Rabu, 27 April 2011

Ho Yan Hor

Watikah hari ini adalah...

Hari ni saya sakit tekak dan macam kurang sihat.  Saya rasa mungkin sebab saya lupa nak cuci kepala sebab kena hujan sikit semalam.  That is, aside of sakit tekak mekak kat rumah sebab budak buat perangai etcetra yada yada yada... 

So, well...  Antara ubat yang mujarab adalah...

...HO YAN HOR!

What it does: Dia tolong sejukkan badan and biasanya diminum bila andai kata kita balik keje, kena ujan, mandi cuci rambut and terus minum.  You have to drink a lot of water too to get the herbs to travel on around your body to make it work.  Just the same pun dengan apa-apa pun you ambik.


This is Ho Yan Hor.  It tastes much better dengan asam boi. 
Rasa macam minum air asam jawa + limau.
Itu ikut tekak akak ni la ye...

I took a nearer shot takut ramai yang rabun,
tak nampak menatang rupanya cemana.
Ni adalah Ho Yan Hor
Bukan ubat cirit Pil Chi-Kit Tak Aun. 
Itu adalah SANGAT salah asuhan!

Camni buat air dia. 
Keluarkan the tea bag from the peket
ijo yang kecik tu and bubuh dalam gelas.

Masukkan air panas dalam gelas.

Then it begins to keluarkan teh dia.

Celup-celup sikit keluarkan teh.

Masukkanlah seketul asam boi dalam air.

Asam boi dah ada dalam air teh. 
Tolong jangan gatal nak tambah gula ke... 
Nak tambah creamer ke... 
Ni Ho Yan Hor. 
Bukan Teh Boh Kemaren Diaz C-Tea ye...

Then you take the teabag out and set it aside. 
This is important because you can re-make
your tea with this SAME TEA BAG for the rest
of the day in the office.

Kenapa?  Tak percaya ke? 
Ya benar, guna je balik the tea bag
for the other rounds of tea.

Then add in air lagi sikit to make your mug full.

And...  Ta-daaaaa....
Ni lah hasil teh Ho Yan Hor using the first
round of tea bag.

The effects of it is:  Immediately after you minum, your body punya reaction will probably vary from tekak pasir, macam nak flu, ada bouts of sakit kepala jap.  Tapi itu semua adalah sebentar.  After the second glass of either tea or plain water, you'll feel better.

Where to get it:  Biasanya I get it dekat 99 Speedmart.  Alternatively biasa kat kedai sensei/herba Cina, for sure ada jual.  And jangan berangan nak pi beli 1 sachet cerai-berai okeh!  Dia jual sekotak dan aku pun dah tak ingat harga sekotak tu berapa.  For sure tak mahal sebab kalao tak, musti aku ingat!

Give it a try lah.  InsyaAllah okeh.

K, babai!



4 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

i need it oso.jiwa sgt tak sihat nehhh

Nadia Is Cute berkata...

i just realised how fotostet tangan aku ni dgn Bapak. huh.

Hazrey berkata...

ehh bagus ni tips. tak sangka tul ada tips kat sini. dah lama niaga sinseh?

Nadia Is Cute berkata...

Uih. You tak tawu ke? Ana ada branch di Khazakhstan, Popostan sarta Gohedgostan.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails