Gadget

Kandungan ini tidak tersedia melalui sambungan tersulit.

Rabu, 30 Jun 2010

Pada suatu hari...

Malam ni aku masak. Lama dah dapur tak berasap. Peti ais rosak. Barang kenot stock up. Maka akak sub aje la kat kedai makcik depan rumah tu. Saja la. Bagi dia bisnes sikit. Amal jariah. Haha.

Disebabkan peti ais tu sampai gak within an hour dari waktu dibeli tu [towkey baik ati tuuuu... (Juih)], aku, first thing in the morning telah meng-on-kan terus menatang tu. Eh. Peti ais baru. Kenot kol menatang. Nak bagi nama lah. Nama dia kita bagi nama apa ek? Okei. Aku dengan ini menganugerahkan namanya sebagai peti ais Toshiba. Pandai tak aku pilih nama. Hehe. Okei. Sebab dah ada Toshiba, aku terus gi pasar beli sayur! Haaaa... Semangat tak hengat! Sempat masuk opis lak tu. Korang marah tak? Haha.

So tadi, balik rumah tengok maid akak telah memasak perkara expertise dia iaitu menggoreng! Dia dah goreng tempe dan ikan masin. And then terima report. Blender pulak rosak. Jadi semua bawangs tidaklah sehalus mulus yang sepatutnya sebab dia telah menggunakan lesung batu yang mother-in-law telah berikan padaku pada birthday tahun lepas... Cili giling pun dah habis rosak. So, cili idup pun cili idup ler aku blasah. Nasib baik aku sempat capai pun masa kat pasar tadi!

So hasilnya... Udang masak cili idup (hehe), kangkung belacan, ikan tongkol masak lemak, tempe goreng, ikan kering cili api dan sup ayam yang aku soh maid aku buat for lunch tu.

Kami pun makan sehingga kenyang.

Sekian, wasalam...
Sent via BlackBerry from Maxis

huh!

Watikah hari ini adalah...

Takmo cakap banyak. 

Tapi kena CIMBCLICKS ni macam lahanat dari hari Senin sampai hari ni?? 

Yang rengsa jiwa dan perasaan,

izinkanku meroyan sebentar... eleh. suka la tu!

Watikah hari ini adalah...

Okei okei okei...  Semalam was a bit tragis:

ONE/  Kerana dokter kelinik indicate yang I requested for specialist care despite the fact dia sendiri pun kata anak aku tu masih wheezing walau lepas nebuliser that she instructed for, insurans telah reject GL aku tu, aku kena bayar > RM300, to top that pulak, kena beli mesen nabuliser at another kedai terdekat harga > RM300 jugak.  I mean, if it was alright, at least half the burden tu dah okei.  All this is either all-the-crap-we-had-to-pay-for or hospitalisation yang merengsakan to manage la kan...

TWO/  We went to Maxis to change my name as supplementary line to main.  Guess what happened?  I kenot transfer bekos my name got sangkut for bill yang dah masuk legal action bertahun-tahun yang lalu.  The mystery?  Name and IC sebijon okei...  Alamat dan fon number, entah mana la.  Siapa la yang berusaha sesangat nak menjadi Nadia ni?  Isk.  Suka la orang nak kena kan aku yea...  Mau kena bikin report polis la lagi jap agi ni.  Macam la aku takde benda lain nak buat kan...  Dan nasib baik aku dah tulih draft surat bagi laki check.  Dia pulang balik habih bertukaw manatang tu!  Haha.  Aku ni...  Bab nulih BM...  3 jam baru siap.

THREE/  Peti ais rosak.  Sejuk atas je.  Tak sejuk bawah.  Tahun lepas pulak, sejuk bawah.  Tak sejuk atas.  Repair sesaja dulu tu RM400.  Dah nak masuk 2 minggu dengan harapan poti sojuk tu ado lah nak buat perangai elok sikit dan berusaha untuk baik semula macam cerita cinta drama bersiri Korea.  Tapi apa kan daya.  Setiap hari kalo ko duduk kat depan peti ais sambil melaung "Caiyok! Caiyok! Caiyok!" juga tiada gunanya.  Poti es tu takdo harapan.  Aku dengan penatnya kena beli sayur kek kodai dopan tu 2 jenis selang sehari.  Macam la den endakdo mende lain nak buat kan?  ...So akak dapat peti ais baru semalam!  Yeay...  Shelf dia tu bolei tahan 100kg tu...  Boleh jap lagi kalo boring-boring, boleh je akak loncat-loncat bikin trampoline...  Still under waranty kan?  Kalau pecah, dia tipu kan...??

FOUR/  Dapat pulak seluar keje baru sebab:

a - Satu seluar dah hancur material dia kat jubur celah kangkang.
b - Kain dah bersagat.
c - Kenkadang tak jumpa.  Nak carik seluar ni macam main cak-ba sikit kat umah aku tu.

Tapi nak sikit meroyan kerana...

FOUR POINT ONE/  Seluar yang ku sangka hitam adalah dark blue rupanya.  Adakah itu bermaksud aku buta warna...  Selain dari bermata empat...  Sekarang nih...?

FOUR POINT TWO/  Aku dah gemuk beb.  Perasaannya adalah begitu lahanat serta bangsat.  Nadia bukan saiz 12 lagi.  Tak lahanat ke tu?  [Nanes]  Bontot powderful.

FIVE/  We got Krispy Kreme for the boys to try.  I think we'll stick to Big Apple and J.Co next time.  Even diorang pun konfius.  Kalau takat nak strawberry filled tu, Dunkin Donut masih ada.  Tak perlu la aku bersusah payah nak ke Krispy Kreme yek...

SIX/  Bought Cupcake Chic to try.  By preference akak memang donch quite like cupcakes.  I prefer cakes or simply chocolate.  Ni pun terbeli sebab laki akak nak beli air.  Dia kena cucuk sikit dengan budak tekan mesen duit tu.  Haha.  Bukan aku taw...  Tapi punya terkejut bila nak membayornya...  Terkaver-kaver rupa akak yang memang terbangang tu.  Mak aih!  Satu cupcake tu RM4.50 ke?  Terus rasa nak makan pun, alah, tak payah la makan.  Sayang.  Ye lah.  Harap nak buat cantik je.  Len kali nak kena beli peti kaca.  Nak simpan semua cupcake RM4.50 dalam peti kaca tu je.  

SEVEN/  Bila jumpa the children again, Cik Adik dah jadi Felicia a/p Shrek.  Berbuih-buih hingus kat hidung.  Sora pun dah macam Miley Cyrus.  Then demam oso.  Abang Ngah went, "Mak, I oso kof.  Uhuk.  Uhuk."  Yang kesah Abang Long, jangan kata la.  Bila ada ubat, rasa sihat, aktif tak hengat.  Bila ubat habes wear out, baru reti nak dok diam-diam.  Gitu je la cycle.  

Taken off the web.  Thanks [HERE]
Bukan gambar sebenar Mak, Abang Long, Cik Adik,
Abang Ngah and Pawpaw

Uih.  At least THAT's out of the system!  Now I've got bills to pay - outside there...  Nak pensan!  Nak pensan!  Nak pensan!

Oh PS.  Tadi aku baca entry Cik Tijah macam nak pensan okei...  Ko tak caya ke?  Alaa...  Percaya la!  Percaya la!  Percaya la!  Pleaseeee.....  Pi la buat visitation jap kat entry dia Aritu Masa Kenduri...  Aji Usop Ada Tanya Akak... For sure kalo bladder ko penuh mentara baca ni, aku rasa, musti kakak cleaner tu bengang ngan ko.  Haha.



Selasa, 29 Jun 2010

Jujur betul la dia ni

Much earlier I went to the clinic first hand with hope to get referral for insurance coverage. After the nebuliser, the clinic kata still have keladak tu and so she will refer to specialist. Lalala kitorang pun pegi la to the hospital. Of course doctors bila tengok insurance cover the visit, lagi senang dia nak prescribe ubat-ubatan. Sekali bila tunggu giliran nak ngadap pharmacy, the GL staff comes tell me tak approve pulak sebab doctor kat clinic tu tulis I yang request for specialist care. Kenapa lah... Kalau sangat jujur ia adalah tidak membantu patient dari segi kewangan... Lagi-lagi bila kena bayar lebih tiga ratus hengget for the supplies. Itu belum masuk memang nak kena beli mesin nebuliser lagi.

Gua bengang beb. If you go to normal clinic, mana nak dapat ubat liquid yang dah siap in vials for treatments? Ni bila dapat 2 types of it dengan ubat semput lain, aku kena bayar semua. Rasa macam nak pangkah je doktor tu. Pasal doktor baru tu je terus rasa macam nak ban klinik tu.

Sekian.
Sent via BlackBerry from Maxis

Can you picture me, Mak?

Hari ni aku agak berkelajuan pantas macam ponti. Haha. Bukannya apa. I have to do up with any possibility of anything dibuatnya kalo aku kenot come to the office for the next few days.

Abang Long dok semput dari semalam. Dah dinebuliserkan pun. This morning this aero chamberkan lebih dari had yang dibenarkan. Apa ko gile? Itu nak buat ayat sedap je. Ko gelak kan tadi? So the plan is to bring him back to see his doctor since baby-hood. Pit stop jap for a nebuliser before heading there.

So I am now at the clinic dengan Abang Long and Cik Adik. Cik Adik pun dah mula sok sek. And a picture of Abang Long...

Sent via BlackBerry from Maxis

Isnin, 28 Jun 2010

rating hari ni is satu bintang

Watikah hari ini adalah...

So today was so-so for me.  Boleh la. Satu bintang worthy.  Not so bad waaat...  Dari takde langsung?  Betul?

Secara mirekelnya sehari dua ni aku tak ada selera nak makan.  Mungkin itu adalah good news buat laki akak yang sesangat looking forward pada perubahan ni.  Bukan dia je.  Aku pun baru ni dok tertengok gambar dedolu masa bebaru nak kawin, ke baru je kawin ke, akak seling [<--- SLIM cakap Ganu okei - Kamus 1Malaysia] tu.  Cukuk seling, pinggang akak dua puluh nang sentimiter tu... 

I pun haven't been well enough.  For the past 4 days, I keep going back and forth the toilet.  Maybe my daily intake is better.  Super soft that I have to go quite often.  Funny aye?  And to make today a more fun day to deal with, I just swallowed 2 pil cacing to have a go with!  Yippee.. 

Oh gosh.  Nothing else to report.  Except that waiting for the internet banking to fall through is just so hard today.

Bai!


....

Watikah hari ini adalah...

Aku sedang berada dalam keadaan tiada emosi.  Ambik topeng badut tu dan sarung je kat muka.  Muka aku pun memang macam badut pun.  Cuma kalau pakai topeng tu, badut tu akan sentiasa tersenyum. 

Apakah yang sedang berlaku ini?  Ini adalah suatu peralihan dunia.  Nadia sudah mahu kembali mengemas.  She needs to keep herself orderly.  Clear off all luggages, garbage and all sorts because she won't know where she's gonna be going soon. 

What happened, don't ask.  What came about, don't bother.  No.  Nadia doesn't want to be reminded of.

Just gimme a bit of time.  To turn around.  Macam lagu budak American Idol yang last minit dah menang baru kata dia gay tu.  Sapa?  Ha.  Si Adam Lambert tu.  Lagu Whatdaya Want From Me.  Macam love-hate relationship.  Need to sort myself out for a while.  But your support is needed.  And I appreciate them so.  At least it makes me feel like I belong somewhere.

Is it that bad?  Ye.  Mungkin. 

I only ask you not to ask me.  I need time.  I need to sort myself out. 

Sabtu, 26 Jun 2010

Hari yang runsing

Apa nak kena buat nih?
Silalah anda meroyan.

Ya. Aku perlu meluahkan perasaanku. Aku adalah sangat penat dan rengsa dan serabut dan mata pun dah tak bulih fokes dengan betul.

Hari yang agak keruan, sampai aku takleh handle lagi. Aku telah membawa diri ke farmasi, beli ubat HT dan menelannya. Aku takmo aku termeninggei akibat stress yang tak munasabah ini. Aku rasa mungkin patut-patut aje aku yang lari marathon tu esok. Bukannya mereka, mereka, mahupun mereka. Ye. Nampak sangat aku rengsa.

Ni sekarang tersadai kat kedai kopi yang tidak mau melayan aku walau dah dipanggil tadi. Lantaklah.

Okei. Taim to go.
Sent via BlackBerry from Maxis

Jumaat, 25 Jun 2010

...sambungan

Watikah hari ini adalah...

Berikanlah aku sebuah buku untuk mengabui diriku ini.  Tolong jangan bagiku Annual Report mahupun buku berbahasa Tamil sebab aku takkan dapat memahaminya. 

Takpe lah.  Lagi baik aku pi baca online shopping!  He he.

PS: Bukankah aku kata aku takkan lama beredar...? 

merajuk jiwa [secara tetiba lak tu] tak ke mana...

Watikah hari ini adalah...

Hari ni, tetiba je aku emo.  Memang aku tersentap gila punya.  Meraban.  Tak penah-penah aku bagitau sikret jiwa ni dia terkeluar je tergolek sampai dah tak nampak dah key pad.  Mungkin kalo dia iPad, senario dia agak berbeza.  Oh.  Tidak.  Dah tak pasal...  Ini mungkin mendatangkan masalah kepada aku kemudian hari.  Ye lah.  Orang suka bercakap about things that does not concern them.  And you can't stop them either.

Then going back to send Abang Long to school, aku terduduk jap kat depan rumah tu.  I felt disoriented.  A little bit of faintness has been going on.  I realised that although I've been taking it one step at a time, maybe stress is lurking on back on me without me noticing it.  Lagi pun asik tak dok diam je, kan.  You don't even have time or will want to allow yourself to be thinking if you are stressed out.  Hik hik hik.  Lagi pun aku dok luar rumah tu sebab tanak Cik Adik terjaga.  Kang kalo aku masuk dalam rumah tu for sure bangun nanti aku gak yang leceh-leceh nak keluar hantara Abang Long nanti.  He he.

Even driving back to the office pun disoriented.  I must be really sad.  Not sad, I think.  Just disappointed.  Tapi nak buat cemana.  Takde ubatnya pun.  Maybe I should stop trying so I don't have to be feeling this way at all <--- Ceh.  Ayat bitter tak blei ke mana...  Tu la tu, lagi makan hati, lagi makin gemuk aku jadi. 

Taken off the web. Thanks [HERE]
Mengada tak aku letak gambar ni?
Izinkanlah...
Jiwaku berdarah.

Takpe lah.  It's okay.  So far menulis ni pun takde nampak arah ke mana lagi.  And I haven't been doing anything productive.  Maybe I should, then.  It'll take my mind off sekejap.  Kang kalo aku balik umah mental kang, aku gaaaak yang something wrong. 

Membawa lara hatiku pergi...  Don't worry.  Tak lama pun.  Jap lagi, for sure aku datang balik.

kenkadang memang terpaksa...

Watikah hari ini adalah...

Today aku telah menjadi support system bergantung.  Jangan tanya apakah maksudnya sebab aku pun tak tau.  Yang aku tau, mentara aku rasa lapar dan haloba itu, aku pun cam konpius mana nak carik punca mekanan. 

Finally aku stop di stesyen minyak terdekat.  I was down to my last dua hengget. Benda yang aku nak amik tu harga 3 hengget setengah.  So aku pun beratur la behind orang-orang ni yang nak mencucuk juga.  Panjang gak line tu.  Takpe la beratur la jugak.  Sekali gua beratur beb, tala kad, dia kata kenot show me the money. 

Ceh. 

Aku pun hayun satu bakul dan campak tahapa-hapa menatang mekanan dalam tu.  Lalu ke kaunter dan menghulurkan kedit kad puaka. 

Dah abih tu...  Aku nak buat cemana...

Khamis, 24 Jun 2010

tema untuk blog hari ni adalah...



Watikah hari ini adalah...

Hari ni dah orang bertanya if I've updated my blog ke belum.  Haruskah aku berasa pressure?  Oh.  Tatau. 

Beginilah.  I've been questioning myself why I wrote in the first place.  Then I tried to dok diam-diam and try to hingat apa kebendenya yang I've written in my FB Notes.  Kat situ since all connections are friends and family, responses yang diterima adalah gila khinzir banyak, bertapuk dan super cepat <--- bunyik cam bas persiaran je ek?  Well, most of it are factual la kut.  Sambil berselingan dengan kadar mengarut yang tinggi.

Lama gak pikir.  I need to write balik about what's substantial.  About what's important for me.  About what's meaningful.  Bukan memkhinzirbuta macam sekarang.  Uish.  Ni la dia.  Dah mula nak buat perangai Virgo dia tu...  [Jeling]  Bluek.  Suka lah nak buat self-evaluation sendiri dengan standard tahap Ultraman Taro.  Bluek Bluek BLUEKKKK!!!

Taken off the web.  Thanks [HERE]
Aku pilih tahap Ultraman Taro sebab dia meng-HAIYAK kan
diri sendiri sampai stress sehinggakan keluar kaler bling bling kat dado tu
dan bergema suara background yang berkata:
"Beliau hanya tinggal selama 3 minit sebelum kuasanya habesssss..."

Okei.  Sudah-sudah la tu.  Bawak bertendang minah.  Tarik napas.  Lepas.  Tarik napas.  BELAHAK.  

Hari ni teruk gua belahak angin beb.  Seriyes.  Ni aku nak salahkan laki la ni.  Haha.  Sapa soh I urut habis tu tak bayar?  Singgit pun jadi la.  But he didn't...  Maleh la asik aku je kena bagi dia duit supaya dia bayar kat aku balik. 

Orang kalau jenis keluarkan angin ni, harus dibayar supaya angin jahat tu tak ikut dok dalam bodi.  You know...  Yang aku tau masa dok picit-picit dia tu memang gua tunggu taim nak tertumus ke lembah ZZZzzzZZZ.  So setelah penat berbunyik, aku pun mengundurkan diri dan titon.  It's just that the next thing I knew, it was 2 o'clock in the morning, and I woke up sebab back and pinggang aku sengal gila.  Ni jenis macam sengal nak beranak punya.  The backache.  Akak sampai terkonfius jap tu.  Anak akak semua bersusun kat atas katil tu.  Masih ada yang tertinggal extra kat dalam perut ni ke? 

Pi la carik minyak angin.  Yang jumpa cuma Vicks je.  Jadi lah.  But it didn't subside.  Korek ubat jumpa one muscle relaxant from the last marathon I ran.  Ish.  Salah makan kang muscle mana pulak dia relax kan nanti?  Hah.  Salah asuhan.  So nampak paracetamol, sauk dan telan.  Berguling la aku jap dok meng-EEERRKK, meng-BLOKH, dan bermacam-macam jenis bunyik lagi kat ujung katil tu.  I suppose my sounds takde dapat mengatasi any of their snorings kat dalam bilik tu.  Tu sebab sorang pun tak terjaga!  Nasib baik jugak sebab kalo tidak, for sure aku kena warning letter.  Then try baring, terus tido...  Alhamdulillah.  Tido!  Nikmat.

But still, pagi ni, my back is still sengal.  Then tadi pulak, nampak muka kakak cleaner Indon tu terus secara automatik aku mula balik belahak.  Apa kaitannya?  Entah.  Aku pun tatau.  Berejam jugak ni.  For sure, lama jugak nak kata how much I miss my Kak Min!  Nanti I make appointment with you okei, kakak?  Baeek...  Tapi mentara appointment tu tolonglah jangan ada anak-anak aku yang kaco daun...

Taken off the web.  Thanks [HERE]
...Sebab nanti Mak bukan Emak lagi...
Bagi mereka-mereka yang tatau,
inilah Mother of Ultra.  Tengs.

Dah okei lah.  Aku nak pi carik makan.  Yang engkorang ni pun, pi la carik keja nak buat ye. 

Semoga kita semua berjuang untuk mencapai kejayaan.  [Angguk angguk macam perempuan Jepun yang kena tangkap oleh monster dainesor sebelum Ultraman datang membuat bantuan kecemasan].
  
Taken off the web.  Thanks [HERE]
Jadik la...  Tak jumpa gambar perempuan Jepun yang kena
tangkap oleh monster dainesor sebelum Ultraman
datang membuat bantuan kecemasan tu,
maka aku letak je la gambar Ultraman bersorak reramai...
Gila ramai.  Cemana la Mak dia nak cam anak dia yang mana satu?
If terpisah, how?  But don't worry.
Taim ni Mak diorang tau diorang semua kat mana...   
Jam ni diorang semua tengah lepak kat kedai Mamak. 
Ye lah. 
Diorang pun nak join tengok World Cup jugak.

Ini, secara tidak langsung telah mengingatkan aku kepada Bapak Gegula's blog pasal World Cup yang aku baca pagi tadi, penuh ngan pawaka.  Aku rasa kalau bladder aku penuh jam tu...  Mesti kakak cleaner Indon tu bengang ngan aku.  Ye lah.  Engkorang pun pasti tau tragedi yang boleh berlaku.  Tak percaya?  Gi la baca.

Haha.  Aku yang mencoba...


Rabu, 23 Jun 2010

Tuah manusia datang dari usaha

Alhamdulillah. Hari ni murah rezeki. In fact, kerap murah rezeki lately ni. Ada saja orang yang nak bagi makan hujung minggu. Terima kasih bagi jemputan-jemputan. Cuma yang lainnya dengan hari ni, hela napas tu extra long dari yang lain.

Dah. Tu je. Bai.

Ps: Aku tak pedulik pun kalo engkorang rasa anti-climax sebab tiba-tiba je The End sebab... Blog ni siapa yang punyaaaaa? Yeee. Pandaaai... Tengs.

Sent via BlackBerry from Maxis

are you kiut?

Watikah hari ini adalah...

My conversation with Anak Kedua pagi tadi.

Mata tu, bigger than mine. 
Mouth so tiny, nak makan nasik will take sejam! 
Tapi dia jadik laju sikit kalau makan tu...
...sambil bersebelahan dengan rotan.

Aku:  El-lee-yoooosh... 

Abang Ngah: Yes, Mak? 

Aku:  Are you kiut?

Abang Ngah:  Yes [angguk angguk angguk] pause [geleng geleng geleng] No. [geleng geleng geleng] You.  Adik Inez.  Nenek.  And Nenek Mah is kiut.  

Aku nak tergelak dah at this point.  Dia ingat ke tak Nenek Mah tu yang mana satu?  Ikut sedap sebut je budak kecik ni ye.

Aku:  Me, Adik Inez, Nenek and Nenek Mah is kiut?

Abang Ngah: Yesss...

Aku:  You mean, you are not kiut?

Abang Ngah: [senyum sambil angguk angguk angguk] Yeeess...  [pause] Mak, Mak, Mak.  I lav Adik Inez.  And I lav Abang Ammar.  And I lash [LAV dah jadi LASH sebab nak laju] Papa.  And I lash you.

Aku:  You love us all, all, everybody? 

Abang Ngah: [angguk angguk angguk]

Aku:  Aw...  That's so nice of you bekos you love everyone.

I pulled him for a hug.  He returned my hug sambil tepuk-tepuk belakang Mak dia.

Tu la dia.  Bila orang kata dia macam Pakcik, he wants to angry me pulak. :)

Hehe.  Pakcik yang kiut!



Selasa, 22 Jun 2010

Malam ni belum lagi malam Jemahat <--- status gila sensasi!

Saya sedang idung tesombat. Rasa macam cukup ngantuk tapi... Macam nak kena layan game. Game yang tak ujud. Sebab football sedang kejadian. Menjadi-jadi. Lelaki itu pulak bukan jenis yang kalau mintak beg beriban akan kata, "Ya" on the spot. Ini lelaki separa Jepun namanya. Ber-compartment otaknya untuk memberikan aku common sense agar menerima jawapannya "Noyukenot" dalam satu arus. Ye. Terima je lah. Peluang tipis. [Totop mata!]

Cik Adik dah sleep. Ni Abang Ngah dah bersusun amik nombor pulak. Abang Long layan la bola sepak tu ngan Bapaknya. Mak tengah tak lalu nak teman engkorang. Idung ni is berry terrible feeling you know. So aku tinggal nak buat apa je lagi ni? Entah. Menceceh ke? Ye la tu.

From my task list earlier on, semua dah settle. Cuma esok, got another thing to buat. Bukan benda menatang koochi rat. Ini BESSSAAARRR punya hal. Badak air besar punya barang. Then again, ini besok punya cerita la.

Ei. Time-time ni la baru terasa kalo ada pharmacy 24-jam kat bawah rumah ni yang provide delivery kan bess... Ceh. Dah la 24-jam. Bawah rumah pulak tu. Delivery serbis pulak? Melampau betul. Naper tak dok terus dalam pharmacy tu. Jadi drug dealer terus! Haha.

Aku rasa tadi ni pun angkara Ciken Oyster Sauce tadi. Masak asal boleh tak tau hujung pangkal resipi (betul ke eja ni??) tapi macam menjadik. Ala tak kesah la. Janji bebudak dah bagi endorsement "YUMMY" tu doh kira bereh la kang... Betu dok?

Abang Ngah dah berlayar dah ni. Mak dia ikut sekali ke ni? Dono?? Takpe meh kita cuba. Kalau takde, haruslah bertepek status update kat FB tu. Harus status haru-biru-merah-hitam percintaan.

Dah. Babai.
Sent via BlackBerry from Maxis

Adakah aku yang blur... Atau pun dia?

Watikah hari ini adalah...

Semalam aku hadir ke opis guna cimata lama.  Frame kaler brown.  For the past 2 years ni cimata aku ni silver.  It the exact same cimata yang aku guna when I first joined kompeni ni.

Taken off the web.  Thanks [HERE]
Ini bukan gambar aku.

Puan A:  Hey, why you look different?

Aku tergamam jap sebab tak teringat. 

Puan A:  You [scrutinized me up and down]...  You did something to you hair ah?

Aku:  Huh?  No lah.

Puan A:  What you did ah? 

Aku:  It's my glasses.

Puan A:  Huh?  What did you do to you hair?

Aku:  It's my glasses.

Puan A:  What did you do?

Aku:  No lah.  My glasses.

Puan A:  You look different lah.  ...Your hair...

Lepas tu dia blah.

Adakah aku yang blur...  Atau pun dia?

mari turnaround crappiness dengan merambling kadar baeeeeek nyer...

Watikah hari ini adalah...

I am full of crap.  But yesterday would be a crap as well.  Fast forward.  I just breezed through like any other crappy day.  Oh crap.

Crap ke? 
Or patutkah aku tukar version tu kepada CRAB
untuk tontonan 18SX? 
Adakah aku peduli? 
Hallo.  Blog siapakah ini? 
Ye.  Pandai.

Kofi baru saja berjaya menyelamatkan aku.  Seriyes.  Aku pun baru teringat Mr Front Office bagitau aku ada visitor dah sampai terlalu awal kat bawah.  Ni baru nak terkial-kial carik bilik.  Lagi sebab Mr Front Office pesan, soh kasik settle apa yang patut menyejestkan kemungkinan besau Encik Omputeh tu nak guna projektor. 

Nota:  Mr Front Office adalah cacat pengelihatannya.  Terer tak?  Nak kagumlah.  Pas ni nak tanya Mr Front Office pakek majik apa...  Dan kalau sungguh dia tidak cacat pengelihatannya, harus dia mencacatkan aku dengan tamparan jepun free tujuh kali.  Uh.  Kejinya Mr Front Office ni!  <---  Eh eh eh?  Ke manakah ini??

So mentara diorang nak clearingkan bilik miting tu...  Hari ni jumpa Mama yang balik dari bercuti panjang.  I had been thinking of her.  Cuma tatau if calling would impose.  I guess I took too long to decide.  And now she's back, all I wanted to do was throw apa saja menatang dalam tangan aku tuh [pecah kaca, pecah gelas, if you throw your kaca, amik mop sila kutip satu satu sendiri okei...  kalau tak pun mengundang saman dari opis sebab causing harm to another person] dan berlari macam citer Hindustan dan peluk sambil nanes.  Nanes kenapa?  Nanes because we are women.  Nanes bekos she's a strong woman.  Nanes bekos she is loved.  Nanes because anaknya will wait for her at Heaven's door.  He died of natural causes while still being in his Mama's belly at 7-months long pregnancy.

By the time I write this, Encik Omputeh is in meeting.  Tak payah pakai projektor pun.  Majik Mr Front Office pakai adalah majik of common sense.  Miting kul 9.30am tapi Encik Omputeh sampek dari 8.45am.  Terkesima dia tadi bila aku tanya nak pakek projektor ke apa.  Dia kata, "Oh no.  I come from Ulu Langat so you dono how traffic is in the morning but today was so smooth as silk!"  Inside my heart, I go berry berry impressive... 

ONE/  Ulu Langat tu dia sebut macam nama member tuan rumah belakang rumah dia kat England je.

TWO/  Ulu Langat...  Ulu Langat...  Ulu Langat...  Tu memang ada tempat kaverage omputeh suka duduk sebab tanah dia lapang di dada.  Mesti bess kut kan dok kat sana? 

THREE/  Dia pi beli groceries kat mana la ek?  ...Kedai Runcit Mak Limah...  Omputeh come in shorts and shirt.  Hand inside pocket.  He goes to Mak Limah and says, "Saya mau beli belacan satu, please.  Dan oh, sikit udang kering dan ikan masin keropok.  Thank you!"  Mak Limah tu pun rilek jo sebab dah biasa ngan Mamat Omputeh tu pun.  Mancing sama kenkadang.  Haha.  [Ish, aku ni kalo berceritaaaa....]

Nota:  Grass is always greener on the side of town?  Orang pun selalu je kut berangan what it's like to be able to drive through kabus every morning like I do.

Toking about kabus.  Hari tu I revisited my blog about the kabus.  There are mornings where anak nombor dua aku tu mengada dowan to go to skool with Abang Aa-ma-É [aku kena tusyen ngan dia sampai setengah jam okei...  just to get the name right dan aku sangat sedar nama tu sangat tak masuk akal], maka aku ler yang harus ngantornyer ke sekolah.  So we'd wind down the windows.  Tutup ekon.  And breeze through the morning mist. 

I keep thinking that we often wish were somewhere else better tapi we don't realize that what we have is good enough to keep us happy.  It's only up to us to realize that and embrace or not.  And I chose to embrace my morning mist.  I don't get it every day either.  But I did it with my son.  So it makes a whole world of difference to me.

So what's my choice today?  I want to make it breeze-able lah.  Jadi aku kena start listing them down so I don't miss out.  [Psst.  By the way.  Korang tau tak Virgo-ans suka gila buat list tapi some are in denial?  Hik hik!]

SATU/  Nak kena hantar anak pi skolah ke hari ni? 

DUA/  Pi amik balik seluar yang hantar repair kat kedai semalam.

TIGA/  Dry Cleaners.

EMPAT/ Kena singgah Giant gak la ni sebab beras, ubat cuci pinggan/botol dah pinis ke...  dah nak pinis ke...  Aku tatau la...

LIMA/  Kena amik anak balik skolah ke?

ENAM/  Kuruskan badan dengan memasak.  Haha.  I wish la kan!!

Entah la apa aku nak masak malam ni.  Meraban.  Jangan aku balik macam semalam tu bersusun kaler cekelaaaaat je.  Tapi nasib baik 2 lauk je.  Biasa kenkadang kalau maid aku tu rasa macam nak jadi pekerja efektif, dia masak ayam goreng, ikan goreng, tempe goreng, ikan kering goreng.  Tak ko balik rasa macam nak melompat dari dapur ke luar rumah sampai balik ke opis ke?  Ya Aulloh...  Ya Ampun...  Mintak-mintaklah dia tak buat perangai cenggitu hari ni lagi.  Penat aku nak repair.  Apa opsyen je nak bagi makan budak?  Masak kicap je lah.  Cili tak blei.  Berapa banyak masak kicap ko nak serve pulak dinner malam tu?  Tak ko pensan?

Eh eh.  Apakah aku tetiba pula mula pulak nak menstresskan diri aku sendiri....??  Oh.  Tidak.  Perlu.  Berbuat.  Begitu.

Aku harus mencarik kerja lah.  Something else to do. 

Oh.  Oh.  Oh.  Alhamdulillah juga, hari ni ada good news.  Hopefully everything will be smooth on today. 

Have a good day edibadi....  **muah**

Isnin, 21 Jun 2010

auto divert call gone wrong [sampai kan aku pun gone wrong!]

Watikah hari ini adalah...

Aiyembek.

Tadi I called one colleague.  Pompuan.  Melayu.  It kept on ringing and I let it ring habis.  Tiba-tiba ada kedengaran suara.  Asing.  Lelaki.  India.

"Hell-low?"

Terpegun jap.  Lost.  Apakah?  Sempat tengok balik ext number. 

"Hell-low?"

Terus tarik ganggang. 

"Hello, sorry.  I'm looking for THIS POMPUAN MELAYU."

Terpinga la gamaknya lelaki ini. 

"Sorr-ree.  Youv gotdta wronng numberrr."

Aku lagi konpius.  Sebab aku tengok nama mamat tu tak ada kena mengena langsung dengan orang yang aku kol tu.  Aku kol ke bahagian Kewangan.  Yang ngangkat nyer Boss di bahagian Penyelidikan.  Gempak siut.  Haha.  Aku gelak je la secara rambang.  Of kos I did that lepas talian tu putus kalau tak kang for sure jadi cerita Tamil bersiri.  Wat?  Wat am I traiying tu sey?  Entah.  Aku pun tatau relevensi.  Haha. 

Tapi cuba engkorang pikir, entah berapa banyak kali la kut dia kena soal jawab pasal benda tak kena mengena ngan dia?  Aku ni internal.  Yang kes external party call? 

Bagi yang perihatin, aku dah advise pun jabatan berkenaan talipon ni about this.  Tengs for your concern.  <---  Ayat tak boleh blah.  Haha.  Ala.  Boleh la.  [Ye.  Aku sedar korang pun berkata-kata dalam hati, "Patut aku pedulik ke?"]


Taken off the web.  Thanks [HERE]
Siapa teringat menatang ni?  Dulu ni phone idaman ni beb...
Phone nak guna mentara bergolek on the bed.
Borak gossip ngan bessfren...
With a shirt on and its ends tied in a
knot around the waist.
This was 1980s.  Anything's possible.
ALF and VIKI survived!!!

Hahah.  Layan.  Dah.  Aku sedang sakit kepala.

Aku nak marah dengan itu habuk.  Ni pun tadi baru je sorting syilling.  Main habuk lagi.  Berkerak dah terasa tekak ni. Tapi itu syilling kena sorting.  Keje part time ngan Bank Negara.  Nak duit tak?  Jom, join.  Ikut menatang yang dok kata kalo login FB boleh dapat duit tu.  Jap lagi nak turun.  Nak amik gambar depan keta mewah Boss jap.  Amik sekaligus ngan keta MD tu.  Ha...  Gila masyuk tu.  Sekali DUA BIJIK KETA MEWAH aku dapat beli tanpa bekerja...  Aku lagi hebat dari mereka.  Jap lagi upload dalam FB.  

Sudah-sudah ler tu nak ngajak.  Itu lagi la ayat yang tak boleh blah.  Sebab tak blah balik pulang go home pun.  Sakit mata untut hati aku nengok nya.  Jiwa bukan lagi jiwa raga.  Itu dah jadi jiwa trolley.  Tau.  Trolley kat Giant.  BESSAAARRR punya!

Yang lagi satu lagi bess.  Dok posting dalam Inbox FB.  Mari jamming kat studio entah kat mana entah.  Apa?  Ko tengok gambar aku ada rupa boleh goreng gitar ke?  Lagi, gambus ko ingat boleh?  Takat gitar yang ada nombor kaler-kaler tu je aku lulus.  Mari jamming kat studio promosi hebat studio ko tu dengan gitar plastik bunyik piano ada nombor kaler-kaler tu.  Berapa banyak ko leh supply?  Buat CD blei?  Aku mau promote kat Usher.  Mana tau dia leh jatuh cinta pada aku ni buat kali ke-dua. 

Ni lagi sekor.  Sapa lak ni mekak kat tengah opis ni.  Adakah aku harus nunggu tetiba ada dinding kaca to pecah?  Kuat gila k.  Len kali tak payah guna mic.  Trade-in je PA system tu.  Belikan semorang air kotak Bonus.  Kita panggil je orang tu tolong bagi speech.  Satu opis boleh dengar.  Tunggu bagi transcript je. 

Oih.  Bitchy ke aku ni sekarang?  Haha.  Entah.  Takpe.  Marilah je tengok apa je yang aku dah buat hari ni.

ONE/  Minum kofi.  <--- Gila kalo aku tak minum.  That would be like Lindsay tanpa alkohol.  Haha

TWO/  Hantor budak gi skolah.  <--- Gila beb.  Gua nak tersedan tadi.  Tutup je pintu keta sesampai sekolah, bunyik berring.

THREE/  Pi hantor seluar pi repair.  <--- Sekali tengok sluor aku tu bukannya lagi terbelah.  Dah sampai haus nak reput dah kainnya kat jubor montot situ.  Aiseymen.  [pause]  Oh.  Bukan aiseymen la.  Ini Alhamdulillah sebab gua dapat la merasa sluor barooooo...  YEEHAW!

FOUR/  Sorting syilling.  <--- Unfortunately budak kantin kata syilling dia dah banyak.  Siap soh aku simpan for next change.  Hmmm.  Ye lah.

FIVE/  Kena hantor dry cleaning on the way back nanti.

SIX/  Kena ambek budak balik sekolah.

SEVEN/  Eh eh.  Budak got tusyen or not ha today?  [Calling Kekanda]  Hmm.  I think it's on kut.  

Aiseymen.  Gua lupa tusyen lor.  So?  Aku kena settle lagi la petang ni berterusan?  Dah tu, sapa nak settle kan, kan...

Woo hoo!

[Pensan]

Sila jangan sedarkanku dari pensanku itu.  <---  Boleh pakai ke ayat ni?  Motip?  Haha. 

aku kena gelak beb... aku kena gelak beb...


Watikah hari ini adalah...

Gua kena gelak beb.  Gua kena gelak BAAEEEEK PUNYAA. 

"Monday Blues tu..."

"Ni, BOLA punya pasal..."

"Haha.  FIFA World Cup..."

Huhuhu...  I terbagik dokumen kat salah orang Boss!!!

Kenapa la semua Lady Boss dalam miting tu hari ni boleh pakek kaler synchronize swimming yang sama...  Aku pun tekejut beruk bila Lady Boss yang disuakan dokumen tu terbangang nengok aku.  Sama terbangang aku dok terpikir kenapa laaa Boss.Nadia.Is.Cute bukan rupa Boss.Nadia.Is.Cute.  Kena tenung dia 5 saat tu beb.  Blank jap.  Lepas tu baru nampak Boss sitting AT THE END of the table!

Huhu.   I blame this old glasses I've got on dengan mata kanan aku ni terasa mereng sebab tak sempat nak change the lenses pun; bekos sori, I berry the bizi wiken baru ni okei...  Jumpa spec ni balik pun kat rumah Nenek bila dah petang on Sunday.  Punya la bagai nak rak ngombah rumah sendiri sampai saidifek satu sistem pernafasan...  Tekak sandpaper-ish.  Hidung rasa macam nak amik cotton bud abis tu layan je sampai penat bersin.  Pastu tido.  Kat rumah.  Sendiri.  Haha.  Berangan memang aku juara ya. 

Itu pun nasih baik jumpa.  Kalau tak, sengsara beb.  Aku yang mereng ni akan menjadi lebih mereng.  Tapi aku tau engkorang for sure lagi suka kan?  Kan?  Kan?  Kan?  Ceh.  Bluek.  I donch want to fren you ols okei... [jari telunjuk goyang-goyan macam Hindustan heh].

Dah lah.  Nak berangan.  Kenonon terjumpa cotton bud la kat opis ni...

 

Meraban la. Apa lagi.

I should be sleeping at this time but I'm having the I'm-the-pyscho-bitch time right now. Well actually, tidak la. Just rengsa. Penat membelahak. Angin gua bertapuk beb. And I think it has been there for like... Berbulan? Tu sebab badan I kiut walau pun babat. Haha. Lama tak dengar perkataan babat tu. Hamid je yang boleh synchronize dengan perkataan babat tu.

The kids are asleep. Dan aku sedang sakit pinggang. Dah berapa hari ni... Kalau dah 3 kali half body for cesarean, I guess it's inevitable la kan. Cakap banyak je kan aku ni? Baring pun tah hapa pesen sekarang ni. Sendiri mau ingat la kan.

So esok is keje. Apa la nak buat esok ye... Keje... Buat kopi. Pegi laundry. Repair seluar. Haha. Best tak list pekerjaan I tu? Entah mana nak settle semua tu. Berangan nak buat time lunch hour pulak tu?! Apakah...

Sekarang dah pukul berapa pun aku tak tau. Dengan asik berpeluh je. I suppose the hot weather is making a comeback eh? Ye kut. I keep stinging my eyes dengan peluh masin tu.

Oh. Itu Cik Adik twisted my glasses and popped the glass straight out of the frame. I should've taken a photo la kan. So I went berapa hari ni glassesless <--- perkataan ni wujud ke? At this point of time, harus ke pun aku pedulik? Tidak kan? Ye. Betul. Okei sambung... Atas kondisi tersebut, aku telah bermata rambang ke merata-rata tempat dan it surfaces one of the reasons why I prefer glasses than contacts.

Pertama/ My astig is higher so basically aku kena kaya gila, or gila, to actually maintain torrid lenses for moi. And anyway, only these recent years je baru diorang ada lenses for orang macam aku ni.

Kedua/ Mata gua sweet sixteen. Pemalu. Tu sebab dia suka bukak separuh je. Orang suka komen, "Mata you ni mata stim la..." "Are you okei bekos you look berry slipi, you know?" Eleh. Caring kunun. Bluek.

Fakta: Mata gua memang gitu beb. Lu jangan komen boleh tak? Sama macam ko tegur orang, "Kaki lu tak sama panjang beb," to someone with polio. Ko paham tak...

So over the wiken got party. Gua biasa kalo bikin mata, always hidden behind cimata wat... Termenang pulak Best Dressed. Sekali gua dengar statement beb... "Wah. Menang bess dress je terus.... (Something something dengan mata aku tu)" I was like.

One/ Lu nak citer apa ni beb?

Two/ Lu nak citer apa ni beb?

Okei. Mebe friendly statement la kan. Takpe lah. Ni pun friendly gak reminder kenkadang berfunny bone tu can be berry monkey not funny. I'm reminding myself that oso. [Isk. Apa punya reminder ni??]

Dah lah! Tido lagi baek!!
Sent via BlackBerry from Maxis

Khamis, 17 Jun 2010

macam zombie ler sangat...

Watikah hari ini adalah...

Okei okei.  Aku dah tau kenapa.  Semalam aku telah mengopi sebanyak 4 gelas.  Korang harus paham yang kopi aku tu adalah amat kaw.  Maka sebab itulah aku insomnia.

Kopi Nadia Is Cute Style:
2 tsp kofi
3 tsp kofimet
3 tsp gula

Nota: Sila jangan attempt nak buat kalo ko tak minum kopi sebab aku tak nak bertanggungjawab kalo ko terus insomnia selama 5 hari 4 malam berturut-turut.

Semalam Encik Black outstesen.  Aku rengsa balik.  Ye lah.  Dah semalam menonggang kofi baeeeeknya sampai 4 gelas.  Bodo punya pompuan.  Haha.  Saman ini opis sebab ekon sejuk cam kat Winter in New York.  Ceh.  Percaya la cakap aku.  Tinggal nak bernapas macam lembu fresian je macam iklan Fernleaf dedolu. Haha. 

Tapi dia balik malam tu.  Aku pun senyum la bagaikan madu lebah.  Haha.  Eleh.  Bagi la chance.  Aku kan honey dia...  Tapi yang ye nye, aku dah mantul beb.  Body dah out.  Oi.  Gemuk tu lain citer eh...  [sambil silang-silang lengan ni]  Haha.  Zombie gila.  Perkataan mantul dah tak laku.  Oh let me rephrase that.  Aku dah jadi cam Zombie Kampung Pisang.  Haha. 

Taken off the web.  Thanks [HERE]
Ko tengok.  Zombie pun, Zombie gak. 
Patriotik pun, patriotik gak.
Malaysia Boleh!

You know what.  Aku rasa kan, Encik Black sayang aku sebab aku ni menghiburkan dia.  Ye.  Benar.  Sampai dia kenkadang sakit jiwa.  Haha.  Ayat berlapik.  Kaver baek tu.  Sebab banyak gelak dari dia, aku yang jadi mangsa kegemukan itu.  Ye lah.  Banyak gelak.  Banyak masuk angin.  Banyak belahak.  Sampai dia tak terungkai perkara itu.  Haha.  Buduh punya pompuan.  Konfesyen kunun.  Buat pecah rahsia je.  Haha. 

Tak, itu namanya preparation kaver line bila terbelahak kat majlis orang lain.  Selepas membaham mekanan tuan rumah.  Macam singa kelaparan.  Pada hal tak berapa lapar pun.  Haha.  Nak tengok secara live?  Cuba soh Cik Puan Kamil buat cream puff dia tu.  Woot woot!  Terus ke tepi ke tepi kamoo kamoo Desert Rose dan White Child.  Kat mana laki aku mentara tu?  Laki aku nyorok beb.  Haha.  Ye lah.  Kunun.  Aku tau dia akan menjadi batu penghalang antara aku dan cream puff tersebut.  Tak.  Bukan dia yang tolong menterdarahkan benda tu.  Macam sakti.  Guna mata je pandang aku cam ada laser beam.  Dan aku terus berperasaan tragis. 

Woohoo...  Aku ni kalau meraban meroyan...  Pijak semut molek molek.  [Entah.  Tolong jangan tanya aku maksudnya sebab aku pun tatau.  Tengs.]

Anyway, Encik Black sampai je, aku naik terus tidokan Cik Adik balik.  She woke up just right before Encik Black sampai.  Tetau je, aku terjaga pagi ni FRESH gila! 

Aku boleh tido beb.  Tido terus pulak tu.  I was like...  Macam misteri. 

Bukan ke semalam aku dah kes overdose caffein?  Otak kematu, bermulut kering dan mata tersekang.  How la can just tido je gitu. 

And then...  Aku ni lupa...  Aku nih, kalo Encik Black tak balik lagi, aku memang susah nak tido...

...OOOOooooooOOOOOoooooOOOO...
Ye.  Benar.
Cinta itu suci
[Kalau anak aku ulang skrip ni bila dia dah besar nanti harus aku hayunkan dia lelaju]

Okaylah.  Esok aku terpaksa mencutikan diri sebab maid aku di rumah mau jumpa lakinya secara honeymoon sepanjang 3 hari 2 malam dan telah mula memaklumkan aku soh pi beli pil perancang dia selama duration tersebut.  Ugh.  Harus aku rengsa.  Harus juga dia kena ketuk ngan kuali kalau dia keje untuk kazen aku sorang tu.  Haha.  Baru je semalam dia membahasakannya dalam FB. 

Sekarang ni aku harus merapikan perkara-perkara yang patut.  Oleh itu, izinkan aku mengundurkan diri and say babai for 3 hari.  Tapi kalau otak aku rengsa meronta jiwa untuk meroyan, you will see me again here, live blogging dari henfon aku tu.  Haha.  Dah buat preparation tu....

Daaaaa......

Rabu, 16 Jun 2010

Setelah beberapa hari aku ada masalah insomnia, baru kurang setengah jam tadi aku perasan mengapa.

Watikah hari ini adalah...

Setelah beberapa hari aku ada masalah insomnia, baru kurang setengah jam tadi aku perasan mengapa.

1 - Opis makin sejuk.

2 - Badan memerlukan kepanasan.

3 - Depan mata ada kopi.

Tahniah.  Mentara aku berjaya connect the dots, aku telah pun mengopi gelas yang ke-4 untuk hari ni.  Masak laaaa aku malam nanti.

Aih ~

Oh my kofi!!!
Ni semua, kao punya pasal. 
So aku nak kena saman opis atau engkau, kofi?

perhatian kepada orang-orang yang rasa dia tu bagus, anggun dan menawan

Watikah hari ini adalah...

Izinkan aku ngomen.  Tak nak ngondem.  Tapi setengah orang mungkin tak perasan apa yang diorang buat. 

Apa yang berlaku depan mata ini adalah getis.  Gedik.  Kampung style.  Bear in mind I am not downgrading orang kampung.  It is a fact kejadian culture shock, akan meng-extreme-kan result bila you are not exposed AT ALL about what's out there AND bila you have this own pressure that you have to be such and such to be accepted, or to be standard lah. 

SATU/  Kalau lah ko terjatuh cinta ke, atau ada hati, atau berpacaran, atau dah bertunang, atau dah kawin; kalau dah kat opis lah namanya, itu maknanya you have to maintain professional.  You punya love interest tu, bila kat opis jadi your officemate.  Itu gesel-geselan, sila bawak ke hari dan waktu yang lain.

DUA/  Tak pun stylish.  Melaram pun memang...  Entah.  Kampung lah.  Aku pun tatau la benchmarking diorang apa.  Apa yang nampak kat Akademi Fantasia kut?  So kalau minggu tu ada performance pakek baju koboi, ko pun datang keje pakai baju koboi eee...  Aku takde la nampak kuda kat kawasan opis ni.  Ops.  Silap.  Siapa tau kuda dia kat manaaaaaaa...?

TIGA/  Tak perlulah berpura-pura rajin.  If without any substantial reason untuk ko send out emails before/after official working hours, tak payahlah.  Kalau up til 7.30pm orang paham lagi bekos people stay back to avoid jams.  But bekos datang terkelibut to nak issue out menatang tu before 8.30am...  Lepas tu, sebab datang awal, kena la pulak breakfast.  But tak sempatkan, sebab nak 'buat kerja' so breakfast la 8.30 sampai habis sejam dalam sekumpulan. 

You know what.  Tak sanggup pun aku nak lepa ke nombor empat dan seterusnya.  Teringat aku ada tiga orang anak. 

It's just that...

YES - You are expected to work, to earn what you are paid for to do.
YES - You are trying to 'fit in'.
YES - You are probably in love.

Tapi, hidup kena ada peraturan.  Kalau takde, sila baca options yang aku rasa releven kat bawah ni:

A/  Kalau betullah nak buat sukati seperti makan, minum, keluar, join meeting tak penting, lari dari meeting yang penting with excuses malaon haper ke bendanya...  Sila bukak kompeni sendiri.  Bayar gaji sendiri.  So ko boleh keje sukati.  Apa kata ko bukak gerai jual nasik lemak dan teh tarik?  You can do all that bersebelahan dengan laptop siap dengan broadband mentara nunggu customer.  Orang tak marah pun kalo ko nak keluarkan email kul 3 pagi. 

B/  Kalo nak mendedahkan badan tu, buatlah di bilik air opis je dan di luar waktu kerja.  You want people to take you seriously kan, at work?  And please.  Keep your movements out of sight.  Ko mendosakan mata orang yang melihat tu. 

C/  Cinta itu buta.  Jangan sampai bercinta hingga buta mata hati.

Apakah?  Whatever it is, I am so sure kalo perkara benda ni berlaku kat Dessert Rose...  For sure habis ko dijahanamkannya.  Korang tak caya?  Pi try baca.  Haha.  Terduduk ko dibuatnya nanti.  Terus taubat nasuha.  Haha. 

---> Link about Pompuan Gila by Desert Rose.

Dah dah.  At least ni dah keluar dari dada.  Tapi aku tau mesti ada relapse sebab ko kan rasa ko glamer dan tak dok jauh pun dari tempat aku ni. 

Izinkan aku nak menggarap dada jap.  But then again kan, there's always one of this jenis orang in each office.  Kan?  Entahlah.  Dunia...  Dunia...
   


Selasa, 15 Jun 2010

if you have subscribed to my blogs but it doesn't appear, please re-register here.

Watikah hari ini adalah...

Tadi I attempted to subscribe to my own blog feeds on the Feedburner.  I just wanted to see how it looks like as end-user and how long it takes etc.  The processes la.  First dia kata you'll be subscribing to some alien blog [to me].  Then gua tunggu lama gila beb menatang [the blog] tu tak show up.  Rupanya aku dah pasang tah cemana entah bendanya tu.  Salah la kiranya.  The whole time salah.  Kesian you all yang tried to subscribe. 

It took me some few hours to configure.  And now I know I got it right.  By then I saw there's 8 subscription.  So I thank you for your support.  Ramblings help make life ceria izit?  Haha.

If you have subscribed but it doesn't appear, please re-register.  You'll know it's right bekos display will tell you you're subscribing to Nadia Goes Malaya in the Millenium instead of some other love haper entah website like before. 

I have also set the timing of the blogs to feed between 11.00am - 1.00pm Malaysian Time.  So I don't really know if that's the best time to send bekos for me kalau lewat sehari pun dah kira macam... "Oh, semalam punya ni..."  But if you think otherwise, please suggest preferred/best time.  Don't worry, I'm a good listener.  **SMILE** 

With love and affection.

now it is london in spring? no no no. you didn't baca it wrong. donch believe me izit?

Watikah hari ini adalah...

Sila perhatikan foto-foto yang disertakan di bawah dan nyatakan perbezaannya.

Taken from the web.  Thanks [HERE]
Ini adalah keadaan opisku.  Pakek kipas meja lagi.

Taken from the web. Thanks [HERE]
Ini adalah keadaan opisku sekarang.
Macam London in Spring.
Tolong jangan jeles.
Tak baik.

Ku sangkakan ia adalah misteri kenapa dua tiga hari ni opis adalah seperti London in Spring.  Cecewah.  Spring kunun.  Spring Ameng.  Haha.  Tak.  Dia tak cool.  Yes.  London is spring with your gloves on.  That's how it feels like.  The only thing missing is scent.  No smell of heater.  The crisp of it.  Dah namanya pun kat Malaysia.  Apa kes ada ekon and heater at the same time?  Dah la kat negara tropika.  Kalo ko dok kat Kemeren Hailen tu boleh la lagi dimaapkan.  Fraser's Hill ke. 

Then I thought it was bekos of the rain.  Macam semalam.  Tak perasan pun it was raining heavily.  Sebab hujan dia, hujan yang nyaman.  No thunderstorm. 

Taken off the web.  Thanks [HERE].
Alike of yesterday evening's nice nice rain; though
I'm sure this child is having a nice run through
showers sprayed outside.

This morning pulak, sejuk.  So I thought that mebe hujan drizzling balik kut bekos it kinda did when I was getting to work tadi.  Good thing I grabbed hold of my blazer.  It doesn't make any sense to be wearing one here bekos it's pretty warm kat opis ni.  Now that it makes sense bekos the weather is making it cooler lah.  I suppose so.

Sampai la on HOD lalu and borak ngan I tanya about the temperature.  Rupanya diorang baru je tukar cooler.  Finally the ekon got fixed. 

 
Taken off the web.  Thanks [HERE].

Now EVERYTHING makes sense!


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails