Jumaat, 28 September 2012

Kejadian Yang Penuh Dengan Kejutan

Watikah hari ini adalah...

...hari yang senget sebelah.  Hihi.

Pagi ni Pawpaw dah laung kat tangga, "I kenot wait for you..."  Ye lah.  Mak hari ni terlebih rajin.  Nak blow rambut lah.  Nak korek itu lah.  Nak cucuk ini lah.  Then selepas sesi bersalam-salaman, minta ampun dan pemberian duit raya, Pawpaw pun pegi wooork...  Hihihi.  Saja je nak buat engkorang konfius dengan duit raya tu.  Nak tengok engkorang pun senget ke tak hari ni.  Hihi.

Then I was like...  "Where ah I put the konchi kereyta... (garuk-garuk kepala)?"  Aku ni pun kengkadang ingat-ingat lupa mana aku letak.  Banyak sangat pit stop the moment masa masuk dalam rumah pun.  Ia memandu suami saya gilos [Berarti: It drives my husband crazy!]Kecoh je Mak ni kan?  Hihi.

So aku telah membuat announcement:

"Barangsiapa yang dapat mencari konchi kereyta itu, bermaksud, orang itu TERER!"

---> Ai tewl yu, so kelam kelibut...  Walau bagaimanapun, pencarian berakhir dengan kekecewaan. 


Picture from HERE
Ini bukan gambar konchi kereyta ai.


Aku pikir-pikir balik.  Pawpaw was the last one yang guna kereta semalam.  (He went to the kedai untuk beli wayar cable decoder sebab dah hancus.  Kena RM60 ko.  Mahaaaal kan?  Takde diskon pulak tu.  Kesian kat laki akak.)  Seterus itu, disyaki Pawpaw yang telah membawa konchi kereyta tersebut bersamanya ke opis.  Hmm.  So I asked the kids to bring down the spare key.  Abang Ngah turun rumah with the konci dalam tangan kanan dan henfon Pawpaw dalam tangan kiri.  Aish.  Dia tertinggal henfon la pulak... 

Mentara tu, sibuk-sibuklah nak isi borang sekolah Abang Long, nak bagi makan ubat kat Cik Adik yang tak berapa sihat tu...  Then okaylah.  Time to go to school memasing.  Then sadenli got suara terperanjat yang telah memeranjatkan ai, "Pawpaw tak bawak begnya ke?!"  Oh sungguh terperanjat ai sehinggakan aku terus meletakkan barang-barang kerja dan henfon Pawpaw setempat dan mula untuk mengesotkan anak-anak ke dalam kereta.  Ye lah.  Yang perasan tu pun, maid aku!  What could I do kan...  We couldn't call him.  Too long to wait for him to get to the office... 

Walau bagaimanapun, keteperanjatan itu tidak berakhir di situ.  Pawpaw telah memeranjatkan ai sebab dia tetiba terpacul kat pagar rumah sambil menghulurkan konchi kereyta kepada ai.  Ai terus bawak keluar henfon and beg lappie Pawpaw.  Ai seakan tekojot kerana Pawpaw kelihatan sedikit tekojot.  Mungkin dia tak sangka dia tertinggal lebih dari henfon - sangat tertinggal beg kerja itu.  Elok la tu.  Dari baru perasan bila sampai kat opis.  Nasib baik tak masuk Federal lagi.

Ni den kek opis pun sama.  Ada la sikit kes tekojot-tekojot mak ai pagi ni.  Tapi sebenarnya ia lebih dari tekojot.  Ia adalah tensen.  Sebab aku tak sesiap draft appraisal aku dan session adalah dalam beberapa hari!!!  Aaaaah...  *berguling berguling berguling*

[Tetiba terasa cam nak taji seorang manusia ni.  Hih.]

Dan tak pasal ai sekarang tekojot kerana tetiba je ai punya mood bertukar nak jadi Planet of the Apes.  Ko jangan ye, manusia...  Nanti Mak femes satu Malaya. 



Nadia.Is.Tensen

Rabu, 26 September 2012

Wordless Wednesday: Wedding on Saturday

Watikah hari ini adalah...

Sabtu lepas my husband's cousin got married.  Venue adalah di suatu tempat yang mind boggling - laman futsal!  Mind boggling, kan...  But the whole place was opened up so ada good ventilation.  The kain penghadang tu diangkat secara keseluruhan. 

It was opened up in a rectangle area.  So dari bahagian memanjang tu, diorang gantung a loooong line of tanglung bebola putih from one end to another. Then in between the tanglungs were layers of white kain flowing.  Setiap disusun straight, berganti dengan berpintal sekali di tengah.  Sebab tempat tu tinggi dan spacious, it gave a fairytale, whimsical feeling lah!  They only had to play with long stand of lampu candlesticks tu.

But macam mana pun, the best surprise they had there was...  The backdrop belakang pengantin.  What do you think?  For sure berbunga mereben...  Or pearl like backdrop...  Or...  kayu kayan...  But nope.  It wasn't one of those.  Langsung.  Ia adalah sesuatu yang amat terserlah.  They really used up whatever the dewan had.  ----->  Diorang guna PAPAN HITAM.  Yes, the blackboard.  Pengantin in white.  The backdrop was papan hitam.

The result of it?

|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
\/



SIMPLY BEAUTIFUL!



Nadia.Is.Wednesday

Selasa, 25 September 2012

Sedikit LaLa Land

Watikah hari ini adalah...

Aku adalah tak berapa rajin nak menulis lately ni.  Bukan takmo.  Tapi macam momentum tengah tehapa-hapa.  Sama dengan kerja.  Tehapa-hapa tak aku buat.  Macam LaLa Land.  No kidding you.  I kidding myself olweis.  That's why LaLa Land.




However dari semalam, aku telah berusaha keras.  I have to start somewhere.  Dan perkara pertama yang aku mulakan selain dari gosok gigi pagi ni, aku telah cuci bilik air.  I told myself.  No need big scale...  (Big scale kalu, mau ngemas lemari baju jadi over ambitious sampai semua lemari kena dikosongkan sebelum peruk semua kembali ke dalam lemari bila dah 6 jam dok ngadap benda tu dan otak dah senteng.  <--- Perkara ini kerap berlaku.) 

So semalam, gosok-gosok lantai bilik air mentara aku mandi tu.  Terus bila datang ofis, I began to give concentration on the figures. 

Then today, gosok-gosok the toilet bowl - top, sides, inside out.  When I got in the office, I did superfiling sekali dengan label-label sekali siap.  Tinggal nak finetuning je ni.

Sekarang ni baru la nampak kerja-kerja lain yang patut dibuat.  There are a lot of stuff.

And I'm feeling pretty stumped.  It took quite a while for me to pick up balik the pace lepas:

1. Long raya holiday

2. Very stunted working week

3. Week long hospitalization

4. Me being sick, a week long


Tapi takpelah.  Walau pun slow gilos, I am finally there...  Alhamdulillah.



Nadia.Is.Trying

Citrex @ MVEC (28-30 Sept 2012)

Watikah hari ini adalah...

Found this:

Click to Enlarge

Citrex Booth [No.2031] akan diadakan pada 28-30 September 2012 di Mid Valley Exhibition Centre.  This would be at the top floor, pada level cinema tapi di bahagian tengah.  Somewhere dekat dengan food court/escalator tu. 

Looks like fun! 



Nadia.Is.Comels

Isnin, 24 September 2012

Gambar Raya 2013 - Ep.1

Watikah hari ini adalah...

I have finally compiled some pictures dari raya.  Tahun ni beraya di Kuala Terengganu.

Aku tak ingat kat mana ambik gambar ni.  Tapi macam dekat final toll of the highway.  Jangan tanya.  Haha. This is what happens when you become co-pilot and slept most of the way there!  Sungguh tiada functionality lagi-lagi bila semua jalan reramai.

The parit at the toll.  Hihihi.


The Boss - Ayah Long (Sukalah tu!)


Abang Long yang baru bangun and baru mula demam panas.
This was the beginning of the bersiri  (for the next 3 weeks of Syawal).
Alhamdulillah, dia dah sihat sekarang.


This is MY BOSS!
(Penyayang lagi penyabar orangnya...)


All the kids were well asleep most of the drive.  Kita mula jalan pun pukul 3.32 pagi.


Abang Ngah.Is.Cute


Then we finally arrived at the destination - Rumah Tok Teh.  Then the kids got bizi.  Pokok rambutan menjadi sasaran.  Macam tak penah tengok pokok lah a.k.a. perak.  Dan macam tak penah jumpa harmonica.  Tapi ni harmonica otai punya.  So, ada tukang collectors, ada tukang penghibur.



Nampak sangat perempuan je yang memang semulajadi rajin buat kerja!  Haha.


Yang ni...  Aku dah total lost - tatau citer.  Laki akak yang amik gambar ni.
Akak bizi, nyuci barang kat dapur dengan AJK Dapur Unplugged.


The Kids Outside Having Fun!


Then this was the hidangan untuk malam terakhir Ramadhan.   Yes, memang pelbagai.
Bizi akak tu.  Tertonggeng-tonggeng susun kuih-muih yang pelik lagi jarang dijumpai.



Our family checked in apa namanya ni...  House...  Apa house?  Rumah yang sewa sekejap tu lah.
Hish.  Tak ingat.  Nemind.  Please ignore me.  Tapi rumah dia beso gilos!
Ni gambar Raya Pertama sebelum tubik kembali ke rumah
Tok Teh. 


The anak daras, and the bapaks sedaras dan the tengah  bersaudaras...

My parents-in-law in action dalam pemberian angpow kat sejuta kanak-kanak
yang ada dalam rumah itu.  Mereka, dan mereka yang perasan mereka masih lagi
kanak-kanak yang inesen.  Hihihi.



Ini with first and second cousins all around.  Memasing tak kenal.


Family photo of the families je yang balik Terengganu.
Adik No.5, unfortunately, tak terjumpa pulak
gambar diorang in their family of 3.  


My attempt of making this photo classic.


Ni compilation of gambar makcik-makcik and pakcik-pakcik.
Range umur dari junior hingga pangkat otai.
Hihihihihi.


Okaylah.  Ni je yang ada for now.

Salam sayang dariku yang begitu berusaha semalaman.



Nadia.Memang.Comel



Jumaat, 21 September 2012

Still Berjaga

Update:  24 September 2012 @ 2.38am

Kelmarin dapat pelahap Whopper.  Punya tamak, kunun nak beli dua burger!  Akhirnya tercungap dengan satu tu je.  Dan setelah mendapat daging, rupanya, apa yang badan aku terpekik-pekik bagi aku stale rasa segala adalah kerana...  Aku memerlukan ration daging, kerana aku adalah insan maging.  Sekian.
========================================================================

I'm flippin' bored and still awake.

Been wanting to eat to stuff my throat but I still haven't gotten the right taste yet. Teruk ke? Budak ofis ada dah gelakkan aku dengan kenyataan, "Ni... Dah baik sakitlah kan?" Haha. Ya, benar. Alhamdulillah, saya telah diberikan kesihatan kembali.

Ginilah. Sejak dikembalikan kesihatan, tekak ni wants a certain taste yang aku sendiri kenot define. I try little-little bit, a little at a time. Like, barbecue... Salad... Tom Yam... Chicken... Roti Krim... Masak Lemak... Those kinda things. Itu dengan motif nak mencapai rasa yang mana so far aku telah gagal. Aku prefer tea from coffee, which is... Strange. But it's okay...

Tapi... However... Bagaimanapun... Kat dalam kepala hotak ni dah mula ngumpul list...

1. NY Strip @ Chili's.

2. Chocolate Gelato.

3. Pavlova / the Hazelnut something @ Serai.

4. The array of pastas @ Delicious.

5. The burgers @ TGIF.

6. Mango Salad @ Swensen's.

7. Ooooh... Tetiba teringat that steak in Grand Bluewave Shah Alam!

8. Masak Lemak Pucuk Paku.

9. Sardin Goreng.

10. Ooh! Ooh! ...the Burgers at Wendy's!

...Banyak kan? They are mostly meat and sayo. So what does it mean? Mungkin... Agar saya dapat mengawal diri sendiri, saya menasihatkan diri saya ini supaya pi je beli McD's Quarter Pounder esok. It's either that or Daging Black Pepper + Nasi Putih + Sayo something-something from Shahrin Low.

Hmmm... Saya pun tidak tahu mengapa. Maafkanlah. But at least I'm not craving for Sugar Glazed Donuts lah kan!

It just bugs me. And I'm hungry the first thing in the morning like how hungry you're supposed to be at lunch. ...maybe I only need to drink water... That's what Moonie would say... ... ... ... (Dowan to friend her lah) ... ... ... (Dowan to friend with myself lah)



Nadia.Is.NotFriendly

Khamis, 13 September 2012

Turning 36

Watikah hari ini adalah...

Today is my 36th birthday.  Yes, I am a year older but I may not be a year wiser.  Betul apa...  Apa barang nak kata tahun ni aku lebih pandai dari tahun lepas?  Aku masih reti nak masak asam pedas pesen 3 tahun lepas gak.  Aku masih tak reti-reti nak bancuh milo without using sachet.  Haha.

Sepanjang bulan Syawal ni so far aku adalah terduga dengan kesihatan ahlil-ahlil keluarga dan diri sendiri.  The kids got sick, I got sick, then my husband, then was little girl; and another turn for the boys when dedua orang tu duduk spital for 6 days straight throughout last week, then now back to me.  Like a lot of circle around roundabouts serata Shah Alam lah, I would say.

Saya tak banyak nak berkata apa-apa selain dari saya bersyukur saya masih dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki untuk masih bersama keluarga dan masih sihat untuk mencari rezeki.  I still have got one CikiMangki yang tetiba je nak manggil aku "Mummy".  I still have one big cat yang whenever I feel sh*tty, he'd just hold me and make me feel like a World Class Mum.  I still have one little guy who'd make sure I feel safe dengan begitu ironi sekali. 

On Tuesday, I was on MC.  I just had to sleep and sleep and sleep.  Tak larat.  Then this Little Girl Mangki would go dengan gedik-gediknya, "Mummy!  Mummy!"  So Mak engko ni pun gi la pacak kat pintu bilik dengan blur-blurnya...  where sadenli the Mangki declares, "I WANT MY MUMMY!" dan terus ketika dia memberikan mantra tersebut, dia dah elevate dirinya atas sofa dan melayang flying fox terus melekat kat badan Mak...  (Where does she get that from???)

Well, I am still under the weather.  So I don't have much to say aside of disappointing my sisters-in-law without any much cut cutting even for fun.  I tak rasa best sedap badan, you know?  Kelakar pun kelakar yang hahahatepapetahminahni... 

Hmm.

So this is it from me.  The girl who is 36 today.



Nadia.Is.Older

Sabtu, 8 September 2012

Jumaat Malam Sabtu

Watikah hari ini adalah...

Hari ni ofis buat large scale punya raya event.  Aku terpaksa tidak hadir.  Bukan suka-suka tidak hadir.  Bersebab musabab.  Kerana seperti yang aku telah terdetik dalam hati, kitorang akan tersadai di hospital hingga wiken yang mana itu adalah tepat sekali.

Aku tak paham kenapa badan aku ni agak berbeza sejak hampir bermastautin di hospital ni.  Jap jap kang lapar.  Bukan lapar sikit yang selesa tu tau.  Ni lapar yang...  LAPAR 2094x persegi punya lapar.  But itu hari pun Moonster kata sebab aku dehydrated kot.  Ye la.  Betul tu.  Entah kenapa dok sini tak teringin sangat nak minum air.  Mungkin sebab sejuk sangat kot.  

So kita tengok je lah results for esok.

Nak pergi beraya pun sebenarnya aku agak...  gusar.  Sebab takut nanti bebudak ni tak sihat balik.

(Kenapa tetiba terbayang GCB???  Ko sedar tak sekarang ni dah 2:25 pagi buto???)



Nadia.Is.Lapau

Rabu, 5 September 2012

Comelnya Mak Kat Spital...

Watikah hari ini adalah...

Mak kan memang comel...  dan kecomelan terserlah di sini where I am in the hospital. 

1. Why am I in the hospital?

For one, aku adalah penat dengan condition bebudak ni.  Mungkin ini adalah sebab utama.  Ya.  Aku sampai tak boleh buat kerja kat opish.  Tah hape ke benda kerja pun aku tak tau.  Tekanan ke tidak pun actually aku sudah berada di tahap total loss.

Walau bagaimanapun, aku adalah jujur.  Aku call dan inform bahagian tertunggak memasing dan beritahu yang aku terpaksa postpone kerja aku sehingga Isnin petang.  Dan mungkin di atas kejujuran aku itu, pihak-pihak berkenaan menjadi considerate dan bagi aku extend tempoh sah laku tersebut.


2. Apakah kejadian?

2.1 Abang Long tidak mahu makan, minum juga tiada mahu makan ubat.

     2.1.1 Dia akan muntah pada perkataan UBAT.

     2.1.2 Dia akan lepaskan saja secara besar-besaran di mana saja dia berada.  Literally.  Ye, Mak sakit jiwa dengan perkara tersebut.

     2.1.3 When I came home this afternoon, I asked if got minum air tak.  Jawabnya, "Tak, sebab tadi takde gelas".  Ye.  Paham tak perasaan Mak ni u'olls?

     2.1.4 He refuses to eat.  Sebab dia firm dengan level kemuntahan dia, dia akan telan dua tiga suap dan muntahkan semua keluar di hadapan meja makan tu sambil menadahnya dengan tangannya sendiri.  Haish.  Mak paksa dia kemas sendiri sebab memang tahap suka-suka je nak muntah.  You've got to see it to believe okeh.

     2.1.5 Dia dah dehydrated, takde energy, susah nak berdiri and lost 3 kilos within 5 days.  Boleh kah?

     2.1.6 Makan ubat kena depan sink.  Pastu kalau ubat tu 10ml, ia akan mengambil masa selama 12 jam. Sambil menyelam mesti muntah 20 kali dan silalah ko humban diri sendiri dalam lubang jamban tu dan keluar balik untuk tunggu dia berenti drama sama sekali.  

     2.1.7 Cemanalah nak baik...  Kalau ubat biasa pun termuntah-muntah cam supplier makanan Badang, apalah citer nak soh dia telah antibiotic...  Sila rentan sekarang.


2.2 Abang Ngah adalah demam on off juga.  Kelmarin he was healthy pink (sihat walafiat).  Sekali malam tadi dia mula semput.  Then coughing, then added with high fever.  In the morning pun consistent je panasnya.  This pattern stayed through the whole morning sampailah Mak balik keje.


3. Konklusi
Our family ketidaksihatan punya pattern dah berlanjutan.  It's the weather.  It's the hot and cold.  It's the high humidity (yang seriously membuatkan aku terpikir kitorang patut tinggal kat Australia for health reasons) and it's just about time we put a stop to the whatevers.  Doctor pun kata it's the weather.  


4. Cik Adik?
Cik Adik pun has been on and off.  Her condition improved much for the past few days.  Ni pulak tetiba malam ni flu.  Terus nasib baik doctor bagikan dia ubat for the selsema.  

For note, dia juga berasa sungguh upset sebab dia takmo tido kat spital.  Tapi, sukati Mak kao lah kan.  Ko nak, ko tak nak, ko tido jugak kat spital ni.


I'm sure ramai yang tak sihat.  Most yang kedengaran suara kat opis tu pun semua serak basah lebih had serak Ella.  Dia macam 2 in 1.  Suara lebih had Ella dengan suara 'Kita bako je'.  

Tadi masa nak masuk pun ada drama.  Mentara aku ingat lah kan...

Because of Abang Long's refusal for treatment or food or drink, I dengan tekojot lalu serta-merta bersetuju dan beriya-iya dengan option full IV untuk dia.  Lantaklah ko nak merentan ke apa.  Mak dah bagitau dah kalau tak makan ubat, Mak AKAN hospitalizekan dia dengan IV attached onto him.  Well, seriously...  what other choice has he got, kan?

So, nak lah masukkan IV tu.  Mamat tu dah kejung tahap gaban.  Macam ko angkat kadbod heavy weight tu babe nak letak atas katil.  Ye, kadbod kejung tapi dia gerak-gerak...  Erm...  cam dolphin buat show jalan atas air tu...  Huish.  Satu kerja la nak settle kan ko ni bro.  Dia punya menjerit so shrilly, satu wing paed unit tu, ko boleh dengar budak menangis from one end to the other end in harmony.  Aih.  Kesian kat bebudak tu.  Ye, tiada simpati pun untuk Abang Long si Budak Bertuah tu.

Cataflam drops untuk reduce high fever tu pun boleh dia nak MUNTAH!  8-10 drops tu ya.  Macam eye drop saja into the mouth...  Ya Allah...  E! Akan tetapi, setelah dia mendengar teriakan kuat yang mengojotkan, dia telah tidak jadi muntah; maka dia telah ludahinya keluar dan lap pada selimut spital itu.  

Mak berasa sungguh terduga.

Dengan ini, marilah kita bersama-sama mendoakan agar mereka sembuh dengan baik and I still have my sanity by the end of this stage.



Nadia.Is.Comelnya Aku Sekarang Ni!




Isnin, 3 September 2012

Raya Berubat

Watikah hari ini adalah...

Raya tahun ni adalah agak different than before.  Dari lokasi, rotation, persiapan...  We have also been sick memasuki minggu yang ketiga.

Terkini, the kids yang tak sihat.  Abang Long demam with style.  Baru sebut "Ubat" je, boleh terus muntah lepas tah memana tah suka dia.  Nasib baik jam tu kat dapur.  Pastu bila masuk sikit je ubat (I tell you, ni jenis letak kat bibir je), dia muntah habis lepas dalam sink yang sangat sakit jiwa sebab kena rebus air panas dan curah dalam sinki itu agar ia telus bersih dan nak la masuk dalam batang paip kat bawah tu.  Yesss...

Oleh sebab perkara di atas, saya sudah tak kuasa nak bertarung emosi.  Di atas nasihat biras-biras, Abang Long sekarang makan ubat kot montot.  Cik Adik tak rela di violate lagi.  Dia telah di violate oleh nurse dan kemudiannya, dengan Mak-nya sebab dia pun ada ala-ala Abang Long style.  Beza cuma tak muntah.  Ko tekan ubat masuk, dia takung, pastu dia rebehkan ke dagu dan terus ke baju, dan terus ke kerusi mahupun lantai dalam sekelip mata sahaja.  Oleh itu dia kini mampu pula untuk makan ubat melalui mulutnya. 

Macam-macam perangai. 

Mak pun dah sakit kepala.

Mak nak balik.  Singgah klinik dulu.  Check BP.  Mak rasa ada possibility Mak punya BP naik lagi.



Nadia.Is.Headache

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails