Selasa, 8 Mac 2011

Motor Yang Rosak

Watikah hari ini adalah...

Semalam.  Al pengisahan yang panjang.  I mean, boleh la panjang kalau mau dipanjangkan...

My maid called teriak-teriak pada tengaharinya.  "Abang Long ni mainan airrrr...," katanya.  Huh.   
Soalan:
Apakah dengan main air? 

Jawapan:
Itu benda yang biasa.  Susah-susah je ko naik angin sebab nak suruh dia mandi pun macam-macam jenis tangguhan dia bagi dan karang bila dah masuk dalam bilik air, segala ceruk belah lantai mana pun dia nak sental pakai sabun mandi Mak Bapak dia.  Tak penat okeh.  Setiap kali nak mandi.  Tiga kali sehari.  Heh.  Jelir lidah jap.  Nothing is new. 
Anyway...  Dia pun sambung, "Dia sudah ketinggalan vannnnn...!!!" 

Ah.  Sudah.

"Ye lah.  Jap lagi saya sampai lah."

So menenong la balik rumah.  Sesampai je, pintu depan kereta dibuka dan terpa masuk TIGA ORANG SEKALI JALAN.  Omaigod...  Terus masuk duduk belakang pulak tu!  Aih.  Apakah pilihan?  Oh.  Tiada pilihan rupanya.  Maka dengan itu beramai-ramailah kami menghantar Abang Long ke sekolah...

Then petang tu we had a BBQ invitation for dinner...  that we, The Parents, forjot about.  By the time he came home, si Abang Long dah foloap dengan dok menanya what time it was, was it already 8:30pm, how long more before 8:30pm, are we gonna be late... selang 5 saat.  Tak payah tunggu rambut gugur okeh.  Mau rentap sekali harung je.  Hish.

Selari dengan perkara itu, maid aku pun seakan mau main rentap rambut dia jua.  Sebab.  Buat pertama kali dalam sejarah, dia telah menggorengkan telur 'Ceplohk' [mata kerbau] siap-siap.  Empat bijik pulak tu.  Dah la dia dah masak macam-macam petang tu.  

Aku pulak dok tengok jam.  6.30 just now when I last spoke to him.  Ish.  7 oredi.  Then 7.30.  Called the Pawpaw.  No pickup line.  Mebe on the motorbike.  So I thought la.  But heart like...  not stable.  But dono wat la kan.  But oso thought, alah... Nemind la.  I just drive over to my mom's la to pickup something first.  

But just as I was reaching the first stretch of road, Pawpaw called.  His motorbike went dead.  So I went up to PJ for him instead.  Katanya dia dekat PJ Hilton area.  And along the way, Abang Long was so agitated.  Kaki dok drumming on the dashboard la, tangan umpil sana, umpil sini, korek tepi seat segala.  Oh.  Maka sesungguhnya aku bersyukur ke hadrat illahi dengan tv yang ada dalam keta tu. 

"Apa kata you tengok citer Shrek ni?"

Dan dan terus dia dok dendiam.  Aih.  Kalau tak aku rasa, memang aku dah suruh dia turun pi dok kat tepi jalan tu.

We managed to pick him up within 10 minutes and we went straight to the BBQ house.  Along the way baru la faham with discovery...  Motor tu broke down around area Amcorp and he pushed it 2km up the Hilton ramp BEFORE calling me.  Someone who had the same bike had a quick look over his masa motor tu terhenti.  He had the same problem recently.  Maybe cooling coil rosak katanya.  But no kedai motor yang available kat situ, jam tu.  Memang patut pun layu defeated looking when I got him.  Obviously any breakdown would make one defeated but this was like, kesianlah.

Memang nak dibuatkan rezeki kut, ada pulak 4-wheel available kat situ rumah BBQ tu.  Kengkawannya serta Tuan Keta siap kata pi angkatlah itu motorbike.  And so he went off... dan entouragenya pun datang satu bas sekolah...  Reinforcement Team Terpimpin tu.


**Apa yang penting? ...KERJASAMA!!!***
Tengkiu guys!

They managed to push it up the 4-wheeler.  And he drove it home.  Past midnight baru sampai. 

Huish. 

Long day.  Long day for Encik Black.

Thank you to friends extending help for him.  Pinjaman transport and curahan tenaga. 

Yes Malaysia!  Yukenduit!!


Dariku, salam-salaman tak lepas tangan,


Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails