Rabu, 11 Oktober 2017

Cuka, Delima, Kebaikan dan Cara Pengambilannya

Watikah hari ini adalah...

Lama dah aku tinggalkan blog ni. But I come back. I wonder, ada ke orang baca blog ni lagi? Kengkadang aku datang balik baca pasal bebudak ni. Kelakar jugak. Tak tau diorang yang kelakar atau aku je perasan aku kelakar. 

Dalam percubaan untuk mengaburi diri sendiri dengan perasaan mendom berahi ni, aku nak share lah sikit tip-tip untuk membuat kopi dalam jag. Okay, i'olls tipu. Sebab takde perasaan nak cerita pasal kopi dalam jag. Lagi pun kopi Mak, kopi omputeh. Clean lines takde berlemak. Minum hitam straight up je. Jangan kecewa okay. Berguling lah ko disana. Mak tak kisah sebab tak nampak pun. 

So pagi ni I fed myself Pomegranate Vinegar (cuka buah delima). Alternately sometimes I makan Pomegranate Concentrate (Pati Buah Delima). Cuka-cuka dengan pati-pati buah ni kalau nak buat ubat, jangan pakai metal spoon. Kena suap gunakan plastic spoon. Kata orang nanti dia mati zat buat jadi ubat. I dono, so I just folo je lah. 

Pomegranate Vinegar
Foto Credit: Mercucita


Pomegranate Concentrate
Photo Credit: Mercucita


Apple Cider Vinegar
Photo Credit: Amazon

Apple Cider Vinegar (ACV) ni function dia adalah cuka berubat jugak. Minum sama cara dengan cuka/pati buah delima. Elok ambil cuka untuk mencairkan kahak kalau adalah masalah pernafasan. Olive Oil will be good untuk sore throat yang boleh terasa sampai kerongkong korang berhabuk tu - One Tablespoon buat beberapa kali sehari, 1-3 times.

Olive Oil
Photo Credit: Tesco Malaysia

For bad coughs or croup, korang boleh cuba:
1 tbsp Olive Oil + 1 tbsp ACV + 1 tbsp Madu = sebatikan dan minum beberapa kali sehari.



Berbalik kepada kisah buah delima ni, zat dia kuat untuk rahim peranakan perempuan. Kalau dalam Islam, rahim kita akan clear dari pendudukan jin dan seangkatannya selama 40 hari. If you have those mystic things going on yang hanya korang je yang tau, this is something for you.


Reference: ymr2u


Cuba je lah. It is good if you ada permasaalahan dengan rahim. Ada kadang keluar macam minyak, or cecair lutsinar, keputihan etc just the normal things women get. Just that dia keluar banyak dalam first 3 days tu, lepas tu agak clear.


Saje saya nak share..kalau sakit kepala/migrain ini la ubat kami..sesiapa kerap kena magrin kdg2 sampai penadol pun tak jln..Tapi dgn 3 bahan nie berkesan kalau sakit kepala..senang citer dekat umah kami takde stok penadol @ ubat hospital..
1. Air suam
2. Cuka apple organik
3. Madu ori
* Cuka apple dan madu 1 sudu besar dicampur dlm air suam.Pastikan sudu plastik tau sbb sudu besi tak sesuai untuk madu sebab boleh hilangkan zat madu 2..
* Baca selawat 3 kali terus minum..Nak bilas air masak untuk hilangkan rasa masam pun boleh..
* Lepas tu minum terus tidur..
Inshaa Allah lepas bangun tidur sakit kepala 2 terus hilang..boleh la sape2 yang ade sakit kepala/ magrin 2 try cara nie..Mana tau berkesan.
Cuka apple nie memang masam tinggi asid tapi didalam tubuh dia berubah jadi akaline.Fungsi die macam lemon.Cuma pastikan minum masa perut kosong sebb yang jdi asid kalau kita minum masa dlm perut ada makanan yg boleh menyebabkan gastrik..Banyak kebaikkannya kalau ada yang was2 boleh refer pda doktor..Jazakallah.
Yang diatas ni, diterima through WA a few days ago. No wonder la sometimes I get bad heartburn sebab cara minum salah. Kena minum cuka tu dulu dengan perut kosong. Bukannya dengan makanan. Kalau ikut concept pharmaceutical, that means perut kena kosong 1 jam sebelum makan atau 2 jam selepas makan.

Pening ke tak baca ni semua? Jangan pening-pening. Tak perlu runsing. Baca balik apa yang aku dah tulis tu. Notakan. Lagipun kalau korang pensan pun Mak takde situ nak tolong. Baca je balik slow and steady.

Kalau korang dekat Shah Alam, dah ada banyak kedai Pak Arab kat sini yang ada benda-benda ni. Seksyen 9 sebaris kedai-kedai kereta tu. Seksyen 3 sebaris dengan Ceria. Mercucita pun ada.

Okay, love from me.

I hope you'll have a good day and will doa the same for me.

Thank you.




Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails