Isnin, 7 Februari 2011

Driving in Shah Alam

Watikah hari ini adalah...

Sometimes aku stress driving around in Shah Alam.  Especially in the mornings.  Not so much for the rest of the day.  Unless if at night.

There are grandparents driving their cucus to school/pi breakfast/morning riadah. 

1. Slow and easy.  Fullstop.

2. "Pakcik dah tak berapa nampak.  Dah terlupa pulak.  Mana satu simpang nak masuk ke kedai tu?"

3. "Makcik tak konpiden la lepas ke tak nak buat U turn ni sekarang...  Keta tu macam jauh lagi.  Nak masuk ke tak?  Nak masuk ke tak?  Masuk je lah sekarang!" sewaktu kereta tinggal jarak 5 meter je dari kenderaan lagi satu itu.

Then of course, there are the college students yang bukan penduduk asal Shah Alam berkonsepkan:

1. "Ya.  Saya baru je dapat lesen kereta.  Semalam!  And my daddy just got me this car" *Ngeee*

2. "Saya adalah seorang pemandu wanita.  Harap maklum.  I have my blonde moments."

3. "Who cares?  Young blood la weh.  I just like to ram roundabout!"

4. "Simpang yang mana neh?" <----- Asking for directions, while still moving, on the phone, di tengah-tengah jalan sambil kepala tercangak-cangak untuk menunjukkan dia sesat jalan bang.

5. "I baru nak blajar smoking dalam keta I neh...  Kan I dah jadi orang Kay Ell.  Tak buley kolot lagi...  Kena stail Uptown Girl je.  Parents I pun pesan suruh carik yang kekaya je...  So...  Eh eh eh!  Omaigod!  Omaigod!  Omaigod!  My lotot just jatuh kat seat belakang!!!"

Memang la omaigods.

Ada yang broom broom broom jalan siap pintas kita ni on our right.  Sekali terus stop tepi jalan to the left, yang agak ke tengah, dan buat dek sebab nak ambik/drop off kawan sambil berborak dengan kengkawan lain yang ada kat situ. 

Ada juga yang dok situ je buat keras pada hal dia boleh je masuk parking mentara nak tunggu anak balik tusyen.  Dah lah kedudukan kereta dia adalah menyesatkan orang lain nak masuk parking.  Buat keras.  Bila orang horn kat dia, dia nak buat gestures "Ko pa hal??!" balik kat kita atau pun hand gestures yang slightly more educated with "Apa?  Apa??"

Hello. 

Ini adalah dinamakan attitude:
 "Saya Bank Manager 5 branch okeh.  Awak mau horn horn sesukahati pekerja sosial ni kenapa?  Awak tak nampakkah saya ni telah mendapat pelajaran tertinggi, mempunyai 3 bijik rumah banglo berharga RM1juta setiap satu dan kereta BMW ini adalah sekadar buat geli-geli je untuk hantar dan ambik anak saya balik tusyen?" -----> "Saya inesen"

Ceh.  Inesen le sangat.  Buat menyirap je.  For all you know, pinjaman pelajaran dengan MARA or PTPTN masih tak dilunaskan lagi.  Keji tau.  Awak sedar tak bayaran balik itu adalah untuk kepentingan generasi akan datang?  Silalah bertimbangrasa.  Nanti bila anak awak tak dapat bantuan, awak reti pulak nak bising-bising pada kerajaan.  Hm.  Tak pe lah.  Lagi pun mentara tu rumah dah berbijik-bijikkan?  Hantar je la sendiri ye...

Bercerita tentang study loan ni...  Ada jugak colleges yang apply on their students' name, take it, and pay back monthly.  Habis tu, interest tak bayar.  Itu pun agak keji.  Tak baik.  Kalau administrator sedar itu bukanlah application college tu, communicate je la balik dengan pemberi loan tu.  Tak susahkan?  Bukannya kita suruh mengorat orang tu.  Suruh cakap je.  Kenapa?  Malu ke?  Jangan ya.  Getik aku dengar.

There's also one other thing.

Bila traffic light rosak, adakah aku sorang je yang call bilik operasi MBSA untuk report traffic light tak functioning?  Once, I decided not to call.  I thought, nemind lah.  I'm sure someone else will.  Two-hours later, it's still like that.  I called.  15-minutes later, it was alright.  So, apakah?  U'olls ni kekurangan kasih sayang eh? 




Meh aku ajar.  Next time, make your call to...  Bilik Gerakan Traffik MBSA - 03.5510.5811.  Quote nombor traffic light [most usually S-A1 or SA-37 ka, the thing yang tergantung pada traffic light post itu] and hang up.  Itu je.  Tak susah kan?

Itu saja untuk hari ini.

Dari hati ke hati,






7 ulasan:

white_child berkata...

dear nad,
selain ko, aku juga call pasal trefik lite rosak, but maybe our morning route is different, so aku fix along my way, so do u.kita dorang je k.
lagi satu, kita kena buat satu kain rentang besar2 dan tulis kat situ. SELAMAT DATANG KEPADA ORG BUKAN SHAH ALAM, jgn syok sgt sbb org shah alam tak berapa nk kisah henpon ko jenis apa, cigar ko berapa rege dan kawan ko berapa ramai kat shah alam ni, sbb we grow, live n soon insyallah die here.so pls behave!
tq

Nadia Is Cute berkata...

Ada penah jugak aku tengok. Syok. Geli-geli. Ye lah. Kata out of town. Mak bapak makcik sedara neighbour takde depan mata.

Meh aku tolong pasang skrip:

"You... Letaklah tangan you kat peha ai ni. Ai kan tengah pakai seluar pendek ni... Just for you okeh, sayang... Marilah kita buktikan kepada mereka semua betapa dasatnya tahap cipan cinta kita ni. Mereka tu semua kolot kan... Apa yang diorang tau. Nak cemolot sikit, please."

Lokasi? Dalam klinik.

Tapi bila aku selak secara sembunyik nak breasfeed, ia adalah keji. Ye. Side effect cinta tahap cipan korang itu adalah menyelakkan baju untuk breastfeeding.

Harap maklum. Agak jarang untuk warga satellite city untuk ada masalah peer pressure mahupun terkena kejutan terkejut beruk dengan adat istiadat kehidupan (culture shock)

white_child berkata...

dear nad,
utk nampak mana yg org shah alam dan bukan. bukan la susah sgt okeh.
bila ko jalan pakai baju t shirt bodo round neck dia pandang lekeh tanpa tau itu adalah guess limited addition yg rege 3 hingga ke 4 angka....
bila ko pakek baju ala2 neck dan tulis GUESS besar nak rak depan belakang, dia pandang sampai nk tkuar biji mata dgn skrip "uihyooo dia pakai guess, i nk beli camtu la", sambil tgn pegang henpon mahal dan awek sorong mcm takde esok.
then, pegi makan kat chilli wt additional sock wt shocking kaler dan bow tie segala, sedangkan cuma makan berger sebijik, dan duduk gaya sopan n tak bercakap....potong berger pakai fork n spoon. dan talk about it selama 6 bulan! ...tolong lah.
tolong.org shah alam tak speak things out loud all the time...
bluek bluek.muntah.i donno.i'm NOT.

Nadia Is Cute berkata...

Ye. Kasut putih, leggings shocking pink.

white_child berkata...

hahahaha.

Nadia Is Cute berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Nadia Is Cute berkata...

Aku baru prasan.

Tengkiu White Child, kerana anda prihatin. Ya, memang jalan kita tidak sealiran. Kita paip saluran je.

Pastu, aku tertanya. Pekerja MBSA yang on the way to office tu, ada tak tolong reportkan pasal traffic light tu? Atau... dalam reramai manusia kat situ, tak satu pun yang lalu bertentangan mengikut my route?

Sungguh tanda tanya...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails