Friday, 2 October 2020

Rant. 2 Oct 2020.

Watikah hari ini adalah...

2 October 2020 ye hari ni. Dah masuk 2nd wave COVID19. 

Hari ni, Mak struggle macam biasa. Dengan insomnia, dengan kopi, dengan menulis. Self distraction yang ada jugak menjadi sesuatu hasil. Sempat tulis 2 buku syok sendiri, simpan sorang-sorang. Kalau ada yang tiber nak baca tu, boleh PM tepi. Bukan apa pun. Fanfiction je. Betul la hasil syok sendiri. Kan. Mak tak tipu.

Mungkin sebab I'm at the peak of exhaustion, nak layan orang pun malas. Especially yang needy ones. I just, cannot. 

I will give you attention when I want to. You don't need to come asking it from me la, repetitively macam, perlu sangat ke perhatian sampai tak boleh nak memberikan perhatian terhadap diri sendiri? Awak tu belajarlah penuhkan hati sendiri. Semorang pun struggle gak. Ko ingat aku duduk dendiam tu tak struggle ke? Aku sampai withdrawal, tapi tak sibuk pulak nak ganggu orang.

Tapi ni la. Sebenarnya, I'm triggered pagi ni. Memang senang triggered la rasanya sekarang ni. Ada la dalam 2-3 triggered yang tornado. 

Sebelum aku bukak mulut ni, ko maafkan je la aku ni sebab I am seriously exhausted. 

Trouble sleeping, insomnia... Ko ada laki ke, takde laki ke, ko tido sorang ke, ada roommate ke, tetap namanya insomnia kalau tak boleh tido. Is it treatable? Is state of mind? Is it emotional? Is it... Sila fill in the blank sendiri.

How my life is, it's not the same with yours. Yours is not the same with your next door neighbour. Your next door neighbour's life is not the same like long lost cousin Brad Pitt or Park Seo Joon, mahupun Shukri Yahaya. Do you understand what I'm talking about?

So, understand lah yang semua orang ada social distancing diri diorang sendiri. Semua ada emotional barrier sendiri yang tak sama. Bukan semua rasa group video calls tu seronok. Bukan semua rasa updates kat social media tu perlu. Then lagi satu, kau yang kaki lurker tu, reti pulak nak sembang belakang rasa kurang berkenan dengan posting orang. 

Biarlah. Kau ke sumber kebahagiaan dia? Confirm bukan kau yang bagi dia duit makan, belanja beli gula-gula mentara isikan minyak keta dia kat Caltex kan? Agak-agaklah...

Oleh sebab itu pembabitan diri dalam FB adalah... bila ada orang tag je. Atau bila nak tengok feed of my K-Pop bands je. Even if I post, it's either a random one or for my own personal self-reminder walaupun itu adalah K-Pop yang orang lain tak suka. IG pulak, sebab I'm not visual. So I post photos and go. That's it.

Memula tadi ingat trigger pagi ni... Well, in the end selepas aku terlelap lawan mata dan sakit kepala, otak pun dah mula rational balik.

I'm just saying... People won't understand your actions, tapi setiap action mesti bersebab. 

...because I just want to.
...because I want to find out what happens.
...because I am angry/sad/happy.

And some people don't feel it's wrong to be that way, sebab diorang tak nampak/tak perasan/tak sedar diorang macam tu. 

I used to WANT to make people understand. Tapi sekarang macam... dia tak sampai la lagi sampai level 'pi mampos', cuma... takpelah, I'll let you discover for yourself - so at least you'll be distracted enough and not kacau my personal space. 

The only issue that comes up from this is, the distancing is bothering you. So you create things supaya orang responsive to you, using control - which of course, personally, bothers me. Instead of opening the space, my reaction is, "Okay, never mind. I'll just let you play out your emotions over there," and I close the door until you finish, or not. It doesn't matter.

And now, "Mak, kenapa kau suka KPop sekarang?" Dengan muka blank, aku nak je tanya dia balik, "Kenapa kau suka small talk dengan aku? Sebab kau takde life ke?"

Kenapa kau senyap sekarang?
Sebab aku sedang berkawan dengan diri sendiri. 
Aku tengah mencari impian.
I am exhausted.
I am sad, happy, depressed, withdrawing, lost, happy, pushing myself up, writing, creating, crying, jumping.

Does it matter? If I do matter, then someone would actually to dare ask me. Tapi bukan sebab benda ni sensasi. Bukan sebab, macam terpaksa buat je. 

Kalau kau buat benda ikhlas, hasilnya sebaik boleh jadi ikhlas. Cuma ya dengan tidak je rezeki kau benda tu menjadi sekarang atau kemudian. Sama dengan orang berniat sesuatu dengan kau, tapi kau pun senyap sebab kau free masa dia sibuk, dan dia free masa kau pun free tapi dia tak call kau. 

Takpe. Hidup orang lain-lain. 

For now, I need human connections. Yang ikhlas, jujur dan tak serabut. I have literally separated my life like oil and water. 


So you choose. Literally, I'm asking you to choose, if you want to be in my water, or be the oil? 
Then be sincere.
Be kind.
Be genuine.
Be jujur. 

I don't expect also for you to have this mindset. But at least, mungkin dapat bukakan mata you untuk nampak this perspective. Just because relationship, human contact, is not yours with mine. It's yours with the whole world.

Okay, tu je. Sebab Mak kena ambik Abang Long balik sekolah.

Kbai.









 

No comments:

Rant. 2 Oct 2020.

Watikah hari ini adalah... 2 October 2020 ye hari ni. Dah masuk 2nd wave COVID19.  Hari ni, Mak struggle macam biasa. Dengan insomnia, denga...