Isnin, 22 Ogos 2011

Kisah Semalam

Watikah hari ini adalah...

Owh betapa challenging nya.  Hari ni aku telah keluar rumah, sekali lagi, tanpa baju sekolah Abang Long.  AIH! AIH! AIH!  Aku bizi di opis dan tidak mampu untuk mengadah balik rumah.  18 minutes would be too valuable for me.  I just can't spare that.  Oleh itu Cikgu Ros, minta maaf.  Saya terpaksa memontengkan anak saya sekolah tanpa rela pada hari ini.

Pagi-pagi lagi dah memang macam tak cukup tido.  Itu sebab tak terbangun sahur.  Tu lah.  Ada orang teringin sesangat nak pi minum kofi specialist.  Dah bebulan puasa ni baru perasan.  Badan dah detox nox.  Sekali masuk kofi, 2 pagi baru aku tutup mata.  Oleh itu aku bangun pada pukul 6.20 pagi.  Sekian, wasalam.

Semalam aku multi-task.  Parents-in-law balik dari Umrah.  Murah rezeki diorang.  Makin kerap dapat mengadap Kaabah.  Well eniwei, laki ngan dua budak kecik pi fetch them from the airport.  Dah kelam-kabut, ubat tak sempat makan.  Abang Long couldn't go sebab demam. 

Last two Saturdays Cik Adik mula demam.  Thursday, Abang Long pulak.  Friday, Abang Ngah and Pawpaw pulak.  I noticed diorang ni kalau demam, with temperature straight 3-5 days.  4-5 hari tu akan on, off panas dia tu.

Okei, sambung...

1. I made chicken nuggets from scratch.  Woohoo!
2. Lepas tu menggosok sampai habis 4 hanger tu. 
3. Bagi Abang Long makan ubat.  Mak ganas okeh bila nak bagi makan ubat.  Jangan memain.  Oleh itu, ia adalah memenatkan emosi.
4. Pastu Mak angkat kain.  Sidai baju pulak.  Lipat terus baju.
5. Pastu Mak main vacuum.  Aku sedut satu rumah.  Dengan cicak-cicak pun sekali masuk dalam itu mesen!  Bukan itu saja.  Dinding kerapu pun aku sedut jugak. 
6. Aku bersihkan bilik tido...  [Cayok!] 

Bilik tido is the first place you leave and the last place you come to; therefore it'll be the last place you clean sebab ia tak duduk kat depan mata, lain macam tempat tengok tv ka...  dapo ka...  living room ka...  kan?  kan?  kan?


Akak bergerak seakan misteri.
Bau je yang tak blei blah.  Sebab baunya pensan!

 
Punyalah gua nyedut baaaeeeeekkkk punya...  Sekampit dono what tempat dust collector tegar kat tepi katil tu.  Termanggu ai jap yuuuuu...  Terus sedut sampai belakang belakang katil tu pun aku jolok, Cik Yah...  Headboard aku berat nak mampus.  Tolak katil tu pun gajak seinci je.  Dah sebab semua barang dah longgok atas katil, terpaksalah pulak aku tukar bed sheets kan?  Waaaaaa...  Aku bijak!  Lepas tu sebab habuk semua dah melayang, I just had to wipe the top of the headboard pulaks.  It was filthy!  Dah la bebudak suka sky diving dari atas tu.  'It's so funny,' kata mereka.  Ye lah. 

Then turun ler bawah nak cuci cadar semua tu.  Mentara cuci tu, sambunglah nyedut/lap kat bilik lelain.  Anak cicak tu tersedut masa nak vacuum belakang tv.  Hambek ko.  Siap soh duduk merata?  Terjumpa pulak botol-botol susu jurassic porak.  Entah cemana boleh duduk bawah sofa pun aku tak tau.  Macam...  Terus jiwa kacau.  Patut je la bila aku carik tak jumpa!

1. Bawak turun nak cuci semua.
2. Masak maggie je la untuk awak, Abang Long!
3. Cuci semua!
4. Sambung lipat kain kat bawah.  Haha. 

Pastu Pawpaw and dua orang budak kecik tu pun balik.  Masa tu akak tengah lipat kain.  Lepas tu terus, sidai cadar mentara anak lelaki dua orang bertekak who gets more maggie.  Aku masak satu je.  Gaduh je la engkorang.  Mak.tada.perasaan.

Sekali semuanya siaaaap....

Sebab aku dah penat.  Entry ni tak sesiap!

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails