Gadget

Kandungan ini tidak tersedia melalui sambungan tersulit.

Jumaat, 30 April 2010

kisah aku dengan rambut-rambut di pelipat bahu itu

I've got a confession. 

I hate hairy issues.  Percubaan aku menentangnya dengan me-waxing-kan diri sendiri itu hari telah menyebabkan lecetan yang amat memeritkan sehingga terpaksa menggunakan diaper rash cream anak aku sendiri. 

Ye.  Gelak le.  Ketiak tu panas literally sampai rasa cam nak pensan.  Seriyes.  Jangan tersilap letak deodorant sebab dah terbiasa.  Itu memang macam you're a man and someone kicked you in your groin.  Tada over acting punya ini. 

Namun pun perit, I took it as a first trial and error session.  I was just glad that I got rid of them armpit hair.

But now I'm back still into the box of that feeling balik.  Feeling yang tak best.  Sebab the hairs are back to haunt me.  Make me to seriously consider electrifying them forever. 

I know mine's not so bad but perasaan menganggung bebannya adalah seteruk gambar di bawah...  So bolehkah saja mengLLNkan ketiakku ini?  Haha. [pensan]


Taken off the web.  Thanks [here]
OH TIDAAAAAAAKKKKK!!!!!

suatu hari aku telah tergoogle sebentar

Aku tetiba rajin nak mensurfing sikit [sikit jek. seriyes...] jap tadik.  Teringat pulak kat dua tiga orang makhluk Allah ni.  Aku telah mengooglekan nama-nama mereka dan terlihatlah perihal mereka sekarang.  Elok je.  Rapi.  Tersusun.  Bukan lagi prize possession orang seperti 10 tahun dulu.  Nampak yang diri itu adalah prize possession kepada diri sendiri.  Bagus.  Syabas. 

Yang dulunya seorang, kini berdua.  Yang dahulunya berdua, kini bertiga.  Seikhlasnya, aku doa semoga berbahagia anda-anda sekalian disamping yang disayangi. 


Taken off the web.  Thanks [here]
Ini adalah bekas ex-boifren tak jadi.  Ha ha.  Ye lah.
Ilusi je tu semua. 

stroller oldskool di KLCC

KLCC adalah satu mercu tanda Malaysia.  Its tall Petronas Twin Towers are majestic la kan.  Kat dalam tengah-tengah tu, ada la pulak Suria KLCC.  Tempat shopping yang best.  For tourists, it's a must visit place.  For locals, kalau tak berapa nak shopping, macam kitorang, we'll hit the park grounds or just tunggu for the water fountain show.


Taken off the web.  Thanks [here]
KLCC Petronas Twin Towers


Basically kelibat dalam KLCC tu adalah canggih belaka.  It's up to date.  Ye lah.  Itu kan tempat crowd puller.  Semorang kalau nak ke sana pun secara otomatis akan nak up to date juga dengan pakaian, henbeg; basically to be able to blend in with the shopping mall punya kecanggihan. 

Then one day, aku naik lift entah nak ke mana, I saw this...  Mata terpukau kejap bekos I had been thinking around that time how everyone else managed their little ones dulu.  Memikul atau dipikul atau bagaimana.


Picture Taken on 1 June 2009
~ Stroller Oldskool ~
Spesies yang masih wujud tetapi disangka telah pupus
adalah amat jarang ditemui pada zaman ini.


To think of all the gadgets smadgets of strollers nowadays.  I wondered how THIS survived the years and how it still looked good when I bumped into it. 

Kalau pandai menjaga harta, beginilah lama ia bertahan, kan?

bila semua orang tidak bertahan

Semalam pagi semua dah mula bersosek dan meleleh air hidung.  Bagi aku, hingus masih boleh disedut balik ke dalam hidung.  Tapi air hidung adalah yang jenis tak boleh disedut.  Dia meleleh je.

Mentara petang/malam tadi, 3 orang demam.  Throughout the night, 4 orang demam.  Mentara pagi, 2 orang demam.  Tapi 4 4 orang berlelehan dengan air hidung.  Mak?  Alhamdulillah sihat.  Atau pun sebab dia adalah Emak, dia kena sihat sebab semua 3 orang anak dan 1 orang suami demam?  Kesiankan?  Haha.  That's the truth in life pun.  Maybe jugak I'm the only whom has been eating the cod liver oil religiously.  Ye kut?  Maybe it's that eh?

So this morning, texted my boss bagitau the whole house is sick before I hauled all to the clinic.  Abang Ngah sihat pagi ni so he got onto the school van while the rest got ready.  Encik Black, Cik Adik dan Abang Long yang jumpa doctor.  Kitorang balik penuh dengan kemeriahan.  Ubat tu kalau ditabur dan dibaling-baling, ada kut macam closing last show of Mentor.  Lagi meriah bila sempat beli roti segala roti dari 7E for makan.

Aku pun meng-emak-kan diri dengan melontarkan suara kepada mereka-mereka yang belum sarapan untuk sila bersarapan...  Bagi mereka-mereka yang sudah, sila makan obat...  Cik Adik pun datang.  Tit tot tit tot tit tot.  Nganga je mulut.  Selamba beb.  Tak payah offer air pun.  Siap tunggu lagi obat kuat mana nak makan.  Kalau dapat, obat bapaknya dan abangnya pun boleh telan jugak...  Haha.  Gila hebat anak dara aku sorang tu. 

Abang Long pun habiskan makan nasik goreng dia dengan bersungguh-sungguh.  Ye lah.  Adik dia pun boleh tapau sampai 3-4 obat selamba, dia pun kena la tunjukkan dia juga sama selamba kan?  Haha.  So dia pun bagi rating...  "This one kan Mak, Mak Mak Mak Mak, rasa dia macam laici" dan bersambung, "Mak Mak Mak Mak, this one oso rasa dia macam laici..."  Ye lah.  Aku pun berpura-pura pedulik la kan...  Haha.  Teruk betul la Mak ko ni yeee?


Picture Taken on: 1 January 2009
Sekejap je kan diorang ni dah besar? 
Bertambah ragam perangai masing-masing...
Walau tercuit hati, Mak tetap sayang. 


Then after that was settled, tetiba ada pulak terdengar suatu suara yang menggerunkan, "Boleh tak nak sorok kunci keta?"  Oh.  Sori.  Tidak boley la Pawpaw.  Aku sambut dengan sengih yang, "Amende..." dia pun sengih je balik kat bini dia.  Macam...  Pasangan bercinta...  Ha ha.  Ye lah.  Dah beranak 3, cinta la tu.  Lagi pun, mau aku jadi stress dok kat rumah.  Kena kerja full time as a mind reader untuk semorang di situ.  Mental

Sedang-sedang menyambut untuk mengucup tangan [cecewah] suami itu, Cik Adik dah berada di depan pintu, tarik grill tu pelan-pelan seraya menutup [konon dah konci la pintu tu], mengangguk dengan konpiden yang Mak tidak dapat lagi keluar sebab dia dah tutup grill itu.  Haha.  Cik Adik... Cik Adik...  Dan nasib baik aku, tiada sebarang pergelutan mahu pun rebutan kuasa berlaku dari tempoh aku berada di pintu grill sampai ke pintu kereta. 

Hmmm...  I think I need another cup of coffee lah.  Bye.

Khamis, 29 April 2010

tanda tanya


Komuter Provides With Female Only Car

Good job KTM! 



Now it's time to make your trips more frequent and/or with more cars on each trip!

a little rambling

We all had a late start today.  Tapi dari pagi we got to settle plenty of things.  Despite the fact that Abang Ngah got to school late.  But it's okay because I got to see his classmate Ayra kat depan mata and see what lebat hair she's got. 

Then ni pulak Memi dah BBM geram kata my maid just told her that Abang Long still tak makan and mandi lagi.  Mana la tak geram kalau dah kat depan rumah tu just 15 minutes before JQAF starts in school?  So I pun pujuk dia.  BBM balik.  Mintak maap dulu.  Pas tu I soh dia pi la main buai kat depan rumah tu.  Ha ha. 

I ada sikit rasa pening. 

Oh.  Ada satu perkara penting harus disiapkan hari ni jugak.  Then...  What else?  Then maybe lunch can go to Butik Ungu kat Section 13 Shah Alam and see what collection they've got.  I also need to get Nescafe, CoffeeMate and Sugar.  Tissues too. 

So okay.  Later.

Rabu, 28 April 2010

dush

Bess ke kawin dengan seseorang yang lawak?

O besssss...  Punya la besss...  ...Sampai sakit jiwa... [pensan]

tengahari yang biasa biasa je

Eeeee...  Kenapa saya berperasaan begini?  Saya pun tak tau lah.  Tetiba je juga saya ni berkeadaan sungguh sopan sehingga menggunakan saya instead of aku.  Adakah saya sedang berada di dalam mode sopan seakan-akan saya adalah seorang wanita Melayu terakhir?  Saya mungkin sedang menyalah anggap tentang diri saya sekarang ini.

Tidak.  Ini adalah semua kerana aku BOOOSSSSAAAAAAAAAAAAANNNN!!!!

Tolong.

Tolong.

TOOOOLLLLLLOOOOOOOOOOOGGGG!!!!!!

Ugh.

Oleh sebab sebentar lagi aku kena touch balik carta ngetop sepuluh ini kembali, marilah kita melilau mencari gambar-gambar di internet.

[Pencarian gambar terhebat bermula sekarang ini juga]


Taken off the web.  Thanks [here]
Oi.  Hensem la tu...  Ada gak orang nak amek gambar ko, iyer...?


AHH!  Buduh betul  Sudah.  Nak tengok la pulak gegambar yang molek-molek sikit...

Taken off the web.  Thanks [here]
Haaaa....  Betul punya molek.  Ni namanya kuih Che Mek Molek.


Macam mana pun.  Itu tidaklah begitu molek bagiku pada saat ini.  Haaa...  Dah ada idea.  Ini adalah subjek Molek bagiku...  [pensan]


Taken off the web.  Thanks [here]
Lee Dewyze adalah seseorang yang membuat aku tersenyum and giggling like a school girl.
Ini... Baru la molek... :-D

Hik hik hik. 

Okei.  Now I can mula bekerja.

**muahs**

tolonglah kerana saya adalah berkeadaan b1tchy dan boyak.

Okei...  Hari ni ada kerja.  Tapi aku ada sikit b1tchy.  Entah.  Mungkin tak cukup minum air kosong kut.  Ye.  Aku rasa that is it.  Ye. Kurang air kosong.  Baru je ku telan ubat harian dan pil kalsium.  Haha.  Ada kawan kata patut ler aku dok b1tchy lately ni sebab I missed out on that pill dah berapa hari dah.  Haha.  Mulut puaka.  Betul la tu jugak kut.

Mandangkan badan ni seakan dipam-pamkan secara menjadi-jadi lately ni, aku rasa macam supplements yang telah mentransformkan aku menjadi gergasi.  Semalam bila duduk depan tv, Abang Ngah dok perati Mak dia yang dok picit-picit sendiri spare tyre lori dia.  Aku pun tergelak.  I said, "Eeee...  Look.  I'm fat...." dan anak aku gelak sambil kata, "He he. You ARE fat." 

Err.  So...  Nak marah anak ke?  Ye.  Innocent tu budak tu.  Belum pun masuk 4 tahun lagi.  Aku pun sambung je la gelak.

But seriously, I don't think it's supplements.  It's just that I'm aging, hormones lagi slow tahap siput khinzir dan my body's water retention is really baaaaaaadddddd...  Aih.  And kenapa tetiba kepala ni macam baru mula nak sakit je ni?  Lagi, kenapa mengantuk jugak ni?

Got some forms to fill in and plenty of headache to come bekos I still haven't finished those charts.  It has been painstaking.  Perfection IS painstaking.  Kasik cucuk mata dengan garfu macam itu Kassim Selamat.  Ish. 

Haha.  Tetiba boleh pulak teringat cerita Musang Bersanggut the part where one of the ministers tonggang kicap down his throat going, "Kicap?  Kicap pun... kicaplah...!"  Puspawangi punya pasal.  Buduh punya jantan.  Haha. 

It's time to rumage something and be useful.  Being b1tchy really tires me down.

it's quite tragic

I spent the morning reading blogs from one to another linking in political items.  Gua rasa tetiba clever la pulak.  Please trust me when I say that I've been feeling so very tertumus about recent news since I don't get to catch news at prime time, hate the papers online and don't get to go through the daily newspapers. 

The news began this morning when I was catching up with morning FB status and most Shah Alamian posted up their say.  I was lost.  Eventually I found that they were bustling about a 15-year old boy whom was shot dead for attempting to run from a road block in Section 11.  Wow.  It felt so...  It's so close to home.  Shah Alam is so close to heart.  A 15-year old boy?  And it seemed more familiar when many was updating like arwah was a backdoor neighbour. 

Indeed.  It came to surface that arwah was the little brother to Ereez Putra.  If you were born in 1976 and went to school in Raja Muda and Section 2, you would probably remember him at one point.  I used to go to school riding the same van with him and his older sister.  I only remember that Ereez changed a bit after one incident of him falling off the roof during one school holiday.  I don't know how they turned up to be.  So when Ereez's name appears, it seemed distant and familiar at the same time. 

Takziah to the family of Aminulrasyid Amzah, the 15 year old boy oso to Ereez, Kak Tuty and their family.  I understand that it was their late brother whom died from having been shot by the police during a roadblock.  It's quite a big thing since Mazidul Akmal blogged about it.  Innalillah hiwanaillah hirojioun.  You can catch up here too - Berita Harian and Harian Metro.  It's splattered all over town.  Apparently.  And I missed most of the chaos if not for the FB updates.

Family would be scarred.  How he left was a tragedy.  How it happened is still quite emotionally... uhm... unsettling.  What actually took place is still samar-samar.  At least, that's how it is for me.  You can read about it but you can't actually tell what actually happened at the scene.  The issue is up more on because he was only 15.  And he was shot. 

They did a roadblock. He was 15 and driving out late without a license.  He probably panicked.  And it happened.  Death struck.

It's still all heresay still for me.  Emotionally, I feel it as a mother.  Any mother would find it hard to believe such a thing could happen.  The dismissal of our own flesh and blood and everything else in between it.  All non-verbal acceptance of so many things possible at the same time.

Objectively, it was tragic how it happened.  The whole scene will have to be assessed and judged.  No one actually knows what happened aside of those who pulled the trigger and where there to sink it all in for something that would be in their minds forever, never to be forgotten.

I can't really say much.  Apa pun pendapat kita, we have to remember that ultimately kita akan pergi pada waktu yang telah dijanjikan oleh Allah tidak kurang walau sesaat pun. 

The whole thing was tragic, yes.  Tapi redha arwah pergi itu juga perlu.  No one can bring him back.  He is gone. 

Again, takziah buat family arwah.

~ Al-Fatihah ~

Selasa, 27 April 2010

aku adalah memahukan sesuatu

My Boss is having a late evening.  I'm still here by her side waiting for her to leave.  Quite flexible and understanding she is. 

And so while I wait, I sit and stare at my blog.  It's pretty isn't it?  And look at the fish.  I love the fish.  I feed them.  I stare.  Let them follow my cursor.  Then I feed them again.  Feed them again.  And I feed them again.  I think Adam Bowman is a very smart man. 

Then my mind trails to thinking if the fish will die from over eating.  Do you think they'll die?  I don't know.  I hope they don't.

And gosh...  all I could think of is the New York Strip at Chili's. 

Cis.

Macam gampang.  Boleh tak?  Kan aku terus go Malaya...

Adakah ini bermakna ration daging merah untuk aku adalah kurang cukup bagi minggu ini?  Oh wait.  Minggu ni belum lagi dapat daging merah.  And eh eh eh... terjumpa pulak gambar mekanan tu kat internet.  Ini adalah self-torture namanya.  Buduh punya pompuan.  Ceh.


Taken off the web.  Thanks [here]
Aku merinduimu... Cepatlah bukak kedai ko kat Empire tuuuu!!!!


Alamak.  Boss dah blah secara tetiba ketika aku ngelamun.  Buat sekali lagi, buduh punya pompuan.  Bukan ke ko nak kena masak malam ni??  Dah la Encik Black dah request untuk sesuatu lauk yang sangat spesel sampai orang lain tak bulih tau sebab ia rahsia adalah rahsia.

Maka dengan keadaan tergesa-gesa, pompuan will leave the building dengan keadaan opis yang...  hebat, amat dasat.  Lantak le cencawan kotor ni.  Itu ESOK punya cerita!

makan... makan lagi!

Tadi I was so hunger.  Hungry yang luar kawalan punya.  So turun la gi kantin.  Sekali tengok lauk tengahari dah mula keluar.  Gua tengok itu asam pedas gua dah gigil.  Ikan goreng berlada.  Isk.  Apa lagi...  Terus I went to irritate Siti untuk cepatlah keluarkan nasik putih tu.....  Cepat la Siti...  Cepat...  Dengan cepat jugak aku nyeluk mekanan tersebut.


Nasik yang memula ingatkan a bit much tapi rupanya tak cukup...

I had asam pedas, ayam masak ala ala rondang and some sayur kacang masak dengan lala.  Bessss...  To keep it healthy, I had plain water.  Hik hik.  Healthy la tu.  Kunun... 

 
Stress tak tengok betapa terernya akak makan? 
Apa?  Stress??  Kalau stress kena makan tu...


So habes la mekanan tu and I went to cuci tangan.  Sedang-sedang berjalan tu terserempak pulak (mode terkejut la kunun... ek?) dengan eskem.  Lalu dengan pantas aku tarik sebatang.  Dengan pantas ia masuk ke dalam mulut... Uish.  Aku ni memang pandai makan la kan.  Ha ha.  [Geleng geleng geleng.  Encik Black lagi la...  Speechless.  Haha.]


 Habis madu sepah dibuang.  Eskem yang hanya tinggal kenangan.

Bila orang tegur, hati terusik.  Bila orang tenung, hati perasan.  Jadi pagi tadi sebelum orang menguji minda kesabaran, aku dah awal-awal posting status dalam FB.  [Apa aku tulih ek?]  Jap.  Oh yeah... 

'HULK.  CALL ME HULK.  INCREDIBLE HULK.'

Maka fahamilah mengapa...  Ish ish ish.


 
Aku pun kenkadang tak paham. 
Mungkin jugak sebenarnya sangat paham...  Sebab lagi selalu buat-buat tak paham.
This is called self-denial.  Haha.

Habes tu bila orang tenung... marah... pulak... Kerek betul minah ni ek? 

Oleh sebab itu, aku akan terpaksa duduk, berlari, melompat setempat dengan cara membalancekan punggung di atas kerusi opis ni saja agar orang lain tidak terus buta, muntah atau pun terkena jangkitan kuman akibat terlihat kelibat aku ni.

Maafkanlah.

Nukilan seorang insan yang tidak bersalah.

Amin. 



manisnya senyuman... emh emh emmmmh!

How can you write and edit your blog layout at the same time?

Can… Open la Word and start rambling mentara tunggu edited page tu loading.

Haha.  Tu la tu.  Kronik namanya.

Happy about my new web template.  SUKKKKAAAAAA...!!! 


Taken off the web.  Thanks [here]
Baik.  Menggunakan orang lidi adalah satu penipuan...
...kerana Nadia adalah sungguh tidak lidi orangnya.
Ini hanyalah untuk menjamu mataku sendiri.
[nanes]


Bagi seorang pengguna BlackBerry yang tegar, ia adalah susah untuk menghentikan diri sendiri dari ngiuran red bleepings on the phone.  That means there's something for you to uncover.  It got so bad that Encik Black had actually wanted to baling my phone.  Twice.  [Looking at feet]  Aik.  Remorse ke?  Ye kut...  Sorry Encik Black.  He he.  Tegar sangat pun kut aku ni...  Tu yang belikan jugak BlackBerry RM5 untuk Cik Adik.  Dia pun tegar jugak... dalam menyampaikan kehendak Bapaknya tu.  Sebab dia jadi tukang baling tepon.  Hah.

Anyway, saw a Note with my name tagged on it.  A friend wrote something special and published this blog onto it.  Ngeeee....  It's publish-able worthy - YEAYYYYYYY!!!! 

Make my face go Wwwwweeeeeeeeeeee and NgEEEEEEEEeeeeeeeee!!!  Thank you *babe pompuan!

*Note: The 'babe' was so misleading as I baru sangat teringat memang ada satu cerita khinzir suatu ketika dahulu dan nama khinzir tersebut adalah BABE.  Bukan aku maksudkan babe yang itu ya.  Itu adalah salah sesangat.


Taken off the web.  Thanks [here]
Khinzir betul sebab letak gambar khinzir ye? 
Betul la tu.  Gambar pun gambar khinzir. 




Taken off the web.  Thanks [here]
Okay okay takpe.  Persetankan khinzir tu.
Nah.  Tengok kooshin dalam kopi tu.  Bess je kan?
Tapikaaan...  rasanya ada senyuman yang laaaaagi bess....



Taken off the web. Thanks [here]
Amacam?  Best tak?  Best tak?  Best tak???
[Background musik enters: 'Oh manisnya... Manisnya senyumanmu...' ]


So, so far perkara membina apakah yang telah dilakukan oleh diri kamu?
Erm...  menjawab dua tiga perkara email opis dan mencuci gelas.
 
Adakah kamu berasa bagus dengan prestasi itu?
Owh of kos!  Ini adalah sebab bila boss balik opis nanti aku adalah menjadi tekincit sebab dok ngadap menatang lain dari tadi. 
 
Apakah perut kamu ini sedang berbunyik dan namakan bunyik yang paling hampir dengannya?
Ya.  Sungguh.  You are so clever.  Bunyiknya adalah seperti...  Err...  Seperti...  Uh.  Owh.  Sudah ku ingati kembali.  Sila rujuk frasa di bawah:
 
Eat like a cow.  Milk like a cow.  Big as a cow.  Hah amek kao.
 
= Maka bunyik pun like a cow la.....
 
 Lalalalala.... MMMMOOOOOOOOO....
 
 
Taken off the web.  Thanks [here]
I laps MMMoOOOOOooooOOOOooo!

Ya.  Aku adalah lapar.  Tapi tahap kemalasan adalah melampau.  Saya malas nak turun pegi kantin.  Mungkin juga malas adalah menggemukkan aku.  Hmmm.  Maka, tibalah masa untuk Nadia turun ke kantin buat julung-julung kalinya... 

Sila tebar red kapet tu jap lagi ya.  Aku nak kena mengetatkan lagi baju ni.  I quote Encik Black yang dia sebut pada waktu-waktu terpilih: "Macam Sungai Sendat".  Nak buat cemana?  Bulih.  Ada option.  Sila bawak saya shopping.  He he.

Untuk gambar jenis-jenis senyuman, sila scroll up and refer kepada illustrasi-illustrasi di atas.  Tengs!

Isnin, 26 April 2010

he he

I'm in the office with Abang Ngah yang baru saja dicabut giginya lagi.  Gigi ketiga dan ia telah dicabut professionally because he's barely even 4 years-old.  Came here straight from the dentist and ice cream as his reward for being brave.

He's hounding me to go on off home.  And so I must...

...sebab telinga dah saket.  Dah nak jadi belanga.

Haha.

sengsara

Hati aku terluka.

Adakah hati ini releven?  Ia harus releven. 

Ia telah terluka lama. 

Tapi rahsia adalah perlu.

Kerana rahsia adalah rahsia.

Maka segala kepedihan di jiwa ini adalah untuk disengsarakan oleh diri sendiri.

Ish.  Busuk benar bunyinya.

Tapi itulah realitinya.

Jumaat, 23 April 2010

luahan perasaan

Semalam adalah suatu hari yang sengal.  TERLALU sengal buatku.  TERLALU sibuk.  TERLALU extreme. 

Much earlier in the morning pun I dah rasa agitated.  Perkara ini buleh dirujuk di Caught In Time.  I tried to control it though it wasn't easy.  Berkaitan dengan perkara itu, I became merepek la kut.  I came to a point of counting down the days that I slowly get off utilising my Facebook.  Aku dah mula countdown semalam as hari pertama dalam my own consideration being off of it, on the way to deactivation.  It was pretty bad.  I couldn't breathe.


Taken off the web.  Thanks [here]
Ini adalah sesuatu perkara yang aku hanya boleh lihat dalam bayangan


Then during lunch I thought, "Ah!  Persetankan saja," and terus mengupdate status as 'Nadia is moody'.  Miraculously, almost immediately ada response.  Tapi macam mana pun kiut, understanding, arahan berlapik, statement sengal yang diberi, it didn't make a difference for me.  I knew that I haven't felt like this in a very long time.  Jenis yang no matter what happens, I'm just so unperturbed in that mode.  Staunch in my blanket of feeling. 

Masih lagi tertumus di bawah kerja, wayar talipon, dayuan lagu-lagu yang aku tak pernah pasang sebelum ni sejak kembali ke opis ni dan sungguh tidak membawa hasil pun semalam, aku dikejutkan dengan pelbagai perkara yang agak merunsingkan.  Bunyik statement aku tu pun dah runsing.  Runsing, kan?  Ya.  Entirely yesterday was THAT for me. 


Picture taken off the web.  Thanks [here]
Satu, dua, tiga, empat... Lapan, lapan lagi...


Petang sikit, Encik Black called.  Truthfully, a bit iritasi sebab aku perlu berkejaran dan talipon tidak berenti berbunyik pada waktu itu.  Dia tanya aku nak masak ke tak, sebab kalau tak, boleh la makan kat luar malam tu.  Aku terasa kurang terjerumus ke lembah hina sikit.  Aku cuma jawab, "Baek tuan," dan mula tepon maid pesan jangan masak.  Kang kalau dia dah masak nasik, telinga aku boleh jadi saiz belanga.  Harap maklum.


Pictures taken off the web.  Thanks to [here] and [here] and [here]
Yes.  Sila paham perasaanku.


In a way, aku terasa mungkin laki aku dapat merasakan dari vibe Facebook status update yang telah diwar-warkan ke serata dunia.  But I didn't have a second thought about it.  Nanti lagi melarat perasaan.  Macam mana pun, I was sure kalau aku masak pun, kalau tak sedap, musti aku akan mengamuk sendirian, drop semua dalam tangan satu kali; either I'd walk out for a breather outside and cry; or simply drive out without sepatah haram and melilau sampai dah okay baru balik.  Either or dia dua-dua tiada penyelesaian pun.  Terima kasih suami.

Left the office in a rush sebab dah terlewat to fetch anak sulung from school.  While we walked to the car, he was telling me how a bunch of Tahun Dua students go and baling baling kasut dia mentara he attended JQAF in school earlier.  "Then Cikgu had to give me kasut orang lain..." he continued that stopped me in tracks.  Mata aku terzoom in kat tanah.  Indeed.  Memanglah dia pakai kasut spo-ot saper entah.  Ni dah memang kes parah.  For sure memang cikgu tu pun carik tak jumpa.  Ngeluh je la. 


Kasut sekolah Abang Long dalam kenangan
[1 Januari - 22 April 2010]
R.I.P.


Then nak balik dari sekolah tu, aku naik angin lagi.  Dah la suka double park making parkings in alloted lots difficult.  Apa susah ke sangat nak parking kat tempat parking bila masih ada parking?  Ko pikir ko punya senang je?  Abih kasi orang lain pulak susah?  Menyusahkan orang betul.  Bertambah baran aku bila sukati je make turnings without looking bekos tengah konsentret laki tepon bagitau dia kena overtime kat opis tu maka dia bengang dan kena tumpukan sepenuh perhatian sehingga dia ada hak untuk tidak memperdulikkan orang lain kat jalan tu.  Kalau terlanggar budak kecik pun takpe sebab syurga adalah di bawah tapak kaki suami.

I got back to the house.  Mandi.  Tengok semua dah siap.  Then bila nak pergi dah, maid aku dengan tembelnya, "Sebentar. [5 saat] Saya pakai tudung dulu ya? [pause lagi 5 saat]," sebelum lenggang lengguk jalan kat bilik dia nak ambik tudung tu.  Bangang betul.  Laki dan anak-anak dah kat dalam keta.  Aku hampir dah pada tahap nak pinjam status Puan Eja hari tu:


"Boleh tak rasa macam nak lempang je Bibik. 

Tolong!!!" 
[Ko tengok, aku letak kan statement pun dalam kaler pepel sempena kedai bajunya bernama Ungu.]


Kang kalau kena marah pun, aku jugak yang kena.  Bangang betul.  Cis.  Nyusahkan orang!

Then tengah nak tutup pagar dia tanya, "Kita nak pergi mana?"  Aku seriously menyirap.  Masa tengah nak masuk keta, dia sambung, "Susu Abang Long sudah tinggal sikit.  [pause 5 saat]  Sikit sangat.  [pause 5 saat]  Udah tinggal 3 sudu aja."  Pa.nun.ta.ta.  PKM.  Aku memang dah mengoren pineapple kelapa bantat terus.  Segala hamunan memang la meleleh je keluar mengalir tanpa pedulik kiri kanan depan belakang.  Dada aku sakit.  Penuh.  Rasa macam nak pecah.  Aku cuba ignore myself with the anger bekos I have a choice to be stressed out atau tidak.


Gambar lokasi berdekatan ketika kejadian 3 sudu itu berlaku.
Apa?  Gambar tak releven?  Sukahati aku.
Blog ni pun aku yang punya ya.
Harap Maklum.


So sampai kat restoran for dinner.  Dia selalu buat muka total loss tu.  Bukannya tak tau routine.  Makan malam tu sama je kat mana-mana kalau makan ngan budak.  Bila mekanan sampai, aku tengok nasik Abang Ngah masih putih.  Nasik maid aku dah berwarna-warni.  Serious okay.  Aku tegur dia suruhlah dia letak lauk pada Abang Ngah.  Ada ke nak pi letak tomyam?  Buduh betul.  Dah disuakan lauk berkenaan yang sesuai soh minah tu placingkan betul-betul for him to eat.  Tetau je dia bertenggek je kat situ bermuka toya.  Orang soh put the lauk, bukannya suap budak tu.  Kena buduh lagi.  Maid aku makan dulu... mentara aku suap Cik Adik.  Buleh?

Maid aku makan dengan berselera betul.  Mentara semorang pakek tangan, dia sorang pakek fork and spoon.  Wow.  Bila anak aku dah tak senang dalam baby chair tu, dia continue makan mentara aku tukang stablekan kerusi bayi tersebut.  Wow.  Finally when she was done, I told her to put Cik Adik down and monitor la budak tu.  She did.  Gi mana?  Lepak kat pintu kaca kedai tu.  Ko pikir orang perasan tak budak tinggi satu kaki setengah tengah berdiri kat tepi tu mentara nak masuk into the shop?  Yezza. 

Then Encik Black suruh dia bawak Abang Ngah pi cucik tangan.  Dan dan jalan menonong terus ke tempat wash hand.  Cik Adik tu dia pi tinggal kat pintu kaca tu.  Buduh betul. 


Tak dapat beli susu abang, Cik Adik pulak dapat Blackberry.  Kelass...


Nak pi beli susu kat kedai bawah tu, susunya tak ada pulak.  So nak gerak bila masa nak balik tu, nak naik keta.  Seperti biasa si minah ni buat perangai dia.  Dia akan nak masuk kereta dulu dan anak-anak aku akan bergelimpangan entah ke mana. 

Berapa kali aku kena cakap...  Sampaikan berbuih pun ko selalu tak belajo-belajo dari mistakes ko yang buduh tu? 

PERTAMA/  Kalau barang keperluan dah tinggal separuh, tolong bagitau awal-awal.  At least aku boleh bajet masa bila I can replenish them.  At this point, ko tengok, diaper pun dah tinggal 5 keping.  Nak kena pengajaran ke dengan menyusahkan diri sendiri ke nanti biar dia terkial-kial bagitau kat aku diaper dah habes?

KEDUA/  Minah...  You should always be the last one getting into the car simply sebab ko orang besar...  Buduuuuh... 

KETIGA/  Boleh tak bila aku panggil ko naik, ko terus naik?

My maid is partially deaf.  Aku pagi ni pun dah mekak dok panggil dia tapi tak naik-naik.  Suara aku pulak haluih tapi lontaran suara aku tu telah mendapat approval dan endorsement laki aku sebab it was loud enough for him to hear.  Tapi dia masih tak naik dan aku telah menjadi tukang mandi budak [biasanya bapak diorang] pada pagi ni dan seperti biasa, tukang siapkan DUA orang budak tecip...  ...  ...

Entah lah. 

In a way, I feel a bit better.  Though my chest feels pretty full.  Macam boleh nak tikam dada ni dengan pen lepas tu letak corong biar kasik angin tu keluar...  Aih.  Teringat pulak episod House malam tadi yang orang tu nak dipostmortemkan rupanya orang tu idup lagi.  Haha.  Bongok.


Picture taken off the web.  Thanks [here]
Ko tengok gambar ni.  Tak guna punya Mak Bapak...

 
Okaylah.  Aku kan menyelinap blog hopping dengan kerja yang tak kan pernah habis ni agar I don't go insane.


Picture taken off the web.  Thanks [here]
Cecewah...  Semangat berkobar kunun...
Tapi lahanat nyer perasaan ini sebab sebenar-benarnya,
aku adalah lebih marah dari aku stress.


Nota:
2.15pm: Sebab aku ingin menghindarkan boring, aku telah membega dan memasukkan segala gambar tak releven ke dalam ini blog.  Aku tidak keluar lunch pun.  Mungkin jiwa aku masih ada sikit terusik. 

Rabu, 21 April 2010

berlari mencari foto

Hari tu I noticed that Ayub had his running picture up his FB profile.  Orang bongok la kan aku ni, tak reti mana nak source out for the photos.  Yang masa Putrajaya tu pun Suri Sanusi yang posted it up for us.  So Ayub gave me the link and rearing to go ni, siap korek balik nombor lari pepagi buto ni.

Aku pun taip satu persatu macam orang jarang touch the keyboard ni...

Keyed In: K.1.0.3.1.5.
Result: Sorry, the item that you've looking for is not in the Database
Response: Cis bedebah...  Not worthy ke aku ni?


Apakah perasaan korang?


Then okay...  Takpe.  Encik Black punya lah.

Keyed In: H.8.7.8.9.
Result: 2 bijik gambar
Response: Cis.  Gambar bontot aku pulak tu...  Ish.  Tak relevant langsung!


Ko tengok gambar bontot akak pulak yang dia ambik tu... 
Tapi takpe.  Janji ada.  Yes.  I am shallow.


Okay okay.  Ada harapan ni...  Carik gambar Akak Vogue pulak lah!

Keyed In: K.1.0.1.9.6.
Result: Sorry, the item that you've looking for is not in the Database
Response: Harapan pelesu betul... 


Apa nay?? Takkan limelight on Encik Black aje ni?


Ye.  Ini adalah aku memuntahkan perasaan disappointment aku. 
 
Bukan aku takde keje.  Aku ada kerja belambak ni.  Kalau nak sikit, aku boleh bagi.  Amek la kongsi sorang sikit.  Aku tak kesah.
 
Tapi cemana I find time for it?  Got...  In between work, I snippet la time little bit to cover my sorrow.  You want me to go insane izit...  Dah la kelaparan gilos ni.  Tadi pun siap sorang tu dok gelakkan aku, "Banyak sangat ke keje tuuuu... [menjuih]"  Ye la.  Dok kenen blogging aku le tu.  Aaah.  Persetankan saja mereka.  Yang jadik gilanya nanti pun aku.  Bukannya mereka dan keluarga mereka.
 
Dah.  Tiba masanya untuk Nadia mengorek mekanan kat bawah meja ini.  Tidak.  Jangan otak kuning.  Itu namanya selective reading.  Bukan korek menda lain.  Aku tulis tu MEKANAN.  Paham?  Udah. 
 
Babai.

Selasa, 20 April 2010

penaja yang bosan memberikan pesanan

Mulut ni rasa sungguh berminyak.  Apa da aku makan tadi?  Adakah sebab distracted minda terganggu oleh pemerhatian oleh sekumpulan lelaki yang duduk dibelakang aku during lunch tadi sampai tak rasa the food I had?  Ya.  Aku sangat distracted sebab immediately when that happened, I posted a note in my FB.  Segala feedback tersebut adalah distracting.  Ha ha.

So how's the progress on my charts?  Ha ha.  Ya Allah.  Susahnya menjadi seorang yang born perfectionist tapi ngga mau ngaku bahwa she is one!  Each time I look at it it's so dementing that I go gegegegegegegek just looking at it.  Gosh.  Aku naik bengang sendiri.  Then I get bored...  I really get bored...


Taken off the web, may be subject to copyright

Meja pun serak.  Nak pi toilet tak pegi pun dari tadi.  Tapi kalau tau anak dok tahan, marah...  Mende Mak ni kan?  Ha ha.  But on the bab of toilet going, bukannya tak boleh pegi.  Dia macam...  Tak boleh pegi bila ada orang lain kat situ.  Nak pi toilet ni macam nak kena jadi halimunan.  Bila masuk, orang tatau.  Bila keluar pun, orang tatau.  Kena ada skill.

Dibuatnya semalam I really had to go.  Sedang sedang nak masuk tu, kakak cleaner yang rajin tu [serious rajin okay sebab tak berenti sampai la time rehat/balik] tengah mop bilik air tu. 

"Aaah, masuklah saja guna bilik airnya.  Di dalam tu sudah berseeeeh..."

"Takpe la kak, jap lagi lah"

"Eh!  Masuk sajalah.  Saya sudah bersihkan di dalam situ.."

Ada sikit lantanglah.  Dan aku pun terasa macam nak pensan.  Terus patah balik dan berpura-pura bizi. 


Taken off the web, may be subject to copyright

Dan aku tak paham konsep ni restoran jamban ni. 

1.  Tidakkah secara otomatik badan akan mengeluarkan cecair tanpa disadari bila berada di atas menatang itu?

2.  Please don't tell me itu adalah jamban recycle!!

3.  Adakah sungguh ko akan berselera makan dalam jamban???  Apa nay???

Mengenangkan juga some people yang kenkadang suka shishi sukati, bagi anak shishi sukati...  Silalah refer kepada gambar di bawah.  Binatang pun edoketod tau.


Taken off the web, may be subject to copyright
Ko tengok.  Gajah pun ada kesadaran sivik tau...
Belum lagi bab yang suka buang sampah luar kereta tu.

Ye lah.  Kenapa orang suka nak buang sampah luar keta?  Mungkin orang tu pembersih la kan.  Kita kalau naik keta dia, selesa, bersih, nyaman...  Tapi suka benor nak buang sampah kat luar tu.  Tau la memang ada orang yang nyapu tepi kaki lima tu kan.  But why??? 


Jangan la jadi cengginik.


Ginikkan lagi elok...  [macam henbeg gua hahaha] dari...


...bikin clog the drain


= banjir


= sungai kotor


= effect air minum [ko nak minum air cengginik ke?]


 = ikan pun dah tak jadi ikan lagi

Oleh itu, marilah kita berkesedaran sivik sikit.  At least aku bosan, tak nyusahkan orang...  Ni kalo shishi rata-rata...  Ish.  Make everywhere so smelly you know...  And stop littering!  Plastik gi barang kat supermarket berkoyan-koyan ko bawak balik.  Tinggal je la satu dalam keta kasik kumpul itu sampah...  Kan boleh je?  Dah sampai rumah ke, mana ada tong sampah, lu kasik buang la kan...

Dah dah.  All I know is I donch want to eat transformers for breakfast okeiii... 

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails