Watikah hari ini adalah...
Pertama sekali adalah saya ingin mengucapkan Alhamdulillah kerana dapat menggantikan puasa tahun lepas saya sebelum bulan puasa bermula dalam tempoh 7 hari dari sekarang. Buruk diri ni rasanya sebab tunggu lewat macam ni baru nak faster-faster fasting like nobody's business. It's God's business and I lewehkan tanggungjawab I ini.
I haven't been really writing. Merentan ada la kot. Dengan membuat pengajian terhadap diri sendiri tentang kekerapan, proses dan tempoh yang perlu untuk mendapatkan penghadaman yang terancang dan berjaya. Cabaran agak memuncak disitu apabila tiba masa untuk mengasingkan perkara itu dari badan ini. Tahi sangat.
Selain dari itu, I have been taking opportunities to grasp balik my moments with Him when I had more time alone. Slow baby steps la but every quality step memang go pelan-pelan kayuh. If you go lelaju, nanti diri sendiri pressure when you realize that it's not really you or what you really think/feel is best for you.
Aku pun lama dah tak masak. Lauk pun lauk main sapu je. Apa yang ada. Jadi kelmarin tetiba teringin nak makan carbonara ojijinal. The ojijinal version is the one without milk/whipping cream/or using minimal milk or whipping cream. Ini adalah Mak is lactose intolerant tetapi tidak tahap sadis cam White Chicks. Itu... adalah sangat kesian. At least I get to enjoy cheese - and I love cheese!
Kalau buat style Melayu, secara agak-agak, I give you my recipe yang ikut sedap tekak Mak ni je.
I used pasta spirals. Aku ambik kaler yang menggembirakan hatiku. I realize that most people use this to make pasta salad. Tapi aku suka... Jadi, pilihlah pasta yang menggembirakan hatimu.
So what you really need is:
Ingredients1 Non-Stick PanSalt & Pepper1 Kampit Mushroom Bulat1 Kampit Pasta (your choice)1 Kampit Spinach1 Kampit Shredded (sehaluih boleh) Cheese (you can use Parmesan, 4 Cheese or for Pizza)Telur Kuning/Egg Yolk or Yellow Egg is same term ya. Use about 7-8 egg yolks.Nota: This portion I made for 6-7 pax.
(A) Pasta1/ Rebus dalam air menggelegak + garam (dlm 1-2 tsp), masak sampai 'al dente' = that's gonna take about 8-12 minutes lah average. Ini adalah agar ko tak teragak asik nak tunggu tepi periuk tu to make sure tak kembang pasta ko tu.
2/ Dah habis rebus, toskan pasta tu DAN save the air rebusan pastu. Ada gunanya satgi.
(B) Sauce1/ Sementara nak tunggu pasta ko masak, take the parmesan cheese + egg yolk = kacau sampai sebati. Sebab kena kacau sampai sebati, ia adalah sangat membantu kalau your cheese is the type yang shaved sehalus yang boleh. Kelmarin tu aku guna cheese yang orang tabur atas pizza tu. Tapayah Mak nak eksesais lagi. Tapi hampir nanges sebab sakit tangan kat situ yang lebih.
You average kalau sorang makan 1 egg yolk lah. Kalau ada 6 orang ke, ko letak la 1 extra jadi 7 egg yolks. Pandai le agak-agak.
(C) The Rencah1/ I used garlic, mushroom and spinach. Konpiden je aku ada breakfast strips/beef bacon kat rumah - rupanya takde. Garlic dicincang. Mushroom potong in slices. Spinach, siang macam biasa je.
2/ Letak dalam 2 sudu olive oil dalam kuali. Oh nota. It would really help kalau jenis kuali yang digunakan itu adalah non-stick pan type, sebab kalau mushroom dia brown, it will brown and not burn kalau guna kuali biasa.
The How-to-Masak1/ First-first you buat (A) first.
2/ Then you prepare (B). Biarkan kat tepi on standby je dulu.
3/ Then you take out your frying pan, panaskan olive oil guna api kecik. Masukkan garlic, terus masukkan mushroom sampai brownish layu. The mushroom akan suck onto the olive oil. So you jangan tokojot okei. Pour in a little bit of air tos pasta (A) tu dalam pan.
4/ Then you masukkan spinach sambil angkat pan from fire. Put it in (B) sambil taking off the pan from the fire. This is very important sebab kalau tidak, your pasta will be omelette. Kacau sampai dia sebati and put in your pasta, tambah garam, pepper and air tos pasta tu.Siap.
Okay. Mak dah penat.
Babai.
No comments:
Post a Comment