Gadget

Kandungan ini tidak tersedia melalui sambungan tersulit.

Rabu, 20 September 2017

Tiada, untuk kita mungkin berbeza.

Watikah hari ini adalah...

Jangan nangis kalau suami takde masa untuk kita. Jangan kira boifren sebab boifren tak valid. Dia sibuk mencarik rezeki nak kawin ngan ko. Jadi jangan ngada. Lagipun dia bukan laki ko pun nak ngada teruk-teruk. Buat penat je.

Kita faham, kurang punca nafkah batin dan zahir. Kurang perhatian, kurang nak tengok dan berkata, "Hensem gak laki aku ni," atau dengar dia kata, "Nak kopi plis".  Takde pun kadang nak mintak tolong tengok anak tergolek ke mentara you need to do something else.  Lebih sangat perlunya nafkah emosi batin untuk kita rasa selesa dia ada involvement dalam daily life kita. Agak payah nak manage kan bila kita sampai satu tahap yang, "Apa-apalah..." 

Above all, sekurang-kurangnya dia takde masa untuk kita sebab commitment kerja, punca rezeki untuk harta dia. Isteri ni adalah harta dia. Anak-anak adalah harta dia. 

At least dia masih ada. And you will see him again.

...Some people won't.



Nota Kaki: 

Seorang lagi teman with cancer telah meninggal dunia pagi tadi jam 4.32AM. 

Ikhlaskanlah AlFatihah buat arwah Megat Erwin Putra Bin Lani.

⁠⁠⁠⁠⁠Innalillahi wainna ilaihi rojiun..

‎اللَّهُمَّ اغْفِرْ لَهُ وَارْحَمْهُ، وَعَافِهِ، وَاعْفُ عَنْهُ، وَأَكْرِمْ نُزُلَهُ، وَوَسِّعْ مُدْخَلَهُ، وَاغْسِلْهُ بِالْمَاءِ وَالثَّلْجِ وَالْبَرَدْ، وَنَقِّهِ مِنَ الْخَطَايَا كَما نَقَّيْتَ الثَّوْبُ الأَبْيَضَ مِنَ الدَّنَسِ، وَأَبْدِلْهُ دَاراً خَيْراً مِنْ دَارِهِ، وَأَهْلاً خَيْراً مِنْ أَهْلِهِ، وَزَوْجاً خَيْراً مِنْ زَوْجِهِ، وَأَدْخِلْهُ الْجَنَّةَ، وَأَعِذْهُ مِنْ عَذَابِ الْقَبْرِ وَعَذَابِ النَّارِ

Ya Allah, ampunilah baginya, kasihanilah dia, selamatkanlah dia, maafkanlah dia, muliakanlah kedudukannya, perluaskanlah tempat masuk (kuburnya), sucikanlah dia dengan air, salji dan air sejuk, bersihkanlah dia dari dosa-dosa seperti Engkau bersihkan kain yang putih dari kekotoran, gantikanlah dia rumah yang lebih baik dari rumahnya, ahli keluarga yang lebih baik dari ahli keluarganya dan pasangan yang lebih baik dari pasangannya, masukkanlah dia ke syurga dan hindarilah dia daripada azab kubur dan azab neraka

Selasa, 19 September 2017

Kityot vs Nantuk

Watikah hari ini adalah...

I struggle nak bukak mata ni. Agak mengagumkanlah sebab ada one time tu kerap ngantuk luar kawalan sampai ada sekali tu aku sedar-sedar je diri sendiri dah ter-blackout with muka atas meja WITH glasses on. Ee teruk kan? Aku pun don't know how to adjust or solve it. Malu tau.

Then somehow after a while, aku mula minum air cuka epal dengan cuka buah delima and pati delima. Kurang banyak. Mata celik. But my angin inside stomach isn't. However, hari ni punya struggling is the very struggle. It's embarrassing somehow. Dah la boss panggil masuk bilik. Sambil dia explain task baru ni, sambil betul-betulkan ayat, susun framing bagailah... siap cerita kat aku cemana mula, the concept and how to, aku boleh dok kat situ bersangap. Siap eksesais tekan tubi kat meja dia hahahaha... Apa punya pekerja la aku ney...

So okay, itu cerita Mak untuk hari ni kays. Dah la ngantuk, nak kena buat report ni yang I dono hujung pangkal (Mak masih belum otai), ni kityot (sakit perot) pulak nak buang air besar. Mana satu tah nak buat dulu ni.

1. Tido dulu.
2. Buang air besar.
3. Buat kerja report ittew.

Jangan buat Mak atensen kay. Mak nak vera je.
Nanti pigi sana vera bilakang pokok turus mati itu pokok.
Tade timpat mau vera lagi.


Mmmkays...



Jumaat, 15 September 2017

Lama dah lawakku hambar

Watikah hari ini adalah...

Adegan mencerca diri sendiri bagi Mak seminggu dua ni. Blog posting kat negeri omputeh segala cercaan diri tu sampai marah Mat Salleh nya. Dia kata, "Is very wrong la you ni dok marah diri sendiri. Cemana u'olls nak fefeeling dengan diri sendiri ittew... Diri sendiri kena jaga okay. Saaaaaayang ucuk ucuk diri tewww..." Mak pun berbaur penyesalan. Lagi mencerca diri didalam hati. Sedikit sahaja.

Sebab diri sendiri diletakkan dibawah tapak kaki sendiri dan membawa badan secara mengesot sepanjang tempoh itu, aku tak boleh function dengan kerja. Dia jadi, sepahkan kertas, end of the day ko kumpul balik kertas-kertas tu dan masuk balik dalam tray. Hari-hari jadi camtu. Entah apa jadi berjam-jam duduk atas kerusi, depan pompiter (computer). 

Nak kata aku tertido ke macam fasa sebelum ni - tidak. Aku celik bila dah start minum balik air cuka buah. Nak kata tak nampak kerja mendatang - tidak, ada je kerja masuk. Dia macam ni.  Nampak gelas berisi air nak jatuh, tumpah. Ko tau meja dan lantai tu akan basah. Tapi nak tadah dengan tangan pun tak bergerak tubuh ni and ko pun tak tau mengapa.

Kenapa tah aku nak cerita ni semua kat sini... Dah la lama tak bercerita. Datang pulak cerita yang tak best. Mana gi lawak gampang aku sebelum ni? Nak try bagi punchline pun dah hambar. Dah tulis dah sikit tadi lepas tu sendiri go, "Mende luuuu pompuaaaan..."  Udeh-udeh le tu ya.

Susah sekarang nak cari kawan. Susah sekarang nak percaya orang. Susah dah nak bantu orang. Bukan tak nak. Hati aku besar beb. Besar sangat. Tapi orang ambik kesempatan. Niat diorang pun besar jugak. Besar sangat sampai nak duduk dalam kebaikan yang aku termampu. 

Aku banyaknya tak marah. Aku lebih kecewa dengan perangai orang. Kecewa sambil marah. Kecewa sambil sedih. Kecewa sambil kecewa dengan keputusan yang diorang buat. But ultimately in the end, diorang pedulik hapa dengan kekecewan ko tu. Takat paling kuat pun ko terjun je dalam sungai dengan labu kecewa ko tu. They'olls okay je terus sampai destinasi tujuan hidup diorang tu naik sampan tu.

Paham tak?

Hari ni, aku pun dah tak tau apa nak buat. Aku sangat berharap aku ada inspirasi dan kekuatan untuk buat sesuatu for myself. To finish something. To, something-something. Bikos I keep feeling daya tarik ke belakang tu masih ada. Elastic tu berpaut kat belakang badan ni. 

Korang doakan je la untuk aku. Doakan aku sihat mental, rohani dan fizikal. Boleh je korangkan doakan untuk semua Rohana dan Rohani sekali. Sure tersentak-sentak member-member aku nama-nama tu sambil korang sebut sekali. Haha. Oh hambar betul lawak... Aiseymen.

Okaylah. Panjang tak semena-mena blog posting ni.

Semoga segala urusan korang dipermudahkan today and have a great weekend.


Selasa, 23 Mei 2017

Istimewanya Cik Yon's

Watikah hari ini adalah...

Esok Mak nak buat memakan kat opis. Habis satu floor Mak haru mintak duit. Dapatlah perasaan jutawan tu sekejap. Macam pada hari kita terima gaji tu kan? Tu beberapa minit je. Be like, Baki Akaun - "Ooouih... Mak kayo! Mak kayo! Mak kayo!" Lepas tu terus pilih option, Pengeluaran. Terus jadi den dah tak kayo ni pulak... Kayo Saat je namonyo tu. Yang ni, dapat la meraso dalam sehari setongah. Lopeh tu, caterer yang kayo.

Cerita pasal makan, i'olls nak mengajak untuk follow Instagram CIK YON'S (IG ID: cik_yons) yang menjual kuih-muih Melayu dan kek dan mekanan-mekanan yang lain. Sempena nak bulan puasa dan raya ni, seperti biasa we have the HONEY OATS for sale. Samprit, kuih tart, dan apricot cookies pun ada lagi kot tahun ni.

So esok, dah jadi resam kat ofis ni kalau ada makan, Mak akan bawak Cik Yon's punya Nasi Goreng Kampung. Esok kita haplod gambar. Kasik cantik-cantik. Kena suruh bebudak muda ni yang ambik gambar sebab orang tua, ambik gambar ikut feel dia la kan. Ala-ala berdiri sebelah pokok kenot smile laidat. Orang sekarang segala lambang pitih pun diorang ada. 

Actually, someone was asking me. Why sekarang ramai nor ambik gambar buat jari pitih. Diorang nak superficially 'Makcik kayo, Makcik kayo' atau apa? Nasib baik jugak baru kelmarin tu anak tu baik hati educate kan Mak dio. 

Yang sebenarnya teruk kot dia lagi gelak dalam hati. 

Gelak kat luar hati tu dah memang kuat pun bila aku tanya, 

"Is that finger snapping to pretend music like, 'My life is so perfect I'm singing it out loud in visual like Rihanna', or, I'm so rich I'm calling all the monneh (cha'ching) to me?" 

Dah, kalau aku pun gelakkan sesiapa yang tanya camtu gak. 

"Mak, itu heart shape using your fingers lah" 

Baik. Mak serender. 

As quick as a new app rises in the app store, new trends are created and made to change - for better or for worse. Kan. But, kita kena juga berusaha untuk mengekalkan tradisi. And I need to learn how to make the kuih-muih. Agak bersedihlah jugak sebab dah tetua ni pun, tak reti nak buat food selagi ia bukan pasta. Apa la nak jadi dengan budak Melayu sorang ni kan?

So okay, go check out Cik Yon's on instagram. It's also on Facebook. 

Okay babai!





Isnin, 8 Mei 2017

Sepetang, Seharian

Watikah hari ini adalah...

Kengkadang bila orang ingat kita senang, waktu tu la kita berhamburan bertaburan merataan sebenarnya. Kemudian bila kita berdiplomasi untuk tak turut, orang ingat kita ada hidden agenda. Terus tersentap. 

Wahai penyentap, kau tutupkanlah mulut dihatimu itu dari terus berkata-kata. Atau terus dari berfikir-fikir tentang apa yang kau tidak tahu. Kerana masalah orang, itu yang mereka tahu. Hatiku itu kadang-kadang tersentap. Tersentap bila tahu kemampuan diri itu tidak mampu tetapi sangat mahu. 

Fahamkah kamu dengan maksudku? Aku rasa tidak perlu diperpanjangkan lagi. 

Sesungguhnya aku yang tersentak dan terus tersentap. Makaku layurkan hati ini dengan kata-kata pujangga biar melarik perasaan ke awangan kelabu. Biarlah perasaan berehat disitu sambil menunggu selesainya kertas-kertas yang berkeliaran dikelilingku. 

Pejamlah matamu wahai insan. Sekadar melepaskan lelah hati disitu, disitu dan disitu. Kira nombor bergerak dari belakang ke depan. Ulangkanlah berkali-kali sehingga kamu puas dan beredarlah dalam keadaan yang lebih tenang dari sebelumnya.


Rabu, 3 Mei 2017

Mimpi Kita

Watikah hari ini adalah...

Mimpi bertaut denganmu
Kamu yang sebelumnya, kamu yang telah berlalu
Aku yang telah lebih mengerti, dan telah melepaskan
Pahit itu pengalaman, manis itu memori
Terpencil mungkin
Tapiku tahu hargaku kini dimata hatimu
Walau dimata mimpi, terpencil
Maka kau sedekahkanlah aku sesuatu surah
Sepertimana akanku lakukan buatmu, semoga sejahtera dirimu disitu

Note: A Musing FB Post by Me

Selasa, 2 Mei 2017

Kimchi Untuk Awak (Saya, sebenarnya...)

Watikah hari ini adalah...

Hi.  Lama dah Mak tak nulis kat sini.  Pada dasarnya sekarang kalau Mak mental, kapasiti tersebut tak terbawak kat sini. Sebab mental yang dah tak crack, tak kelakar; malah memencilkan diri untuk bercakap sensorang dalam bahasa omputeh somewhere over the rainbow way up high.  Tu sebab kena cari ulasan inspirasi kat tempat lain.  Dan sebab Mak bengang Wordpress tak boleh bukak to write, sesuailah ia dilempiaskan ke sini.

Have any of you watched Kimchi Buat Awak?  Okay.  Aku dah tengok 7 kali.  Mak siap DM Michael Ang lagi sebab kenapa orang kata the movie in Astro is not same as the movie kat panggung. Haha.

Last scene memang cliche gila.  But I enjoyed the whole movie.  I appreciate the feel.  Tapi rasa macam tak puas sebab ending time rolling nama production team tu ada tunjuk some other scenes that were not included in the movie itself.  Macam, "WHAT HAPPENED IN THOSE OTHER SCENES??" and "KENAPA DIORANG TAK INCLUDE SEKALI?" "WHY??" Terus nak kena beli bukunya.  I need to know whatever else happened.  

I think, Emma Maembong did a good job as Bella.  It's not easy to just simply tersentuh and break into an ugly cry when you remember someone - because that's how it feels like when you miss someone. Or to senyum in misery.  Dan dia pandai improvise scenes.

What I liked about it was, Aiman Hakim (Daniel Lee), was so cheeky and his emotions were so open yang buat dengan aku-aku pun termasuk dalam mata dia bila dia kenyit kat Bella.  Aku dengan tak sedar diri ni pun jawab, "Yes," sambil terpinga, macam Bella gak.  I really felt this, in the scene masa diorang kat dalam setor kat kampung tu.  When Daniel tells Bella, "Sebab kau tak nak kawin dengan aku, dan aku pun tak nak kawin dengan kau" pastu terus Bella lari.  How can something so simple, be so intimate sampai aku pun boleh rasa?  So do you get what I mean when I say he's so open?




I'm so intrigued by the characters.  Aku nak tau and dissect the emotional trigger to kenapa dia nak selamatkan Bella, and mengapa Bella terima.  Aku tau yang it's more than nak lari dari Faris tu (yang OMG memang anak aku tengok Engku Haris tu pun sampai berkerut-kerut muka, "Eee dia tak tau ke orang tak suka?" sebelum aku pun bantai gelak dengan dia).  It's the plunging into life that was decided just like that. 

When was the last time you took a risk?  
Have you ever thought about it?
Was it worth it?
Did you regret it?
Would you do it again?

Taking a risk is actually catapulting yourself to somewhere you've probably never been.  But it wakes you up inside.  It keeps you alive knowing you've got so many more options to do.

I feel something with this movie.  I feel something with this story line.  I need to get my hands on the book.  And I want to accomplish something.  It makes me feel like I've left something unfinished. 

You know, I've always been a writer.  Stories in my head.  Scripts that I've written...  This movie has really put me in that place of serene.  I hope to be there for some time.  High and happy.  Maybe also go stalk Aiman at his father's house for no reason at all.  Pastu aku kena kenyih kata kat pak dia, "Minta maaf tapi saya redha kalau tidak dimengakukan sebagai ex-staff awak, walaupun saya sedar diri dengan keadaan diri sendiri".

No matter what the other reviews say about the movie being bad, I think Michael Ang did a good job.  It made me feel something.  It moved me.  And it makes me want to take that flying fox in Nami Island.

Khamis, 23 Mac 2017

Watikah hari ini adalah...

I have been through the most sluggish as hell mood this month, for this entire week. Eh ok. Engkorang paham ke bila hakak hakunamatata ko ni speaking? Teruk pulak bunyiknya. Like condescending. Dah takpelah. Korang anggap je la ni lawak yang tak jadi sebab my mood masih haywire.

Semalam agaklah mood aku yang paling terbalik. Tapi masih boleh senyum but jap-jap meleleh je mata bocor. Apa kisah dengan mata bocor aku ni? Kalau boleh aku nak bocorkan secara terus kasi kering je terus apa yang terpaut dalam emosi ni. Tapi aku ni jenis yang tabah (huwek) dan agak koreh hati, jadi maklumkan je lah cuma mampu nak nangis bila tengok show orang beranak, families reunited, stories on humanity. Cam lama nau proses tu nak sampai. 

Dalam perasaan berbaur foggy kegelapan dan stalagmite, rezeki aku dapat tetiba bercakap dengan 3 orang manusia. 3 orang kau. Pejadah sampai 3 orang baru nak settle perasaan ni. Jadahnya adalah... my personality is quite complex that the dimensions vary more than other people. Ni bukan aku angkat bakul sendiri ya. In fact, it was a blessing that I learnt yang ramai lain has my personality and it's okay to be different, because I am. 




Baik, diteruskan... bila dah balik malam, semasa berada dibawah pancuran air, seperti biasa barulah aku tersedar. Dah berapa hari dah la aku termiss ubat darah tinggi ni... sebab the ubat is not in my handbag macam biasa and I keep forgetting to put it in each time bila balik dari opis. 

Hmm. Baiklah. Jap lagi nak kena topup la ubat tu pun. Buat je la pengakuan berani kat doctor tu that I haven't been compliant sebab aku tukar handbag and the ubat is on my dresser every day. Cuma tak ingat dari hari apa aku tak makan ubat.

Isk. Apa nak jadi. Korang doakan je lah semoga aku dipermudahkan ingatan. And semoga doa korang tu akan dikembalikan kepada korang sendiri dengan begitu sejahteranya.



Khamis, 16 Mac 2017

16 March 2017

Watikah hari ini adalah...

I went to Shasha's funeral today. This lovely woman who was loved and celebrated, then lost to cervical cancer. Tersentuh jiwa bila tengok ramainya orang yang hadir, just for her. Ramai yang terus bersusun di saf untuk dia. It clearly shows how she relates to people. Always smiling. And with constant patience, the love, care and attention her husband showed without even showing. 

Dear Shasha, 
rest now, for you have lived.

Dear Pyah, 
I wish I could hug and comfort you, even though we rarely speak, or meet. Remember that, no sacrifice is greater than what you can carry. Please have comfort, wallow, be upset, cry and accept to forgive and move on. You have done the best that you could. And do learn to live the life that you have. 

I have nothing more to say.
I'm just sad.
For love and loss.


Selasa, 14 Mac 2017

Hi

Watikah hari ini adalah...

Mak tak bitchy dan agak stabil hari ni.
Tu je nak gitau.

Kbai.

Jumaat, 17 Februari 2017

Watikah Jumaat

Watikah hari ini adalah...

Aku sedar tentang keterlampauan cara aku kadang ni. Dah gitulah, nak buat cemana. Kasar kot kadang keras guraunya. Sinikal gila nak mampus so don't get me there la. But I also know that I'm different coz dalam reramai orang yang aku pernah jumpa, I only know one person yang macam aku sikit. 

Of course, I don't have a group of friends that I hang out with. Does a bunch of sisters-in-law count as a group of friends? I do have a selective group of people. Like, one from each division. That's like, banyak gila odds. In the long run, Mak okay je coz I need to run alone pun dengan hal anak time lunch ke apa ke apa ke. But of course, sometimes I terasa jugak la bila tengok orang yang aku rasa tidak jujur, orang layan sambil bergembira sesangat.

But then again, aku ni pun pelik jugak untuk orang masuk buat kawan. Lelaki keje salesman je kot yang boleh layan aku ni hahahahaha. Kalau tak pun orang tanah je. Lagi pun Mak ni sejujurnya pun bukannya permurah senyuman sangat. Bukan Mak tak nak. It's just that sejak azali laidat. I think/worry too much on the inside that I tak notice pun my actions jadi cemana. Camtu lah.

Mungkin sebab kadang mulut terkata lebih, now they're coming to bite me in the arse. 

Terima kasih Ya Allah sebab I understand what you're trying to tell me, walaupun you know I kenot tolerate ketidakjujuran, ketidakikhlasan. But I get you.

Sekian saja watikah hari Jumaat.

Kbai.

Rabu, 8 Februari 2017

Ke Laut China Selatan aku hari ni

Watikah hari ini adalah...

Pagi tadi aku takde la rasa stress sangat. Tapi bila ia menjangkau jam 10pagi dan ke atas, dan ke atas, meter reading tekanan aku semakin naik. Slowly but surely gitu. Slow passola lambat laun sampai jugak.

Jangan konfius. Ni la Yahama PASSOLA. Dia macam, ong ong gedek gedek gedek.
Orang tahun 1980-an je paham kot.


Nak aje rasa jujur beritahu apa yang berlaku. Nanti jujur pulak korang kata, "Ek eleh minah ni. Semua tak betul, dia sorang je betul #apahell?" Haha. Ya, takpe, aku dah pikirkan dah untuk korang ni karangan ayat korang ke sesuatu yang begini.

Bila ko kerja, tolonglah:

1. Take note tarikh, masa, dan tempat untuk bermesyuarat. 

2. Hantar/block meeting calendar dengan orang-orang lain yang terlibat. Kalau pun sekadar ko nak invite tahap geli-geli je, tolong prompt beritahulah via separate email atau WhatsApp message ke mahupun SMS. Sebab kadang bila diorang dah terima calendar, diorang dah tak reti mana nak cari balik info meeting sampai la alarm kata orang tu nak sampai lagi 15 minit tu keluar. 

3. Bila ko tetiba kena outstesen, tolong la plan betul-betul.

Aku sekarang ni rasa cam taji orang sebab seriously aku dah plan nak buat kerja admin/purchasing hari ni. Nak kasik clear semua outstanding dan nak raise request to purchase - HARI NI. Bukan esok, sebab esok cuti Thaipusam dan takde orang kat opis kecuali Pak Guard tapi takmo pun aku datang kerja walau ada dia kat situ. Then kalau tidak paling busuk pun hari Jumaat lah.

Akhirnya semua tu terpaksa ditangguh sebab:

1. Kena buat write-up. Dan kena minta tolong orang lain untuk rapikan design yang aku dah buat guna Word gara-gara tukar komputer baru dan diorang dah block dari download Photoscape (the only thing I know to use) dan Paint telah merudumkan visual otak Mak ni sebab tak dapat buat apa yang Mak nak.

2. Tetiba kena cari schedule logistics. Lepas tu ditanya, "Ni je ke connection yang ada?" Boleh jugak kalau nak buat jadual sendiri. Hado je... Jap, meh sini aku buatkan. Nanti kita tengoklah ko tunggu transport kat situ 6 jam secara sia-sia belaka. 

3. Pastu tetiba nak bawak prezen pulak. Dah merapu nak kena cari barang. Had to go through all the internal processes and going from block to block. Dah dapat barang, nak pulak jadikan barangan jadi hamper - aku terima request ni melalui email ya, bukan verbal dengan cara yang sweet-sweet je. Tau tak ia telah menjadikan aku hampa? Nak mencari bakul kat mana? Hampes jadinya... All I could think about was, "I need to get the shreds for the hamper from my shredder" - like, WTH?? 

So at the end of the day, result pekerjaan adalah hampeh kan...

And then now tetiba ada pulak yang beriya suruh aku buat proposal untuk mendapatkan harga tiket penerbangan (dari semalam sebenarnya), bila-bila aku free; tapi dah tanya secara BERSAHAJA sebanyak 5 kali dari semalam ke hari ni, sehingga dia duduk betul-betul belakang aku when boleh je ko Google sendiri website for a figure. 

Berikutan dari pertanyaan tersebut, setelah terjadinya kejadian kejar-mengejar prezen tersebut, tetiba aku dapat email yang PROPOSAL mengenai penerbangan tersebut perlu siap pada hari Isnin. 
*krik krik krik* 
Proposal kot. 
*krik krik krik*
Senin kot ye. 

Hek eleh. Confirm la Senin tu dah kena ada. Jadi Jumaat aku pun dah ke laut jugak la. Agak la kan. Dah hari pun aku dah bergelumang dengan Laut China Selatan. #apahell kan. Floating in the sea looking for prezen and bakul and wrapper and shreds from my shredder. Hahaha. Bongok.

So gini lah... Aku nak mengingatkan kepada diri sendiri bagaimana hari-hari aku boleh tidak berjaya mencapai apa-apa target. Berkaitan dengan kejadian seperti hari ni. Ke laut floating sensorang. Lagi best kalau aku lock myself in the jamban dengan henfon full bar. Duduk sampai kematu jubor tu. Janji segala King's Saga tu aku menang.  

In short, tolong ler paham bila payment request aku drag, bila barang purchasing aku drag, bila name card korang-korang ni tak sempat aku siapkan untuk request for printing... Dah la banyak red tape. Dah la ada je orang yang tak nak baca email, tak baca mobile messages, tak angkat calls walaupun semua tu company dah provide.

Clause: Kalau company dah tanggung henfon dan bill, you are obliged to and it is your responsibility to answer, respond, call back anything pertaining office - korang tau tak? If you dowan that responsibility yang mana komunikasi korang nak sesukati je, silalah tanggung sendiri perbelanjaan semua tu. 

Okay jap aku sambung. So bila email masuk ko tak baca, habis semua internal approval, requests tu stuck kat situ duduk dendiam. Barang kerja nak kena jalan. Ko paham tak?

Baiklah. Dah habis bengang aku tinggalkan kat sini. Jangan korang pulak naik bengang jugak. Sebab kalau ya tu, kira aku kesiankan je la sebab korang bengang. Aku dah okay dah hahahahaha.


Nak cuci gelas, nak blah. Lagi baik gi ambik Cik Adik balik sekolah. Balik rumah, duduk je la atas jamban tu lelama. Hahahaha.


Selasa, 31 Januari 2017

MBTI Cerita Harry Potter - Severus Snape and Albus Dumbbledore

Watikah hari ini adalah...


Kelmarin aku duduk tengok TV. Rupanya ada back-to-back Harry Potter yang telah membuatkan aku duduk kat situ je dendiam. Dan sebenarnya aku rasa aku jatuh cinta lama dah dengan Severus Snape. Yang paling best, entah apa yang trigger, aku dah nebeng Google pasal dia diatas perkara-perkara yang dinyatakan dibawah:

...This unrequited love for Lily Evans...

...This devoted loyalty sampai sanggup do anything...
...This unbreakable face to smile but you know it's so much deeper than anything else you can imagine...

His character's MBTI is INTJ. There is a big a difference in character kalau compare dengan Albus Dumbledore. Base dia sama when it comes to deeper understanding, cakap berlapis, ayat literature yang satu ayat je dah bambu 5-6 perkara sekali sebut. But Dumbledore's MBTI is INFJ. 

Dedua pun introverted. INFJ, kengkawan dia ada ramai kot. But they're all from random places. Terus cam eh eh tetiba je a member yang boleh buat ni, or buat cenggini or dari sini, tau info ni. Tapi of course Mak lebih mengetahui pasal INFJ because I am one. Muka sombong gila cam Snape. Dalam diri jiwang cam lagu cinta tahun 80-an. 

Best tak tengok diorang ni off character? And he smiles!

Kalau nak samakan aku dengan Dumbledore, rambut putih dah ada. Cimata dah ada. Tinggal tak boleh terbang je. But my mind can jump from place to place macam Dumbledore. Jap-jap kang, nampak Koh Lipe. Jap-jap kang, nama pepohonan sakura. Jap-jap kang berada di tengah Hyde Park with a mug of hot coffee in autumn. Sah, kan? Haha.

Tapi yang paling best, birthday Snape sama rupanya dengan jejaka dalam hati. Patutlah ada tarikan kat situ. Ke sebab muka dia sombong gila. Gila matching ngan Mak ni. Sour cream laidat. Sour-sour oso never until touch the heart. Only special people gets to find the treasure inside there you know. Are you special? #ehsuddenly

Dan tetiba dado Mak sakit. Mak nak period ni kot. Entah. Sebab dia sesukati je datang bila dia nak. Bila dia tak nak, be like, 'I dowan'. 

Okay bye.


Khamis, 26 Januari 2017

Benda Kecik Kot

Watikah hari ini adalah...

Benda kecik kalu. Aku hanya nak bantu proses kau dengan lebih senang. Kalau ada 6 bill sebulan, leceh bagi aku untuk asing 1 atau 2 je yang tak berkenaan untuk hantar ke kau, sebab kau nak hantar benda tu ke tempat 4 atau 5 bill yang lain tu sendiri ke Pejabat A. Jadi aku scan dan email la copy to you mentara hantar ori ke Pejabat A, for your acknowledgement untuk mempermudahkan urusan semua orang.

Tapi kau nak aku asingkan jugak 1-2 bill tu setiap bulan sebab kau nak hantar sendiri jugak ke Pejabat A, setingkat atas kau tu. Besar sangat kemungkinan yang semua 6 bill tu aku hantar kat kau terus. Ni pun baru hantar 1 email copy, dah kata itu bukan bill yang korang nak uruskan. 

So, kalau aku dah terhantar bill yang korang punya ke Pejabat A? 
Kalau aku dah terhantar bill yang korang tak nak?
Kalau dah tersasul masul?

Boleh tak jangan buang masa? Kalau kita duduk setingkat dua beza, memang aku tak kisah. Tapi tempat kita berbeza bangunan kena menapak keluar peluh kot. Aku yang kena hantar ke tempat kau tu. Pejabat terakhir tu pun ada satu bangunan dengan kau. 

Entah. It irritates me. 




Pffft.

Mengapa Tak La Bukan

Watikah hari ini adalah...

Mak sakit kepala. I'm actually feeling down these few days. But I get that. Ironic sangat because it is in my personality trait. Senang bosan. Rasa sendu dalam hati. Macam tu. Mungkin it's because I have no one to fix. Coz I get better when I need to fix someone. That's how I roll. 

Pastukan, korang perasan tak orang Melayu ni figuratively akan kerap mula ayat dengan, "Tak la..." or "Bukan..." bila kita tanya dia MENGAPA? Kita ni dari awal memang defensive note kan? Entah-entah korang pun tak perasan. Cer try. Ko tanya member sebelah meja tu: 

"Ngapa ko nampak cantik hari ni?" 
"Ngapa ko tak tukar matching kan henbeg ngan pakaian pakaian ko ni"
"Ngapa ko beli ketupat ni, bukan fruitloops?"


Acentulah.
Aaa acentu.

Kbai.



Selasa, 24 Januari 2017

Penangan Abang Ri si Shukri Yahaya

Watikah hari ini adalah...

Aku miss tengok AJL31 baru ni. Entah kenapa ya... Oh. I didn't know got AJL and then ada pulak bowla bowla sepaks yang memang selepas berapa belas tahun kawin oso I kenot/dono understand. 

So I play on the playlist on Spotify and there was the list of songs shortlisted for AJL31. Lagu Dayang Nurfaizah memang la terus membawa aku ke rumah Pak Samad masa Abang Ri defend Mia dengan kata-kata, "Dia ni isteri saya...," sebelum sambung dengan ayat-ayat ikhlas dia yang lain. Terus meremang bulu-bulu halus Mak ni... Ecececeh. 

Sejujurnya, sebelum ni dalam list jejaka-jejaka yang suka diulit adalah olweis olweis olweis Gary Barlow. Gary was like, since I was a teenager. Then added on the list was Bradley Cooper. He's still on the list la. Cumanya sejak Shukri Yahaya ada with that character since 7 Hari Mencintaiku, merudum terus dedua orang terdahulu tu. 

Hebat betul jejak Melayu ni. 

Yang bila dia senyum, the whole room lights up with him. 

Maybe it's the character. Maybe it's the whole story. Maybe it's his ability as an actor. Maybe some of the sentiments ada dalam diri dia. And when I think about it - no. When I feel about it, he reminds me of someone else sooooo familiar. Macam, it's like I know him. Like I really understand. Like putting my hand into his soul and knowing where to navigate. And again, maybe it's the character. Maybe it's the whole story. Maybe it's his ability as an actor. Maybe some of the sentiments ada dalam diri dia.


Beautiful family they are, the Shukris.


Ultimately after stalking pages, I understand. What makes him standout dari orang lain, dalam cerita, dalam lifestyle. He knows who he is. Dia ada jatidiri. He reminds me of the familiar.

I knew a man.
I know a man. 
I am still learning.
I renew my knowledge of him every day.

#ihavegonesappy 
#shukriyahaya
#tyaadnanislucky
#aairaameenahascoolparents
#itisonlytuesday

Mak membawa diri kbai.

Isnin, 23 Januari 2017

Good Morning Monday

Watikah hari ini adalah...

Aku adalah sedang mengantuk tahap kurang ajar punya. Ye ye lah berpakat nak puasa keesokkan harinya, keesokkan harinya pulak dari subuh dah tala:

1. Scrambled eggs with cheese and beef strips.
2. Pulut panggang - 1.
3. Buah honey melon.
4. Buah papaya.
5. Black coffee.

It's 10.30am now. 

*mata dah semakin kecik. pulak. tak patut betul* 




Aaa. Dah takpelah. Dah selesai scrambled eggs tu yang perasan, eh lupa lak kunun nak puasa. Penuh sarat tetiba nak naik sah 'terlupa' pun aku rasa sedar diri untuk malu niat meneruskan puasa itu. 




Khamis, 19 Januari 2017

No Response Required

Watikah hari ini adalah...

Hari ni Mak tak nak ajar u'olls anything. Tapi Mak nak update anak-anak yang semakin membesar. Group-group WhatsApp pun semakin meriah dalam henfon memasing. Pasal sekolah je, I have average 2 group bagi setiap anak.

Kebetulan pulak la baru jadi ni (beberapa saat yang lalu - so exclusive), cikgu baru masukkan sorang parent dalam group kelas. Parent tu introduce la dia siapa, anak dia yang mana satu. Tetiba ada pulak another parent yang sambut kata something like, "Eh eh kita duduk belakang rumah u'olls je la, pastu anak kita satu kelas," in the group.

Wow.

I would feel soooo... soooo violated tau. Kenot potato. Tanjat koooot.





Moving along, Abang Long dah Form 2, Abang Ngah Darjah 5, Cik Adik Darjah 3.

Tahun depan Abang Long PT3 and Abang Ngah UPSR. Cik Adik bergumbira. 

Hmm. Gitu ah. Tu je.

Sekian, thank you for your time on this useless rant.

Selasa, 17 Januari 2017

Learning: Coffee Press

Watikah hari ini adalah...

Aku berazam untuk menjadi seorang blogger kembali. Cecewah. Poyo kan? Takpe. Aku namakan konsep perangai ni sebagai Mature Poyoness. Terma berkonsep ukhwah with full Rouge One awkwardness and introversion. So you are welcome into my brain - if you're ready for it. See. Now you make me speak in English oredi.

Ya. Yang sebenar-benarnya I took time untuk kenali diri aku. Aku tau that I'm different than other people. I feel it. I know it. Tapi malas pulak aku nak share konsep kendiri aku tu. Yang tau tu, biar je la diorang tau. Sebab dah tak boleh cakap, aku dah tersalah cakap dengan diorang ke kan. That would be lying and God will strike me for it. Ececececeh.

Okay nevermind. Biar Mak buat impromptu review jap mandangkan Mak tengah minum hand-pressed coffee. Exotic je bunyi. Macam kucing hutan. Aw.

This is a coffee press. 

Googled Image


How it works is, masukkan ground coffee in the coffee press, put hot water in let the ground coffee duduk situ dendiam for like 5-10 minutes and then baru tekan ke bawah = ready to drink. 

I found a nice explanation about HERE (How to Make French Coffee Press). It's quite comprehensive. Siap ada lagu bagai macam happening je minum kopi ni hahahahahaha. Really, it's a matter of survival ya - with or without coffee.

The kepekatan/kelikatan all depends on your liking. Usually letak 1 besar untuk 3/4 mug full of hot water - for me. For korang, itu sendiri kena adjust la kan.

So getting your ground coffee... biasanya aku beli Tesco Finest Ground Coffee. It's worth the money that you pay for. Sebab rata-rata amount berbayar is around RM30.00/pack. Sometimes you can get this lesser than RM30.00. But what's helpful is when the packaging tells you what to expect from the beans. Example adalah seperti dibawah:


It tells you Colombian Supremo is Sweet and Nutty.

I usually take my coffee black. 

If you want to beli coffee press, baik korang reload kad Starbucks korang dan beli coffee press korang kat situ. Untung-untung dapat grande sized drink, dapat donut ke. The price is around RM80.00-RM300.00 depending what you choose. Kalau tak, biasanya kedai-kedai yang ada gadget dapur akan ada jugak, cuma I don't know the pricing range. My coffee presser is brand BODUM

Okay ni je for now.

Kbai.



Isnin, 16 Januari 2017

Sweet tu di mana?

Watikah hari ini adalah...

Setelah 2 kali mencuba untuk tulis entry hari ni, aku jujur nak kata agak hampeh konsentrasi aku hari ni. Dengan jujurnya aku dah share perasaan aku ketika difollow dekat-dekat dengan satu payment ni yang telah disubmit lewat ke tangan aku. Lepas tu memula decide begini lepas tu begitu. Ah teruslah ia sekarang berbait seperti buku sastera tahun 6 bawah.

Perasaan ni adalah, lebih baik aku buat video sweet sweet pastu hantar kat kawan aku. Lagi terhibur. Ataupun Google gambar Syukri Yahaya pastu senyum sorang-sorang. Tarik kain tudung, tutup muka pastu bila ada orang ternampak, ko kata kata ko sakit kepala hahahahahaha. Sweet sangat...


Macam ni la sweetnya.



Okay la bye.

Jumaat, 13 Januari 2017

Entry Pertama Tahun Ni - 2017

Watikah hari ini adalah...

Lama dah tak menulis ni. Lama sangat. I've lost momentum. Macam, bukan kata takde life. Ada life. Tapi fakta untuk aku menceceh tu banyak jadi omputeh all the time, you know. Isk. 

A few nights ago, di malam hari yang panas semenjak dua menjak ni sedang kita nak menginjak ke Happy Chinese New Year yang baru ni, aku terfikir. Ngapa kita dapat ilham bila kita dalam bilik air. Masa mandi, masa meneran. Mengapa. Persoalan yang agak mendalam aku tak dapat jawab. Jadi baik aku ceritakan inspirasi aku masa air sejuk mencurah kat atas kepala aku waktu tu.

Eh lupa pulak apa aku nak cerita. 

Haaaa... Aku dah lama decide tak nak buat apa-apa penulisan secara direct. Anak-anak pun dah semakin besar. Mak pun dah tak semereng waktu diorang kecik. Sekarang diorang yang jaga aku tau. Siap kadang tanya, "Mak, are you stressed?" sambil picit-picit kepala Mak kau yang tercengang jap coz like, "Ye ke? Aku stress ke sekarang ni?" dalam penuh keraguan tapi pastu sambil dah terasa sedap kena picit terus jawab, "Ha'ah, ada la sikit" (Mak korang ni puuuuun...). Diorang pun sambung jawab, "It's okay, Mak". Touching tak? Haaa... Baik punya Mak training anak ni. 

Mak nak buat product review balik. Mak nak tulis blog Melayu balik. I need to keep myself inspired and keep reinventing myself. Jadinya, kalau ada la apa-apa barang yang korang nak aku tulis/review, sila beritahu. But then again, aku sedar diri yang aku ni dah lama tak menulis. Siapa je kot yang baca sekarang ni untuk sedar entry ni? Tak sedar diri kot hahahaha. Tapi aku sedar diri siapa diri aku bila aku teringat kat Shukri Yahaya hahahaha. Pastu cam tergumam jap sebab rupanya dia saudara Kak Pilla. Malu ler aku. Laki Kak Pilla tu confirm nampak song dedication Mak ni kepada Shukri Yahaya secara terbuka hahahahaha. Muka aku ngan bont*t sama je value sekarang ni hahahahaha.

Dah dah. Kalau ada tu, sila beritahu. Aku nak balik jap lagi ni. Nak hantar Cik Adik pi tolah. Cik Adik pun dah besar. Dia dah jadi Kakak Adik. Ni jap Mak belanja gambar Kakak Adik dengan adik dia.

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|
\/


Ni la adiknya dia. Namanya Golliwog.


Okay lah. Esok esok sambung lagi.

Silalah korang berdoa dapat momentum lagi ya.

Sekian.



PS: Happy birthday Ally Iskandar. Lupa pulak aku nak wish. Classmate lama. Tapi dia dah tak ingat kot aku yang mana satu coz confirm mesti ramai claim diorang kenal each other. Hihihi. Kbai.

PPS: Macam la mamat tu tau aku wish dia puuuuun...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails