Khamis, 8 Oktober 2015

Morphy Richards: Vorticity Bagless Vacuum Cleaner 71082

Watikah hari ini adalah...

My kids have grown.  Seronok kadang nak baca balik of how they were growing up.  Tapi macam takde citer pulak kalau nak story nowadays.  But kan, actually got...  But then again, mungkin Mak tetiba jadi private sangat sampai tak terasa nak share dengan orang lain.  But then again, I respect their space as individuals lah.  Dah besar.  Masing-masing pun dah masuk sekolah rendah semua.Mak dah takde baby selain Golliwog.  

Golly is so hitam, the only thing ko boleh nampak is bijik mata dia yang hijau.  One time tengah naik tangga in darkness.  I could hear him go 'Meow meow...' tapi aku tak nampak.  Cakap dengan Abang Long while I stood stationary midway tangga tu, mana pulak si kucing ni.  Nak kata kat bawah, takde pulak dengar sebab bunyi datang dari atas.  Tengah-tengah cakap tu kepala aku turn la 360 carik arah bunyi.  Sekali dekat eye level la nampak mata hijau SAHAJA tengah pandang aku.  

Aku: Golly, don't la play hide and seek with me tengah-tengah malam buta dengan ko ni dah memang hitam sangat, orang nampak bijik mata je, satu badan hilang.
Dia: MEOW. 
Aku: Typical.  Pffft.

Well, aside of having to listen to children argue, mengadu-ngadu siapa buat siapa, and me hollering for them to pick up their longgokan baju kotor droppings untuk masuk dalam bakul baju kat sebelah tu je, I get my fun vacuuming using Atok punya vacuum.  It is called Morphy Richards.  



Morphy Richards Vorticity Bagless Vacuum Cleaner 71082


Semalam aku punya la Google for instruction sebab mentara I got to use it, dah tatau mana instruction to care etc.  Sekali tengok vacuum ni dah obsolete.  Sabar je la.  Baru je kot Atok beli dalam bulan puasa hari tu.  Tapi sebab Google kat tepon tu nampak sekangkang kera je, satgi I have to read through the manual of what I can get on the PC.  Pakai bagai nak rak tapi tak buat maintenance pun senang nak naik jahanam benda tu kan.  Maintenance, maintenance, maintenance. 

Whatever it is, I can vacuum bawah katil tanpa kepala dia tercabut - dia ada lock at every removal part and bendable necks yang buat ko boleh ke kiri, ke kanan, hati-hati ketika dijalanan.  I even vacuum the wall, ceiling and sofa, behind headboard katil and made myself a millionaire with all the ka-chings I found.  Best part, I can remove the duit syiling when I am done vacuuming sebab benda tu bagless and removalable.

My tip masa nak remove sampah tu ialah, be ready with plastik sampah, and then lapik lantai tu dengan surat khabar.  Bikos masa ko remove sampah tu, the microscopic dusts will land on the surat khabar.  Jadi ko boleh buang je terus surat khabar tu masuk dalam plastik sampah and you're done.

It is very helpful especially time jerebu ni bikos there is a lot of debu yang ko tak nampak.  At least anak-beranak kat rumah tu dah takde la nak jap jap bersin, sok sek flu yang wujud dengan tak wujud, pastu dengan ko terperanjat bila ada yang bersin, teruk-teruk malam tadi.  So I am feeling thankful.

And I think my mind is clear now.



Nadia.Is.FeelingFine


Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails