Gadget

Kandungan ini tidak tersedia melalui sambungan tersulit.

Jumaat, 29 April 2011

No Entry!

Watikah hari ini adalah...

We have two Libras in the family.  Abang Long dan Tita AS.  Ni jenis, BFF impak maksima.  So what one does, the other will be inspired by it.  Somehow.  As a way to put la kan.  Haha.


At first we saw this by chance at our house...


-


-


-


-

-


-


-


-


-


-


-


-


-



Oh apakah Abang Long...



So MakLong interviewed Abang Long, if she can go into his bedroom. 
Answer: He said can. 

Soklan: Then what about Tita AT and Tita AS? 
Answer: He said can oso. 

Soklan: What about Mak and Cik Adik? 
Answer: Can oso. 

Soklan: The maid, can?
Answer: Can.

Soklan: Nenek and MakSu? 
Answer: Can oso. 

Soklan Cepumas: 
So if MakLong, Tita AT, Tita AS, Mak, Cik Adik, the maid, Nenek and Maksu can, then girl mana yang kenot enter your room?

Answer:
[spaced out] ....................... [langut] ...............emm............ [garuk-garuk kepala]


{{{Hahahaha.  Kesian Abang Long...}}} 


Then of course lah the cousins found out. 

And with that, this happened pulak at THEIR house...


|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
\/



WoW!


Amacam, hebat tak?  Haha.

{{{Kesian Abang Ngah...}}}




Khamis, 28 April 2011

Tiga Hinchi

Watikah hari ini adalah...

Semalam dah separuh hari baru ada orang tegur... 

Bukan sebab gua adalah seorang yang cun, suka amek gambar sambey lidah tersentil ataupun lagi sikit je dah muka macam Angelina Jolie.  Ia adalah disebabkan kerana...



Baju akak terbelah kat tengah perut ko...

Banyak bahagian perot dia nampak tu ko...

TIGA HINCHI tu ko...
Aku tepok dahi ko...

Kemain konpiden je aku semalam.
Yang paling best, dah ada orang yang perasan tapi tak tercakap ko...

Kan sebenarnya lebih baik kalau aku tau dari tidak.

Hish.  Lenkali bagi je la tau.

At least, lagi cepat lah aku repair baju tu on the spot.

And so how did I repair the baju?

Come.

I show you.


|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
\/



Selotep pon selotep laaa...

Jalan!



Rabu, 27 April 2011

Ho Yan Hor

Watikah hari ini adalah...

Hari ni saya sakit tekak dan macam kurang sihat.  Saya rasa mungkin sebab saya lupa nak cuci kepala sebab kena hujan sikit semalam.  That is, aside of sakit tekak mekak kat rumah sebab budak buat perangai etcetra yada yada yada... 

So, well...  Antara ubat yang mujarab adalah...

...HO YAN HOR!

What it does: Dia tolong sejukkan badan and biasanya diminum bila andai kata kita balik keje, kena ujan, mandi cuci rambut and terus minum.  You have to drink a lot of water too to get the herbs to travel on around your body to make it work.  Just the same pun dengan apa-apa pun you ambik.


This is Ho Yan Hor.  It tastes much better dengan asam boi. 
Rasa macam minum air asam jawa + limau.
Itu ikut tekak akak ni la ye...

I took a nearer shot takut ramai yang rabun,
tak nampak menatang rupanya cemana.
Ni adalah Ho Yan Hor
Bukan ubat cirit Pil Chi-Kit Tak Aun. 
Itu adalah SANGAT salah asuhan!

Camni buat air dia. 
Keluarkan the tea bag from the peket
ijo yang kecik tu and bubuh dalam gelas.

Masukkan air panas dalam gelas.

Then it begins to keluarkan teh dia.

Celup-celup sikit keluarkan teh.

Masukkanlah seketul asam boi dalam air.

Asam boi dah ada dalam air teh. 
Tolong jangan gatal nak tambah gula ke... 
Nak tambah creamer ke... 
Ni Ho Yan Hor. 
Bukan Teh Boh Kemaren Diaz C-Tea ye...

Then you take the teabag out and set it aside. 
This is important because you can re-make
your tea with this SAME TEA BAG for the rest
of the day in the office.

Kenapa?  Tak percaya ke? 
Ya benar, guna je balik the tea bag
for the other rounds of tea.

Then add in air lagi sikit to make your mug full.

And...  Ta-daaaaa....
Ni lah hasil teh Ho Yan Hor using the first
round of tea bag.

The effects of it is:  Immediately after you minum, your body punya reaction will probably vary from tekak pasir, macam nak flu, ada bouts of sakit kepala jap.  Tapi itu semua adalah sebentar.  After the second glass of either tea or plain water, you'll feel better.

Where to get it:  Biasanya I get it dekat 99 Speedmart.  Alternatively biasa kat kedai sensei/herba Cina, for sure ada jual.  And jangan berangan nak pi beli 1 sachet cerai-berai okeh!  Dia jual sekotak dan aku pun dah tak ingat harga sekotak tu berapa.  For sure tak mahal sebab kalao tak, musti aku ingat!

Give it a try lah.  InsyaAllah okeh.

K, babai!



Isnin, 25 April 2011

Kejadian 25 April 2011

Watikah hari ini adalah...

The kids are tak sihat.  Sorang kena full-blown flu fever.  Sorang kena demam yang biasanya dia kena berhari-hari baru nak kebah.  Lagi sorang, hari tu demam, cherry berry then today all out rashes.  Most likely viral la yang dia kena tu because at the end of it, biasa for sure keluar rash like dots.  Tapi today like, sampai belakang badan, mata macam lebam sebelah. 

So I came to work first.  Then left just before lunch. 

Despite having called earlier to have them ready and hearing to the maid's complaints of Abang Long's refusal to have lunch AND tak mandi-mandi lagi dari bangun tido.  Lepas tu dia takmo makan.  Dah tu terus aku lost in translation sebab dah konfius samaada:


1. Semua anak-anak belum makan?

    1.1  Maid tak masak ke??  Nak kena puk ke??

    1.2  Bukan ke aku dah bagitau kat dia soh masak tadi?


2. Ada masuk cerita pasal ayam pulak...

    2.1  Saper nak?  Saper tak nak makan?  Apa, ayam??

    2.2  Ke bebudak ni dah makan??


3. Siapa yang dah makan ni sebenarnya??


Jawapan:  Abang Long merajuk hati terus takmo makan sebab maid tak goreng ayam untuk dia.  ----> Eh!! Helll-lllooooo...  Dah ada lauk ikan goreng, telur and sayur...  Jangan mengada boleh tak??


Hish.

Balik la pun sampai rumah.  Abang Long tengah kelam kabut mandi kat atas.  Abang Ngah sleep.  Cik Adik, tak sabar nak "Ee-kot?!"  So pikul Abang Ngah into the car.  Cik Adik dah break into rashes all over. 

Oh wait.  I fojot to story. 

When I got the door as soon as I got home, I saw Cik Adik was fit into a dress.  Baju bare-back.  Yes.  But the dress was terbalik.  She was wearing the getah in front.  Sambil tu look so happily at me that I was home and was to bring her somewhere-somewhere kan...  Aih.  *palms in face*

Aku: "Ni terbalik bajunya tu."

Dia: "Mana?"

Aku: "Kan terbalik tu.  Pusingkan baju tu."

Dia: [cangak]  "Mana?"

Aku: "Mana pakai baju betul kalau dah sampai nampak susu budak tu..."

Aiseymen.

Yang paling best, dia nak betulkan baju tu...  She go and took out the whole dress off, and re-dressed my dotter from scratch.

Owh.

Eniwei.  Got everyone into the car.  Drove to the clinic without much problem.  I think they were just happy that they were on a journey going 'lalala' instead of being cooped up in the house.  Got to the clinic that we would usually go to.

First thing I noticed:  AWFULLY UNFRIENDLY NURSES

What happened to the usual ones?  Muka so...  like...  Even I smile oso, I cannot crack her face.  But then again, maybe that's how people see me too.  LOL.  *palms in face* 

Got to the doctor, all three, then as we were about to walk out of the room, Cik Adik pulls me and asks, "Oobat?"  Wow.  "Doktor, anak saya nak oobat," I repeated before the doctor scrambled to give out Vitamin Cs to the kids.

Tak sempat habis amik ubat kat counter, Cik Adik was oredi at the main door, pushing through going, "Aa-eh?  Aa-eh?  Mak, nak aa-eh." 

Amacam...  Bijak tak?  Manakan tak kuah tumpah ke nasik.  Ni, abang-abang kao lah yang ajar ye??

Singgah je lah masuk kedai sebelah.  Beli 3 ketul AYAM.  Haha.  Dah panjang sangat komposisi ni, awak dah lupa pasal ayam tu eh?  Haha.  Tidak, citer pasal ayam dok abeh lagi.  3 ketul = RM9.00.  Terkejot ai.  "SEMBILAN RINGGIT??" ai templak brader tu.  Brader tu bentak ai balik, "YE AH! Kalau ko tak nak, ko boleh blah dari sini!" 

Gua terus pandang dia dengan mata bulat-bulat.  Berani betul dia nak templak kat aku.  Telinga gua tetiba jadi panjang dan mencucuk ke arah langit.  Rambut ai terus mengurai dan bertocang.  Warna rambut dari itam dah tetiba jadi oren.  Muka gua jadi ijo.  Brader tu tak jadi marah.  Dia terus bow seraya berkata:

"Kenapa la yu ni tak bagitau ai dari awal...  Kecik ati ai.  Len kali, cakap lah...  you ni saper.  Tak lah ai nak pekik kat you tadi.  Itu pun ai tak sengaja you tau...  Yang sebenarnya ai terkojot.  Reflex jet u.  Bukan sembilan ringgit.  *ehem ehem* Harga dia tiga rengget jer.  Ai promise."


"WHAT??  You tak kenal siapa I??
Plis don mek me tekojot okeh!"


Okeilah.  Benar.  Aku tipu.  Aku bayar je ngan muka toya sebab muka brader tu pun toya gak. 

Then I thought, ah...  Nemind lah.  Nak kena gak singgah kedai.  Dah berminggu habis cotton bud tapi asik masuk kedai je, tak ingat nak beli.  Patut la bila dok manggil bebudak ni macam tak dengar je bila orang panggil.  Telinga tak berkorek eh?  Haha.  Maka, singgah la pi masuk kedai tu.

I terus nampak kalerwater.  Abang Long's using it in school but each time dia dok guna kawan dia punya dah for the past 2 weeks ke lah, gitu.  Dia tak sebut kat Mak dia, Mak pun tak tau.  So okei lah, belikan for him.  Memang dah kena belikan lah kan kiranya hukum tu kan? 

[Come to think of it, tak pulak berperangai bebudak tu...  Owh.  Ye lah.  Diorang tak sihat.  Idak le memacam masa kat kedai tadi.  Hahaha.]

Yang si maid ni pulak, beras habes...  sabun nyucik habes...  Aiseymen...

Tak pe lah.

The only incident yang tidak diingini was when Cik Adik came lounging a huge chocolate bar to the counter as we finished paying.  Abang Long helped to put it back.  Abang Ngah helped to pacify her.  Mak, rilek jo.  Haha.  No...  Jangan tertipu.  Mak tak rilek.  Mak kena buat biasa-biasa je.  Mak kena be calm. 

Mentara sampai rumah, ada yang nak makan, ada yang tak nak makan, ada yang nak buat benda lain. 

Classic was when Abang Long, memula dowan to eat.  Then I said must eat ubat.  Either you eat the antibiotic first then eat an hour later or...  eat food now and eat the ubat two-hours later.  TERUS dia makan nasik ko...  Beza ayat tu dengan menyuap mekanan itu hanyalah 5 saat.  Lepas tu, bila I was running through with the maid when to give him the ubat, dia dok je dendiam sambil pasang telinga, makan sloooooow giler dan tanya:

"Mak, Boss you tak marah ke you balik ofis lambat-lambat ni?"

Ooooh.  Ko pikir Mak kao tak tau ko tak nak makan oobat???  Dan selepas memberikan beberapa paragraphs of ayat warning, gua blah pi balik opis.

Sekian, wasalam.

Jumaat, 22 April 2011

Kitchen Shop Sale: 22 April - 2 May 2011 @ Shah Alam Mall

Watikah hari ini adalah...


Uwaaaaahhhhh!!!!

 
Rasa cam nak nanes. 

Tadi gi lunch.  Pastu dapat lalu setempat tu.  Pastu mata dah nampak sesuatu.  Pastu...  Gatal.  Nak tau harga.  Pastu...  Dia bagi kita flyer...  Dan sekarang, saya adalah jiwa kacau...


Sebab jiwa meronta dengan apa yang tak logik untuk aku mahukan sekarang di dalam dapur itu...!!! 



|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
\/

 




*hempuk badan*

Nemind lah...  You go shop for me lah...!

Salam Jumaat

Watikah hari ini adalah...




Dari kami sekeluarga,

[Macam ucapan Selamat Hari Raya daaa...]

Khamis, 21 April 2011

Teringat je

Watikah hari ini adalah...

Teringat time-time dedolu masa kita berlari di Met Park. 





Rabu, 20 April 2011

Melirik mata nengok bembarang

Watikah hari ini adalah...

Kenkadang bila kita beli magazine, bukannya apa...  Nak jamu mata dengan iklan.  Betul ke tak?  Oh.  Tidak eh?  Kita yang termakan dengan iklan yang diorang letak tu eh?  OooooO.  Aku sorang je ke?  Haha.  Cis bedebah benar korang ni.  Kamu-kamu ni tak jujur benar dengan ai.  Ai tak suka tau...

Anyway, bila flipping through pages, mata melirik je laaaa... 

Nak yang ni...

Cantik... 


Very is the cantik oso... 
Tapi kalo dapat kat aku, lepas sebulan,
pasti kaler putih tu bertukor jadi kelabu asap!


Tapi bila pikir-pikir balik, jam kaler fuschia pink ni
lagi cantik la kut from the first one tadi...
I loike berry berry mash!


Eh! He he...  Ni sesaje je letak.
Kes sebab teringat kat Wak Jemang tu.  Dia pi tengok
seksiteriwik show last year.   Wak Jemang tanya nak
teket extra tak?  Of course la gua kata nak kan??

HAH.  NAH KAO.
Kata nak teket kan??  Dia BBM aku gambo teket tu je.
Mangkuk betul.  Terguris hati ai.


Dah takpe.  Apa kata kita sambung je tengok henbeg yang lelain design.  Kenkadang bila dah jumpa design yang best, dah gila huru-hara nak pilih kaler la pulak kan?  Haha.  Yes.  I know!  Macam yang ni...  The one I recently came across with.  Hari-hari tenung.  Bukan apa.  Doa tu, apa yang ada depan mata, ada dalam tangan debab akak ni ha...


Pastu tengok henbeg, nak pulak henbeg...
Kaler camel tu yang cantik.


Tapi dalam bebanyak barang yang ada dan terkelibat nampak tapi tak tertake gambar nak posting kat sini kan, ada satu yang paling hebat.  Gila terhebat. 

Nak nengok???


-



-



-



-



-



-



-



-



-



-



-



-



-



HENBEG NENEK

Hebat tak??
Jangan memain you...  Sekali swing tepat,
boleh berdarah tak mungkin bernapas kembali...  Haha.
Yes, my mother comes equipped with high security.

Selasa, 19 April 2011

Aku Terkena

Watikah hari ini adalah...

Keji benor perasaannya itu hari bila aku ngisi minyak keta.  Macam terkena loteri.  Macam terkena loteri sesangat.  Hebat dan kagum.  Amat kagum.


Aku telah mengaum sensorang


Well, tidakkah anda akan berasa begitu juga?

*pilu*

Photos of Cik Adik

Watikah hari ini adalah...

Baru dok ngombah gegambor lama.  Ni ada compile yang Cik Adik punya.

Just bikos...  Cik Adik is cute!  He he.



Cik Adik was 1 year-old then.

This was taken end of last year.
Teman Mak makan kek coklat.  He he.

Okei.  Tu aje. 

Sekian,

Isnin, 18 April 2011

Mari sental dinding itu

Watikah hari ini adalah...

Itu hari kitorang perasan yang dinding bertapuk.  Bertulis-tulis.  Sticky pulak tu.  Mak pikir diorang ambik berus cat rumah tu cicah air milo ke apa nak buat mural kat tepi rumah.  Sekali bapak-e belek...  belek punya belek...  terus check satu tin spray barang cuci motor bapaknya punya dah habis.

So...  maka...  itulah...


-


-


-


-


-


-


-


-


-


-


-


-


-


-


-


-


-





Itu pun punya sental sampai sakit tangan, tak jugak menatang tu keluor. 

*sigh*

But at least, lesson is learnt! [I really hope so!!!]


Jumaat, 15 April 2011

This is LOBOT

Watikah hari ini adalah...


This is lobot.
Yu tak tawu ke Mak?

 
Yes.  I've got a boundary over me.  It's visible.  Like a line that goes on like laser that surrounds my entire being.  It also distracts me from being aware of what's happening.  It's like a penyakit.  You tak perasan it's there. 

Going through a statement that kenapa aku blur-blur.  It's so not common for me to hearing this.

1.  Blur ini adalah dari lahir.  Bukan disengajakan.  Response dariku kerap adalah sengal jika jawapan itu cuba ditanya tanpa objektif.

2.  Ko ingat aku suka ke yang aku ni blur-blur?  Tak perasan orang kiri kanan? 

3.  And some people rasa aku sengaja pura-pura tak nampak, walau pun mereka dari tadi dok ada kat sebelah bahu ni. 

Seikhlasnya, memanglah aku takkan buat apa kalau tak perasan.  Lelagi if I have children with me.

But then again.  Why am I am even TRYING to explain myself to you or anyone else who's asking? 

Kalau dah tak suka, benda yang elok pun tetap akan dikata buruk juga.

- The End. -

Khamis, 14 April 2011

Picture Perfect

Watikah hari ini adalah...

Hari tu Yayah got married.  Then I think, this was a great photo shot. 


Nenek with all her grandchildren
Picture perfect!

:) :) :) :) :)


Rabu, 13 April 2011

Updating Wednesday

Watikah hari ini adalah...

Hello edibadi!!!!  You guys miss me???  Seriously...

I have been a bizi woman.  Very bizi.  De-cluttering is no easy bisnes.  I don't even make time to de-clutter my own closet.  Not even touching about having to de-clutter a WHOLE office.  Out with the old and in with...  whatever you can work with. 

You know how funny it is when everything's clear, then you realize there is a section not done yet...  then you start pulling them out to have them sorted...  then you get up, turn around, and realize the whole new clutter you have just made...  and you have to de-clutter THAT clutter?  Well, yeah.  It's actually not funny.


Just look the end product - ME!  Rambut tah ke mana...
Muka tah memana tah.  Tapi, ada aku kesah?  Hahaha.
Terimalah saja.  This is who I am.

Then cleaning and clearing stuff is a good thing because having to do that, you will automatically de-clutter your own personal life management.  That's not funny.  Because it's a good thing.  And I'm segmenting myself now.  Finding what else I need to improve myself.

Hmm.

I've actually got stuff to post.  But haven't time for it.  People seemed to think I've lost touch with the cyber world.  Well.  It has only been one day.  So short of an entry.

Well.  Welcome to April.  Welcome to a new year.  Welcome to change.

This is me.


Isnin, 11 April 2011

Aku dan mesin shredder

Watikah hari ini adalah...

Maafkan je lah.  Aku bizi.  Bizi ngombah, re-filing dan shredding. 

Macam ni...



Sekian,

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails