Khamis, 21 Julai 2011

Bercerita tentang Aquaria

Watikah hari ini adalah...

Bila time cuti sekolah for sure tempat-tempat utama akan penuh dan ramai orang.  Ramai orang yang, ramai gilaaaa orang.  Somehow last cuti sekolah, kitorang pergi nengok Aquaria walau pun tau for sure ramai gila orang akan ada.  It wasn't planned.  We just went on a whim.


Source: Aquaria


Sampai-sampai je, line beratur dia dah mula dari food court.  That's quite usual.  Orang dah ramai beratur.  Family members yang tak beratur dah bersepah-sepah tunggu kat tepian tu dengan asik kena tegur ngan pekerja-pekerja Aquaria sebab block jalan orang. 

Finally bila dapat tiket tu, dapat masuk, aku mula tak boleh bernafas.  I tell you... Kenot breathe tak pasal aku rasa macam nak hyperventilate or cucuk straw kat idung supaya I can be taller than anyone else there ala ala naik Komuter balik rumah dari ofis time peak hour.  I'm not kidding you okeh.  Itu dengan huru-hara manusia seakan kat pasar malam di bulan Ramadhan dan tangan-tangan yang gatal that still took the anemone lah, starfish lah... out of the water.  Anemone tu tumbuhan laut tu okeh...  The signage is there for you to know what not to do kan...  Itu belum lagi yang amek gambar pakai flash.  Engkorang ni pun.  Mengamok ikan dalam tank tu baru tau.  Karang kalau ada kejadian, contractor membina jugak korang salahkan dan dah sah-sah management yang milih contractor tu terus kena interbiu ngan MACC.  Tak pasal kan korang?  Tak baik tau.  Lu punya flash yang salah bro.  Pi saman orang yang jualkan ko kamera tu.  Sapa soh beli kamera kat kedai beskal?

The whole time I was in there, I had to run off further in front.  Dah la aku jam tu memang asik pening-pening je sebab takut tak pasal karang aku blackout.  Akak kan tak suka glamer.  Takut akak femes nanti.  Terus tak boleh keluar rumah sebab ada paparazzi tunggu nak ambik gambar ai.  Ye lah.  Ai kan terpensan dalam Aquaria menyebabkan state of imejensi.

What I can suggest for Aquaria to improve...

There is a waiting area that they provide for waiting family members when one rep go and get the ticket at the counter.  Most people who wait there still wait there after my husband comes back with the tickets.  So I'm not sure if they are just sitting there to wait or what...  I also know there isn't much space for them to make MORE space. 

But somehow that area can be utilised as a space that can be used as a mark to calculate the capacity of your visitors.

1. Calculation in Quantity: Bila ramai seating tu dah penuh, baru orang boleh masuk. Meaning, kalau seat tu muat 50 orang, it means cukup 50 orang, baru boleh masuk.

2. Calculation in Time Weightage: Another option is, time the group enterances can be done at every 10-15 minutes mark. So at least mentara Batch No.1 masuk to Sector B, Batch No.2 masuk Sector A dengan selesa.  Ini calculation with time.  Yang tadi tu in quantity of visitors.  I dah siap calculate.  10 minutes would be spent on an average per sector.  So ni kira, tak kesah lah berapa orang yang dah dapat tiket dalam masa 10 minit tu, that group, semua boleh masuk.

This really should be looked at sebab Aquaria is considered as one of nation's main attraction.  Sayang tau kalau orang rasa diorang tak enjoy bila pergi sana. 

And oh, I don't understand the need of the stalls kecik-kecik jual engraving what-nots kat tempat ikan walkalator tu.  Maybe the management needs to increase more revenue to take care of all the ikan, but macam... bila orang ramai dengan ada rasa nak terpensan, it's just so overcrowding.  Do you need to have them there?  Dah la ramai orang, tetiba pulak ada ular kunin la, ular albino la...  Letak pulak kat corner yang ko suka ke, ko tak suka ke, ko nak loncat setingkat ke, ko nak bakar diri sendiri ke, ko kena gak lalu kat tepi tu.  Macam nak kena cucuk mata sendiri lepas tu baru boleh jalan tau.  Aku begitu terseksa sekali.  Ni pun belum lagi cerita betapa densednya the terowong walkalator kaca tu...  Dengan orang amik gambar sebab tengah bercinta...  Dengan yang bawak baby baru... 


Tengok!
Boleh gak dapat gambar elok without flash.
Sebab akak beli camera kat kedai kemera...
PS: Nak tengok ikan ni mesti kena lalu
tepi ular kunin dan albino tu baru sampai.

Oso to give out a tip to visitors...  Tak payah la engkorang buang masa dan penat lelah dengan berbakul-bakul barang budak juga dengan memikul-mikul anak kat dada, kat pinggang, kat belakang badan sambil tertanya-tanya bila la nak sampai pintu masuk Aquarianya.  The tunnel provided via KLCC through underground tu memang adalah saaaaaaaaaaaanggggaaaaaaattttt... BILA NAK SAMPAI NI??!!!  Kesian lebih kat Nenek-nenek, Opah-opah yang sesaja folo nak temankan anak cucu gi jenjalan.  Kesian tau.  Ramai yang tersadai half way dalam tunnel tu.  Nak hepi-hepi, tau-tau terus jadi tak sihat.  Semput, sakit kaki, sakit pinggang dibuatnya nak gi tengok ikan.  Tengok ikan kat pasar lagi selamat, tak?

Okay, just walk out ke arah water fountain kat belakang KLCC tu.  Looking towards the water fountain dan membelakangkan KLCC, sila jalan menuju ke kanan sampai ke KL Convention Centre.  Bangunan KL Convention Centre tu ada banyak pintu cermin.  Mentara engkorang nak sampai tu for sure nampak The Traders Hotel punya Go-kart dok lalu lalang.  Itu menatang, you kenot naik okeh.  Only for hotel guests sesaja.  Aku cakap ni sebab for sure akan terlintas dalam kepala engkorang, "Kan best kalau dapat naik..."  Jalan kat situ pun boleh berpeluh tapi sungguh lebih pendek dari jalan lalu kut tunnel tu.  Maka, sila rasa bersyukur aku bagi engkorang jalan pintas ni tau!

Sambung...

Masuk ke dalam KL Convention Centre tu dan just walk on terus.  Not all doors are opened, so ikut je orang kalau ada yang jalan masuk ke dalam tu.  Just walk on straight sampai la nampak lift capsule on your right.  Get in the capsule and tekan untuk turun bawah.  Ada jugak tangga kalau nak.  Ikut suka korang la.  Kat floor Aquaria tu, dia searas dengan food court KL Convention Centre tu. 


Just in case engkorang tak tau Lift Capsule tu apa, ni gambar
contohnya menatang tu.  Dibuatnya ko panggil benda ni Lift Bebulat ke...
Lift Lonjong ke...  Lift Tablet ke...  Mana la tau...
Just in case...


Dah lah.  Aku bercerita ni pun dah penat. 

Adios!

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails