Jumaat, 28 September 2012

Kejadian Yang Penuh Dengan Kejutan

Watikah hari ini adalah...

...hari yang senget sebelah.  Hihi.

Pagi ni Pawpaw dah laung kat tangga, "I kenot wait for you..."  Ye lah.  Mak hari ni terlebih rajin.  Nak blow rambut lah.  Nak korek itu lah.  Nak cucuk ini lah.  Then selepas sesi bersalam-salaman, minta ampun dan pemberian duit raya, Pawpaw pun pegi wooork...  Hihihi.  Saja je nak buat engkorang konfius dengan duit raya tu.  Nak tengok engkorang pun senget ke tak hari ni.  Hihi.

Then I was like...  "Where ah I put the konchi kereyta... (garuk-garuk kepala)?"  Aku ni pun kengkadang ingat-ingat lupa mana aku letak.  Banyak sangat pit stop the moment masa masuk dalam rumah pun.  Ia memandu suami saya gilos [Berarti: It drives my husband crazy!]Kecoh je Mak ni kan?  Hihi.

So aku telah membuat announcement:

"Barangsiapa yang dapat mencari konchi kereyta itu, bermaksud, orang itu TERER!"

---> Ai tewl yu, so kelam kelibut...  Walau bagaimanapun, pencarian berakhir dengan kekecewaan. 


Picture from HERE
Ini bukan gambar konchi kereyta ai.


Aku pikir-pikir balik.  Pawpaw was the last one yang guna kereta semalam.  (He went to the kedai untuk beli wayar cable decoder sebab dah hancus.  Kena RM60 ko.  Mahaaaal kan?  Takde diskon pulak tu.  Kesian kat laki akak.)  Seterus itu, disyaki Pawpaw yang telah membawa konchi kereyta tersebut bersamanya ke opis.  Hmm.  So I asked the kids to bring down the spare key.  Abang Ngah turun rumah with the konci dalam tangan kanan dan henfon Pawpaw dalam tangan kiri.  Aish.  Dia tertinggal henfon la pulak... 

Mentara tu, sibuk-sibuklah nak isi borang sekolah Abang Long, nak bagi makan ubat kat Cik Adik yang tak berapa sihat tu...  Then okaylah.  Time to go to school memasing.  Then sadenli got suara terperanjat yang telah memeranjatkan ai, "Pawpaw tak bawak begnya ke?!"  Oh sungguh terperanjat ai sehinggakan aku terus meletakkan barang-barang kerja dan henfon Pawpaw setempat dan mula untuk mengesotkan anak-anak ke dalam kereta.  Ye lah.  Yang perasan tu pun, maid aku!  What could I do kan...  We couldn't call him.  Too long to wait for him to get to the office... 

Walau bagaimanapun, keteperanjatan itu tidak berakhir di situ.  Pawpaw telah memeranjatkan ai sebab dia tetiba terpacul kat pagar rumah sambil menghulurkan konchi kereyta kepada ai.  Ai terus bawak keluar henfon and beg lappie Pawpaw.  Ai seakan tekojot kerana Pawpaw kelihatan sedikit tekojot.  Mungkin dia tak sangka dia tertinggal lebih dari henfon - sangat tertinggal beg kerja itu.  Elok la tu.  Dari baru perasan bila sampai kat opis.  Nasib baik tak masuk Federal lagi.

Ni den kek opis pun sama.  Ada la sikit kes tekojot-tekojot mak ai pagi ni.  Tapi sebenarnya ia lebih dari tekojot.  Ia adalah tensen.  Sebab aku tak sesiap draft appraisal aku dan session adalah dalam beberapa hari!!!  Aaaaah...  *berguling berguling berguling*

[Tetiba terasa cam nak taji seorang manusia ni.  Hih.]

Dan tak pasal ai sekarang tekojot kerana tetiba je ai punya mood bertukar nak jadi Planet of the Apes.  Ko jangan ye, manusia...  Nanti Mak femes satu Malaya. 



Nadia.Is.Tensen

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails