Tuesday, 24 March 2020

Memudahkanlah

Watikah hari ini adalah...

Today in the office again. Nak menaip dalam status, malas nak bukak. Aku dah on mode DND. No calls or messages will be notified to me selagi aku tak tengok phone. Only the people I star in contact list je boleh tembus call through. 

Seperti biasa messages concerning COVID-19, the speculations, the advises, the living conditions bersebaran in messaging apps dari pagi non-stop. Korang stress tak? Aku stress. Dah berapa minggu ni. La ni ada pulak yang tengah rajin update the spread in Europe. Entahlah.

In all hardships, kita kena keep calm dulu. Mana nak tau arah mana nak tuju? Then the dust will settle - the containment. Bila dust dah settle, baru we work around the particles untuk tengok apa yang harus kita buat untuk move forward. 

Kita bantu untuk memudahkan keadaan. Membantu ke bila anak tarik kain kita, nak masuk kain, tumpah kan air, nak talipon Atok bagitau abang dia buat dia pada time kita tengah potong-potong bawang nak siap bahan untuk masak? Itu belum bahan masuk kuali. Kita nak kena masak, hidang, makan, berhenti sekejap dan kemas. Kan ada banyak step tu.

So I see a lot of effort untuk memberikan bantuan for masyarakat Malaysia. 

Dalam kita take for granted sebab aku sendiri tak perasan tentang income bikos I'm still working with a big company yang mana ia bermaksud tiada perubahan income berlaku... ramai income yang terjejas. Keja pomen kereta, potong rumput, tukan kebun, keja restoran...

How can we help at this time?

~ Ada je links yang offer to collect donation dan distribute. Yang caught my eye ada satu ni to provide susu, diaper untuk anak-anak.

~ Pergi hospitals and tanya kalau ada apa keperluan mereka. If they need food, water, or something-something?

~ Bantu provide care packages buat students stranded dalam hostels. Ada yang tak makan tentu apa, sanitary napkins, paracetamols ke apa. 

Bantu untuk mempermudahkan je. Kita tak keluar rumah, dok dendiam pun dah bantu mempermudahkan masyarakat. 

I'm not right all the time. You are too. We find middle ground. Keep calm and just tolerate each other. Cuma bila dah melampau tu la kena cakap. Bila kena cakap, well, nobody's happy. I wasn't happy also when people say insensitive certain things to me. 

What I'm saying is, we work along the line to keep progress going. You don't la start pulling the bricks out of the building sebab satu negara perlu tau apa sebenarnya yang berlaku supaya mereka lebih tahu. Sebab awak sorang buat, orang lain panic, dia pun tolong tarik keluar batu bata. Dibawanya segala martul, excavator sekali jalan. Retak, runtuh progress pembinaan tu. Satu benda tak jadi apa. 

Tetapi kalau kita bantu bancuh simen untuk pomen apa yang retak, bawak penyapu sapu, akan ada orang lain nampak dan menambahbaikkan lagi keadaan bangunan tu. Orang akan dapat selesaikan faster sesuatu itu sebaik mungkin. 

In short, nak tolong, biar tolong elok-elok. 

So, so many penduduk are without salaries. Minimum wage people, hospitals, miskin bandar, stranded students... If you want to help them, help them (until it makes you so happy your it cracks a smiley in your heart). No obligation pun. Yang penting, apa yang kau berikan itu adalah ikhlas.

Aunty pun hanya boleh menulis.
Hanya boleh bawak sebanyak mana hati boleh bawak.
Because my heart cracks too. 
But who cares anyway?
We are all human.






No comments:

Memudahkanlah

Watikah hari ini adalah... Today in the office again. Nak menaip dalam status, malas nak bukak. Aku dah on mode DND. No calls or messag...