Gadget

Kandungan ini tidak tersedia melalui sambungan tersulit.

Isnin, 25 April 2011

Kejadian 25 April 2011

Watikah hari ini adalah...

The kids are tak sihat.  Sorang kena full-blown flu fever.  Sorang kena demam yang biasanya dia kena berhari-hari baru nak kebah.  Lagi sorang, hari tu demam, cherry berry then today all out rashes.  Most likely viral la yang dia kena tu because at the end of it, biasa for sure keluar rash like dots.  Tapi today like, sampai belakang badan, mata macam lebam sebelah. 

So I came to work first.  Then left just before lunch. 

Despite having called earlier to have them ready and hearing to the maid's complaints of Abang Long's refusal to have lunch AND tak mandi-mandi lagi dari bangun tido.  Lepas tu dia takmo makan.  Dah tu terus aku lost in translation sebab dah konfius samaada:


1. Semua anak-anak belum makan?

    1.1  Maid tak masak ke??  Nak kena puk ke??

    1.2  Bukan ke aku dah bagitau kat dia soh masak tadi?


2. Ada masuk cerita pasal ayam pulak...

    2.1  Saper nak?  Saper tak nak makan?  Apa, ayam??

    2.2  Ke bebudak ni dah makan??


3. Siapa yang dah makan ni sebenarnya??


Jawapan:  Abang Long merajuk hati terus takmo makan sebab maid tak goreng ayam untuk dia.  ----> Eh!! Helll-lllooooo...  Dah ada lauk ikan goreng, telur and sayur...  Jangan mengada boleh tak??


Hish.

Balik la pun sampai rumah.  Abang Long tengah kelam kabut mandi kat atas.  Abang Ngah sleep.  Cik Adik, tak sabar nak "Ee-kot?!"  So pikul Abang Ngah into the car.  Cik Adik dah break into rashes all over. 

Oh wait.  I fojot to story. 

When I got the door as soon as I got home, I saw Cik Adik was fit into a dress.  Baju bare-back.  Yes.  But the dress was terbalik.  She was wearing the getah in front.  Sambil tu look so happily at me that I was home and was to bring her somewhere-somewhere kan...  Aih.  *palms in face*

Aku: "Ni terbalik bajunya tu."

Dia: "Mana?"

Aku: "Kan terbalik tu.  Pusingkan baju tu."

Dia: [cangak]  "Mana?"

Aku: "Mana pakai baju betul kalau dah sampai nampak susu budak tu..."

Aiseymen.

Yang paling best, dia nak betulkan baju tu...  She go and took out the whole dress off, and re-dressed my dotter from scratch.

Owh.

Eniwei.  Got everyone into the car.  Drove to the clinic without much problem.  I think they were just happy that they were on a journey going 'lalala' instead of being cooped up in the house.  Got to the clinic that we would usually go to.

First thing I noticed:  AWFULLY UNFRIENDLY NURSES

What happened to the usual ones?  Muka so...  like...  Even I smile oso, I cannot crack her face.  But then again, maybe that's how people see me too.  LOL.  *palms in face* 

Got to the doctor, all three, then as we were about to walk out of the room, Cik Adik pulls me and asks, "Oobat?"  Wow.  "Doktor, anak saya nak oobat," I repeated before the doctor scrambled to give out Vitamin Cs to the kids.

Tak sempat habis amik ubat kat counter, Cik Adik was oredi at the main door, pushing through going, "Aa-eh?  Aa-eh?  Mak, nak aa-eh." 

Amacam...  Bijak tak?  Manakan tak kuah tumpah ke nasik.  Ni, abang-abang kao lah yang ajar ye??

Singgah je lah masuk kedai sebelah.  Beli 3 ketul AYAM.  Haha.  Dah panjang sangat komposisi ni, awak dah lupa pasal ayam tu eh?  Haha.  Tidak, citer pasal ayam dok abeh lagi.  3 ketul = RM9.00.  Terkejot ai.  "SEMBILAN RINGGIT??" ai templak brader tu.  Brader tu bentak ai balik, "YE AH! Kalau ko tak nak, ko boleh blah dari sini!" 

Gua terus pandang dia dengan mata bulat-bulat.  Berani betul dia nak templak kat aku.  Telinga gua tetiba jadi panjang dan mencucuk ke arah langit.  Rambut ai terus mengurai dan bertocang.  Warna rambut dari itam dah tetiba jadi oren.  Muka gua jadi ijo.  Brader tu tak jadi marah.  Dia terus bow seraya berkata:

"Kenapa la yu ni tak bagitau ai dari awal...  Kecik ati ai.  Len kali, cakap lah...  you ni saper.  Tak lah ai nak pekik kat you tadi.  Itu pun ai tak sengaja you tau...  Yang sebenarnya ai terkojot.  Reflex jet u.  Bukan sembilan ringgit.  *ehem ehem* Harga dia tiga rengget jer.  Ai promise."


"WHAT??  You tak kenal siapa I??
Plis don mek me tekojot okeh!"


Okeilah.  Benar.  Aku tipu.  Aku bayar je ngan muka toya sebab muka brader tu pun toya gak. 

Then I thought, ah...  Nemind lah.  Nak kena gak singgah kedai.  Dah berminggu habis cotton bud tapi asik masuk kedai je, tak ingat nak beli.  Patut la bila dok manggil bebudak ni macam tak dengar je bila orang panggil.  Telinga tak berkorek eh?  Haha.  Maka, singgah la pi masuk kedai tu.

I terus nampak kalerwater.  Abang Long's using it in school but each time dia dok guna kawan dia punya dah for the past 2 weeks ke lah, gitu.  Dia tak sebut kat Mak dia, Mak pun tak tau.  So okei lah, belikan for him.  Memang dah kena belikan lah kan kiranya hukum tu kan? 

[Come to think of it, tak pulak berperangai bebudak tu...  Owh.  Ye lah.  Diorang tak sihat.  Idak le memacam masa kat kedai tadi.  Hahaha.]

Yang si maid ni pulak, beras habes...  sabun nyucik habes...  Aiseymen...

Tak pe lah.

The only incident yang tidak diingini was when Cik Adik came lounging a huge chocolate bar to the counter as we finished paying.  Abang Long helped to put it back.  Abang Ngah helped to pacify her.  Mak, rilek jo.  Haha.  No...  Jangan tertipu.  Mak tak rilek.  Mak kena buat biasa-biasa je.  Mak kena be calm. 

Mentara sampai rumah, ada yang nak makan, ada yang tak nak makan, ada yang nak buat benda lain. 

Classic was when Abang Long, memula dowan to eat.  Then I said must eat ubat.  Either you eat the antibiotic first then eat an hour later or...  eat food now and eat the ubat two-hours later.  TERUS dia makan nasik ko...  Beza ayat tu dengan menyuap mekanan itu hanyalah 5 saat.  Lepas tu, bila I was running through with the maid when to give him the ubat, dia dok je dendiam sambil pasang telinga, makan sloooooow giler dan tanya:

"Mak, Boss you tak marah ke you balik ofis lambat-lambat ni?"

Ooooh.  Ko pikir Mak kao tak tau ko tak nak makan oobat???  Dan selepas memberikan beberapa paragraphs of ayat warning, gua blah pi balik opis.

Sekian, wasalam.

3 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

i hate to say this..but u got genius kids in the house..hehehe rilek la mak.hehehhe

Anna berkata...

Hahaha...perangai bebudak ni memang macam2. Ada 3 kepala, 3 jenis perangai.

Nadia Is Cute berkata...

Ya, benar itu semua. :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails