Isnin, 15 Disember 2014

Tips Kesihatan (Makanan Alternatif)

Watikah hari ini adalah...

Musim cuti sekolah.  And the kids have grown. 

Ada dalam seminggu dua ni, I keep going back reading old stuffs dalam blog ni dan gelak sensorang (and I made sure aku gelak tu senyap.  So kiut when I do that you know...).  Yes, the kids have grown.  Besar dah.  Dah takde nak catkan rumah untuk Mak tanpa disuruh dah...  Atau bikin mural dalam rumah ke...  Abang Long tu pun lagi beberapa tahun akan mula pecah suara.  Dan Mak tak boleh nak garap otak lagi akan perkara itu.  Jadi marilah kita mengabaikan ia.

Kami sekeluarga adalah eczema prone.  Kalau keluar eczema, maka dekatlah masa nak semput.  Dia macam indicator gitu.  And eczema pulak adalah gatal bila ada, berjenis-jenis pulak tu maka bertong-tong lain jenis krim yang nak kena apply.  I decided on using a different approach.


1. Product kulit mandian and body lotion
We start to use Olive Oil base untuk mandian and body lotion.  I try memula dengan produk Dalan.  Then I didn't have time to go get more.  Instead, I walked into kedai Body Shop.  Satu bottle besar tu dalam RM63.00 kalau tak silap.  But so far, dah last me and my daughter hampir 4 bulan.  There is still balance kurang dari setengah botol.  Mujarab InsyaAllah.  Kurang gatal dah.  Just use a 2 squirts for adult and 1 squirt for budak kecik untuk digunakan bersama loofah. 

Body Shop's Olive Shower Gel


Donch fojot your Loofah to maximize the liquid shower gel's usage


Ni range Dalan called d'Olive
Quite commercial dah product ni.  Should be able to dapatkan dari local pharmacies or beauty product distributors




2. Daily apple cider vinegar
Setengah orang boleh je telan direct 2 sudu besar setiap pagi dan/atau malam.  I mix 2tbsp dalam air suam, tahan nafas dan telan.  Paksa gak bebudak buat.  Mujarab especially bila diorang baru nak full blown semput or sinus flu.  So if you practice je bila tak sakit, insyaAllah makin kuat badan tu.  Especially bila sekarang ni kan tengah high humidity yang jadi danger zone pada orang yang ada semput tu.

Any Apple Cider Vinegar will do.  Janji isi dia adalah Apple Cider Vinegar.  Brand does not matter. 




3. Daily Khal Premium
So bila payah nak bagi bebudak telan apple cider vinegar tu, I terjumpa pulak Khal - cuka kurma & honey.  Satu botol ada dekat RM50.00.  Minum direct je.  Siap dah ada sukat.  Untuk Abang Long and Abang Ngah, I give 10ml sebab diorang dah besar sikit.  For Cik Adik, 5ml je.  Mak-mak kena telan 15ml and I take 2x sehari.  The kids I give 1x sehari je.  Rasa dia is a lot more pleasant dari apple cider vinegar.

Ada banyak vendors yang jual ni kat tengah-tengah Giant ke, Tesco ke.  Some Islamic shops or pharmacies pun ada jual jugak.  



4. Habatus Sauda
On daily basis dulu kita makan je Baraka.  Tu habatus sauda in extract form.  Itu available in market.  They used to have untuk children punya sukatan.  Pil form dia kecik comel je tapi mungkin sebab demand adalah kurang, dah takde dah product tu.  Yang maintain masih adalah untuk orang dewasa.  

Tapi, I was introduced to Ground Nigella Lawson Seed (Nama minah tu Habatus Sauda dalam bahasa Arab rupanya.  Tapi kalau panggil dia Habatus, mesti dia tak menyahut).  

Cara pemakanan yang I gunakan adalah, bancuh satu gelas kopi hitam (tanpa gula atau/dan creamer) tu dan masukkan dalam 1-2 sudu serbuk habatus sauda.  Biar lama pun takpe so that the coffee can infuse dengan serbuk tu.  (OK.  Mak tak boleh nak fikir perkataan gantian dalam BM untuk infuse jadi sila anda cari sendiri ya?)  Makan/minum macam u'olls makan cereal/oat drink.  Memang acquired taste lah.  Macam setengah orang tak boleh telan sashimi (raw fish).  Tapi when it comes to habatus sauda ni, ingatlah benda ni sunnah kan.  Terbaik untuk you.  Tapi kalau dah memang tak boleh sangat, pi la beli Barakah.  Sama je sampai sunnah tu.

PS: Makan ni memang kentut juga keluar terbaek!

Baraka can be found kat kedai-kedai jamu, pharmacies kot juga, dan kedai-kedai product Islamic. Dalam RM10 ke gitu sekotak.  Dalam sekotak ada 24 capsules.  Mula dengan sebijik sehari dulu.  Kalau badan okay, you increase lah tu maximum of 2 biji, 2 kali sehari.
Kalau ada effect macam pening ke, sakit badan ke, asid reflux ke...  Teruskan saja makan.  Jangan stop.  Sebab badan tu nak buang toxin yang memberikan awak effect macam tu.  Give it a week, give and take, InsyaAllah okay.

This is the Ground Nigella Seed.  So far I penah jumpa benda ni dekat kedai Mahnaz Batu Tiga Shah Alam.  Google lah untuk kedai tersebut.

5. Olive Oil
Lepas ni, I nak beli Olive Oil pulak.  Sebab the nutrient will be good to reduce my high BP.  (Ye, Acik ada high BP memuda ni...  Makan tahapa barang masa kecik-kecik dulu kan...  Kecik-kecik tak nak dengar.  Dah besar menyusahkan diri sendiri.  Padan muka diri sendiri itu.)  

Although actually I tak tau apa beza kalau makan olive oil yang biasa beli buat masak tu, dengan yang specially bottled in botol yang cecantik exotic tu.  I rasa ada beza kot.  

Tadi I Google, harga market dalam RM13.  Boleh kut.  Beli 2 botol.  Pastu peram satu botol dengan 3 ulas bawang putih yang diketuk.  That one is even better.  Then I toast bread pepagi, lepas tu layurkan dengan garlic olive oil tu campur dengan sedikit apple cider vinegar.  Pergggh.  I am Italiano!


Okay.  Tu je.

Nadia.Is.MemangComel

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails