There was an error in this gadget

Thursday, August 2, 2012

Juadah Berbuka: To Buy Or To Cook In Excess, That Is The Question

Watikah hari ini adalah...

Semalam aku balik kerja, terus ke sekolah Abang Long.  Suka tengok terbit muka dia each time he sees me.  Rezeki kami dapat do this fetching from school thing throughout Ramadhan.  Just bikos I get off one hour earlier than he does.  Macam tak beza pun masa bulan-bulan lain for work/school timing.  Cuma aku biasanya terpaksa tersadai lebih kat ofis mencari rezeki untuk keluarga. 

Bila balik rumah, I asked him apa juadah yang dia teringin nak makan.  He said he wanted my tom yam.  So buat lah sekejap masak tom yam ayam.  Entah apa citarasa la sebab I always spend banyak gila masa nak correct kan rasa.  Tapi kalau dah tak boleh rasa, semua tak boleh rasa, berasa apa saja lah kan.

So far bulan puasa ni, takde la sangat aku nak teringin tak bertempat.  Cuma dari puasa hari pertama dok mencari buah melaka dengan kuih JLo aka kuih lopes.  Setiap kali pergi bazaar mini kat depan rumah tu, setiap kali hati terkumat kamit mintak-mintaklah ada kuih-kuih tu bila aku sampai.  Malangnya, takde.  Kuih-kuih lain pulak tak berkenan di hati. 

Then kelmarin, I decided to singgah bazaar mini dekat dengan ofis.  Dalam satu row panjang of gerai, satu gerai je jual buah melaka tu.  Macam...  Dulu bergerai-gerai yang one-stop centre jual kuih je kan?  Tahun lepas kat area situ, gerai yang jual tepung pelita sesaja ada la dalam 8 gerai ai no kidding yu.  Since I finally found the buah melaka, I bought the buah melaka pada harga singgit.  Then dah jalan, tergostan balik sebab nampak kuih JLo.  Alang-alang dapat, baik beli je.  Entah bila pulak nanti nak sampai bazaar lagi.  Mood aku lately ni tengah tak kuasa nak berasak.  So I bought, dapat 3 keping.

Sampai je nak berbuka, banyak-banyak hari, hari tu pulak lah semorang beli macam-macam. 

  1. Aku dengan buah melaka singgit, kuih JLo.  Gula merah dia cair.  Tak berapa best sebab gula tak berapa manis.
  2. MakSu beli ciken goreng flat (I'm literally describing rupa apa barang yang dia bawak balik) 2 macam.  I think she oso got something else but I donch remember what.
  3. MakDong beli apa?  Oh tak ingat.  Oh...  Roti john kebab spesel pusing ngan telo.
  4. Oh terlupa.  Aku beli juga something extra sebab dia jarang nak jumpa.  Karipap beso isi ketam ngan telur.  I thought I'd just buy it sebab pelik.  Someone will eat it lah.  Nenek kata itu juadah orang Johor.
  5. Then Pawpaw pulak beli crab meehoon dari Kuala Selangor (jauh tu nox). 
  6. Itu belum lagi dengan Nenek punya nasi dagang, ayam goreng, tom yam.

Amacam, banyak tak?  Banyak...

Pastu aku kena makan habis kuih-kuih ijo tu.  Ye lah.  Previous blog kata suruh beli minimal.  Untuk makan sensorang.  (Betul apa aku beli untuk makan sorang that is for 1 pax punya bajet).  Memang ada terlebih sikit la pada aku ration yang aku beli tu.  Kan terus kena kutuk...  Hihihi.  Tapi apa-apa pun, aku adalah seorang yang tabah, degil dan pemakan.  Habis pun.  Hihihi. 

Pastu tengah-tengah makan tu tetiba PakUda tanya, "What air (water) is this?" dengan muka komot with the cawan not far from his mouth.  It was so obvious dia dah minum air tu.  Pastu he had this other reaction on his face.  The kind of reaction when everyone else tengok ko dengan mulut melopong.  Obviously lah we all melopong bikos he just drank the gula merah for kuih lopes tu.  Takde bowl kecik enough for it so aku letak lah dalam cawan yang bajet besar sikit for a cawan.  Hihihi.  "PakUda, just open your mouth so we can drop in the kuih lopes inside!"  Hihihi.  Jahat tak?  Takpe.  Raya nanti mintak maaaaaap...

Today tak tau apa pulak rezeki. 

Semalam terlintas nak rasa murtabak, ada pulak murtabaknya. 

Hari ni rasa macam nak makan eskem je boleh?  Pastu semua esok berbuka makan ubat je anak beranak.  Pandai...

Keji tak?




Tapi ada jugak terasa kalau dapat cesar salad ni, best jugak ni...  Memang best.  Fresh, natural and yummy!


Yum!




Walau sebenarnya, ada la sikit rasa cam nak...  Snickers Goreng.  Tapi mana la nak sampai kedai jejauh cam tu.  Kesian kat ai.


Oh.Ai.Wan.

 

 But nemind, I think I can settle with this for today.  Itu pun kalau sampai...


Krispy Kreme Sugar Glazed Donuts

Tengok je la nanti apa rezeki yang mendatang. 

Ok, babai.



Nadia.Is.Comel






No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails