Khamis, 8 Mac 2018

Sangka Baik vs Speculation

Watikah hari ini adalah...

Dalam usaha keras Mak untuk mendapatkan sedikit kegembiraan, Mak makan oat pagi ni. Eeeeh. Jangan kecam Mak. Mak suka makan oat, lagi-lagi letak cinnamon. Ubat hati dan perasaan tu cinnamon tau. Tapi hari ni takde cinnamon. Tertinggal kat atas meja bilik agakny. Sebab dok bawak kulukilir terus la tido pun dengan Mak sekali.

Sometimes kita post benda on social media, orang boleh salah anggap motif kita. Ada yang berbaik sangka, ada yang terus buat speculation. Sekarang ni I'm trying to weigh in sangka baik vs speculation on posting something.

Ada benda yang I sendiri post for the public as well as FOR MYSELF sahaja. But of course, no one knows which is which la kan. But here is where it gets interesting. My MBTI is INFJ. So for me, my emotional dimension adalah sangat banyak with ability to feel macam opening many layers of web pages at one time, all with individual background music, sight and smell. Dalam kepala macam tu. Serious Mak bitau chaos. Muka depan, po po po poker face Lady Gaga sangat. 

Sadness dalam cerita Inside Out tu is based on INFJ personality. Sadness bebeno Mak ni kot ye... Emosi berat semua masuk kesitu. All kekecewaan, patah hati, despair, mourning, outright sedih... memang kalau ada pocket kat depan baju ni, you will put in your, "Kereta rosak... Duit lagi, cemana nak gi keje, punah hasrat shopping 3 pasang stiletto 6 inci" masuk ke poket SADNESS. 




We understand people. We help to ease YOUR sadness. But in return, you have to understand, we make way for you and we put our own happiness behind to make you happy. We constantly need to recharge with time alone, so you have to respect and tak ambil hati bila kita decline nak keluar or berjumpa.  They call it bahasa pasarnya as INFJ Paradox for the personality yang orang lain don't get. Kind of like Bipolar, tapi not on medication hahahahaha. We need time to recharge - duduk dendiam sensorang.

Eh dah kelaut sangat dah ni hahaha.

What I'm trying to say is that not everything I post is about me, ora about anyone in specific. It could be time tu teringat kat arwah kucing ke, teringat kat manusia hanat mana ke hahahaha somewhere during my lifetime ke, or it's about that time teringat masa tengah tunggu bas tetiba kena dengan flash dengan  jejaka yang naik motor ke (krik krik krik).... 

Akan ada hari kalau aku post something is a reminder for myself. Bila tengok je, teringat pesanan tu untuk diri sendiri. Ada juga to just, "Blegh, this is how I totally feel right now," pada hal non-related langsung dengan apa yang aku tengah carry out time tu. Ada yang tetiba teringat kat satu kes (non-related to public) ni, lepas tu aku lontarkan my perspective. 

So adakah aku salah sebab 'menyuarakan' dimensi pemikiran aku diluar? Atau salahkan pembaca untuk membuat rumusan mereka sendiri? Berbaik sangka itu penting, kan? Because 20 years ago, it was still relevant untuk tidak menyuarakan apa-apa pendapat begitu sahaja. Sekarang ni dah senang. Sikit je komen, dah setengah dunia dapat tengok dalam tempoh 30 saat. Melarat-larat pulak kadang caci makinya. Faham tak? Tak best pun kalau nak fikir buruk pasal orang. Awak tu pun baik, clever, juga jadi awak kena sedar statement awak tu satu dunia boleh baca berbait dengan pahala ataupun dosa. (Ni belum lagi bila nak kena minta maaf kat orang atau semua orang)

Dalam semua perkara, you have the option to do bad or do good; to think bad or to think good. Ultimately kalau pun ada orang pujuk untuk buat sesuatu yang ko tak nak, you are the FINAL DECISION MAKER. Faham? 

Jadi conclusion post ini adalah, posting and responding to a post is for you to decide for yourself. So you don't judge orang lah. Melainkan kalau dah berkali-kali posting berbait sama, kita taulah itu dah sifat orang tu. Terima je la kan?

Okaylah. Setelah lama, Mak pun dah penat. Entah ada ke tak orang nak baca benda melarat ni hahaaa... 

Note: For you yang nak tau MBTI anda, click on 16 Personalities ni. 

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails