ginger tea

Watikah hari ini adalah...

I got bored again.  So I changed my layout again. 

Kalo ko tak suka, ada aku kesah ke?  Tapi pendapat umum adalah masih berharga sebab engkorang jugak yang kena bersekang mata nak membaca menatang apa yang aku tulis ni kan?

Just caught up with some news and opened up lives with someone.  Yes, life can be interesting.  Tak.  Salah tu.  Salah sesangat.  Bekos life IS interesting.  Banyak masin, manis, payau, langau, toya, tak berasa...  Macam-macam ada.  Aku tak tipu kan?  Langsung tak.  Cuma rating tu je nak kita kena pandai balance kan.  Jangan jadi macam aku.  Semua rasa singgahlah kat diri ni.  Cuma sebab aku sengal, selalu je tak perasan.  Bila perasan, selalu je la takde perasaan.

Bukannya apa. It's how you build yourself la kut. For me, better precaution. Better take measures before one gets hurt even more. Better now than later. Gitu la. Gila tak? But I think kan... If I am not the way I am, I would probably not be able to handle tinggal jauh from my own husband for long duration. And perhaps it's because of that, I became jadi lebih protective of own heart.

LEMON GINGER TEA
Air yang memang aku tak boleh nak eksplen kat engkorang cemana rasanya... 
Special gila sampai ia telah membuatkan aku hampir menangis nak menghabiskannya.
Seriyes aku tak tipu okei...  But it's good if you've got the flu.

Dan kaitannya adalah...?
Benda yang kelat, yang tak bess, yang tak sedap, yang kena jugak lalu... 
Itulah sebenarnya ubat/persiapan untuk diri kita.
So nak tak nak, habiskan je lah.  Nak tak nak, lalu je lah.


ugh

Watikah hari ini adalah...

I haven't written lama dah.  Haven't been feeling well these past few days.  I don't know whether it's the airconditioning or what lah.  But I know it's near Ramadhan so biasanya bulan tersebut adalah dry and striking. 

So how do I explain myself?  Do I have to explain pun?  Tak kan?  So tak payah lah. 

Taken off the web.  Thanks [HERE]
Maaf, ini bukan gambar aku. 
Kalau aku sakit kepala, aku tidak lah can still maintain seksi cengginik.
Eleh.  Jam tak sakit kepala pun tak seksi.  Apa lu citer beb?

Yang tau, kepala ni sedang berdenyut.  A healthy normal person would probably be down sleeping on paracetamol sudah.  Denyutan itu baru nak surface bertubi on my right side of the head.  And I've been expelling wind since morning.  Good la expel wind dari I have them still inside of me.  But ia adalah memenatkan juga.  Plus it's so rude for others to have to sit and listen to it.  It's something that you can't control.  Because the end result would be, you wanna hear me burp or you want to have me fart all over you?  So which one?  You choose.

I have given myself to some shakes.  I am believing that they would also help me to balance out whatever is not in my body.  And I so do hope that my bulu kaki would then stop growing as it did for the past 33 years but suddenly ada for the last 6 months or so.  Sekali keluar macam Morning Glory tu.  [Tulun... Tulun... <--- tulun yang tak ada perasaan]

Aih.  I nak tulis pun macam takde mood.  I just want to duduk dendiam.  Read blogs.  Go cuci mata blog shopping.  Go berangan pigi holiday...  Bila la nak sampai Disneyland ke...  Gold Coast ke...  Sydney ke...  Nak gi balik kampung jenjalan kat Seal, masih sedang tak cukup.  Ye lah.  Anak makin ramai.  Nak bawak sekarang, surely they won't remember it in the next 10 years dan maka nya the trip wouldn't mean anything pun in the end for them.     

Whatever it is juga, I must remember I have to leave by 11am.  Saya kena hantar Abang Long pigi sekolah lei.  Memi is off for her belly check up. 

Oh tidak perlu.  Memi dapat habis check up awal.  So I can stay. 

Maybe I'll stay in je.  Keluar opis pun buat sakit kepala je. 

PS.  Aku telah dimurahkan rezeki mendapat Nasi Lemak Perrkkh dan kuih muih ihsan dari insan-insan terpilih hari ni.  Semoga mereka dilimpahi dengan rezeki buat mereka.


Isnin, 2 Ogos 2010

Pada suatu hari, kami makan malam.

Watikah hari ini adalah...

Pada suatu hari, kami makan malam.  Ada hidangan sup ayam yang menjadi rebutan pelbagai pihak. 

Abang Long juga mahukan sup tersebut.    "Oops, alamak, dah terrbanyak pulak soup pulak," katanya.  Dia telah mengambil terlalu banyak sup tanpa isinya langsung maka perkara ini telah terjadi.


Lepas tu Cik Adik pulak nampak.  Secara tiba-tiba pada kadar segera, sambil berdiri di atas kerusi menyandarkan perut ke meja, dengan immediately nya perkara ini pula telah berlaku...


Then after that it became...  "Ken yu pikche mi Maaak...?" 


Adakah ini bermaksud Abang Ngah saja mungkin yang ada table manners?  Well, it is samaada itu, atau pun dia tidak berbuat demikian sebab lagi laju makan jika bersuap.  [pensan]

~ THE END ~



Pada suatu hari, Mak bangun pagi.

Watikah hari ini adalah...

Pada suatu hari, Mak bangun pagi. 

Mak nak mandi. 

Mak nak kena pergi kerja pagi tu. 

Mak pun masuk bilik air. 

Kelihatannya semua seperti biasa. 

Water heater masih berada di tempat yang sama. 

Shower di tempat yang sepatutnya. 

Kedudukan tiada beza.



Sedang-sedang Mak sedang nak merasa air suam atau tidak itu,
mata terpandang kepada sesuatu.

Uiks. 

Apakah??

-

-

-

-

-

................Betuah punya anak-anak...............
...............................................................................
...............................................................................

-

-

-

-

-

Adakah korang nampak apa yang aku nampak?
Sila tengok betul-betul.


Ada pulak menatang hijau ni kat atas.

Camne boleh sampai kat atas tu?

Cuba korang citer dan eksplen kat aku sikit??


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails